15 July 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SE PREGATESTE EPURAREA MAGISTRATURII – ROJUST acuza intentia Guvernului de a taia partea necontributiva din pensiile judecatorilor si procurorilor: „Politicienii aduc sistemul in prag de epurare... S-a creat ideea eronata ca aceste pensii sunt formate din doua parti: una 'contributiva', pe care o meriti, si alta 'necontributiva', pe care statul ti-o da in plus, ca pe un favor... Suspendarea 'partii necontributive' (sintagma inexistenta in sistemul legislativ) i-ar lipsi de toata pensia”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

15 July 2025 13:53
Vizualizari: 2686

Asociatia ROJUST a personalului din justitie – condusa de fosta judecatoare ICCJ Mioara-Iolanda Grecu (foto) – acuza ca, prin intentia de a taia partea necontributiva din pensiile judecatorilor si procurorilor, Guvernul urmareste de fapt eliminarea integrala a acestor venituri si, astfel, epurarea magistraturii, din cauza ca o asemenea amenintare va duce la noi valuri de pensionari.



Motivul este acela ca nicaieri in legislatie nu scrie ca pensiile de serviciu ar fi formate dintr-o parte „contributiva” (meritata) si alta „necontributiva” (primita ca favor din partea statului). Aceasta impartire este, in realitate, o manipulare populista, pusa in scena de catre politicieni pentru a instiga cetatenii impotriva judecatorilor si procurorilor, explica ROJUST in comunicatul emis luni, 14 iulie 2025, ca reactie la dezvaluirea facuta de Lumea Justitiei in legatura cu planul regimului Bolojan de eliminare a partii necontributive din pensiile de serviciu (click aici pentru a citi).


Iata comunicatul ROJUST:


Pensiile de serviciu: drept indivizibil, nu beneficiu fractionat


Pensiile de serviciu trebuie intelese si respectate ca un drept unitar, rezultat al unui regim profesional special si reglementat prin lege, nu ca o combinatie artificiala intre o parte contributiva si una necontributiva. Tentativa de a le fragmenta submineaza nu doar demnitatea profesiei, ci si increderea fundamentala in statul de drept si in stabilitatea angajamentelor sale fata de cetatenii acestei tari si in special fata de magistrati.

Conform CJUE, 'Pensia este parte din statutul de independenta al magistratului' – cauza C-64/16, Juizes Portugueses.

In Romania ultimilor ani, subiectul pensiilor de serviciu a fost intens manipulat, creandu-se ideea eronata ca aceste pensii sunt formate din doua parti: una 'contributiva', pe care o meriti, si alta 'necontributiva', pe care statul ti-o da in plus, ca pe un favor.

Nimic mai gresit, deoarece aceasta teorie, repetata obsesiv, risca sa distruga nu doar un drept, ci si o incredere fundamentala: aceea ca statul isi respecta cuvantul fata de cei care il servesc cu loialitate.

Adevarul este simplu, dar inconfortabil pentru unii: pensiile de serviciu sunt un drept unitar, nu unul fragmentat – o combinatie intre ce-ai contribuit si ce-ai 'primit in plus'.

A le imparti in doua nu e doar o eroare juridica, ci si o manipulare politica.

E ca si cum ai spune ca o medalie primita pentru o viata de munca e formata din metalul din care e turnata (contributivul) si din simbolul inscris pe ea (necontributivul). Nu. Medalia este intreaga. La fel si pensia de serviciu.

Pensia de serviciu are un cuantum fix, un procentaj din ultima indemnizatie in plata. Nu s-a prevazut nicaieri in cuprinsul Statutului magistratului ca pensia de serviciu este formata din 'pensia in sistem public', la care se adauga 'o parte necontributiva'. In lipsa unei astfel de prevederi, a vorbi despre 'componente' ale pensiei de serviciu inseamna a nu cunoaste motivele instituirii pensiilor de serviciu.

In realitate, asa cum s-a mentionat si de catre CJUE in cadrul hotararii pronuntate in cauza C-762/23 (Curtea de Apel Bucuresti), magistratii au dreptul la o pensie apropiata de salariu (care nu are deci o parte contributiva), iar raportarea pensiei magistratilor se face la salariu, in ideea mentinerii pentru pensionari a aceluiasi nivel de trai din timpul cat au fost in activitate, si nu se stabileste in functie de contributivitate (par. 37, 38).

Pentru a-l mentine in profesie si a atrage in sistemul judiciar oameni bine pregatiti, statul i-a oferit magistratului – prin lege – un angajament: o pensie de serviciu care sa ii asigure demnitatea dupa retragere, iar acum, dupa 20-30 de ani de munca in acest regim, sa vii si sa spui: 'nu mai platim ce ne-am angajat', eventual platim 'doar partea contributiva' – in conditiile in care nu ne-ai permis sa contribuim pentru toate orele lucrate in plus (pentru ca nici nu le-ai platit) si nici nu ai anuntat ca urmeaza sa faci asa ceva – pentru ca stiai ce va urma – inseamna sa incalci acel angajament.

Politicienii arunca idei apocaliptice in presa si in randul cetatenilor, anatemizand sistemul de justitie si aducandu-l in prag de epurare pentru a castiga simpatie electorala, fara a cunoaste sau facandu-se ca nu cunosc, ca, in cazul magistratilor, pensia contributiva nu este stabilita decat la implinirea varstei de pensionare in sistemul public de pensii, chiar daca toti magistratii pensionari au contribuit la bugetul de asigurari sociale cu sume importante de bani.

Pensionarii magistrati care nu au implinit aceasta varsta, si care sunt majoritari, nu beneficiaza, in cadrul deciziei de pensionare, de calcularea pensiei contributive, aceasta fiind interpretarea CNPP (n.r. Casei Nationale de Pensii Publice) data art.213 (4) din Legea nr. 303/2022 (la data indeplinirii conditiilor prevazute de lege, casa de pensii competenta stabileste, din oficiu, pensia pentru limita de varsta care face parte din pensia de serviciu).

Ca atare, o solutie de suspendare a 'partii necontributive' a pensiei acestora (sintagma inexistenta in sistemul legislativ, care foloseste denumirea de 'pensie de serviciu' sau 'pensie pentru limita de varsta') i-ar lipsi pe acestia de toata pensia, fiind afectat intreg dreptul la pensie, si nu doar o parte din acesta, cum in mod eronat se pretinde.

Sa schimbi regulile jocului dupa ce jocul s-a terminat sau e in curs de derulare, sa ii spui unui om care a muncit in conditii exceptionale ca, de fapt, doar o parte din pensia lui e 'meritata', iar cealalta 'cadou' este profund nedrept si, conform Curtii Europene a Drepturilor Omului, incalca dreptul de proprietate protejat de art. 1, Protocol 1 al CEDO (cauza Stec c. Regatul Unit).

Nu e vorba de privilegii, ci de stabilitate, iar CEDO a stabilit, in cauza Bélané Nagy c. Ungaria, ca revocarea unei pensii deja dobandite, fara cauze proportionale si justificate, incalca statul de drept, iar in cauza Moskal c. Poloniei ca: 'asteptarile legitime ale beneficiarilor trebuie protejate. Statul nu poate retrage un drept creat legal fara o justificare imperioasa'.

Aceasta demonizare a tuturor pensiilor de serviciu are un efect periculos: submineaza increderea in stat si in functiile sale fundamentale. Justitia, armata, ordinea publica nu pot functiona 'pe improvizatie'. Nu poti cere profesionalism, sacrificiu si neutralitate de la oameni carora le spui ca, la pensie, 'vedem noi cat iti mai dam'.

De altfel, CJUE deja a statuat in cauza C-83/19 (Forumul Judecatorilor din Romania) ca 'normele privind pensionarea magistratilor nu trebuie sa creeze presiuni si trebuie sa asigure independenta'.

Pensia de serviciu nu este un privilegiu, este o componenta a stabilitatii institutionale, o garantie pentru cei care au renuntat la alte libertati tocmai pentru a sluji interesul public. Nu exista un 'bonus necontributiv', ci exista un drept intreg, bazat pe lege, munca si asumare profesionala.

Trebuie sa privim pensia de serviciu ca un intreg, iar acceptarea ideii ca pensia de serviciu e '2 in 1' inseamna deschiderea drumului spre relativizarea tuturor drepturilor. Daca maine statul decide ca si salariile trebuie impartite in 'meritat' si 'bonus', ce vom face? Daca educatia copiilor nostri va deveni 'partial gratuita', pentru ca 'restul e din partea statului' sau ca dreptul la concediu platit este 'doar o sugestie', si nu o obligatie? E o panta periculoasa.

Pentru ca aici nu e vorba doar de bani; este vorba de principii: respectul fata de lege, fata de cetateni, fata de profesie, fata de demnitatea umana. Este vorba de ideea ca un contract intre stat si cetatean trebuie respectat pana la capat, iar cetateanul are nevoie de o justitie independenta, de un act jurisdictional de calitate realizat de profesionisti in mod obiectiv, iar nu realizat de politicieni in piata publica”.

Comentarii

# Cea mai importanta idee din comunicat date 15 July 2025 14:11 +6

Asa cum s-a mentionat si de catre CJUE in cadrul hotararii pronuntate in cauza C-762/23 (Curtea de Apel Bucuresti), magistratii au dreptul la o pensie apropiata de salariu (care nu are deci o parte contributiva), iar raportarea pensiei magistratilor se face la salariu, in ideea mentinerii pentru pensionari a aceluiasi nivel de trai din timpul cat au fost in activitate, si nu se stabileste in functie de contributivitate (par. 37, 38). Studiati ce spune CJUE, nu mai ignorati.

# ASA ESTE ! date 15 July 2025 14:18 +38

Se epureaza de trantori si santajisti, cu oamenii noi, gandire noua, proaspata, matematica, analitica .. Cinste noilor produsi ! Se sparg ceva masonerii, coterii, ... asocieri d'astra infecte, nocive politisto-securiste-avocatesti-judecatoresti (cu ceva experti, notari lichidatori si executori)

# capul plecat spinarea inconvoaie date 15 July 2025 14:42 +14

Nu am văzut judecători protestând în stradă. Nici măcar pe scări. Judecă și în vacanța judiciară, ca de obicei. Deci care-i problema? Ei acceptă,înseamnă că e ok. De ce ar fi altfel?

# Cetateanul date 15 July 2025 14:59 +5

Cea mai nocivă pentru orice stat este ideea de retroactivitate a legii civile. PSIn logica lor si salarul are 2 parti din care una necontributiva. Daca se suspenda si partea necontributiva a salarului? Ni no ni no :lol:

# @cea mai date 15 July 2025 15:03 -1

CJUE spune, Bolojan taie. Dă-l în judecată. :-)

# Vivi date 15 July 2025 15:05 +1

Da, pentru ca au o obligație de rezerva Nu toată lumea poate ieși in strada sa si susțină drepturile.

# sacrificii date 15 July 2025 15:08 +1

Rachetele nu se plătesc singure. Doar nu vreti sa ia de la armata? Ia de la fraieri.

# @ cea mai importanta idee din comunicat date 15 July 2025 15:14 +1

Salarizarea medie a magistraților trebuie sa se raporteze la salariul mediu din tara respectivă (CJUE C-146/23 si C-374/23), lucru valabil si pentru pensii (C -762/23). Mai mult, in ultima cauza, care privește chiar Romania, la paragraful 32 CJUE spune: „ Cu toate acestea, ținând seama de marja largă de apreciere recunoscută statelor membre atunci când elaborează bugetul și iau decizii cu privire la diferitele posturi de cheltuieli publice, astfel cum a fost amintită la punctul 22 din prezenta hotărâre, un stat membru are posibilitatea să adopte o măsură legislativă care nu urmărește să deroge de la reglementarea de bază care stabilește remunerația judecătorilor pentru a face față unei crize bugetare, ci să modifice această reglementare pentru viitor, prin diminuarea remunerației lor, în vederea ameliorării situației sale bugetare pe termen lung.” Gogule, probleme, ma?

# @vivi date 15 July 2025 16:26 +1

Bine, atunci rămâi și cu obligația și fără pensie. Obligația este obligație când toate părțile unui contract îl respectă. Celelalte puteri iși respectă obligațiile?

# Cristi Ungureanu date 15 July 2025 17:43 +5

Nu va mai lamentati! Exercitați -va puterea, aia pe care o tot clamați, ,,a treia putere,, deși eu cred că este prima, și instaurați a treia Republica in țară, așa cum a făcut magistratura italiană când a terminat cancerul politico mafiot din Italia lui Giulio Andreoti, betino Craxi și ceilalți! Transformați& vă fiecare în Borselino, Falcone , Dipietro și atunci veți fi respectați. Până atunci sunteți pentru politicieni niste slugi care execută ordine: anulează alegeri, aresteaza și cercetează oameni nevinovați, dar incomozi politicului, condamnați pe cei care nu trebuie! Asta meritați in prezent, un vierme merită calcat în picioare!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2025 – Doua razgandiri de la pensionare. Radiere de sanctiune dupa 11 ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva