13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM SI MJ AU ABANDONAT SISTEMUL IN BATAIA COVID – UNJR, AMR, AJADO si APR cer CSM si Ministerului Justitiei sa adopte urgent o strategie comuna de ajutor pentru instante si parchete in pandemie: „Unele instante se afla deja in situatii-limita din cauza lipsei de personal, ca urmare a imbolnavirilor... Nu exista cadru legal special... Volumul de munca a crescut... Situatia se agraveaza... CSM si MJ s-au derobat de responsabilitati, afectand dreptul de acces la justitie al miilor de cetateni”

Scris de: V.B. | pdf | print

9 November 2020 13:09
Vizualizari: 4893

Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei s-au spalat pe maini de responsabilitati, afectand grav dreptul romanilor de acces la justitie pe durata pandemiei de COVID-19. Asta intrucat nenumarate instante si parchete din toata tara sunt nevoite sa lucreze in conditii de avarie, cu personal redus, din cauza infectarilor din ce in ce mai multe cu coronavirus.De aceea, CSM si MJ sunt datoare sa adopte o strategie comuna de ajutorare a instantelor si a parchetelor, unde afectati nu sunt judecatorii si procurorii, ci si grefierii si restul personalului. Exasperatul apel a fost lansat luni, 9 noiembrie 2020, de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (AMR), Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) – ONG-uri conduse de catre judecatoarele Dana Girbovan (foto stanga), Andreea Ciuca (foto centru-dreapta) si Florica Roman (foto centru-stanga), respectiv procuroarea Elena Iordache (foto dreapta).

De altfel, volumul de munca era si asa mai mare decat cel uzual, din cauza proceselor suspendate in starea de urgenta, care au fost repuse pe rol in ultimele 6 luni, adaugandu-se celor deja existente. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, situatia este agravata de lipsa de personal, cauzata de angajatii care sunt nevoiti sa intre in izolare din pricina infectarilor cu SARS-CoV-2. Iar la nivelul micilor instante si parchete, acest lucru inseamna pur si simplu pericolul ca activitatea sa le fie blocata in totalitate, adauga asociatiile magistratilor.

In plus, Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei nici macar nu trebuie sa inventeze roata, intrucat au deja la dispozitie ghidul intitulat „Functionarea instantelor in perioada pandemiei cu Covid-19”, emis in octombrie de catre Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), prin al sau Birou pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (BIDSO / ODIHR). Ghidul poate fi accesat la sfarsitul articolului.


Redam comunicatul celor patru asociatii profesionale:


UNJR, AMR, AJADO si APR solicita Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei sa adopte de urgenta o strategie comuna si unitara de combatere a efectului pandemiei de COVID-19 in instante si parchete si sa ia toate masurile necesare pentru a ajuta instantele si parchetele in aceasta perioada, in conditiile cresterii accentuate a riscului de contaminare. Subliniem ca unele instante se afla deja in situatii-limita din cauza lipsei de personal, ca urmare a imbolnavirilor si a contactelor directe cu persoanele imbolnavite, ce au determinat masuri de izolare si carantinare.

In prezent nu exista un cadru legal special, care sa permita adoptarea unor masuri procedurale derogatorii de la dreptul comun pe perioada crizei sanitare generate de pandemia COVID-19. De asemenea, pana in prezent nu a fost adoptata o strategie unitara la nivelul sistemului judiciar, de combatere a efectelor pandemiei in instante si parchete, acestea fiind nevoite sa se descurce pe cont propriu.

Masurile luate de instante si parchete au fost diferite si au depins nu doar de abilitatile manageriale ale conducatorilor lor, ci si de factori externi, precum cresterea procentului de infectare a populatiei, volumul de activitate, resursele umane disponibile, conditiile de munca sau gradul de implicare si disponibilitatea din partea altor institutii ale statului cu competente precise, in special a Directiei de Sanatate Publica.

Reamintim ca, dupa starea de urgenta, toate dosarele suspendate pe o perioada de 2 luni au fost repuse pe rol, adaugandu-se celor inregistrate in aceeasi perioada si celor generate de masurile luate de autoritati in pandemie. Ca atare, volumul de munca a crescut, fiind mai mare decat cel normal, iar acesta trebuie gestionat, in lipsa oricaror derogari, ca si cum situatia de fapt ar fi una normala.

Din pacate, insa, situatia nu este deloc una normala, ci una exceptionala, ce se agraveaza de la o zi la alta, iar atitudinea de ignorare a acesteia, atat de catre Consiliul Superior al Magistraturii, cat si de catre Ministerul Justitiei, este intolerabila, lasand intreaga povara a consecintelor pandemiei si intreaga responsabilitate la nivelul instantelor si parchetelor, al conducerilor acestora, al judecatorilor, procurorilor, grefierilor, personalului in general.

Prin sustinerea unei strategii de tipul 'fiecare pe cont propriu', Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei s-au derobat de responsabilitatile ce le revin, afectand in acest mod nu doar buna desfasurare a activitatii in instante si parchete, ci si dreptul de acces la justitie in conditii de egalitate si de siguranta al miilor de cetateni citati in fiecare zi la instante si parchete.

In lipsa oricarui cadru administrativ si legal specific situatiei si in conditiile in care numarul imbolnavirilor judecatorilor, procurorilor, personalului auxiliar si conex, functionarilor publici creste de la o zi la alta, fiecare instanta sau parchet ia masurile pe care le considera potrivite, in limita posibilitatilor concrete de care dispune in situatia data, creand, insa, in acest mod, instabilitate, incertitudine si lipsa egalitatii in fata legii.

Astfel, unele instante au anuntat deja suspendarea judecarii cauzelor cu exceptia celor urgente, in alte instante se preschimba termene sau se acorda termene lungi de judecata ori, dimpotriva, se gestioneaza in continuare sedinte cu zeci pe dosare pe fiecare termen.

Instantele si parchetele mici sunt in mod deosebit afectate, deoarece imbolnavirea personalului, si asa in numar redus, pune in pericol pur si simplu posibilitatea de functionare a acestora.

De asemenea, lipsa unui protocol intre Ministerul Justitiei si Directia de Sanatate Publica privind anchetele epidemiologice si strategia de testare in instante si parchete a creat grave sincope in cooperarea dintre DSP si instante.

Efectele pandemiei afecteaza atat personalul din justitie, cat si pe cei care au contact cu acestia – judecatori, procurori, grefieri, personal auxiliar, conex, functionari publici, avocati, cetateni – fiind, asadar, imperativa dezvoltarea unei strategii comune care sa cuprinda cadrul de actiune si liniile directoare pentru masurile specifice la nivel local.

Ca atare, solicitarile noastre sunt indreptatite, atat din perspectiva dreptului la sanatate al personalului instantelor si parchetelor, al cetatenilor ce se prezinta la sediile acestora, cat si a respectarii principiilor pe care trebuie sa se fundamenteze organizarea judiciara.

In acest sens sunt si recomandarile cuprinse in documentul OSCE – ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) emis in luna octombrie 2020, 'Functionarea instantelor in perioada pandemiei cu Covid-19'.

In 'checklist' se include recomandarea ca autoritatile judiciare superioare si conducerile instantelor sa emita indrumari pentru a sprijini judecatorii in stabilirea modului de gestionare a raspunsurilor la pandemie. Or, rolul acestor indrumari – desigur, de natura administrativa – nu poate fi atins, in sensul avut in vedere in document, in conditiile in care fiecare instanta este lasata sa se descurce pe cont propriu.

Concluzia se impune cu atat mai mult cu cat OSCE – ODIHR recomanda ca sistemul judiciar sa identifice modalitati de a impartasi practicile care raspund situatiei create de pandemie intre instante diferite si intre regiuni diferite ale tarii, precum si necesitatea ca 'organul' ce ia decizii privind urgenta sa fie stabilit in prealabil, pentru a preveni orice inconsecventa. Or, exact acesta este sensul solicitarilor noastre.

De asemenea, documentul puncteaza necesitatea existentei claritatii asupra entitatilor carora le revine responsabilitatea de a stabili protocoalele de sanatate si siguranta, de a identifica riscurile si de a pune in aplicare masurile.

In consecinta, asociatiile semnatare solicita Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei sa adopte de urgenta o strategie comuna de combatere a efectului pandemiei de COVID-19 in instante si parchete, sa aiba un dialog constant cu instantele si parchetele pe aceasta tema si sa ia toate masurile necesare pentru a le ajuta, unele dintre acestea fiind deja in situatii limita. In acelasi timp, asociatiile semnatare isi exprima intreaga disponibilitate de a sprijini in orice mod posibil toate eforturile in acest sens”.


* Cititi aici recomandarile OSCE pentru instante si parchete

Comentarii

# Edelweiss - Ivory Tower Adviser date 9 November 2020 16:41 +7

Luați măsuri! YEP! DAȚI-LE A TREIA CIZMĂ-n KUR la toți cei aprox 7.000 de borfași cu robe, depravați, psihopați, sociopați și nevropați, organizați în cârdășia profesională a Geambașilor Adevărului Mistificat și Telali ai Dreptății Siluite. Iar în locul lor puneți Oameni demni, cu har, cu frică de Dumnezeu, care să renască din cenușă noblețea deuteronomică a misiunii pământene a magistratului: „CAUTĂ DREPTATEA ȘI NUMAI DREPTATEA!” —- post-scriptum: și tăiați-le draaqului acestor rozătoare hapsâne pensiile alea speciale. TORȚIONARII și CRIMINALII NU MERITĂ PENSIE SPECIALĂ ci merită o bilă grea din fier, cu un lanț lung, legată de picior și azvârlită în afundul ocnei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva