12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

O NOUA PRACTICA JUDICIARA – Avocata Minodora Loga din cadrul Taru si Asociatii SCA: „Instantele au inceput sa dea prioritate lipsei capacitatii de folosinta a creditorului in faza de executare silita datorita decesului creditorului raportat la data formularii contestatiei la executare, cand debitorul ar fi trebuit sa cunoasca faptul ca creditorul urmaritor este decedat”

Scris de: L.J. | pdf | print

19 July 2024 12:17
Vizualizari: 3185

Avocata Minodora Loga din cadrul Taru si Asociatii SCA precizeaza ca instantele de judecata au inceput, in virtutea rolului activ pe care il au, sa dea prioritate lipsei capacitatii de folosinta a creditorului in faza de executare silita datorita decesului creditorului raportat la data formularii contestatiei la executare, cand debitorul ar fi trebuit sa cunoasca faptul ca creditorul urmaritor este decedat.



Astfel, este fundamental pentru actul de justitie ca instantele sa intelega importanta si necesitatea rolului activ pe care il pot avea.

O solutie recenta in sensul celor mentionate a determinat judecatorul sesizat pe calea contestatie la executate sa admita exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a intimatului predecedat, dand eficienta lipsei capacitatii de folosinta a acestuia, si a constatat ca contestatia este indreptata impotriva unei persoane fara capacitate de folosinta.

Importanta unei solutii de acest fel este vadita, pentru ca se constata, prin aceasta modalitate, atat rolul activ bine argumentat de procedura civila, cat si faptul ca contestatorul pe calea contestatiei trebuie sa aiba cunostinta de desfasurarea executarii in sine si nu poate, practic, sa arunce in aer institutii ale dreptului prin actiuni indreptate impotriva unor persoane care nu mai au calitatea si capacitatea ceruta de legea procesual-civila.

Comentarii

# maxtor date 19 July 2024 12:33 -71

"contestatorul..trebuie sa aiba cunostinta de desfasurarea executarii in sine" -incuviintarea este in ne-contadictoriu,neconstitutional:principiul contradictorialitatii este baza civilizatiei -audiatur et altera pars- ne raportam desigur la "România este stat de drept, democratic şi social, în care DEMNITATEA OMULUI..",VALOARE SUPREMA GARANTATA.de fapt proliferarea in procedura a ne-contradictorialitatii (suprimata sub falsa cerinta a celeritatii) este generalizata mergind pana la aberatii de genul "Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei" (in pandemie o dadeau cu "pronuntata in sedinta publica",haida de!)

# Marius RADU date 19 July 2024 19:02 0

Pentru că nu au auzit de sezină art. 1.125 NCC sau de transmiterea calității de creditor art. 645 NCPC or de art. 412 alin. (1) pct. 1 NCPC

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva