24 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXPLODEAZA JUSTITIA: REVOLTA IMPOTRIVA SEFEI ICCJ – Grefierii o desfiinteaza pe Corina Corbu: “Inalta Curte incalca drepturile salariatilor din instante... A esuat in gestionarea bugetului instantelor, situatia cu care se confrunta instantele fiind una care nu s-a mai intalnit in sistemul judiciar... Impune ordonatorilor de credite secundari si tertiari nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive... A exercitat presiuni sa nu achite integral drepturile salariale” (Scrisoarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

27 November 2023 12:50
Vizualizari: 12239

Exploziv: grefierii o desfiinteaza pe sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Corbu (foto 1), si lanseaza acuzatii extrem de grave la adresa acesteia, unele fara precedent. Intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni, 27 noiembrie 2023, Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, condus de grefierul Catalin Traistaru (foto 2), reclama ca Inalta Curte incalca drepturile salariatilor din instante, ICCJ esuand in gestionarea bugetului instantelor de la momentul in care a devenit ordonator principal de credite.


 

Precizand ca niciodata instantele nu s-au aflat intr-o situatie atat de grava din punct de vedere financiar, grefierii dezvaluie ca ICCJ ar fi impus curtilor de apel si tribunalelor (care au calitatea de ordonatori secundari de credite, respectiv ordonatori tertiari) sa nu respecte hotararile judecatoresti defintive, facand presiuni sa nu se achite integral drepturile salariale ale angajatilor. Mai mult, curtile de apel care au reusit sa identifice resurse financiare si sa plateasca o parte din drepturile salariale ar fi fost pedepsite de ICCJ cu taierea fondurilor. In schimb, desi impune limite de credite pentru plata salariilor curtilor de apel si tribunalelor (ordonatori tertiari de credite), Inalta Curte nu ar avea nicio problema sa depaseasca aceste limite.


Prezentam comunicatul Sindicatului National al Grefei Judiciare Dicasterial si scrisoarea deschisa trimisa presedintei ICCJ Corina Corbu (vezi facsimil):


Inalta Curte de Casatie si Justitie incalca drepturile salariatilor din instante

De la momentul preluarii calitatii de ordonator principal de credite, Inalta Curte de Casatie si Justitie a esuat in gestionarea bugetului instantelor, situatia cu care se confrunta in prezent instantele de judecata, din punctul de vedere al resurselor financiare, fiind una care nu s-a mai intalnit in sistemul judiciar, ceea ce poate afecta grav insasi independenta justitiei.

Atragem atentia asupra gravelor incalcari ale drepturilor salariale si ale altor drepturi de natura salariala ale intregului personal din instantele judecatoresti (judecatori, grefieri si functionari publici) la recomandarea si sub directa coordonare a ordonatorului principal de credite al instantelor de judecata, care, timp de mai bine de sase luni, impune ordonatorilor de credite secundari (curti de apel) si tertiari (tribunale) nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si a prevederilor legale in materia drepturilor salariale.

Inca de la preluarea calitatii de ordonator principal de credite, Inalta Curte de Casatie si Justitie nu si-a indeplinit corespunzator atributiile ce deriva din aceasta calitate, mai mult, a exercitat constant presiuni asupra ordonatorilor secundari de credite sa nu achite integral drepturile salariale ale angajatilor.

Ordonatorul principal de credite a manifestat un tratament discretionar in ceea ce priveste distribuirea bugetului catre ordonatorii secundari de credite, care s-au aflat in imposibilitatea de a achita integral drepturile de natura salariala, mai mult, in masura in care au identificat resurse financiare si au reusit sa achite o parte din drepturile salariale au fost pedepsiti de ordonatorul principal de credite prin taierea fondurilor la urmatoarea solicitare de deschidere de credite.

Desi ordonatorilor secundari si tertiari de credite li se impun limite de credite pentru plata salariilor, Inalta Curte de Casatie si Justitie depaseste aceste limite, astfel cum se poate observa din transparenta cheltuielilor publice postate pe site-ul acestei institutii.

Facem public faptul ca, la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a avut loc o intalnire la care au participat managerii economici din cadrul curtilor de apel din tara, sedinta in care li s-a 'recomandat' sa nu declare drepturile salariale restante in sistemul national de raportare, pentru a nu intra in incapacitate de functionare instantele judecatoresti.

Ordonatorii secundari si tertiari de credite si-au manifestat nemultumirea fata de ordonatorul principal de credite care a inteles sa impuna modul de solicitare a deschiderilor de credite, modul de distribuire a bugetului, precum si modul de gestionare a resurselor materiale ale instantelor de judecata, multe instante fiind in prag de incapacitate de functionare.

Prin intermediul unei videoconferinte, organizate de Inalta Curte de Casatie si Justitie cu toti managii economici din cadrul curtilor de apel pe tema constructiei bugetului pe anul 2024, ordonatorul principal de credite le-a ordonat managerilor economici din cadrul curtilor de apel sa solicite sume mai mici care sa fie avute in vedere la construirea bugetului pe anul 2024 si sa nu solicite fondurile necesare pentru plata integrala a drepturilor salariale.

Acest tip de 'interventie' a ordonatorului principal fata de ordonatorii secundari de credite a mai fost intalnita, reclamata si sanctionata prin formularea unei plangeri penale de organizatia noastra sindicala in anul 2021 impotriva ministrului justitiei de la acea vreme care a exercitat presiuni asupra angajatorilor sa anuleze decizii de acordare a unor drepturi salariale in aplicarea unor hotarari judecatoresti definitive.

In raport de toate aspecte sesizate, ne punem intrebarea daca ordonatorul principal de credite actioneaza pentru sau impotriva sistemului judiciar.

In lumina acestor informatii pentru care avem dovezi, nu putem sa apreciem decat ca ordonatorul principal de credite al instantelor judecatoresti este depasit in gestionarea salarizarii si a resurselor materiale ale instantelor de judecata.

Niciodata instantele judecatoresti nu s-au confruntat cu neplata integrala a salariilor sau a altor drepturi si nu au fost in incapacitate de functionare asa cum se confrunta in prezent, urmare preluarii bugetului de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la inceputul anului 2023.

SNGJ Dicasterial a trimis o scrisoare deschisa adresata presedintelului Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin intermediul careia solicitam sa emita public un punct de vedere fata de toate aspectele reclamate.

Scrisoarea deschisa va fi inaintata si domnului Didier Reynders, comisarul european pentru Justitie”.

 


Comentarii

# nepotul șoimărestilor date 27 November 2023 13:57 +44

Nici nu e de mirare că a rasolit-o! În citadela smecherilor, unde fiecare arivist speră sa fie primit, interesele lor trec înaintea celor ale pălmașilor. Numai la noi șeful se pricepe la toate: organizare, personal, normarea muncii, recompense. Si rezolvă problema divizand personalul, intre curteni si marginali.Lideri, ce mai tura -vara! De carton...

# DODI date 27 November 2023 18:18 +73

Fiind un profesionist suficient de bine acoperit se pricepe la toate pentru că așa sună ordinul de zi primit. Era culmea ca acest profesionist nemaiîntâlnit în lumea justiției (și concurând singur pe funcție) să fi ”reușit” pe locul doi.

# tele Buinoiu date 27 November 2023 19:53 +135

D-na Corina Corbu n-a coborat pe ierarhie cand trebuia si acum vine ierarhia peste ea.

# X date 27 November 2023 22:22 +310

Astia au inebunit cu totii. De sus in jos. Sunt de Doamne fereste. Cum sa nu respecti o hotarare definitiva a unei instante. In atare situație , eu zic sa desfiintam toate instantele , desfiintam toate facultatile de drept , inchidem pravalia si plecam . Umbla vorba ca la PICCJ ar primi banii restanti numai procurorii nu si grefierii. Apoi, mi se pare corect la cat sunt de amarati , sa se mai intremeze si ei un pic, acum , de sarbatori. Sa aibă bani de o maslina.

# o opinie date 28 November 2023 07:42 0

Sublim "esafodajul" independentei justitiei...! La lumina zilei! Stiut de toata lumea. Mareata gandirea vizionara, ca "la situatii identice sa astepti rezultate diferite". "Umila" maxima a devenit "in timp" o culme , MAREATA precum se vede. "Suntem", ceea ce pare ca "suntem" si este fara dubiu. Similar cu "ordinarii purtatorii de asteptari", care , o buna parte dintr-e ei si-au pus fireasca intrebare : "PANA CAND ?" In opinia inaintasilor nostrii nationali, gresala singulara este "acceptabila"- si nu prea- (F: gresala).Suntem "oameni" care lucreaza pt "OAMENI". Ce te faci la "persistenta" in "EA" iar "faptuitorii" NU au bunul simt sa se "retraga" de bunavoie la "cugetari". Ar fii deja timpul, ca "societatea" sa isi "ajute" angajatii in depasirea situatiilor "fatidice"(de altfel) iar daca NU vor ,sa ii "oblige". Asa, macar pt "spalarea" imaginii "esafodajului" daca "EL" mai reprezinta ceva?.

# vasile date 28 November 2023 14:45 +230

unde sunt banii din rezerva de stat de la guvern care s-au luat prin hotărâre de guvern ,pentru plata diferenţelor salariale pe luna noiembrie şi decembrie. 98 000 000 lei?

# Vanda date 28 November 2023 16:51 +6

Suma de 98.000 lei a fost doar pentru plata salariilor celor de la ICCJ, prostimea din teritoriu sa stea pe loc repaus!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.02.2024 – Vreti sa aflati domicilii si CNP-uri? Gasiti la ICCJ (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva