DREPTUL LA APARARE, SUB BOCANCII GENERALULUI – Ofiterii judiciari au ordin de la vicepremierul Gabriel Oprea sa ii impiedice pe avocati sa fotocopieze acte din dosarele penale. Judiciaristii au obligatia sa ii controleze la geanta pe avocati, pentru a nu intra la dosar cu telefonul sau cu tableta. Toate xerocopiile se transmit partilor dupa ce au fost aprobate de procuror si anonimizate de organ. Practic, prin ordinul administrativ al lui Oprea se modifica CPP (Ordinul)
Avocatilor nu le este permis sa fotocopieze cu telefonul mobil acte din dosarele penale care ii vizeaza pe clientii acestora, iar toate documentele pe care le solicita parchetului trebuie sa fie comunicate partilor sub forma anonimizata. Cei care se vor ocupa de indeplinirea acestora dispozitii sunt ofiterii de politie judiciara care au obligatia de a-i verifica pe avocati si sa se asigura ca acestia din urma nu intra cu o sursa de fotocopiere sau inregistrare video in sala in care urmeaza sa studieze dosarul. Aceasta este "pohta" vicepremierul Gabriel Oprea (foto), care in calitatea sa de ministru al Ministerului Afacerilor Interne, a dat un ordin nedatat, dar publicat pe site-ul Guvernului, in care stabileste care trebuie sa fie masurile organizatorice aplicabile de ofiterii de politie judiciara in scopul asigurarii exercitarii dreptului de a consulta un dosar penal. Toate aceste masuri sunt luate de Gabriel Oprea prin interpretarea dupa bunul plac a art. 94 din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, articol care se refera la consultarea dosarului penal de catre avocatii partilor si de catre subiectii procesuali penali.
Egalitate de arme, din parti!
Asa cum se poate vedea din Ordinului viceprim-ministrului pentru securitate nationala nedatat, Gabriel Oprea nu doar ca interpreteaza legea penala in vigoare, dar prin ordinul dispus vine si cu completari, neprevazute in nicio alta lege pana la acest moment, care stabilesc sarcini in plus pentru ofiterii judiciari, cu ingradirea avocatilor la dreptul de liber acces la dosar, sub pretextul punerii in aplicare a art.94 din Codul de Procedura Penala.
Cum altfel poate fi interpretat articolul 9 din ordinul lui Oprea care prevede ca "organul politiei judiciare se asigura ca datele cu caracter personal cuprinse in actele din dosarul penal nu sunt vizibile pe fotocopiile realizate" sau aberatia de la articolul 6 din acelasi ordin care stabileste ca "organul politiei judiciare adopta masuri adecvate pentru a impiedica realizarea de fotocopii sau inregistrari video ale actului dosarului penal"?
Noi intelegem ca Oprea isi doreste ca ofiterii de politie judiciara sa ii opreasca la poarta pe avocati si sa ii supuna controlului in vederea retinerii telefonului, tabletei ori a altui obiect asemanator, pentru a impiedica fotocopierea a actelor din dosarele penale.
In nicio lege nu este prevazuta interdictia avocatului de a intra cu telefonul la studierea dosarului, asa cum niciunde nu se precieaza ca avocatului uneia dintre parti trebuie sa i se comunice actele din dosar sub forma anonimizata!
Romania, abonata la condamnari date de CEDO
Dispozitiile din ordinul lui Gabriel Oprea vin sa incalce un principiu consacrat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, respectiv principiul egalitatii armelor. Din punctul nostru de vedere, prin transmiterea unor xerocopii la dosar sub forma anonimizata, avocatilor li se ingradeste dreptul la informare asupra actelor din dosar, fiind nevoiti sa solicite de fiecare data studierea dosarului sau transcrierea unor date din acesta. In tot acest timp procurorul are acces nelimitat la actele cauzei.
In atare conditii, actiunea ministrului MAI, dincolo de faptul ca este una abuziva, acesta neputand legal sa isi aroge dreptul de legiuitor, risca sa aduca Romaniei condamnari pe banda la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
In acest sens, treebuie amintit precedentul din cauza "Asociatia 21 Decembrie 1989, Maries, Vlase si altii contra Romaniei", cand, in anul 2009, ca urmare a unei dispozitii intermediare a Curtii EDO, Ministerul Public a fost obligat sa puna la dispozitia partilor vatamate, o copie integrala a dosarului "Revolutiei", tinut la secret pana la acel moment.
La acel moment, decizia intermediara a Curtii Europene a Drepturilor Omului a fost pusa in aplicare chiar de Gabriel Oprea care ocupa atunci functia de ministru al Apararii. Acelasi Gabriel Oprea, in anul 2015 da un ordin, in plina vacanta judecatoreasca, prin care propune modificarea Codului de procedura penala dupa interpretarea si completarea sa. Practic, printr-un act administrativ, supus la acest moment multor discutii, Gabriel Oprea vrea sa modifice Codul de procedura penala in defavoarea avocatilor!
In opinia noastra, Barourile din Romania si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania trebuie sa ia pozitie fata de Ordinul MAI, care vine sa ingradeasca avocatului dreptul de a-si exercita profesia in mod normal si firesc.
Propunerile aiuristice si contra legii ale ministrului Oprea pot fi altfel interpretate ca fiind o sursa de venituri extrabugetare pentru Ministerul Afacerilor Interne, din moment ce toate copiile din dosare sunt suportate de avocati sau parti.
Dincolo de preturile practica la MAI pentru xerocopierea actelor din dosar, mai apare si problema timpului pierdut de avocati sau parti pentru transmiterea de catre ofiterului de politie judiciara a copiilor solicitate, timp care adesea poate insemna cateva zile.
Iata ce prevede articolul 94 din Noul Cod de procedura penala:
"Art. 94 - Consultarea dosarului
(1) Avocatul partilor si al subiectilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrans in mod abuziv.
(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informatii din dosar, precum si de a obtine fotocopii pe cheltuiala clientului.
(3) in cursul urmaririi penale, procurorul stabileste data si durata consultarii intr-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penala.
(4) in cursul urmaririi penale, procurorul poate restrictiona motivat consultarea dosarului, daca prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfasurari a urmaririi penale. Dupa punerea in miscare a actiunii penale, restrictionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.
(5) in cursul urmaririi penale, avocatul are obligatia de a pastra confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinta cu ocazia consultarii dosarului.
(6) in toate cazurile, avocatului nu ii poate fi restrictionat dreptul de a consulta declaratiile partii sau ale subiectului procesual principal pe care il asista ori il reprezinta.
(7) in vederea pregatirii apararii, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunostinta de intreg materialul dosarului de urmarire penala in procedurile desfasurate in fata judecatorului de drepturi si libertati privind masurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participa.
(8) Dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator cu privire la dreptul partilor si al subiectilor procesuali principali de a consulta dosarul".
Iata ce propune Gabriel Oprea prin Ordinul sau:
"ORDIN
Art. 1. – Prezentul ordin stabileste masuri organizatorice pentru organele de cercetare penala ale politiei judiciare din Ministerul Afacerilor Interne, denumite in continuare organele politiei judiciare, in scopul asigurarii exercitarii dreptului partilor, al subiectilor procesuali principali si al avocatului acestora de a consulta dosarul penal.
Art. 2. – Prezentul ordin se aplica in cazul dosarelor penale cu privire la care competenta de urmarire penala apartine organelor politiei judiciare, cat si dosarelor penale in care aceste organe ale politiei judiciare au fost delegate sa efectueze acte de urmarire penala, in cauze aflate in competenta procurorului.
Art. 3. – Consultarea dosarului penal de catre parti, subiectii procesuali principali si avocatul acestora, denumite in continuare persoane interesate, se realizeaza potrivit art. 94 din Codul de procedura penala si presupune dreptul de a studia actele dosarului penal, dreptul de a nota date sau informatii din dosarul penal, precum si dreptul de a obtine fotocopii pe cheltuiala persoanelor interesate.
Art. 4. – Organul politiei judiciare asigura consultarea dosarului penal, pe baza:
a) delegarii date de procuror, potrivit art. 94 alin.(3) din Codul de procedura penala;
b) cererii persoanelor interesate, aprobata de procuror, depusa in original sau copie.
(2) Cererile de consultare a dosarului penal adresate direct organului politiei judiciar se inainteaza, in termen de doua zile lucratoare, procurorului competent sa dispuna potrivit art.94 alin.(3) si (4) din Codul de procedura penala.
Art. 5. – (1) Organul politiei judiciare asigura exercitarea dreptului prevazut la art.3 numai daca procurorul competent nu a restrictionat acest drept, prin actul de delegare sau pe cererile prevazute la art.4.
(2) in situatia in care politistul care are in lucru dosarul penal nu este prezent la serviciu, exercitarea dreptului prevazut la art.3 se asigura de catre un alt politist care are calitatea de organ al politiei judiciare, desemnat de seful unitatii de politie.
(3) In baza documentelor prevazute la art.4 alin.(1), organul politiei judiciare stabileste prin ordonanta, data, ora si durata consultarii dosarului penal, intr-un termen rezonabil.
Art. 6. – Dreptul de a studia actele dosarului penal si de a nota date sau informatii din acesta se exercita la sediul unitatii de politie.
(2) Cu aceasta ocazie, organul politiei judiciare adopta masuri adecvate pentru a impiedica:
a) sustragerea, alterarea sau distrugerea actelor din dosarul penal;
b) realizarea de fotocopii sau inregistrari video ale actului dosarului penal, in alte conditii decat cele prevazute de lege.
Art. 7. – (1) Persoanele interesate pot solicita realizarea de fotocopii pe baza unei cereri, tip formular, al carei model este prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
(2) In cazul in care solicitarea priveste acte din dosarul penal pentru care procurorul competent a restrictionat dreptul de fotocopiere, pe cerere se consemneaza acest fapt, urmand ca fotocopierea sa se realizeze numai pentru actele nerestrictionate.
(3) Organul politiei judiciare comunica persoanei interesate suma de plata, reprezentand contravaloarea serviciului de fotocopiere, precum si termenul in care pot fi ridicate fotocopiile.
Aceste date se aduc la cunostinta persoanei interesate pe baza de semnatura pe cerere, la rubrica destinata acestui scop.
(4) Cererea completata se inregistreaza in registrele de intrare-iesire a corespondetei ordinare.
Art. 8. – (1) In situatia in care nu exista mijloace tehnice care sa permita realizarea de fotocopii sau aceasta operatiune nu poate fi realizata temporar din cauza unor defectiuni tehnice sau a lipsei unor consumabile, organul politiei judiciare intocmeste un proces-verbal cu privire la existenta acestor cauze, in 2 exemplare.
(2) Un exemplar al procesului-verbal se inmaneaza persoanei interesate, iar o copie a acestuia se inainteaza, de indata, spre informare, procurorului competent.
(3) In situatia prevazuta la alin.(1), organul politiei judiciare asigura exercitarea dreptului prevazut la art. 3 conform dispozitiilor procurorului competent.
Art. 9. – (1) Fotocopiile se realizeaza la sediul unitatii de politie, cu mijloacele tehnice avute la dispozitia acesteia.
(2) Organul politiei judiciare se asigura ca datele cu caracter personal cuprinse in actele din dosarul penal nu sunt vizibile pe fotocopiile realizate.
(3) Fotocopiile se certifica, pe fiecare pagina, cu semnatura organului politiei judiciare si stampila unitatii de politie.
Art. 10. – (1) Fotocopiile se elibereaza in baza dovezii achitarii contravalorii serviciului de fotocopiere, iar dovada platii, in original, se anexeaza la cererea de efectuare a copiilor. Cererea si dovada de plata se introduc in dosarul cauzei.
(2) Sumele reprezentand contravaloarea serviciului de fotocopiere se pot achita la casieria unitatii de politie sau la unitatile de trezorerie ale statului.(3) Este interzisa incasarea contravalorii serviciului prestat in alte conditii decat cele prevazute la alin. (2) sau preluarea de catre organul politiei judiciare a unor sume de bani de la persoanele interesate.
(4) Sumele incasate de unitatea de politie, reprezentand contravaloarea serviciului de fotocopiere, se fac venit la bugetul de stat si se vireaza la unitatile de trezorerie ale statului in maximum 30 de zile de la data incasarii acestora.
Art. 11. – (1) Contravaloarea serviciului de fotocopiere se stabileste de organul politiei judiciare, pe baza de tarif.
(2) Tariful de fotocopiere este de:
a) 0,5 lei pe pagina, format A4, alb-negru, indiferent de dimensiunea textului sau a imaginilor fotocopiate;
b) 1 leu pe pagina, format A3, alb-negru, indiferent de dimensiunea textului sau a imaginilor fotocopiate.
Art. 12. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".
*Cititi aici in integralitate ordinul dat de ministrul MAI Gabriel Oprea
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare
4 August 2015 16:47
-8
# DOREL
4 August 2015 17:45
-2
# obiectiva
4 August 2015 21:08
+6
# BERCEA MONDIAL ;, E MANEVRA LU FRAȚII MIEI.......,,
5 August 2015 08:19
0
# Este clar ca a incalcat legea !!!!!
5 August 2015 09:54
+1
# golanel
4 August 2015 17:29
+13
# kokos
6 August 2015 14:17
+1
Citeza pe golanel
# avocatTM
4 August 2015 17:38
+19
# ????????
5 August 2015 10:38
0
# avocat BB 54
4 August 2015 17:44
+17
# Martisor
4 August 2015 17:57
+9
# răkan-kolonel XXX
4 August 2015 18:48
+10
# Martisor
4 August 2015 20:06
+4
# zic si eu
4 August 2015 20:37
+5
# visu
4 August 2015 19:57
+3
# maria
4 August 2015 19:58
+5
# Ion Dumitru
4 August 2015 20:02
-3
# Anina
4 August 2015 20:35
+6
# Gogu Proctologu
4 August 2015 21:16
+4
# Martisor
4 August 2015 21:32
+2
# plotonier capshuna
4 August 2015 21:10
+1
# GUY FAWKES
4 August 2015 22:09
+3
# alin
4 August 2015 23:58
0
# KoKo
5 August 2015 08:54
+2
# alin
5 August 2015 15:52
+2
# alin
5 August 2015 00:05
-1
# Militica Dragomir
5 August 2015 07:15
+3
# Nea caisA
5 August 2015 01:00
+5
# avocatTM
5 August 2015 01:25
+5
# santinela
5 August 2015 10:25
0
# intreb si eu...
5 August 2015 11:58
+3
# alin
5 August 2015 15:29
0
# KoKo
5 August 2015 16:26
0
# alin
5 August 2015 15:37
0
# nea caisA
5 August 2015 15:48
-1
# Alin
5 August 2015 16:00
+1
# ,,EROULE,,
5 August 2015 17:07
+1
# alin
5 August 2015 21:05
-1
# Koko
5 August 2015 22:58
+1
# Alex
5 August 2015 16:24
+2
# Avocat
5 August 2015 16:50
0
# noname
5 August 2015 18:23
+2
# manifest
5 August 2015 17:47
+3
# mandegeaba
5 August 2015 18:56
-1
# alin
5 August 2015 21:13
-2