25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Domnule Orban, schimbati-va juristii!

Scris de: Viorica COSTINIU, judecatoare, presedinta de onoare AMR | pdf | print

12 May 2020 14:38
Vizualizari: 4957

Traim vremuri grele la propriu si la figurat. Nu mai e loc de armonie, de intelegere, nici urma de dialog, dar sa mai fie si civilizat! Discursurile sunt razboinice, atac la baioneta, vorbele sfasie mai abitir decat sabia.


 

Nu deschizi televizorul ca ti se umple casa de invective, insulte, jigniri, amenintari. Aflat in autoizolare, incerci sa te protejezi de naduful unora sau al altora si butonezi telecomanda.


Un student de anul I la Drept stie, premierul nu


La unison, toate posturile potenteaza ploaia de cuvinte care nu-i onoreaza pe oratori.

Oare nu se poate face politica si decent, elegant, intr -o forma literara care sa nu te oblige sa inchizi aparatul sa nu auda urechile copilului cine stie ce vorbe de ocara?!

Peste noapte au aparut politicieni care, nu cu mult timp in urma, plimbau cuvintele de la un post TV la altul dupa cum era orientata televiziunea pe care o onorau.

Acum le stiu pe toate – se pricep la justitie, la Covid 19 si, banuiesc, si la fotbal.

Cel mai bine se pricep sa vorbeasca gura fara ei. Cine le da tonul? Cine comanda tirul de reactii neonorante in conduita, manifestari si in ciclonul de cuvinte injositoare la adresa unor institutii statale, de autoritate si a celor care o reprezinta?!

I-am spus ministrului Muncii la inceputul mandatului ca, si daca avea studii juridice, in hatisul legislativ existent e dificil sa strabati!

E mai grav cand parlamentari, unii chiar europeni de catifea, mai ales cei cu state vechi, nu stiu legile pe care le-au produs. Bune, rele, ele trebuie respectate.

Domnule prim-ministru, schimbati garda de juristi sau sfatuitori carora le scapa esenta si va croiesc un discurs public pe traseu gresit. Haosul, anarhia nu salasluiesc la Curtea Constitutionala! Nu judecatorilor CCR trebuie sa le fie rusine ca nu citeste nimeni in palate Constitutia, ca le este straina corelarea normativa care sa dea valoare masurilor dispuse.

Un student de anul I la Drept stie ca normele constitutionale sunt imperative, general obligatorii si expresia lor decizionala este inatacabila. Curtea Constitutionala are rolul sa controleze puterile publice si nu Guvernul ori alta entitate institutionala de autoritate.

 

Parca am fi pe ulita


Judecatorii Curtii Constitutionale sunt independenti si inamovibili, iar cei care ii umplu de ocara sunt in masura sa raspunda ca orice cetatean in fata legii pentru ofensele aduse lor.

Numirea lor s-a facut de dvs: cele doua Camere ale Parlamentului, prin vot si de Presedinte. S-a uitat de la un mandat la altul?! Spre deosebire de politicieni, de reprezentantii Palatului Victoria ori a celui de la Cotroceni, judecatorii, inclusiv cei constitutionali, au constiinta, puterea, stiinta de carte si responsabilitatea asumata a deciziilor pe care le pronunta indiferent daca acestea le sunt lor favorabile ori potrivnice.

Motivarea solutiilor se bazeaza pe legile pe care le produce Parlamentul pentru care acestea devin, in timp, o nebuloasa.

In ce tara civilizata, educata si cu respect pentru morala, oficiali ai Guvernului isi permit sa lanseze artificii verbale care sa incite opinia publica, vulgul votant, impotriva unei autoritati – fie ea puterea judecatoreasca ori Curte Constitutionala - cand nu-i plac solutiile si judecatile acestora?

Unele decizii plac pentru ca oponentii politici n-au avut succes la Curte, altele nu plac pentru ca se merge pe lege si nu pe interesele de partid.

Nu-i poti trage la raspundere pe judecatorii Curtii Constitutionale pentru ca ar fi si de rasul lumii europene si de aiurea. Trebuie sa invatam sa ne respectam, sa ne indeplinim atributiile dupa lege, nu dupa obiective care sa arda etape la concurenta cu timpul care trece.

Poate juristii va explica, domnule prim-ministru, si faptul ca modificarea unei Constitutii nu e la cheremul premierului si nici al presedintelui.

Exista motive subscrise normativ care ar putea conduce la revizuirea acesteia, dar niciunul care sa vizeze independenta actului decizional al judecatorului.

Sa se schimbe legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale pentru ca exista pizma personala a unuia sau a altuia fata de judecatorii constitutionali?! Parca am fi pe ulita unde mai trece cate unul, de-l foarfeca bunicutele de pe banca!

 

Rad ambasadele de noi!


Ne facem de rusine si ne rad ambasadele de apucaturi din acestea puerile si politica de doi bani.

Spre surprinderea generala, de la cel mai inalt nivel se pretinde, mai pe fata, mai in subtext, ca judecatorii ar fi trebuit sa inchida ochii la scaparile legiuitoare de la Cotroceni si Guvern.

Curtea Constitutionala nu da decizii cu parti prix-uri! Nu pentru ca ar sta cineva la cotitura sa vaneze greseli ce ar compromite-o, ci pentru ca unde-i lege nu-i tocmeala.

Interesul societatii este sa se RESPECTE legea, buna, rea, atat timp cat ea exista. Acest fapt e valabil mai ales pentru cei care conduc, ei trebuie sa fie primii care o respecta asa cum i se cere si cetateanului.

Niciodata marirea unei sanctiuni nu a condus la scaderea infractiunilor ori a contraventiilor. Experimentand acest procedeu pagubos, ati primit si replica, inregistrand 300.000 de contraventii!

Constitutia Romaniei este in acord cu tratatele, conventiile, protocoalele incheiate, semnate si ratificate de Romania.

In atare masura, cum sa schimbi ceva ce este integrat in arhitectura normativa europeana fara sa nu ii cutremuri pe mai marii de la Bruxelles: Declaratia pentru drepturile si libertatile fundamentale, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, CEDO si protocoalele sale etc.

Si in aceste acte europene se prevad principii ce se regasesc in Constitutia Romaniei, care vizeaza stabilitatea circuitului civil al actelor normative, dispozitii care sanctioneaza atacurile la demnitatea umana, care obliga la respect fata de autoritati, care interzic discriminarea, care apara morala in fata celor fara de morala, care protejeaza dreptul la o viata decenta si independenta dupa incetarea activitatii de-o viata.

Stiti ce mai spun aceste legi destepte? Ca promovand egalitatea (nu cea a umanismului socialist mascat), ea nu trebuie gandita si traita negand diferentele date de calitatea functionala a fiecaruia.


Datorati scuze judecatorilor


In timp ce judecatorii muncesc zi lumina si la ceas de noapte, de sarbatori nationale, cand altii petrec ori stau cu ochii in tableta, dupa cum ii vedem pe parlamentari la sedinte, magistratii judeca milioane de cauze. Se intampla intr-un sistem judiciar subfinantat, cu personal insuficient, cu o logistica neperformanta, confruntandu-se cu boli profesionale, pe care oricare dintre guvernantii care s-au perindat la fraiele tarii s-au ferit sa le recunoasca.

A fost nevoie de revolta judecatorilor pentru a se repara Palatul de justitie unde s-a muncit in frig si inghesuiti.

Justitia aduce venituri statului, in timp ce Parlamentul si Guvernul cheltuie. Banii din justitie sunt rasfirati catre alte institutii, inclusiv administrative.

PNL, prin ministrul Justitiei de atunci, Valeriu Stoica, a instituit regimul pensionarii in magistratura, apoi Uniunea Europeana a obligat Romania sa-si reorienteze prioritatile pentru a incheia procedura aderarii. si a cerut guvernantilor sa asigure independenta materiala si politica a magistratilor, intre altele. In loc sa mareasca salariile, s-au facut, la initiativa politicului, modificari legislative privind pensionarea. Bine gandit!

Pana la pensionare era mult timp pentru magistratura intinerita si nu costa sistemul, magistratii neprimind ani buni mariri de indemnizatii, au ramas cu salarizarea asa cum au dispus finantistii de atunci. Asadar, nu aruncati vorbe grele spre judecatorii constitutionali “ca s-au umplut de rusine, ca isi ascund pensiile sub mizeria deciziilor ca ar fi in conflict de interese si reprezinta o dezonoare pentru societate.”

Drepturile castigate si protejate prin lege se exercita cu demnitate si ele au acoperire in munca, castiguri curate, cinstite si mai ales in conditii care nu onoreaza nicio guvernare surda si lipsita voit de vedere a neajunsurilor pe care le-am trait.

Prin munca magistratilor azi retrasi din activitate, justitia a contribuit la europenizarea ei si a societatii. Nu intotdeauna interesele politicului concorda chiar cu legile pe care le-a emanat, iar instantele, inclusiv Curtea Constitutionala, nu sunt tinute de acestea, ci de legi, indiferent ca sunt agreate sau nu.

Datorati scuze judecatorilor Curtii Constitutionale, asemeni si politicienii fata de care am speranta si credinta ca organele abilitate se vor sesiza din oficiu in apararea demnitatii si reputatiei acestei institutii de stat si a celor care-i dau viata.


Preluare din Revista Qmagazine

Comentarii

# Baran Gheorghe date 12 May 2020 15:19 +8

Gandirea ingusta si slaba consliere a ultimilor doi presedinti nu le permite sa constate ca au facut doua referendumuri consultative degeaba. Ambele referendumuri , cel cu 300 de parlamentari si cel cu 2 intrebari alambicate ,care defapt au fost vreo cinci ,nu au nici-o relevanta daca ezultatul lor nu a fost pus intr-o propunere de revizuire a Constitutiei . Revizuirea Constitutiei se poate face doar daca se adopta forma/propunerea de revizuire cu o majoritate calficata de 2/3 din parlamentari ( art. 151 din CR) si apoi aprobata prin referendum de popor. Asta stie , la fel, un student de anul I care a promovat anul sau macar examenul la disciplina Drept Constitutional . Suprematia Constitutiei Romaniei a fost recunoscuta odata cu aderarea Romaniei la UE, iar balivernele spuse de KWI si Orban trebuie sufocate la ghena de gunoi. Printre actele CCR se afla si deciziile care sunt general obligatorii pentru viitor sau in orice proces pedinte pe cale de exceptie .

# Iulian date 12 May 2020 18:21 +3

Orban nu are juristi pentru consultare, ci ,,juristi” facuti la apelul de seara in padure la Baneasa. Ei (orbanul, kiwiul si multi altii) primesc ordine, nu consultatii. Modul si formele normelor emanate sub semnatura lor au valente nkvd-iste si gestapoviste, iar de la Stalin, Beria si pana la Hitler si Goebbels ar fi mandrii de asemenea emanatii. Nu ca Merkel alaturi de prietenul ei Putin ar fi departe de o asemenea mandrie.....

# DODI date 12 May 2020 19:59 +1

Articol plin de profesionalism, demnitate și bunăvoință. Scris de o Doamnă ”tobă” de carte. Din păcate pentru noi și pentru țară, atât ciolaniSS cât și guWERNER doar sună ca niște tobe. Din piele de porc. Și sună a gol! Pentru că la ei lipsa de profesionalism, onoare și demnitate este suplinită de tupeu, aronganță și nesimțire. Să citești și să respecți Constituția și legile țării pentru acești efemeri politicieni este greu. Mai ușor învață o manea la mandolină sau un șmen la furtul de case. Cine să se autosesizeze? Leprele iubite de și promovate de ciolaniSS: coliva stanciu, tractoristul, slujirea, actualii șefi procurori, Coop. Nufărul din CSM? Este infestată justiția română de ratați profesionali, de oportuniști cu diplomă cumpărată, de ”specialiști SRI” și alți asemenea ”profesioniști”. Când CSM dădea firave semne de respectare de sine și a profesiei de jurist a devenit preș a SRI și a lui ciolaniSS.

# ?????? date 12 May 2020 21:52 0

@ Deși sunt contemporane, doamnele Costiniu și Macovei nu aceleași opinii despre funcționarea CCR , ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva