8 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM vrea sa modifice procedura penala, astfel incat arestatii sa poata fi judecati in lipsa!

Scris de: Nicoleta CHIRU | pdf | print

10 February 2012 17:15
Vizualizari: 8237

 

Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta din 7 februarie 2012, sa sesizeze Directia Legislatie, Documentare si Contencios, care va formula un punct de vedere fata de completarea noului Cod de Procedura Penala, cu o prevedere potrivit careia judecarea inculpatilor si condamnatilor arestati sa se poata face fara prezenta acestora in sala, la judecata de fond, in apel si in recurs. Solicitarea judecatorilor din CSM, care au lansat propunerea ca inculpatii sa poata fi judecati fara sa fie prezenti in sala, este fara precedent si s-a concretizat in urma unui control al Inspectiei Judiciare la Judecatoria Oradea. Magistratii din Consiliu cauta solutii de judecare intr-un termen rezonabil, astfel incat procesele sa nu mai fie amanate luni de zile pana sa se poata lua o hotarare. Ei au propus sondarea sistemului judiciar si vor ca dispozitiile noului Cod de procedura penala sa fie completate cu reglementari, care, prin exceptie, sa permita judecarea cauzelor cu inculpati si detinuti arestati in lipsa acestora. In prezent, prezenta inculpatului arestat sau a condamnatului aflat in detentie este obligatorie.


Exceptia CSM, la noul Cod de procedura penala

Ceea ce ar urma sa completeze procedura penala, art. 432 alin. 3 din noul Cod de procedura penala, are urmatorul contínut: ”Prin exceptie, judecarea cauzei poate avea loc si in lipsa detinutului sau inculpatului arestat in situatia in care, desi instanta a efectuat toate demersurile legale, din motive obiective, nu s-a putut asigura prezenta acestuia. In cazul in care instanta hotaraste ca judecata poate avea loc si in lipsa inculpatului privat de libertate, va dispune comunicarea catre acesta a tuturor actelor de procedura”. De ce nu ajung detinutii sau inculpatii, judecati in stare de arest in salile de judecata, desi instantele i-a citat in termen, o data sau chiar de mai multe ori? Cauzele sunt numeroase si unele tin de functionarea circuitelor judiciare instanta-spatiile de detentie, aresturi din cadrul inspectoratelor de politie sau penitenciare. Alte ori, masinile care realizeaza aceste transporturi nu au carburant. Sau, distantelor foarte mari intre spatiul de detentie si instanta care judeca, precum si din alte cauze, conditiile meteorologice nefavorabile, inculpatul nu ajunge la timp in sala.

Se incalca grav dreptul la aparare!”

In ciuda acestor disfunctionalitati, judecarea in lipsa a inculpatilor arestati a determinat cele mai aspre critici din partea aparatorilor. Avocatul George Papu e contrariat de propunerea CSM si crede ca aceasta institutie ar trebui sa gaseasca alte metode care sa serveasca cetateanul si sa-l apere pe contribuabil de abuzurile care vor fi numeroase si imposibil de oprit: ”Nici nu vreau sa comentez! Este revoltator, oricat as vrea sa ma ponderez, nu are sens!" Siegfried Kahane, un reputat teoretician al dreptului penal, de procedura penala, in perioada comunistra spunea - Sa nu scufundam corabia dreptatii in oceanul celeritatii! Citatul a fost preluat si de maestrul Ion Mustata, care a pledat in dosarul Tigareta II, cauza in care se dadeau termene foarte scurte.

Se exagereaza cu o astfel de propunere, se da mana libera judecatii pe exceptie. Se incalca grav dreptul la aparare! Cateodata inculpatii arestati, detinutii aflati in detentie se apara mai bine decat o face avocatul din oficiua, care nu are cand sa studieze dosarul! Daca e adus in fata judecatorului, inculpat are satisfactia ca se apara singur, ca nu-i sunt incalcate dreptul la aparare si la un proces echitabil, pana la urma.

CEDO vorbeste de termene rezonabile, nu de judecata de urgenta! Este groaznic pentru cei arestati sa nu poata sa se apere, ii soseste condamnarea la penitenciar! Romania are cele mai multe condamnari la CEDO, din cauza nerespectarii dreptului la aparare, iar acum se legifereaza exceptia care sa permita judecata fara prezenta inculpatului arestat sau a condamnatului aflat in detentie!”, ne-a declarat av. George Papu.

Aducerea inculpatului la judecata de fond este absolut necesara”

Judecatorul Daniel Gradinaru, magistrat penalist la Curtea de Apel Bucuresti, ne-a declarat ca CEDO urmareste in deciziile sale modul in care se face aplicarea de catre statele semnatare a Conventiei, asigurarea conditiilor legale in care sunt judecate persoanele aflate in detentie, in diferitele faze ale procesului. Magistratul ne-a expus in detaliu modul in care instanta europeana intelege mecanismele judiciare si cum se poate obtine garantia ca o persoana poate fi judecata dupa norme si proceduri si nu dupa arbitrariul vreunei instante.

CEDO a stabilit in jurisprudenta sa ca dreptul acuzatului de a se infatisa personal la proces determina anumite consecinte pentru state, in temeiul obligatiilor pozitive ale acestora, in vederea asigurarii infatisarii personale la proces mai ales daca sedinta prezinta o importanta cruciala pentru acesta (Kremzow c. Austria). Curtea a admis ca acesta nu este insa un drept absolut, considerand ca judecata poate sa se desfasoare si in lipsa acuzatului, in special daca acesta poate obtine ulterior ca o instanta sa se pronunte din nou, dupa ascultarea acestuia, cu privire la temeinicia acuzatiei in fapt si in drept (Colozza c. Italia). De asemenea, Curtea a admis ca prezenta acuzatului poate sa nu se impuna, in special in fata instante superioare (apel sau recurs) insa aceasta depinde de particularitatile procedurii si trebuie sa se tina seama de ansamblul procesului desfasurat in ordinea juridica interna si de rolul pe care l-au jucat instantele de control judiciar”, ne-a declarat judecatorul Gradinaru.

Referitor la acuzatul care se afla in stare de detinere, Curtea a stabilit ca, intrucat acesta nu are libertate de actiune, pentru a fi adus in fata instantei, este necesar sa se ia masuri speciale, mai ales de securitate (Viola c. Italia), admitandu-se ca in anumite imprejurarii justificate, acuzatul poate participa la proces prin videoconferinta, cu conditia ca aceasta procedura sa urmareasca un scop legitim, iar modalitatile de desfasurare sa fie compatibile cu exigentele respectarii dreptului la apararea, astfel cum este stabilit la art.6 din Conventiei.

Consider ca aducerea inculpatului la judecata in fond este absolut necesara, fata de importanta procedurilor desfasurarea in aceasta faza: ascultarea inculpatului, reaudierea martorilor din faza de urmarire penala, administrarea altor probe. De asemenea, instanta trebuie sa examineze personalitatea inculpatului, sa stabileasca mobilul savarsirii infractiunii si scopul urmarit prin savarsirea infractiunii, elemente necesare pentru individualizarea pedepsei. Oricum, daca acesta nu a fost prezent la judecata in prima instanta, este obligatoriu sa fie adus la judecarea apelului sau recursului, dupa caz. Si varianta participarii prin videoconferinta ar putea fi avuta in vedere, pentru situatia in care inculpatul nu poate fi adus in fata instantei din motive justificate (starea de sanatatea, lipsa mijloacelor e transport, forta majora)”, ne-a declarat Daniel Gradinaru

Cum ar putea deveni lege propunerea CSM

Judecatorul Daniel Gradinaru subliniaza ca propunerea de modificare a tuturor dispozitiilor care reglementeaza judecata inculpatului in fond apel si recurs nu ar putea fi concretizata. Prezenta inculpatului in sala de judecata implica, arata magistratul, respectarea dreptului acestuia la un proces echitabil. „Apreciez ca modificarea art.314 alin.1 si 2 din Codul de procedura penala (art. 364 alin. 1-5 din noul Cod de procedura penala, adoptat prin Legea nr.135/2010), art. 375 alin. 3 Cod procedura penala (art. 420 alin. 2 din noul Cod de procedura penala), art. 38511 Cod procedura penala, art. 392 alin.2 Cod procedura penala (art. 432 alin. 3 din noul Cod de procedura penala), texte care vizeaza aducerea inculpatului la judecata in fond, apel si recurs, nu ar putea fi modificate toate in sensul aratat si oricum nu pentru intreaga procedura desfasurata pentru una din fazele procesuale. Dreptul acuzatului de a se prezenta personal la judecata reprezinta o garantie implicita a dreptului la un proces echitabil, ce se deduce din dreptul de a se apara, de a interoga ori a solicita audierea martorilor sau chiar de a fi asistat de un interpret, daca este cazul”, ne-a mai declarat Daniel Gradinaru

Directia de legislatie din cadrul CSM va emite, fata de propunerea Sectiei pentru judecatori, un punct de vedere, care va fi supus dezbaterii plenului CSM, singurul in masura sa sesizeze Ministerul Justitiei cu solicitarea de modificare a Noului Cod de Procedura Penala. Daca va fi sesizat, Ministerul poate depune in Parlament un proiect de lege care sa modifice noul Cod de procedura penala prin adaugarea exceptiei judecarii inculpatului arestat preventiv sau aflat in detentie, in lipsa.

 

 

Comentarii

# Bataia de joc din CSM date 10 February 2012 20:01 +5

Actualul CSM a dovedit cel mai mare dispret fata de lege si de banul public din istoria acestei institutii si a celor din sistemul judiciar. Niciodata, in nicio institutie, probabil cu exceptia perioadei comuniste nu s-a pomenit o asemenea nesimtire si comportament al bunului plac. Marii juristi sa se retraga la stagii de pregatire prin instante, sau pe la INM sa mai invete. Incredibil, probabil ca luxul sterge si ultima bruma de bun simt, pregatire profesionala si interes fata de justitie.

# 14 izvoare de drept, 2 cutume si 3 doctrine date 10 February 2012 22:45 +5

Cele 14 izvoare de drept nu mai prididesc sa slobozeasca din pixuri tot felul de idei crete. Fratilor, hotararile voastre de doi bani nu valoreaza nimic, sunt desfiintate in contencios. Discursurile voastre sunt luate in deradere de colegii vostri din instante. Strategiile voastre nu valoreaza nici macar cat hartia pe care sunt imprimate. In general, membri CSM sunteti niste caraghiosi care va umflati singuri cu pompa, unul pe altul si va spuneti cat de importanti sunteti. Nu ati facut nimic pana acum si nici nu o sa faceti. Sunteti niste biete marionete. Papusilor!

# Repetentilor date 11 February 2012 20:24 +1

Idiotilor, cum e cu principiul contradictorialitatii? Cel mai bine propuneati sa se judece doar in camera de consiliu, doar cu participarea judecatorului. Sta judecatorul frumos in weekend in cada sau in piscina, dupa cat de sus a ajuns (judecatorie sau CSM sau Inalta Mizerie) si decide: asta da, asta nu... alo da? Cum ziceati Sefu? Sa-i dau un an cu suspendare ca a luat doar niste pusti? Bine Sefu! Si lu asta arogantul cu ouale sa-i dau cu executare? Bine Sefu!

# ok date 10 February 2012 20:02 +5

Fratilor, astia ne duc iarasi in epoca Inchizitiei... asta e culmea, inculpatul sa primeasca sentinta in arest... posibil sa fie absolventi de facultati muncitoresti si, in mod cert, l-au avut profesor pe Stalin... si conducator de doctorat pe Hitler... cum or fi ajuns magistrati?

# avocat date 10 February 2012 20:44 +6

Este neconstitutional si se vor deschide noi procese la CEDO si sanctiuni la adresa Romaniei.

# diana dumitru date 10 February 2012 20:49 -2

Avocati Mai luju, iar dezinformezi lumea. Dupa cate inteleg eu textul initial cu prezenta obligatorie a inculpatului ramane, dar se completeaza cu o prevedere care se refera la o situatie de exceptie si nu la una obisnuita, cum e cea a inculpatilor din penitenciarele noastre. Ia sa vedem cu il aduci de exemplu pe Hayssam la judecata, care asa cum scrie pe hotnews este arestat in Siria...sau asteptam sa se prescrie raspunderea.

# DOREL date 11 February 2012 06:59 +4

Mai, draga, TOTAL PERVERS ! Pentru ca acoperitii din justitie vor baga, "la ranforsare" hotarari pe band rulanta pentru a transforma exceptia in regula !! Cum sa fie imposibil sa aduci la instanta un inculpat retinut sau arestat ? Pai, asta e exclusiv culpa statului ! Si, b): speta Hayssam pune mai multe probleme: daca e arestat in Siria (in strainatate, in general) si nu poate fi adus in Romania, nu-i nici o problema, asteptam sa fie eliberat, la urma urmei instanta si asa trebuie odata si odatra sa tina seama si de aceasta condamnare ! Iar daca sta in inchisoare pana la prescriptia faptei din Romania, inseamna nu ca s-a sustras, ci ca a executat in fapt pedeapsa ! Daca e pus in libertate, de atunci se poate aplica bine mersi procedura in lipsa, asa ca iar nu e nici o problema ! Si, b): da' nu cumva membrii astia ai CSM sunt toti niste Coriolan Draganesti ? Unde sunt si de ce tac Mona Pivniceru, Alina Ghica ..., chiar daca nu sunt penalisti nu pot sa nu inteleaga ca in tara asta se danatureaza orice !

# Dramo date 11 February 2012 13:30 +4

Exceptiile devin regula in tara asta minunata.  Cum sa judeci un om in lipsa? Ati luat-o razna?   Chestia asta cu prescriptia ma omoara. De ce dracului mai exista prescriptie daca nu vreti sa o aplicati atunci cand este cazul. Are si asta o logica, un rol al ei. Sau nu?  :lol:

# Dramo date 11 February 2012 13:34 +4

Exceptiile devin regula in tara asta minunata.  Cum sa judeci un om in lipsa? Ati luat-o razna?   Chestia asta cu prescriptia ma omoara. De ce dracului mai exista prescriptie daca nu vreti sa o aplicati atunci cand este cazul. Are si asta o logica, un rol al ei. Sau nu?  :lol:

# Dramo date 11 February 2012 13:36 0

Exceptiile devin regula in tara asta minunata.  Cum sa judeci un om in lipsa? Ati luat-o razna?   Chestia asta cu prescriptia ma omoara. De ce dracului mai exista prescriptie daca nu vreti sa o aplicati atunci cand este cazul. Are si asta o logica, un rol al ei. Sau nu?  :lol:

# Dan date 10 February 2012 23:52 +5

Adica inculpatul nu poate participa la procesul sau??? Aloooo, balamucul!!!! Misto noua conducere a CSM, zdrentele drac'.

# avocat date 11 February 2012 08:45 -4

in orice tara normala exceptia trebuie sa ramana exceptie. Daca noi traim intr-o tara anormala nu inseamna ca si legile trebuie sa fie la fel.in plus nu vad nici o problema.daca e judecat in lipsa condamnatul poate cere rejudecarea.

# DOREL date 12 February 2012 21:46 +1

Mai drga, te simti bine ? Parerea mea ...

# ok date 11 February 2012 09:20 +2

Da, exista aceasta exceptie, dar numai atunci cand inculpatul (evident aflat in libertate sau care se sustrage urmaririi, cercetarii etc) lipseste nejustificat de la termenele de judecata. In alte sisteme de drept se numeste judecarea in contumacie. Dar, premeditat, sa poata fi generalizata de CSM... deja este o crima adusa liberatii...

# avocat date 11 February 2012 09:49 +1

Si aceasta completare cred ca priveste tot situatiile respective< de exemplu cand inculpatul invoca principiul specialitatii extradarii si nu vrea sa fie judecat de instantele romane, sau nu-si da consimtamantul pentru a participa la judecata prin sistemul de videoconferinta, sau cand statele nu au semnat un acord privind audierea prin videoconferinta si nu se poate emite un mandat european de arestare ori nu este posibila extradarea,etc. Ma indoiesc ca un judecator ar dispune judecarea in lipsa in alte conditii decat unele exceptionale, desi mai exista si exceptii...Dup[ caum rezulta din amendamentul propus, inainte de a dispune judecarea in lipsa judecatorul trebuie sa fi intreprins toate demersurile legale pentru a face posibila aducerea la judecata a inculpatului. Abia dupa ce le-a intreprins poate sa dispuna judecarea in lipsa. Iar despre drepturile victimelor cand mai vorbim. Nu numai inculpatul are drepturi...

# James Blond date 11 February 2012 10:15 +3

Dar de ce nu propune CSM-ul sa se judece ca la Stabor intr-o zi?Sau cum procedau pe vremea impuscatului in caminele culturale Tribunalele exceptionale ad-hoc, pac-pac intr-o zi sentinta data de partid era citita de jude si cu asta basta. Revenind,prof.de dr.Kaminskaia,intr-o perioada pe care nu am dori sa o mai retraim si nu altundeva ci chiar in URSS, avea curajul sa afirme ca persoana care a încalcat legea poate sa faca abuz de garantiile sale procesuale, dar lipsa lor creeaza posibilitati de abuz din partea autoritatilor, iar aceasta,dupa consecintele sale,este mult mai periculos pentru societate.Acum daca le luam si dreptul la aparare efectiva si eficienta (va veni de fiecare data alt av.din oficiu care nu va sti dos.si uneori nici legislatia penala), ce sa mai spunem!?Tineti-o tot asa, tot inainte spre trecutul glorios.

# Xceptional date 11 February 2012 10:44 +5

Juristul tip cort - Vasilica si juristul tip sticluta Dumbrava lovesc din nou. Vai de reforma din Europa. Iar ati citit carti din Lumea Araba sau din Africa? L-ati ales pe Stalin membru in Consiliu? Tampiti sunteti, incredibil!

# Dramo date 11 February 2012 13:23 +5

Această "institutie" (csm) trebuie desfiintata!  

# Gresit date 11 February 2012 13:27 +6

Institutia in sine e buna, dar parvenitii din inauntru ar trebui revocati. Fie sunt idioti de-a binelea, fie actioneaza la comanda politica!

# Rafael date 11 February 2012 20:03 +2

50% sunt idioţi - 50% acţionează la comandă politică. Mai rămân câţiva cinstiţi ! :)))) Şi uite-aşa procentele trec de 100% !

# LICA date 13 February 2012 13:54 0

Stelian Tanase: ”Basescu ar trebui sa aresteze vreo suta de smecheri!” Faptul că România este îngropată în zăpezi este efectul faptului că șmecherii din administrație au cheltuit aiurea niște bugete, afirmă analistul politic Stelian Tănase, pentru Inpolitics, el fiind de părere că Traian Băsescu ar trebui să aresteze ”vreo sută de șmecheri”. ”Este ironic. Atunci când Traian Băsescu a văzut prognoza meteo s-a bucurat fiindcă a știut că pe o vreme ca asta scapă de mitingurile majore din toată țara. Nu a sesizat că iarna va fi mai grea decât s-ar putea aștepta oricine. Și iarna asta a arătat incapacitatea administrației și a guvernării, s-au văzut bugetele cheltuite aiurea. Băsescu ar trebui să întrebe unde se duc banii ăștia. Mai mult chiar, Băsescu ar trebui să aresteze vreo sută de șmecheri, inclusiv de la el din PDL. Când te uiți la televizor și vezi dialogurile absurde dintre primari și prefecți, ai impresia că are loc o scenă caraghioasă de teatru. Cu toții se dezvinovățesc de la căldurica birourilor. Este un spectacol grotesc al administrației”, susține Stelian Tănase. (R.Gheorghe)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.05.2024 – DNA isi schimba regulamentul

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva