3 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEZLEGARE DE DREPT PE ARMELE REZERVISTILOR – Judecatoarele Andreea Cecilia Mihai, Gianina Georgiana Palici si Ioana Dragusanu de la Curtea de Apel Bucuresti solicita Inaltei Curti sa clarifice daca dupa trecerea in rezerva au dreptul sa detina arma, proprietate personala, doar militarii de cariera sau si cei angajati pe baza de contract. Completul CAB a emis punct de vedere: ambele categorii trebuie sa aiba acest drept (Incheierea)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

13 November 2023 15:37
Vizualizari: 4374

Inalta Curte de Casatie si Justitie este asteptata sa dea luni, 20 noiembrie 2023, o dezlegare de drept in legatura cu regimul armelor si munitiilor din Romania.



La 15 martie 2023, judecatoarele Andreea Cecilia Mihai, Gianina Georgiana Palici si Ioana Dragusanu de la Curtea de Apel Bucuresti au sesizat ICCJ, solicitand o hotarare prealabila care sa clarifice daca, dupa trecerea in rezerva, au dreptul sa detina arma in proprietate personala doar militarii de cariera („cadrele militare”) sau si cei care au fost angajati pe baza de contract („soldatii si gradatii profesionisti”).


Caporal refuzat de Politia Capitalei


Sesizarea a fost facuta in cadrul unui dosar in care un militar rezervist contesta refuzul primit de la Politia Capitalei in legatura cu emiterea unei autorizatii pentru detinerea unei arme letale.

Totul a inceput la 5 noiembrie 2020, cand, prin adresa nr. 617706/2020, Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase din Cadrul Politiei Municipiului Bucuresti a refuzat sa-i acorde caporalului in rezerva Bogdan Catalin Oprea autorizatia de a-si procura o arma letala cu destinatia de aparare si paza. Motivul invocat de Politia Capitalei a fost acela ca Bogdan Oprea a activat in Armata – intre 1993 si 2005 – in calitate de militar angajat pe baza de contract, nu pe post de cadru militar (adica militar de cariera). La 21 mai 2021, Oprea a atacat adresa Politiei la Tribunalul Bucuresti, dar judecatoarea Cristina Ilina i-a respins actiunea in data de 28 septembrie 2021. In prezent, dosarul se afla la Curtea de Apel Bucuresti in faza de recurs.


Iata minuta prin care CAB a sesizat ICCJ in cauza nr. 15134/3/2021:


Sesizeaza Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile cu privire la urmatoarea chestiune de drept:

Daca termenul de 'militari' folosit la art. 13 alin. 2 lit.a) din Legea nr. 295/2004 se refera doar la 'cadrele militare' – definite la art. 1 alin. 1 din Legea nr. 80/1995 – sau se refera si la 'soldatii si gradatii profesionisti' – definiti la art. 1 din Legea nr. 384/2006.

Suspenda judecata recursului pana la pronuntarea hotararii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept. Fara cale de atac. Pronuntata astazi, 15.03.2023, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei”.


Iata pasajele legale relevante invocate mai sus:


- art. 13 alin. 2 lit. a din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor, componentelor esentiale si al munitiilor: „Armele de aparare si paza pot fi procurate numai de catre urmatoarele categorii de persoane: demnitarii, magistratii, diplomatii, militarii si politistii, pe perioada cat sunt in activitate si dupa incetarea activitatii, pensionare, trecerea in rezerva sau retragere, dupa caz, cu exceptia situatiei in care acestia si-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”;

- art. 1 alin. 1 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare: „Prin cadre militare, in sensul prezentei legi, se intelege cetatenii romani carora li s-a acordat grad de ofiter, maistru militar sau subofiter, in raport cu pregatirea lor militara si de specialitate, in conditiile prevazute de lege”;

- art. 1 din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor profesionisti:

(1) Soldatii si gradatii profesionisti constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe baza de voluntariat si situat la baza ierarhiei militare.

(2) Soldatii si gradatii profesionisti sunt angajati, pe baza de contract, in raport cu nivelul de pregatire, starea de sanatate si aptitudinile pentru indeplinirea indatoririlor militare, in functii prevazute in statele de organizare ale unitatilor militare cu grade corespunzatoare acestui corp de personal militar”.


Redam minuta sentintei TMB nr. 5419/2021 privind respingerea actiunii formulate de caporal:


Respinge ca neintemeiata actiunea. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Pronuntata azi, 28.09.2021, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei”.


Completul CAB zice ca reclamantul


Dupa cum veti vedea in incheierea de sesizare a ICCJ, completul Mihai-Palici-Dragusanu de la Curtea de Apel Bucuresti este de parere ca regimul armelor si munitiilor (Legea 295/2004) nu discrimineaza intre militarii de cariera si cei contractuali, angajati pe baza de voluntariat.


Prezentam principalele pasaje din incheierea de sesizare a ICCJ:


VI. Punctul de vedere al completului de judecata

Curtea apreciaza ca aspectul esential in dezlegarea chestiunii de drept este acela ca art. 13 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 295/2004 foloseste notiunea de 'militar', si nu pe aceea de 'cadru militar'.

Soldatii si gradatii profesionisti, astfel cum sunt denumiti in prezent, au avut anterior denumirea de 'soldati si gradati voluntari', respectiv 'militari / jandarmi / politisti angajati pe baza de contract'. (...)

Asadar, soldatii si gradatii profesionisti nu sunt cadre militare in sensul Legii nr. 80/1995, insa, potrivit dispozitiilor Legii nr.384/2006, se incadreaza in categoria de 'personal militar' si obtin grade militare.

Curtea mai retine ca dispozitiile art. 13 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 295/2004 cuprind termenul generic de 'militar', fara vreo raportare la dispozitiile Legii nr.80/1995, asadar fara a se limita la cadrele militare si fara a exclude 'personalul militar' din care fac parte soldatii si gradatii profesionisti.

Cat timp textul de lege este formulat generic, aplicarea acestuia trebuie facuta fara a introduce distinctii pe care acesta nu le prevede, potrivit principiului 'ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus', astfel cum s-a retinut de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in considerentele Deciziei nr. 19/2020.

Pentru aceste considerente, Curtea apreciind ca sunt indeplinite conditiile de admisibilitate prev. de art. 519 Cod procedura civila, va sesiza Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea problemei de drept expuse si va suspenda judecata recursului, pana la pronuntarea hotararii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept”.


* Cititi aici intreaga incheiere de sesizare a Inaltei Curti


sursa foto: Gunbroker.com

Comentarii

# Ionuț date 15 November 2023 23:32 -1

Un SGV in activitate are contact cu armament de foc si munitie mai mult decit un cadru. Intrebati Colonei, Generali, Maiori, Capitani si inclusiv subofiteri , de cind nu au mai pus mina pe o arma. De sters si curatat tot SGP-ul o sterge si o curata. De tras cu arma!!! cred ca uni au ani de cind nu au mai tras si ei sunt siguri care au dreptul de permis de port arma??? Uni dintre ei nu au tras in toata cariera cit am tras eu in 6 luni in Afganistan.Tara de tot rîsul. Fara SGP armata ar da faliment. Deja suntem in stadiul in care nu mai este mult si vor intra ofiteri in post sa faca paza.

# Băzăvan date 16 November 2023 16:10 0

:D ce problema grea! Zici că le-a dat să rezolve o integrala pe volum (tripla). Normal că sunt militari și sgp ii și au dreptul dar prostia din justiție cucerește Romania și completul de ******t 3 recurs NCPC e standard că și completul C7 de la secția a II a a TMB. Ferește ne Doamne de Justiția la Misto

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva