19 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

Se va mai inghesui careva la ICCJ? Diferenta dintre veniturile judecatorilor curtilor de apel si ale celor de suprema ar putea fi de doar 200 de lei! Promovarea la suprema se va face numai prin concurs sustinut la INM

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

4 September 2011 10:21
Vizualizari: 7343

In lumina noilor promovari la instanta suprema, care au starnit nemultumirea tuturor judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar si a altor magistrati din sistem, o noua schimbare a modalitatii de promovare risca sa aduca ICCJ in pragul colapsului. Camera Deputatilor a modificat proiectul de lege al Ministerului Justitiei privind promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in sensul ca magistratii vor putea ajunge judecatori supremi numai in urma unui concurs. Decizia a fost luata in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, iar proiectul de lege a trecut in aceasta forma de votul deputatilor, fiind trimis la Senat, care este camera decizionala in acest caz. Pe de alta parte, conform unui proiect de lege din 2010 al Ministerului Muncii, care se preconizeaza ca va fi aplicat din ianuarie 2012, privind grila unica de salarizare, venitul unui judecator de Inalta Curte va fi cu aproximativ 200 de lei mai mare decat venitul unui judecator de curte de apel cu functie de conducere. Asta in conditiile in care judecatorii instantei supreme au o incarcatura mult mai mare de dosare, iar presiunea din partea Comisiei Europene si a clasei politice este constanta asupra lor.


In acest moment, mare parte dintre judecatorii Sectiei Penale a instantei supreme sunt hotarati fie sa se pensioneze, fie sa plece pur si simplu din sistem, asa cum Lumeajustitiei.ro a aratat deja! Daca noua forma de promovare, cea prin concurs, va ramane modalitatea de ajungere la instanta suprema, ICCJ s-ar putea confrunta in curand cu imposibilitatea desfasurarii activitatii, asta pentru ca este greu de crezut ca magistratii se vor inghesui sa se prezinte la concurs, nefiind motivati in niciun fel!

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a introdus concursul ca unica modalitate de promovare a judecatorilor la suprema

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a stabilit ca regula de promovare la instanta suprema doar concursul. Astfel, conform modificarilor votate de Camera Deputatilor, articolul 52 al Legii 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, “Promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face numai prin concurs organizat ori de cate ori este necesar, in limita posturilor vacante, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii. (…) Comisiile de concurs sunt alcatuite din cate un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, un profesor universitar si un formator al Institutului National al Magistraturii, cel putin cu grad de judecator de curte de apel, numiti prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii. Comisiile de concurs corespund sectiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru care au fost depuse candidaturi.” In ceea ce priveste conditiile in care un judecator sau procuror poate participa la concursul pentru promovarea in functie la instanta suprema, deputatii din Comisia Juridica au sustinut urmatoarea varianta: “Pot participa la concursul de promovare judecatorii si procurorii care au indeplinit efectiv, cel putin 5 ani, functia de judecator la curte de apel sau de procuror la parchetul de pe langa curtea de apel ori la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, au obtinut calificativul foarte bine la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si au o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 15 ani.” Consiliul Superior al Magistraturii este cel care verifica indeplinirea acestor conditii.

Avizul Colegiului de Conducere si interviul in fata Plenului CSM, eliminate de deputati. Cum ramane cu integritatea?

Ca urmare a introducerii concursului, Comisia Juridica a decis eliminarea tuturor prevederilor legale care pana acum impuneau intocmirea, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a unui raport si ulterior, a unui aviz favorabil sau nefavorabil pentru un candidat la instanta suprema, la fel cum a fost eliminat si interviul sustinut de judecatori in fata membrilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Unica misiune a Colegiului de Conducere al instantei suprema va fi sa propuna CSM judecatorii care vor face parte din comisia de examinare. Intrebarea care se ridica este in ce fel vor fi “evaluati” candidatii pentru ICCJ din punct de vedere al deontologiei si integritatii mult clamate? Vor fi intrebari care tin de caracter in cadrul concursului? Cum pot fi acestea introduse intr-o grila de notare?

Diferenta de venit dintre un judecator suprem si unul de curte cu functie de conducere ar putea fi de 200 de lei! Volumul de munca este insa mult mai mare la ICCJ

Conform unui proiect de lege privind salarizarea unica, introdus de Ministerul Muncii, pe vremea cand acesta era condus de Ioan Botis, diferenta dintre venitul presedintelui Curtii de Apel si cel al unui judecator de Inalta Curte este de 200 de lei. Modalitatea de calcul a venitului, preconizata sa se aplice din ianuarie 2012, a starnit nemultumirea judecatorilor din toata tara inca de la momentul elaborarii sale. Conform unei grile de salarizare pe care Lumeajustitiei.ro a publicat-o inca din 30 septembrie 2010, venitul net al unui judecator cu functie de conducere al unei curti de apel ar putea ajunge la un 7.323 lei, in timp ce venitul unui judecator de instanta suprema ar fi de 7.504 lei. In conditiile unei salarizari aproape identice, comparat cu un volum de munca mult mai mare la ICCJ fata de curtile de apel, si cu o presiune publica si institutionala net superioara, ce i-ar determina pe judecatori sa participe la un concurs pentru instanta suprema?

* Cititi aici Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor

* Cititi aici forma in care proiectul de lege a fost votat de Camera Deputatilor si a fost trimis la Senat, pentru votul final

Comentarii

# Supremul date 4 September 2011 11:39 -1

Diferența o fi de 200 lei, dar se adaugă sporuri de vechime, doctorat etc etc etc care fac ca diferența reală să fie mai mare.

# ion date 8 September 2011 19:34 0

nu se mai acorda spor de doctorat din 1 ian 2010 daca nu era in plata anterior acestei date. si nici altele majore. ma bucur sa vad ca deputatii stiu mai bine ce trebuie sistemului decat sistemul. mai e o speranta cu senatorii.

# blablabla date 4 September 2011 14:08 +1

Mare minune cu jurnalistii astia! In ultima saptamana acelasi autor a scris doua articole din ansamblul carora reiesea ca modalitatea de promovare la ICCJ prin interviu este netransparenta si de natura sa creeze suspiciuni. Acum se indoieste ca modalitatea de promovare prin concurs este buna, intrucat nu va mai fi atractiva pentru candidati. Nu stiu, voi cand scrieti un text, un ''articol'', aveti ceva in cap? Sau macar un tip de rationament coerent, clar si logic? Pai daca interviul nu era bun, iar examenul este rau, poate propune autorul o metoda inedita de promovare, nedescoperita inca...

# blablabla nu esti atent (a) date 4 September 2011 17:09 +1

Blablabla, daca ai fi citit cu atentie vreun articol scris pe site-ul asta cu oprivire la promovare ai fi putut sa constati doua lucruri: 1. ca autorul, cel putin acesta de care vb tu, nu a opinat cu privire la cat de bune sunt modalitatile de promovare si 2. articolele reflecta nemultumirile sistemului. SI ca sa iti raspund la ce au in cap astia care scriu articole: minte si disponibilitate de dialog public, pe orice varianta. asta spre deosebire de tine, care, din modul de exprimare, nu ai decat rahat, ca sa arunci cu el in ventilator. Halal sa-ti fie!

# motivatie date 4 September 2011 14:11 +1

"ce i-ar determina pe judecatori sa participe la un concurs pentru instanta suprema? " :lol: 1). MITA este mai consistenta la iccj 2). si la pensionare ,banditii astia se fac notari fara examen

# blablabla date 4 September 2011 14:18 +1

:D :D :D Bis, motivatie!!!

# g date 4 September 2011 14:20 +2

situatia va fi si mai grava avand in vedere ca se restrange aria de selectie la magistratii de la curtile de apel prin excluderea celor de la tribunale cum e acum (desi cele mai multe cauze de coruptie -ce trebuie la Suprema- se judeca in fond la tribunale). Se mai restrange aria si prin cresterea vechimii de la 12 la 15 ani si prin cresterea stagiului la curtile de apel de la 3 ani la 5 ani. Or, prin aceste modificari vor fi exclusi din start cei care au intrat pe bune (prin concurs la INM) in magistratura stiut fiind faptul ca acum 15 ani intrarea se facea direct pe baza notei de licenta sau printr-un interviu formal.

# nenitza suprema date 4 September 2011 14:22 +7

judecatoarea de tribunal nenitza la iccj :D :D :D :D :D :D ce gluma sinistra .Cine a vazut-o in sala de judecata pe aceasta si cine i-a citit hotararile ,intelege ce vreau sa spun . Nu trebuie uitat ca anul trecut nenitza a cazut examenul de promovare la curtea de apel . Si uite asa a ajuns la iccj inaintea celor care au promovat respectivul examen de promovare la curtea de apel.Daca n-a fost buna de cab , e numai buna de iccj .

# Integrul date 4 September 2011 16:21 +4

Integritatea trebuie dovedita in timp, asa cum s-a vazut cu ocazia promovarilor din ultimul an. Dai hotarari bune (pe placul puterii), esti foarte competent.

# foarte bine date 4 September 2011 21:42 +1

E aproape perfect cu vechimea si cu chestia ca nu prea ce ai ce cauta la ICCJ fara un "stagiu" pe la Curtile de Apel. Cu procurorii supremi ramane insa o problema, ca supremi sunt toti Diicotzii si toti Dnaiii...Si nah, nu ca ma gandesc ca vor straluci la examene, dar "posibilitati" exista. In rest, Doamna Stanciu nu are decat sa isi gestioneze oamenii si ...din sectiile care someaza, mai cate un sector la penal:D. E armata sau nu e decat pentru unii!?

# corina date 5 September 2011 08:31 0

In sfarsit s-ar face dreptate, si promovarile se vor face pe criterii de competenta nu pe aranjamente si simpatii.Bravo Senatule!!!! Ca veni vorba, ne spune cineva care sunt criteriile pe care se promovează la acest moment ? Iar vechimea si experienta sunt absolut necesare pentru ca dreptul nu e matematica.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva