16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MJ vrea de la ANP bani, bani si iar bani! Ministrul Catalin Predoiu a dat ordine clare si le vrea rezolvate pana la un alt bilant pe care l-a propus peste trei luni, in 1 iulie 2012. Mesajul lui Predoiu catre sefii de Penitenciare: „Luati viteza!”

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

14 March 2012 18:02
Vizualizari: 12422

 

Chiar daca organizarea bilantului pe 2011 a Administratiei Nationale a Penitenciarelor s-a situat cu mult peste cea a Ministerului Public, la acest eveniment, in mod rusinos, au lipsit reprezentanti ai multor institutii ale statului care au tangenta cu acest domeniu care inchide, practic, cercul Justitiei, prin executare si reinsertia infractorilor. Nu a fost prezent nici procurorul general al Romaniei, nici seful DICOT, nici cel a DGA, nici Daniel Morar de la DNA, nici de la IGPR. Singurul care a venit la bilantul ANP a fost ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care nu avea cum sa lipseasca pentru ca ANP este sub tutela acestuia.


Bilantul a evidentiat o serie de schimbari care au imbunatatit activitatea din penitenciare, dar si de date statistice care dovedesc ca, incet dar sigur, in acest domeniu, conditiile detinutilor incept sa se apropie cat mai mult de standardele europene cerute, desi mai exista impedimente la unele penitenciare din tara unde nu s-a putut rezolva obligatia ca un condamnat sa beneficieze de 4 metri patrati in celula, si asta din lipsa banilor.

Ministrul Catalin Predoiu a venit la bilantul ANP un pic iritat si a tinut neaparat, in discursul sau, sa dea indicatii pretioase sefilor din sistemul penitenciar, spunandu-le ce ar trebui sa rezolve cat mai rapid si avertizandu-i ca mai vrea un bilant peste trei luni, la data de 1 iulie, timp in care eforturile sefilor de penitenciare si ai angajatilor ANP sa se concentreze pe ”tintele” pe care le-a trasat, miercuri, la bilantul ANP. Intransigent, dar si ironic, ministrul Predoiu le-a spus invitatilor din sala de la Institutul National de Statistica, referindu-se la seful ANP: ”Bala are umeri lati, dar nu pot sa cuprinda tot! Implicati-va!”

Cum sunt privite penitenciarele de la nivelul MJ ca o veritabila sursa de venituri

Sa trecem in revista ”invataturile” si cerintele urgente ale ministrului Justitiei catre angajatii si conducerea ANP, rostite cu ocazia bilantului institutiei conduse de chestorul de penitenciare, Ioan Bala (foto):

- ”Sa extindem reteaua telefonica – a spus ministrul, subliniind ca, in opinia sa, nu toate cele 10.000 de telefoane descoperite in puscarii in 2011 existau ca sa se savarseasca vreo infractiune, ci este posibil ca ”unii dintre ei sa nu aiba alte mijloace de a comunica cu familia!

- ”Trebuie sa aveti toleranta ZERO fata de cei ce increaca sa intrduca droguri!”

- ”Sase milioane de euro adusi din munca detinutilor, daca analizam la numarul de 30.000 de detinuti, inseamna 200 de euro pe detinut (...) Cred ca este interesul nostru sa putem sa extindem aceasta baza financiara pentru a ne acoperi singuri costurile

- ”Am vazut locuri in tara unde se poate sa se rezolve probelma cu cei 4 merti patrati pentru un detinut. Va dau exemplu Targu Ocna (...) Poate ar fi mai bine sa va mai vizitati intre voi, sa vedeti de ce unii pot, altii nu, cu aceiasi bani putini, mai ales ca stiti ca aceasta e o obligatie!”

- In legatura cu patrimoniul ANP, ministrul a concluzionat ca acesta este ”bogat si neutilizat”, solicitand ANP sa gandeasca solutii pentru a scaote bani din utilizarea acestor bunuri si sa gandeasca ”parteneriate inclusiv cu mediul privat si sa castigati bani”

- ”Vreau concursuri corecte, care sa asigure ca cel mai bun castiga. Fara pile, pentru ca vi se intorc in cap (...) Si pila e o forma de coruptie...”

- ”In tara, doresc sa scoatem unitatile de detinere din centrul oraselor pentru ca greveaza asupra activitatii instantelor!”, dand exemplu Clujul. ”Nu e bine sa fiti localizati in centruș orasului”.

- ”Continuati sa atrageti fonduri (...) cooperati mai mult cu ONG-urile care au expertiza, sponsori, au viziune, va pot da idei...”

Desi cu duritate in glas, ministrul Justitiei a transmis si un mesaj ”calmant” catre conducerea ANP: ”Bugetul dumneavoastra ramane o prioritate!Predoiu a dat asigurari ca au fost demarate discutiile cu AVAS si Ministerul Finantelor pentru a se gasi o forma juridica prin care fosta MULTIPRODUCT, care functiona ca o cooperativa de productie, sa fie reactivata economic.

Va propun sa mai avem un bilant la 1 iulie 2012, sa vedem unde suntem cu aceste puncte. (...) Mult succes, dar luati viteza in implementarea obiectivelor!, si-a incheiat discursul ministrul Justitiei.

La CEDO a scazut numarul condamnarilor cu unul, fata de 2010

In 2011, in penitenciare s-a inregistrat o usoara crestere a ponderii detinutilor recidivisti (45,87 % fata de 44,93 % in 2010). Conform ANP, predomina infractiunile contra patrimoniului (15.872) fata de cele contra persoanei (6574). Cele mai multe persoane private de libertate se inregistreaza la varsta cuprinsa intre 22 si 30 de ani (10.956) din totalul de 30.694 aflate in penitenciare, condamnate definitiv, la aceasta ora. Dintre persoanele private de libertate, 7318 au fost selectionate si repartizate la munca, iar 2612 persoane private de liberatate au fost folosite la munca pe baza de contract de prestari servicii. Asa fiind, imparteala facuta de ministrul Predoiu (a celor 6 milioane euro pe cap de detinut, nu este egala cu 200 de euro, ci cu mult mai mult, intrucat nu toti cei 30.000 de detinuti au muncit si au adus bani la bugetul institutiei). Numarul programelor recuperative, de reinsertie, al celor culturale, sau al celor de asistenta psihologica pe diverse profiluri judiciare a fost unul impresionant de mare.

Anul trecut au fost descoperite in puscarii 9967 de telefoane mobile, un numar considerat de seful ANP, chestorul Ioan Bala, foarte mare. Referindu-se la respectarea drepturilor omului, chestorul Bala a subiniat ca ”Romania parcurge un traseu previzibil pentru a ajunge la standardele permisive”, a declarat chestorul Bala. La CEDO s-au inregistrat 19 condamnari pe probleme de acest gen, cu unul mai putin decat in 2010.

Una dintre problemele nerezolvate este cea a „teritoriului” de detinere, de 4 metri patrati pentru fiecare detinut. ”Aceasta problema nu poate fi remediata decat cu investitii serioase (...) banii de la buget nu ajung pentru numeroasele investitii care trebuiesc realizate in sistem”, a subliniat seful ANP. In sistemul penitenciar s-au inregistrat anul trecut 88 de decese, in crestere cu 2,88 % fata de 2010, majoritatea avand drept cauze bolile cardio-vasculare si neoplaziile.

Un rezultat de exceptie in 2011 este cel al premierii obtinute de la OMS (Organizata Mondiala a Sanatatii) pentru cele mai bune practici in ”prevenirea HIV si tratamentul consumatorilor de droguri injectabile in penitenciarele din Romania, iar de curand a fost finalizata implementarea proiectului de Telemedicina, prin care detinutul bolnav are o consultatie rapida, o diagnosticare si tratament de urgenta direct cu medicul, printr-un sistem de comunicare de la distanta.

La bilantul ANP, care a avut loc la Institutul National de Statistica, a fost organizata si o expozitie cu tot felul de obiecte migaloase, gen origami, sau din lemn realizate de detinuti, dar si cu produse de patiserie pe care si le-au prezentant chiar brutarii si patiserii detinuti ce provin din centrele pentru tineri si minori de la Tichilesti si Craiova. Ministrul nu a fost curios sa guste din aceste delicatese, dar le-a admirat cu coada ochiului, de la distanta, inainte de a pleca cu o viteza identica celei pe care o vrea de la angajatii ANP.

 

 

 

Comentarii

# lolek date 14 March 2012 19:43 +3

cam intepat domnu ministru. pe altii care cu adevarat merg vai steaua lor in justitie nu-i vede? nu le da indicatii pretioase? dar cu clica mdiatorilor ce face?

# ics date 15 March 2012 08:30 +1

si ce mai vrea uniunea pentru detinuti, adica pentru infractori? saltele ortopedice, fitness, spa etc/ si amaritelor de victime ce li se da? una peste bot!

# xsan date 15 March 2012 08:45 +4

cand s-a vorbit de pile trebuia sa se faca referire la conducerea ANP si nu catre tot sistemul. ca doar nu palmasii le pun pile "directorilor imputerniciti", nu corecteaza tezele de la examen supraveghetorii de pe sectii. cine pune in functii de conducere persoane care nu au fost in stare sa treaca de examenul psihologic? (vezi P.S. Tg.Ocna, dir adj. medical). mai spunem si despre altele? bleaaaah...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva