26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII INTERVIN PENTRU SALVAREA STATULUI DE DREPT – AMR acuza Inspectia Judiciara si CSM ca sunt selective si refuza sa se atinga de sefa ICCJ, Livia Stanciu, desi aceasta a stirbit autoritatea judecatorilor: “A tolera un dublu etalon in comensurarea conduitei profesionale inseamna sa acceptam atitudini discriminatorii venite din partea celor care trebuie sa vegheze la pastrarea independentei justitiei” (Scrisoarea)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

8 June 2015 07:59
Vizualizari: 6933

Asociatia Magistratilor din Romania ia pozitie dupa ce presedinta acestei asociatii profesionale, judecatoarea Gabriela Baltag, a ajuns sa fie cercetata din oficiu de Inspectia Judiciara pentru ca si-a permis sa solicite public demisia sefei ICCJ, Livia Stanciu, in urma scandalului “Rarinca Gate”, dar si sa apere interesele magistratilor din sistem. Vicepresedintii AMR, judecatoarea ICCJ Macavei Sorinela Alina, judecator Stefania Anton, judecatoarea Andreea Ciuca, judecatoarea Liliana Ciuperca, judecataorea Sandina Mariana Croitoru, procuroarea Paula Tanase, judecatorul Remus Nemes si judecatorul Dan Spanu au inaintat Consiliului Superior al Magistraturii o scrisoare in care isi exprima ingrijorarea fata de modul selectiv in care isi exercita Inspectia Judiciara rolul de initiator al actiunilor disciplinare, cu incalcarea principiului impartialitatii. In opinia semnatarilor scrisorii, reactiile selective ale Inspectiei Judiciare, incurajate chiar de CSM, determina un sentiment acut de insecuritate in randul magistratilor si descurajeaza judecatorii si procurorii sa iasa public sa critice orice atitudini nepotrivite ale organelor de conducere ale institutiilor.


AMR arata ca Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu de fiecare data data cand au fost criticate Livia Doina Stanciu sau Laura Codruta Kovesi

In acest sens, vicepresedintii AMR amintesc de momentul in care presedinta ICCJ, judecatoarea Livia Stanciu, a afirmat public ca este un partener de nadejde al DNA, declaratia care, in opinia AMR, “a stirbit autoritatea magistratului – judecator de scaun”, si care “contravine si ideilor de independenta a justitiei si de impartialitate a judecatorului Doina Livia Stanciu”.

AMR acuza Inspectia Judiciara ca a fost lipsita de reactie in fata acestui moment, cu toate ca atitudinea Liviei Stanciu ar fi fost in dezacord de art. 9 alin. 2 din Codul deontologic al magistratilor care prevede ca “judecatorii si procurorii trebuie sa se abtina de la orice comportament, act de manifestare de natura sa altereze increderea in impartialitatea lor”.

Altfel ar fi stat lucrurile daca, imediat dupa ce si-a exprimat sprijinul pentru DNA, Livia Stanciu si-ar fi exprimat sustinerea si fata de avocati, parte integranta a sistemului judiciar, asemenea magistratilor.

Alaturat lipsei de reactie fata de declaratiile sefei Inaltei Curti, Inspectia Judiciara a mai avut, conform scrisorii AMR, un alt moment care ar putea confirma ca institutia condusa de Rica Vasiliu Cravelos nu este impartiala atunci cand initiaza o actiune de cercetare disciplinare.

Astfel, AMR condamna lipsa de reactie a Inspectiei Judiciare fata de afirmatiile judecatorului Vasilica Danilet din CSM, care si-a permis sa emita pareri fata de hotararea judecatoreasca pronuntata de CAB, neredactata inca, prin care Mariana Rarinca a fost achitata definitiv pentru infractiune de santaj adusa de sefa ICCJ Livia Stanciu. Totodata, vicepresedintii AMR evidentiaza ca Inspectia Judiciara nu a catadicsit sa initieze o actiune disciplinara nici atunci cand Asociatia Magistratilor din Romania a reclamat ca procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a criticat nepermis deciziile de achitare ale instantelor judecatoresti.

In tot acest context, semnatarii scrisorii se declara solidari cu presedinta AMR, judecatoarea Gabriela Baltag, despre care afirma ca nu a facut decat sa sanctioneze lipsa de reactie a Inspectiei Judiciare si a CSM in fata comportamentelor unor anumiti magistrati care au condus la parere ca "afacerile judiciare ale judecatorului Doina Livia Stanciu ar fi fost influentate de parteneriatul de nadejde pe care l-a creat si demontate de o hotarare judecatoareasca".

Si asta pentru ca este nepermis ca Inspectia Judiciara sa se sesizeze din oficiu doar tinand cont de calitatea persoanelor si nu de criteriile legale prevazute in Codul deontologic al magistratilor, la fel cum este nepermis ca CSM sa nu ia la cunostinta de acest fenomen si sa nu reactioneze prompt.

Prezentam in continuare in integralitate scrisoarea deschisa transmisa de AMR  catre CSM si semnata de vicepresedintii Asociatiei:

Asociatia Magistratilor din Romania isi exprima ingrijorarea fata de modul in care Inspectia Judiciara intelege sa isi exercite rolul de initiator al actiunii disciplinare in cazul abaterilor savarsite de magistrati, cat si fata de atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii care, in calitate de garant al independentei justitiei, nu actioneaza pentru a corija lipsa de echidistanta in exercitarea acestei atributii de catre Inspectia Judiciara.

Daca lupta impotriva coruptiei trebuie sa constituie scopul justitiei penale in orice stat de drept, nu vedem de ce magistratii ar trebui sa se erijeze in eroi, de vreme ce aceasta reprezinta menirea lor profesionala.

Nu intelegem de ce laudele aduse in rapoartele intocmite in cadrul Mecanismului de Control si Verificare a justiției sunt revendicate ca merite personale ale unei institutii sau a alteia, din moment ce este evident ca nu constituie un merit ci, dimpotriva, dovada restantelor pe care sistemul judiciar trebuie sa le acopere pentru ca Romania sa se ralieze la standardele Uniunii Europene.

Actul de justitie este prin definitie un act de constiinta al fiecarui magistrat, astfel ca realizarile sau neimplinirile sistemului judiciar apartin tot fiecarui magistrat.

Nu de putine ori, actualul curs al justitiei a fost perceput in mod gresit, ca un merit personal al reprezentantilor autoritatii judecatoresti, care au creat impresia ca sunt persoane indispensabile sistemului judiciar, atitudine care a nemultumit pe cei care infaptuiesc nemijlocit actul de justitie.

Perceptia astfel creata nu a fost corectata la timp si cu fermitate de catre Consiliul Superior al Magistraturii, dimpotriva, a fost incurajata, Inspectia Judiciara sesizandu-se din oficiu pentru apararea reputatiei ori de cate ori au fost aduse critici reprezentantilor autoritatii judecatoresti, respectiv presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau Procurorului General al D.N.A., atunci cand si-au asumat meritele intregului sistem.

Astfel, declaratia publica a judecatorului Doina Livia Stanciu, in calitate de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care se arata un „partener de nadejde” al D.N.A., nu doar ca a stirbit autoritatea magistratului - judecator de scaun, dar contravine si ideilor de independenta a justitiei si de impartialitate a judecatorului Doina Livia Stanciu, in calitate de reprezentant al puterii judecatoresti, indispensabile intr-o societate democratica. Cat timp acelasi sprijin de nadejde nu a fost reafirmat si in raport cu avocatii, care asista sau reprezinta partile in proces, atitudinea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu poate fi caracterizata ca fiind in acord cu art. 9 alin.2 din Codul deontologic al magistratilor potrivit cu care „Judecatorii si procurorii trebuie sa se abtina de la orice comportament, act au manifestare de natura sa altereze increderea in impartialitatea lor”.

Lipsa de reactie a Inspectiei Judiciare fata de aceasta situatie, dar reactia sa prompta ori de cate ori reprezentantii justitiei au fost criticati, a creat in randul multor magistrati un sentiment de insecuritate, derivand din masura diferita cu care reputatia magistratilor poate fi aparata.

Evenimentele recente, determinate de reflectarea in presa a reactiilor publice ale unor judecatori cu privire la afacerile judiciare ale doamnei judecator Doina Livia Stanciu, confirma veridicitatea celor mentionate anterior.

Astfel, fata de judecatorul Cristi Vasilica Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara nu a initiat nici o actiune disciplinara pentru comentariile la adresa unei hotarari judecatoresti de achitare, neredactate. La fel s-a intamplat si cu sesizarea Asociatiei Magistratilor din Romania referitoare la criticile pe care Procurorul General al D.N.A. le-a adus deciziilor de achitare primite.

Daca se confirma inceperea cercetarii disciplinare a judecatorului Gabriela Baltag, cu privire la declaratiile sale privind lipsa de reprezentativitate pentru puterea judecatoreasca a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Doina Livia Stanciu, acuzele de impartialitate in initierea cercetarii disciplinare, aduse Inspectiei Judiciare, par sa fie intemeiate.

In opinia noastra, atitudinea judecatorului Gabriela Baltag a sanctionat tocmai lipsa de reactie a Inspectiei Judiciare, dar si a Consiliului Superior al Magistraturii, fata de comportamentele anterior mentionate, care au condus la parerea, exprimata in spatiul public, ca afacerile judiciare ale judecatorului Doina Livia Stanciu ar fi fost influentate de „parteneriatul de nadejde” pe care l-a creat si demontate de o hotarare judecatoreasca.

In contextul creat, judecatorul Gabriela Baltag s-a vazut nevoit sa reactioneze in locul celor care au aceasta atributie, dar care au refuzat sa o indeplineasca.

Faptul ca in urma unei astfel de luari de pozitie, judecatorul ar putea fi urmarit disciplinar tocmai de cel care a avut o atitudine de pasivitate, ne aminteste de cauza Kudeshkina impotriva Rusiei.

O astfel de initiativa a Inspectiei Judiciare ar dovedi ca, in opinia sa, unii magistrati sunt mai magistrati decat altii si reprezinta motivul nemultumirii semnatarilor acestei scrisori deschise.

A tolera un dublu etalon in comensurarea conduitei profesionale a magistratilor inseamna sa acceptam atitudini discriminatorii venite din partea celor care trebuie sa vegheze la pastrarea independentei justitiei si sa se preocupe de prestigiul justitiei in societate.

De aceea, nu doar asociatiile profesionale pot lua atitudine atunci cand considera ca interesele legitime le sunt afectate, ci insesi magistratii, deoarece increderea publicului in sistemul judiciar este mai presus de imaginea persoanelor care ocupa temporar functii de demnitate publica in acest sistem.

Libertatea de exprimare, ca drept fundamental prevazut in art. 10 al Conventiei europene a drepturilor omului si libertatilor fundamentale, poate fi restransa pentru a se garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti, ceea ce subliniaza importanta acestor atribute, justifica interesul public ce le este acordat si explica de ce limitele criticilor permise cu privire la activitatea reprezentantilor autoritatii judecatoresti sunt mai largi decat cele permise in legatura cu calitatea de magistrat, atunci cand vin chiar din partea magistraților.

 Intrucat persoanele care detin functii de conducere in cadrul autoritatii judecatoresti devin persoane publice, in calitate de exponenti ai acestei autoritati, se expun unui spectru mai larg de critici decat cel acceptat in ceea ce ii priveste pe magistratii de cariera.

Inspectia Judiciara actioneaza insa in sens opus, prin aceasta afectand increderea in actul de justitie morala pe care il initiaza, prin declansarea actiunii disciplinare, in interiorul autoritatii judecatoresti.

Derogarea Inspectiei Judiciare de la principiul impartialitatii determina un acut sentiment de insecuritate in randul magistratilor si este de natura a le afecta comportamentul profesional, prin descurajarea oricaror atitudini critice la adresa conducerii.

A accepta ca analiza conduitelor reglementate in Codul deontologic al magistratilor se poate realiza in considerarea calitatii persoanelor si nu dupa criterii legale, aplicate in mod egal pentru toti, fara a semnala Consiliului Superior al Magistraturii acest fenomen pe care il consideram a fi ingrijorator, nu inseamna respectarea limitelor aduse libertatii de exprimare, ci incalcarea obligatiei prevazuta in art. 3 alin.1 din Codul deontologic la magistratilor, ca fiecare judecator si procuror sa apere independenta justitiei.

De aceea ne solidarizam cu orice atitudine de buna-credinta a magistratilor pentru care aceasta profesie nu se rezuma doar la aspecte profesionale, ci presupune si implicare directa pentru apararea independentei profesiei, ori de cate ori se apreciaza ca exista o afectare adusa acesteia, fie din exteriorul sistemului, fie din interiorul sau.

Vicepresedintii Asociatiei Magistratilor din Romania:

-judecator Macavei Sorinela Alina

-judecator Stefania Anton

-judecator Andreea Ciuca

-judecator Liliana Ciuperca

-judecator Sandina Mariana Croitoru

-procuror Paula Tanase

-judecator Remus Nemes

-judecator Spanu Dan

Comentarii

# Iulia date 8 June 2015 09:55 +28

Bravo, in sfarsit o reactie normala...cineva trebuie sa spuna ca "imparatul este gol". Ma bucur din tot sufletul.

# LULU date 8 June 2015 14:38 +5

Toţi cei cinstiţi şi cu coloană vertebrală din sistem acţionaţi folosindu-vă ştiinţa de carte de NU DORIŢI HAOS ÎN ŢARĂ!

# Vi s-a urcat DEMOCRAŢIA la cap! date 9 June 2015 12:43 0

Vi s-a urcat DEMOCRAŢIA la cap! Tov-a STANCIU poate da în gît pe oricine -("Foarte rar, şi cred că veţi vedea, că preşedintele Înaltei Curţi - şi aici, sigur, vorbesc în nume personal - m-aş lăsa intimidată de reacţii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfăşoară judecătorul Livia Stanciu" doar că iese pe uşa din dos :P), Ko poate băga viteză or la ralanti pe dosare, SRI are datoria să urmărească pe juzi respectînd indicaţiile preţioase ale lui Ciolannis. Fu sincer Ciolannis ( (întrebat de i se pare normal să fie ofițeri acoperiți în presă și politică): "Da. Face parte din activitatea serviciilor și nu cred că este o problemă. Nu cred că trebuie noi să le spunem cum să-și facă treaba".

# LULU date 8 June 2015 15:11 +7

Doar AMR ne poate lămuri cît se abate de la atribuţiunile de servicu ştab-a DNA implicînd DNA în cazul RARINCA ce nu are nici o tangenţă cu CORUPŢIA/ANTICORUPŢIA, justificandu-se interpretarea binom STA-KOV!!!

# corifeii SRI dorm in post? date 8 June 2015 18:31 +3

Corifeii SRI HELLVING & gen. De De care s-au angajat să vegheze pe magistraţi nu observă că Luluţa deraiază punînd pe tapet vechi dosare?

# obiectiva date 9 June 2015 13:10 0

dar un protest mai penibil decat cel organizat de PMP , sa ii ceara demisia lui ponta, in frunte cu DOREL CONSTANTIN ONACA alias`BATRANUL DE LA BUCURESTI`, EU NU AM VAZUT.......smile emoticon ASTIA AU IESIT IN STRADA CA SA ISI APERE PROPRIA LIBERTATE......in legatura cu JUSTITIA DE CULOARE MARONIE DIN RO, M/AM SATURAT SA URLU CA MOISE IN PUSTIE...........EMIGRATI CAT MAI PUTETI CA SE INCHID GRANITELE....... :-x :-x :-x

# LIVIA & LULUTA = inocente date 13 June 2015 09:03 0

 2 FETE MARI  i n o c e n t e: L & L! Cazul Rarinca NU se asortează cu cele 3 criterii de corupție: a) valoarea mitei sau a foloaselor necuvenite este > de 10.000 euro; b) prejudiciul cauzat este > de 200.000 euro; c) infracțiunile sunt comise de persoane care ocupă poziții importante... Că n-o fi Rarinca ofițer acoperit  :P :P :P

# 2004 date 8 June 2015 10:04 +15

Pe romanul simplu, nu-l apara avocatul manjit care face parte din sistemul binecunoscut....Noi suntem cei care putem sa STRIGAM ACESTE ADEVARURI !!!! Dar ....nu suntem lasati, nu ni se da dreptul la replica etc. (stiti despre ce va spun). Si daca cei care pot sa ne sustina sa iesim in fata pentru a spune adevaruri, daca acestia se tem, nu ve-ti gasi nici un avocat adept al minciunii sa SPUNA ADEVARUL !

# profesionista lu peste date 2 July 2015 17:21 0

Penibil: av. L. Pop și-a apărat clienta ridicînd în slăvi pe reclamanta Stanciu = „un munte de moralitate”. Nici vorbă să vadă vre-un ban înapoi din onorariu dna Rarinca! Deși clienta a stat închisă 6 luni, „profesionista” se dă rotundă: “Faptul ca doamna Rarinca a fost achitata se datoreaza si apararilor efectuate de subsemnata in faza de urmarire penala, aparari care au reprezentat fundamentul achitarii”

# santinela date 8 June 2015 10:13 +26

Nu fratilor ca pe cei care compun Inspectia Judiciara si CSM-ul,slugi nenorocite la imparatie, ii intereseaza cum sa faca sa-l doboare pe Ponta.Altceva in tartacutele lor bolnave nu au !

# mai exista CSM? date 19 June 2015 18:59 0

Tăcînd, CSM-iștii ași în ale dreptului sunt complicii lui Dănileț ce se crede jude pe uliță cu behăiala “Instanta a stabilit ca a comis o fapta... S-a comis ceva”. Cum Inspecția CSM s-a făcut că plouă la circul creat de el in zilele de 11 si 12 iunie 2011, in centrul Capitalei, Vasilică bate cîmpii cu mult folos pentru o biată vădană... http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/lumeajustitiei-ro-sesizeaza-unbr-si-inspectia-csm-purtarea-robelor-in-strada-la-taraba-foto-a-lui-cristi-danilet-si-a-asociatiei-lider-just-incalca-legea-avocaturii-si-constituie-abatere-disciplinara-magistratii-din-tara-sunt-oripilati-de-situatie

# Lulu date 8 June 2015 10:30 +23

BRAVOOOOO !!! Indepartati urgent capusele din magistratura pana nu e prea tarziu. Interveniti si in randul procurorilor, pentru ca daca nu vom asista la o veritabila lovitura de stat si apoi va reveni fara nici un dubiu baselu la putere...

# Salvamar date 8 June 2015 12:23 +14

Ce le-a scapat tutror este ca madam Stanciu s-a declarat partenera si al altor institutii care lupta cu coruptia...Cine o fi oare? Ghici ciuperca ce-i? Nu o fi cumva SRI? Nu a avut curajul sa o spuna pe fata, a zis as, institutii, dar sa vada Coldea ca nu uita ca e sub comanda lui.

# geo date 8 June 2015 13:13 +12

BRAVO,BRAVO,BRAVO!!!Poate asa se trezeste sistemul.BRAVO.

# Dana date 8 June 2015 13:20 +17

Acum se trezeste AMR? Daca voi cei din AMR ati stii cate sesizari am depus la inspectia judiciara si la CSM fata de anumiti procurori si judecatori, care mi-au pricinuit nedreptati ca-n cazul lui Rarinca Mariana, iar de fiecare data cei de la inspectia judiciara prin judecatoarea Rica Vasiliu Cravelos, mereu a motivat in raspunsul ei, ca magistratii pe care i-am reclamat, nu au savarsit nici o abatere disciplinara din legea 303/2004, art. 99.  Am ramas cu o dezamagire mare, am inteles ca CSM si inspectia judiciara, apara doar pe magistratii corupti, nu si pe omul de rand.  Dovada s-a vazut si prin faptul ca judecatorul Danilet, o acuza tot pe Mariana Rarinca, luand apararea lui Stanciu.  Imi e scarba de cum functioneaza justitia, nu mai am incredere in ea.

# mulder, agentul mulder date 8 June 2015 17:48 +7

Sustin tot ce ai spus. Mai mult, IJ imi explica ca logica procurorului poate fi subiectiva, deoarece si legea uneori e subiectiva. Dupa un astfel de răspuns iti vine sa ii omori pe toti intelectualii juristi de la csm. 

# Dana date 8 June 2015 18:08 +5

Catre agentul Mulder, Art 297 si 298 din C.P. = Abuz in serviciu, respectiv neglijenta in serviciu.  Cum iti poti da seama ca un magistrat a savarsit infractiunea de abuz sau neglijenta in serviciu, sau ca ar fi savarsit o abatere disciplinara ca cea de la art 99, legea 303/2004?  I.J. vor spune ca nu exista abatere disciplinara, procurorul de la P.C.A. spune ca nu este infractiune.  Deci un magistrat e acoperit si de IJ si de ceilalti magistrati.  Eu am patit-o, repet, mi-e scarba de justitia romana!

# pentru Dana date 8 June 2015 15:04 +9

Nu AMR nu s-a trezit acum, a fost treaz tot timpul,a fost singurul care a intervenit in situatii grele,dar nimeni nu l-a ascultat din contra l-a criticat .Felicitari dnei Baltag.Dle Ponta puneti-o ministru al justitiei sau sefa Inaltei Curti,atunci am avea o justitie corecta in tara asta,pentru ca omul sfinteste locul,faceti asta pentru noi cetatenii acestei tari.

# Dana date 8 June 2015 18:00 +7

Mie personal, mi s-a luat de cei de la CSM si inspectia judiciara. CSM trebuie sa se ocupe doar de angajari in sistemul judiciar, iar inspectia judiciara trebuie desfintata. Care  magistrat greseste, sa fie dat in judecata de catre parti pentru abuzul in serviciu al magistratului (e si cazul lui Mariana Rarinca, trebuie sa ii dea in judecata pe Kovesi, Stanciu si compania de 10 judecatori plus procurori). In instanta, sa judece un juriu compus din oameni simpli de orice rang si profesie.  Asa trebuie sa functioneze justitia, juriul trebuie sa decida, nu magistratul care acopera pe magistrat.

# ionelia date 8 June 2015 15:18 +3

Corb la corb nu-si scoate ochii!!!

# Viorel Ghionea date 8 June 2015 21:53 -1

De pe lista lipseste distinsa doamna Viorica Costiniu, adica spune-mi cu cine te aduni.......

# Nicolaie Silviu date 9 June 2015 04:23 0

Johannis trebuie suspendat si demis ! Si-a incalcat datoria si obligatiile functiei pe care o are. A participat la organizarea unei Lovituri de Stat care se afla in prezent in derulare !

# xxl date 9 June 2015 08:14 +2

Întrebare de zece puncte pentru CSM < De ce la concursul de inspectori șefi, primii clasați sunt la diferență de aproximativ de 2 puncte de următorii concurenţi? Apropo, manevra asta este deja foarte veche, respectiv a fost folosită cu succes de fostul CSM , aşa că mă deprimă lipsa de imaginaţie ...sau mizaţi pe prostia magistraţilor?

# Ion date 10 June 2015 10:21 0

Domneste frica... si cum doar vinovatilor le este frica, va dati seama ce oameni sunt in CSM, la DNA, la Inalta Curte...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva