AVOCATURA, PRINSA INTRE PUTERI – RestartBarou cere Senatului dezbateri publice pentru modificarea Legii avocaturii: “In lipsa unui lobby adecvat al profesiei, refuzat de UNBR si foarte putin exercitat de Barouri... Luand act de faptul ca se genereaza si alte proiecte de acte normative incluzand prevederi indreptate impotriva avocatilor... Comitetul de Initiativa RestartBarou va solicita deschiderea unei dezbateri publice veritabile” (Scrisoarea)
Comitetul de Initiativa RestartBarou din care fac parte avocatii Alexandru Paun, Petre Matei, Antonie Popescu, Lavrin Covaci si Andi Puiu a transmis presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dar si Biroului Permenent al acestei Camere si Comisiei Juridice o scrisoare in care solicita deschiderea unei dezbateri publice avand ca tema propunerea de modificare a Legii nr.51/1995, privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, proiect de lege aflat la Comisia Juridica a Senatului Romaniei. Comitetul de Initiativa RestartBarou ii propune in acest fel sefului Senatului sa invite la lucrarile Comisiei Juridice mai multe grupuri de opinie si organizatii ale avocatilor precum si reprezentati ai presei, in cadrul carora se se reuseasca promovarea unei legi noi, euroconforme, care sa fie adaptata realitatilor actuale si care sa fie realizata in raport cu celelalte profesiuni juridice. Demersul RestartBarou are loc dupa ce membrii acestei organizatii au concluzionat ca in prezent sunt propuse doar cateva amendamente care, in substrat, genereaza si alte proiecte de acte normative care includ prevederi indreptate impotriva avocatilor.
Avocatura, in pericol de a fi marginalizata in sistemul judiciar
Solicitarea facuta de membrii initiativei RestartBarou are loc dupa ce, intamplator, a fost descoperita pe site-ul Senatului o propunere de modificare a Legii nr.51/1995 initiata de un grup de deputati, dintre care unii membri ai unor Barouri, si dupa ce s-a constatat ca lipseste cu desvarsire o initiativa de lobby efectuata de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, condusa in prezent de avocatul Gheorghe Florea, pentru modificarea Legii avocaturii.
In acelasi context, RestartBarou subliniaza utilitatea dezbaterilor publice asupra Legii nr.51/1995 si prin faptul ca Executivul a initiat un alt proiect de lege care revolutioneaza masurile fiscale impotriva avocatilor, proiect care ar urma sa fie corelat cu orice alta propunere legislativa interesand profesiunea de avocat.
Un alt aspect care a generat transmiterea unei solicitari de Comitetul de Initiativa RestartBarou din care fac parte avocatii Alexandru Paun, Petre Matei, Antonie Popescu, Lavrin Covaci si Andi Puiu catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este dat de faptul ca la adoptarea Legilor de punere in aplicare a Noilor Coduri, "in ciuda avertismentelor societatii civile, opinia avocatilor nu a fost ceruta decat in mod formal si doar prin intermediul UNBR".
Avocatul Antonie Popescu: "Profesia de avocat este dezavantajata in fata altor profesii juridice"
In sustinerea acestei initiative, avocatul Antonie Popescu a argumentat ca este necesar un lobby al Avocaturii, in asa fel incat profesia de avocat sa nu mai fie impinsa sistematic spre marginea protectiei legale a profesiilor juridice. In acest sens, avocatul Antonie Popescu apreciaza ca profesia de avocat este dezvantajata in fata altor profesii juridice, prin aceea ca avocatilor nu li se acorda niciun ajutor extrajudiciar, li se impun contizatii foarte mari pentru a putea exercita profesia, nu au posibilitatea de contestare a onorariului, le este interzisa publicitate si sunt supusi prea multor examene care ingreuneaza drumul unui avocat la inceput de cariera.
Pentru deblocarea acestei situatii, avocatul Popescu considera ca este necesar sa fie refacuta comunicarea cu Parlamentul, dar si cu Consiliul Superior al Magistraturii, in asa fel incat sa fie realizata o lege a avocaturii care sa fie “cladita pe nevoile reale ale profesionistilor si ale societatii”.
Iata opinia avocatului Antonie Popescu transmisa Lumeajustitiei.ro:
"Lipsa unui lobby adecvat in sprijinul profesiei de avocat a determinat impingerea ei la marginea protectiei legale a profesiilor juridice. Se vorbeste despre lobby-ul Camerei Notarilor, dar acesta a fost cladit tenace in douazeci de ani, la nivel politic, parlamentar sau guvernamental si chiar in relatia cu autoritatile judiciare. In cazul avocatilor, faptul ca mai multi dintre ei au fost parlamentari sau ministri, inclusiv ai Justitiei, nu a adus un plus de vizibilitate si nici o reglementare adecvata profesiei. Profesia de avocat este dezavantajata in fata altor profesii juridice, din mai multe puncte de vedere: organizarea proasta a actului de justitie, lipsa solutiilor pentru avocatii aflati la inceputul sau sfarsitul carierei, lipsa ajutorului extrajudiciar, cotizatiile foarte mari, posibilitatea de contestare a onorariului, interzicerea publicitatii, examene prea multe care ingreuneaza drumul unui avocat la inceput de cariera, s.a
Se impune deci refacerea comunicarii cu autoritatile, in primul rand cu cea legislativa si cu CSM, pentru o noua lege a avocaturii, cladita pe nevoile reale ale profesionistilor si ale societatii. Este necesara inlaturarea anomaliilor identificate, inerent, in aplicarea Codurilor - un obiectiv prioritar al Baroului si al UNBR. Iar in privinta instantelor, ne dorim sa asistam la coborarea acestora din turnul de fildes in care s-au plasat, eliminand audientele si informatiile publice oferite la momentul oportun. Lobby in sprijinul profesiei de avocat chiar si pana la asteptata reglementare a activitatii de lobby, care ar pune capat si controversei rezultand din geometria variabila si intelegerea diferita si de multe ori anapoda a notiunii/definitiei de trafic de influenta de care, se intampla, sa fie acuzati chiar si avocatii.
Ne dorim o lege a avocaturii care sa introduca meritocratia, si sa nu sustina, ca pana acum, gerontocratia sau hegemonia unora dintre cei "experimentati" in regimul securisto-comunist. Lobby la vedere, si transparenta, nu organizatii "secrete si acoperite"! O lege noua, inainte de care autoritatile sa fie constiente ca fara o avocatura puternica nu se poate face Justitie si cu atat mai putin Dreptate".
Prezentam in continuare scrisoarea transmisa Senatului Romaniei:
SENATUL - Biroul Permanent si Comisia Juridica
Domnului Calin Constantin Anton POPESCU-TARICEANU
Avand in vedere ca in lipsa unui lobby adecvat al profesiei, refuzat de UNBR si foarte putin exercitat de Barouri, a aparut o propunere de modificare a Legii avocaturii, nr.51/1995, initiata de un numar de deputati, unii chiar membri ai unor Barouri, propunere care a luat deja forma unui proiect de lege de care am a flat intamplator identificandu-l pe site-ul Senatului :
http://www.senat.ro/Legis/PDF/2015/15L149FG.pdf,
Luand act de faptul ca - in loc de a se promova o lege noua, euroconforma, adaptata realitatilor de azi care, prin raportare la celelalte profesiuni juridice impun cu prioritate si o protectie efectiva a exercitiului liber al profesiei de avocat - ne confruntam doar cu o propunere a catorva amendamente in timp ce, pe cai ocolite, inclusiv de la Guvern, se genereaza si alte proiecte de acte normative incluzand prevederi indreptate impotriva avocatilor,
Intrucat am aflat ca proiectul de lege a fost deja pe ordinea de zi a Comisiei Juridice dar ar fi fost amanat 3 saptamani ca sa se ceara si un punct de vedere al avocatilor, [fisa proiectului de lege: http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=18707]
Subliniind ca din partea Guvernului vine un alt proiect de lege care revolutioneaza masurile fiscale impotriva avocatilor si ca el ar trebui corelat cu orice alta propunere legislativa interesand profesiunea de avocat,
Constatand ca la adoptarea Legilor de punere in aplicare a Noilor Coduri, in ciuda avertismentelor societatii civile, opinia avocatilor nu a fost ceruta decat in mod formal si doar prin intermediul UNBR, desi sunt cunoscute numeroase alte cercuri de discutii si opinii juridice, organizatii ale tinerilor avocati, care au multiple amendamente la Legea de organizarea a profesiei de avocat adoptata acum 20 de ani - asa cum se poate desprinde din dezbaterile Congresului Avocatilor din 2014,
Comitetul de Initiativa RestartBarou, va solicita deschiderea unei dezbateri publice veritabile a acestui proiect de lege aflat la Comisia Juridica a Senatului Romaniei, cu invitarea la lucrarile Comisiei Juridice a mai multor grupuri de opinie si organizatii ale avocatilor precum si a presei, asigurarea unei transparente adecvate prin transmiterea acestor lucrari ale Comisiei si pe canalele care difuzeaza informatii de larg interes juridic/judiciar - cum ar fi Juridice.ro sau Lumea Justitiei - luju.ro, AvocatNet.ro - avand in vedere ca, in aceasta perioada, se desfasoara alegeri pentru Consiliile Barourilor si Congresul UNBR, si s-a constatat ca opiniile unor membri ai Consiliului UNBR nu mai converg neaparat cu ale membrilor Congresului National al Avocatilor (2014) ori Adunarilor Generale ale Barourilor !
Folosim acest prilej si pentru a va aduce in atentie necesitatea reinfiintarii unei Subcomisii pentru monitorizarea aplicarii deciziilor CurtiiEDO de catre autoritatile Statului Roman, potrivit obligatiei izvorand din art. 46 din Conventie.
In asteptarea raspunsului dvs, cu aleasa consideratie,
Comitetul de Initiativa RestartBarou."
*Cititi aici integral scrisoarea transmisa de RestartBarou catre Senatul Romaniei
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# cucuveau firoscoasa
12 May 2015 17:22
+8
# Adevarul va iesi!
12 May 2015 19:07
+5
# Marin
13 May 2015 09:08
+2
# lica
13 May 2015 14:55
0
# unul
13 May 2015 15:33
0