nadamas

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

MARTORII DNA ACUZA: “Declaratia mi-a fost dictata...!”; “Am scris toti ce ni s-a sugerat”; “Am primit ordin...” - Iata dovezi ale modului in care au lucrat procurorii militari DNA in cazul “Diaconita - ISU Dambovita” soldat cu achitare (Documente)

Duminică, 3 iulie 2011 14:39 | Scris de Adina A. STANCU - R. SAVALIUC | pdf | print | email

Pentru unii procurori DNA a devenit o obisnuinta sa intocmeasca rechizitorii intr-un stil propriu, pe alocuri amintind de metodele comuniste, in care anchetatorii smulgeau declaratii martorilor doar pentru a trimite dupa gratii un personaj care a deranjat sau care era incomod unora din domeniul in care acesta lucra. Unul dintre dosarele Sectiei Militare a DNA condusa de generalul Ion Alexandru, dosar instrumentat de vestitul procuror Vasile Doana (foto 1) in care militarilor audiati li s-a dictat cam ce trebuie sa spuna este cel in care colonelul in rezerva Corneliu Diaconita, fost sef al ISU Dambovita, a fost trimis in judecata - dupa ce i s-a intocmit un rechizitoriu cat un roman al lui Balzac, in care erau insiruite gramezi de infractiuni - acuzatia constituind-o achizitionarea de noi uniforme si autospeciale. Colonelul, azi cu repercursiuni medicale grave in urma acestui travaliu judiciar, a fost in cele din urma achitat de catre judecatorii Tribunalului Militar Bucuresti, la finele anului trecut.


In sustinerea introducerii noastre, prezentam azi dovezi din dosar in care se vede, negru pe alb, cum multi dintre militarii care in fata procurorului s-au constituit “parti civile” dand greutate acuzatiilor din dosar, au recunoscut in fata instantei ca au fost indusi in eroare de anchetatorii DNA, ca li s-a sugerat ce trebuie sa spuna, ba chiar ca au primit ordin sa faca asemenea declaratii in faza de urmarire penala.

Spre exemplu, in declaratia data in aprilie 2009 la instanta de catre sergentul major Florin Georgian Ciotea, acesta a aratat ca nu se consitutie parte civila. “Nu ma simt prejudiciat in nici un fel. La momentul la care am dat declaratia, nu ni s-a explicat notiune de parte civila si nu am inteles-o. Daca as fi inteles notiunea, nu as mai fi dat declaratia pentru care eu consider necesara procurorarea uniformei. Declaratiile au fost luate in club, erau 10 militari si un anchetator. S-au pus intrebari de catre acesta, iar noi AM SCRIS TOTI CE NI S-A SUGERAT”.

Alta parte “prejudiciata” gasita de anchetatori pe parcursul cercetarilor de la DNA a fost Gheorghe Gheorghe, subofiter la ISU Dambovita, care a sustinut in fata instantei urmatoarele: “Imi mentin declaratia data in cursul urmaririi penale, dar nu ma constitui parte civila, neconsiderandu-ma prejudiciat nici pentru echipament, nici pentru sumele stranse pentru achizitionarea autovehiculelor speciale (...) Declaratia am dat-o fiind aproximativ 18 persoane in sala, declaratia fiindu-mi dictata. Mi s-a spus ca daca ma voi constitui parte civila nu mai merg la Bucuresti si automat toti cei prezenti ne-am constiuit parte civila. Nu am fost prejudiciat in nici un fel, consider ca autospecialele au fost achizitionate pentru bunul mers al detasamentului si banii au fost recuperati”.

Alta “parte civila”,subofiterul Gheorghioiu Gheorghe, a spus instantei ca declaratia consemnata de procurori a fost datain sala fiind aproximativ 16-17 persoane,erau doi anchetatori, declaratia fiindu-mi dictata”.

Subofiterul Dan Alin Popescu, care aparea si el in dosar ca “parte civila”, a facut in fata instantei o afirmatie si mai grava. Ela dezvaluit ca i s-a dat ordin ce sa spuna in fata organelor de ancheta: “Nu sustin declaratia data in fata organelor de ancheta, am fost obligat intr-un fel sa dau aceasta declaratie, am primit ordin sa dau aceasta declaratie. Mentionez ca am aflat ca s-ar fi exercitat presiuni asupra colegilor sa dea acest tip de declaratii” - (vezi facsimil)

Stilul in forta al procurorului Vasile Doana si lungul sir de achitari din dosarele instrumentate de el la DNA!

Ancheta de la DNA a fost realizata de catre procurorul militar Vasile Doana intr-un stil caracteristic, in forta, care a si cerut arestarea colonelului Corneliu Diaconita (foto 2). Colonelul Diaconita a fost retinut de procurorul militar Vasile Doana, de la Directia Nationala Anticoruptie. El a stat in arest, din 25 februarie pana pe 19 iunie (peste 3 luni), iar in acest interval a mai fost pus in libertate o data de TMTB, dar Curtea Militara de Apel a admis recursul procurorilor reincarcerindu-l. La 19 iunie a fost eliberat chiar de catre aceasta instanta superioara. Colonelul Diaconita a fost ridicat de procurori de pe patul de spital, unde fusese internat in urma unei tentative de suicid, gest provocat chiar de anchetarea sa. Corneliu Diaconita s-a adresat deja Curtii Europene pentru Drepturile Omului, iar la aceasta ora cererea sa a fost admisa.

In ce-l priveste pe procurorul Vasile Doana, in urma cu ceva vreme, acesta a fost gasit vinovat de CSM pentru abatere de la conduita profesionala in cazul arestarii ofiterilor SRI Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache. Cei doi reclamasera abuzurile si conduita procurorului in timpul anchetei de la DNA.

In multe dosare facute de Doana, inculpatii au fost achitati sau eliberati cum ar fi cazul militarilor de la UM 01835 Bucuresti, implicati in falsificarea unor acte pentru contracte de credit incheiate la Banca Internationala a Religiilor, al procurorului Stelian Olteanu, care a cerut statului romin despagubiri pentru arestare nelegala, in dosarul defrisarilor din Neamt, al avocatului Nicolae Bianu, arestat in preajma Craciunului din 1994, trimis in judecata in 1997, achitat si despagubit dupa sapte ani, al politistilor de la Sectia 5, din „lotul benzinarilor”, caz ajuns pe masa judecatorilor CEDO, al lt. Col. Gheorghe Iliescu, eliberat, din lipsa de probe, dupa noua luni de arest preventiv si al colonelului Gheorghe Tudorache, comandantul unei unitati militare de langa Ploiesti. Tudorache a si castigat procesul la CEDO pentru arestare abuziva, statul roman fiind obligat la plata unor despagubiri.

* Cititi aici declaratiile martorilor care acuza ca li s-a ordonat sau dictat ce sa spuna de catre anchetatorii DNA!

 

 

Accesari:5075

Comentarii

# bravo domnilor! date 3 iulie 2011 17:08 +3

ce nota o avea maestrul asta DNA la evaluare? ca evaluarile astea se fac din burta! rusinos!

# @bravo domnilor date 3 iulie 2011 17:25 +3

A fost felicitat de Kovessi anul trecut pentru activitatea prestigioasa depusa.Deci ce nota sa aiba!?Am fost aparator int-unul dintre dos.renumite ale maestrului(aparator metaforic vorbind -cum singur afirma ca oricum face ce vrea el).Stie dumnealui care dos.unul in care a facut perchezitie si a distrus probele apararii, negadindu-se ca doc.respective erau emise de institutii ale statului si de firme deci usor de administrat in instanta din nou.Dar daca nu exista inspectie judiciara CSM, asta e,cu astia (Doana,Bocsan,Papici,Stoina...)lucram pana la sf.In cazul maestrului CSM -ul nu a luat masuri decat la sesizarea lui Ion Iliescu, dar ce facem ca nu pe toti ii cheama Ion Iliescu in buletin?

# Catalin Racaceanu date 4 iulie 2011 16:21 +1

Pai e simplu...ne schimbam numele si sa vezi activitate la CSM :P

# DOREL date 4 iulie 2011 12:55 +2

D. Morar si-a pus amprenta pe modul de gandire al procurorilor PNA/DNA, care nu stiu sa faca dosare decat in unul si acelasi modus operandi: terorizarea martorilor, a invinuitilor si inculpatilor, constrangerea la declaratii nereale sau obligarea la semnarea unor declaratii impuse, distrugerea actelor care contrazic acuzarea, expertize contrafacute, interceptari nelegale, inregistrari falsificate (colaje, montaje ..), santajarea judecatorilor si, cand tot nu merge, solutia finala (Sorin Crivat, de exemplu). Tot ca exemplu, Horia Selaru care l-a "rezolvat" pe S. Crivat a fost avansat sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ, cu promisiunea avansarii imediat ce dna Kovesi va parasi scena (in urma unei apropiate "demisii din motive personale").

# Utzu date 3 iulie 2011 17:36 +1

"În multe dosare facute de Doana, inculpatii au fost achitati sau eliberati cum ar fi: 1. cazul militarilor de la UM 01835 Bucuresti, implicati in falsificarea unor acte pentru contracte de credit incheiate la Banca Internationala a Religiilor, 2. al procurorului Stelian Olteanu, care a cerut statului romin despagubiri pentru arestare nelegala, in dosarul defrisarilor din Neamt, 3. al avocatului Nicolae Bianu, arestat in preajma Craciunului din 1994, trimis in judecata in 1997, achitat si despagubit dupa sapte ani, 4. al politistilor de la Sectia 5, din „lotul benzinarilor”, caz ajuns pe masa judecatorilor CEDO, 5. al lt. Col. Gheorghe Iliescu, eliberat, din lipsa de probe, dupa noua luni de arest preventiv si 6. al colonelului Gheorghe Tudorache, comandantul unei unitati militare de langa Ploiesti. Tudorache a si castigat procesul la CEDO pentru arestare abuziva, statul roman fiind obligat la plata unor despagubiri. " Ce-ar mai fi de comentat..

# Pinalti date 4 iulie 2011 06:04 +2

In speta procurorului Stelian Olteanu factura platita de statul roman pana la ora actuala (deoarece inca sunt procese pe rol) constand in daune morale acordate partilor vatamate de ancheta stimabilului procuror este nici mai mult nici mai putin de 15 miliarde lei vechi adica 1.500.000 lei grei (defalcat per buc.arestat:3,5 miliarde de lei procurorului Stelian Olteanu;3,5 miliarde de lei lt.-col(r)Radu Paduraru; 5 miliarde col.(r) Constantin Ploae;1,5 miliarde de lei omului de afaceri Dragos Cîmpan si 1,5 miliarde de lei judecatoarei Maria Atudosei. Ce se puteau face cu acesti bani? Sa dam niste exemple: a)s-ar fi platit 2.142 de salarii min. b)s-ar fi ridicat o gradinita pentru copii c)s-ar fi asfaltat 4.787 km DJ d)bugetul alocat unei comune ptr.invatamant pe un an de zile(cheltuieli personal,bunuri si servicii)...Daca mai adaugam si cheltuielile ce incuba unei astfel de anchete de anvergura si cheltuielile pe care statul le a efectuat cu arestatii preventiv nelegal ne ia cu ameteli.

# Pinalti date 4 iulie 2011 06:11 +2

Intr-un celebru caz,Dominique Strauss-Kahn,mediatizat intens si pe buzele tuturor,sefa unitatii pentru crime sexuale a Procuraturii din Manhattan(Lisa Friel)a demisionat,in contextul acestui esec, dupa aproape un deceniu de activitate.In Romania ...dar Romania nu e in SUA, ce naiba vorbesc aiurea.Pe cand era minstresa distinsa Monica Macovei afirma, spun unii, că are nevoie de nulități controlabile, de aceea sa l fi propus pe distinsul procuror Doana, ptr.functia de procuror sef al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul ICCJ?

# col.[rz.]diaconita corneliu date 4 iulie 2011 15:29 +1

dupa aparitia articolului in data de 04.07.2011 orele 09.30. un echipaj de la d.g.i.p.i. dambovita s a deplasat la locuinta mea din orasul mizil prahova spunindu le vecinilor ca sunt un borfas care a furat banii unor oameni pentru niste haine.erau intr o dacie nova culoare albastra. de fapt sunt cei ce au inscenat totul.

# col.[rz]Diaconota corneliu date 4 iulie 2011 15:53 +1

pe data de 13.10.2010 am fost achitat in primul dosar iar in luna ianuarie 2011 in cel de al doilea nici pina azi dosarele nu au fost inaintate de dna in instanta ptr. recurs.conform reg. inst. de judecata in termen de 10 zile dosarele trebuiesc inaintate. se urmareste fabricarea de probe si provocarea mea. pe 30 .03 2011 .am fost blocat in parcare de o masina a pol. db. timp de 40 minute ca sa fiu provocat sa reactionez violent ridicat si dus la instanta ptr. ca sunt un pericol public. doreau inscenarea unui conflict si re arestarea mea.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Accidentul lui Dan Condrea a fost:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 29.05.2016 – Coldea pe faras. Dosare din zona medicala, sesizate de SRI, zac la Parchetul Capitalei

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER