24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GATA CU DOBANZILE NESIMTITE LA IFN-URI – Camera Deputatilor a dat votul final pe proiectul senatorului PSD Daniel Zamfir de plafonare a dobanzilor la creditele luate de la institutiile financiare nebancare. Legea, aplicabila inclusiv contractelor in derulare, prevede ca valoarea totala platibila de consumator nu poate depasi dublul valorii totale a imprumutului. Nicio dobanda penalizatoare sau alta clauza contractuala nu poate obliga debitorul sa achite mai mult decat dublul sumei imprumutate

Scris de: L.J. | pdf | print

27 March 2024 12:28
Vizualizari: 2276

Camera Deputatilor a votat marti, 26 martie 2024, in calitate de for decizional proiectul de lege initiat de catre senatorul PSD Daniel Zamfir (foto) privind plafonarea dobanzilor la creditele luate de la institutiile financiare nebancare (IFN-uri). Actul normativ va merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.Aceasta noua masura (care vine in sprijinul romanilor, dupa plafonarea preturilor la alimentele de baza si la energie) este destinata sa protejeze cetatenii impotriva practicilor abuzive si sa incurajeze o mai mare accesibilitate financiara a acestora.

Actul normativ prevede ca valoarea totala platibila de catre consumator nu poate depasi dublul valorii totale a creditului. Astfel, daca un client al unui IFN imprumuta, de exemplu, 5.000 de lei, el nu poate fi obligat sa returneze mai mult de 10.000 de lei. Nicio dobanda penalizatoare sau alta clauza contractuala nu poate obliga beneficiarul creditului sa plateasca mai mult decat dublul sumei incasate. Aceasta lege se va aplica inclusiv pentru creditele care sunt in derulare, iar cei care au luat credite de la astfel de institutii financiare si au clauze si dobanzi abuzive vor scapa de ele.

Printre principalele motive pentru care romanii apeleaza la imprumuturi de la IFN-uri este faptul ca nu au un serviciu stabil, se afla in Biroul de Credite deoarece nu au reusit sa-si plateasca la timp sumele imprumutate de la banci, nu pot oferi garantiile cerute de acestea sau suma de care au nevoie este prea mica pentru a se incadra pentru un imprumut bancar. Problema este ca pana acum debitorii au fost obligati sa plateasca dobanzi chiar si de 69.467,57%, dupa cum a aratat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Am ajuns la situatia aberanta in Romania in care sunt institutii financiare non-bancare care dau credite cu o dobanda de 8.000 – 10.000, chiar si peste 20.000 la suta. Lucrul acesta e aberant. Am stabilit niste praguri, plafoane, pana la care poate sa ajunga costurile cu creditarea la IFN-uri”, a declarat Daniel Zamfir, initiatorul legii.


Legea lui Zamfir pune capat camatariei


In multe tari, IFN-urile au fost criticate pentru practicile lor de imprumut, care implica deseori dobanzi extrem de ridicate si conditii de rambursare restrictive. In cazurile IFN-urilor afiliate bancilor, DAE (dobanda anuala efectiva) se incadreaza, la cele mai importante asemenea institutii, intre 20% si 33%. Practic, la 1.000 de lei imprumutati pentru un an, trebuie sa dai inapoi 200, respectiv 330 de lei peste cat ai luat.

Exista insa IFN-uri in Romania la care rata dobanzii depaseste 20.000 la suta. Dupa cum spuneam, ANPC a fost sesizata de un client al unui IFN pentru care dobanda ajunsese sa fie de 69.467,57%.


* Cititi aici forma finala a proiectului de lege si expunerea de motive

Comentarii

# Laszlo date 27 March 2024 13:14 0

Este un pas înainte dar 1 la sută pe zi este tot înrobitor

# Bobu 333 date 27 March 2024 13:55 +10

Felicitări domnului senator!Succes în apărarea intereselor cetățenilor români!Din păcate sunt din ce în ce mai puțini oameni politici ca dumneavoastră!

# Ba,Zanfiras-distrugatorul Kapitalului si pietei de Kapital date 28 March 2024 10:49 -1

Daca ai "stabilit niste praguri, plafoane, pana la care poate sa ajunga c o s t u r i l e cu creditarea la IFN-uri”, unde PLM e profitu', pe care sunt obligat sa il am, ca sa platesc impozitu si asigurarile aferente, din care faci tu, si famiglia ta, curu' mare ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva