28 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

A BATUT CSM PALMA CU GUVERNUL? – Document uluitor: cu doua zile inainte ca Ministerul Finantelor sa publice proiectul de OUG care prevede acordarea de titluri de plata pentru magistratii care au de primit drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti, CSM a analizat posibilitatea ca judecatorii si procurorii sa detina titluri de stat: “Detinerea de titluri de stat nu intra sub incidenta vreunei interdictii specifice judecatorilor si procurorilor” (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 December 2023 18:17
Vizualizari: 12771

ACTUALIZARE:

Mai multi membri CSM au transmis Lumea Justitiei ca punctul discutat in Comisia nr. 1 nu are nicio legatura cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului, fiind o solicitare facuta de o judecatoare care dorea sa stie daca sotul ei poate sa cumpere sau nu titluri de stat.

------------

 

Articolul initial:

Stia Consiliul Superior al Magistraturii ce pregateste Guvernul, in sensul acordarii unor titluri de plata pentru magistratii care au de primit drepturi salariale stabilte prin hotarari judecatoresti si acte administrative? A batut palma CSM cu Guvernul pentru aceasta masura? Unul dintre membrii CSM sustine ca la nivelul Consiliului nu se cunostea absolut nimic despre asa ceva, si ca judecatorii si procurorii au aflat despre Ordonanta de Urgenta a Guvernului referitoare la titlurile de plata date magistratilor abia in cursul zilei de miercuri, 13 decembrie 2023, cand proiectul de OUG a fost pus in dezbatere. Nu avem elemente ca sa il contrazicem (click aici pentru a citi). Totusi, un document uluitor dezvaluie o coincidenta stranie.


 

Cu doua zile inainte ca Ministerul Finantelor sa puna in dezbatere publica proiectul de OUG care contine si dispozitia referitoare la titlurile de plata catre magistrati (click aici pentru a citi), in CSM s-a discutat despre posibilitatea ca judecatorii si procurorii sa detina titluri de stat (titlurile de plata se incadreaza in categoria titlurilor de stat). Mai exact, luni, 11 decembrie 2023, Comisia nr. 1 a CSM reunita - “Legislatie si cooperare interinstitutionala”, cooordonata de judecatoarea Denisa Stanisor (foto) a discutat “Punctul de vedere al DLDC (n.r – Directia Legislatie Documentare Contencios) din CSM referitor la posibilitatea magistratilor de a detine titluri de stat”. Concluzia a fost ca da, magistratii pot avea titluri de stat.


Iata minuta Comisiei nr. 1 CSM reunita (vezi facsimil):


“Punct de vedere DLDC referitor la posibilitatea magistratilor de a detine titluri de stat

Comisia si-a insusit punctul de vedere al DLDC in sensul ca detinerea de titluri de stat nu intra sub incidenta vreunei interdictii specifice judecatorilor si procurorilor.

Totodata, Comisia a decis comunicarea unui raspuns in acest sens catre solicitant”.


Asadar, ne punem intrebarea: are vreo legatura aceasta hotarare a Comisiei nr. 1 CSM cu masura pregatita de Guvern privind acordarea de titluri de plata catre magistrati sau este vorba despre o simpla coincidenta?

Si daca e o coincidenta, atunci suspiciunile sunt cauzate de modul extrem de lapidar in care sunt redactate minutele comisiilor de lucru ale CSM, unde detaliile despre problemele discutate (precum data la care se fac anumite solicitari, cine le face etc) lipsesc cu desavarsire.

Ce credeti?

 

 


 


Comentarii

# maxtor date 13 December 2023 18:40 -2

s-a discutat despre Caritas! serios,serios: i-ati prins! aia 2 "societatea civila" sint veriga slaba -nu-i interesseaza direct schema.ca sa fie 100% -ceva de "cartieru meu lagarul Justitiei"?

# andra date 13 December 2023 23:40 +178

As vrea sa stiu cine este judecatoarea si cum de i-a venit ei taman acum acea idee, cand se vehicula de vreo 2 luni ca vor sa transforme salariile restante in titluri de stat. Oare cine a rugat-o sa adreseze acea intrebare? Sotul?

# jUSTie date 13 December 2023 23:53 +318

Membrii CSM sunt precum fata saracului cea isteata: nici calare, nici pe jos, nici imbracati, nici dezbracati … DLDC/CSM prezinta un punct de vedere in data de 11 decembrie 2023 pe care comisia 2 CSM si-l insuseste. Punctul acesta vedere a fost solicitat de cine si cand? Sau a fost precum in poveste: “ Boierul i-a indatorat să le ghiceasca niște întrebări pe cari nici oamenii cei procopsiți nu i le-ar putea spune”. In plus, a fost nevoie ce ceva timp de analiza, documentare, etc ca sa poata primi o asa sustinere din partea Comisiei 2.. Sau poate DLDC a folosit Inteligenta Artificiala (Ce povesti ar fi scris Ispirescu). Ulterior, MF vine si publica un proiect de OUG care ce sa vezi - ce mirare ce esti, ce mirare ca sunt - prevede o solutie legislativa asupra careia exista deja un punct de vedere favorabil … Mai poate zice MJ ceva la avizare cand CSM a dat deja solutia … Afara de cazul in care MJ e ”cu nadejde că a doua zi are să fie mai bine” … A fost odata ca niciodata ….

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva