4 October 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 22.11.2022 – Proiectul de lege privind pensiile magistratilor este pe teava

Scris de: L.J. | pdf | print

22 November 2022 19:45
Vizualizari: 9265

* O judecatoare sanctionata disciplinar definitiv doreste sa ajunga la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Am mentionat sanctiunea disciplinara doar in caz ca va suna cunoscut numele magistratei; altminteri, ea nu constituie vreo piedica legala in drumul spre CJUE. In fine: click aici ca sa vedeti cine este judecatoarea!


* Statul roman ar putea deveni din nou bancher. De data aceasta, triplu bancher, caci un proiect de lege recent depus in Parlament are in vedere infiintarea unei noi banci de stat, in plus fata de CEC Bank si Eximbank. Cine a venit cu ideea si cum ar trebui sa arate noua institutie de credit vedeti facand click aici.


* Avem o veste proasta legata de o lucrare de infrastructura pe care romanii o asteapta de zeci, daca nu chiar de sute de ani. Inclusiv o instanta s-a pronuntat definitiv in legatura cu aceasta problema. Dar mai multe detalii puteti citi cu un click aici.


* Asa cum v-am dezvalut deja, Sectia pentru judecatori a CSM avea programate pentru sedinta de joi, 24 noiembrie 2022, alte 15 cereri de pensionare (click aici pentru a citi). Intre timp, numarul solicitarilor de eliberare din functie prin pensionare a fost suplimentat. Lista cu cele 15 cereri de pensionare a fost completata cu alte doua. Este vorba despre judecatoarele Mihaela Alina Dragu si Valentina Liliana Petrescu, ambele de la Tribunalul Bucuresti. Iar pana la sedinta Sectiei mai e timp si de alte suplimentari.


* Maine-poimaine, ar trebui ca magistratii sa afle pentru prima data in mod concret ce le rezerva viitorul. Mai exact, cum se vor putea pensiona si cu cat.


 

Zilele acestea, Ministerul Muncii ar trebui sa finalizeze si sa introduca in circuitul birocratic proiectul de lege privind pensiile magistratilor. S-ar fi batut deja palma in coalitia de guvernare, asa cum de altfel a precizat chiar ministrul Muncii Marius Budai (foto). In linii mari, se stie despre ce este vorba: vechimea minima de pensionare va ramane de 25 de ani, dar din care 15 ani trebuie sa fie exclusiv ca judecator sau procuror, iar cuantumul pensiilor va fi redus astfel incat acestea sa nu mai depaseasca salariul in plata, Banca Mondiala recomandand sa se calculeze cu 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie bruta, cum este in prezent. Ce nu se stie este daca noile prevederi, care ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2023, vor afecta sau nu deciziile de pensionare aprobate, dar care nu au fost puse efectiv in plata.

Altfel, din ce vorbeste lumea prin oras, cica proiectul de lege privind pensiile magistratilor este o necunoscuta doar pentru magistrati, caci anumiti capi ai Justitiei ar fi vazut respectivul proiect. Si nu de ieri, de azi.

 

Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# maxtor date 23 November 2022 03:49 -14

-stiri de pe frontul de west: https://nypost.com/2022/11/15/jennifer-siebel-newsom-wife-to-california-gov-asked-to-fake-an-orgasm-in-court-during-harvey-weinstein-trial/

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.10.2023 – Se pregatesc niste actiuni in regres pe judecatori

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva