28 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SI CU HOTARARILE DEFINITIVE CUM RAMANE? – Sefii institutiilor din Justitie nu vor mai putea emite ordine pentru plata drepturilor salariale restante: “Conducatorii autoritatilor/institutiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu mai pot emite acte administrative prin care sa stabileasca drepturi de natura salariala suplimentare fata de cele stabilite prin legislatia specifica in vigoare” (Proiectul de OUG)

Scris de: George TARATA | pdf | print

16 November 2023 16:27
Vizualizari: 11887

Sefii Inaltei Curti si ai Ministerului Public nu vor mai putea emite ordine administrative pentru plata drepturilor salariale restante. Nici macar atunci cand acestea sunt stabilite prin hotarari judecatoresti definitive.


 

Guvernul Romaniei a elaborat un “Proiect de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre institutiile publice”, care interzice ordonatorilor de credite (pentru toate categoriile de bugetari, nu doar pentru magistrati) sa emita acte administrative definite conform Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, prin care sa stabileasca drepturi de natura salariala suplimentare fata de cele stabilite prin legislatia specifica in vigoare. Adica ce s-a intamplat, daca e sa ne referim la Justitie, in cazul ordinelor emise de sefa ICCJ Corina Corbu si Procurorul General Alex Florenta, care prin ordine administrative au dispus plata drepturilor salariale la un VRS (valoare de referinta sectoriala) neplafonat, de 605,225, ordine care au avut la baza hotarari judecatoresti definitive.

In plus, acelasi proiect de OUG - despre care magistratii consultati de Lumea Justitiei afirma ca practic anuleaza drepturile salariale restante pentru toti bugetarii - prevede ca eventualele provizioane inregistrate in contabilitate de institutiile publice, pentru categoriile de datorii fata de personal, reprezentand drepturi de natura salariala, stabilite prin acte administrative emise de catre conducatorii acestora, suplimentare fata de cele stabilite prin legislatia specifica in vigoare precum si contributiile aferente acestora,se anuleaza la data intrarii in vigiare a Ordonantei de Urgenta.

 

UPDATE - Ordonanta de Urgenta a fost adoptata.


Iata proiectul de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre institutiile publice si expunerea de motive:


“Art.1 (1) Institutiile publice, indiferent de modalitatea de organizare si finantare nu raporteaza in categoria arierate astfel cum sunt acestea definite la art.2 alin.(1) pct. 3/1 din Legea nr.500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si art.2 alin.(1) pct. 4/1 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, eventualele drepturi de natura salariala, stabilite prin acte administrative emise de catre conducatorii acestora, suplimentare fata de cele stabilite prin legislatia specifica in vigoare, precum si contributiile aferente acestora, sumele respective raportandu-se in categoria plati restante.

(2) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta conducatorii autoritatilor/institutiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu mai pot emite acte administrative definite conform Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care sa stabileasca drepturi de natura salariala suplimentare fata de cele stabilite prin legislatia specifica in vigoare.

(3) Actele administrative emise cu incalcarea prevederilor alin. (2) sunt lovite de nulitate absoluta si nu produc efecte juridice.

Art.2 Eventualele provizioane inregistrate in contabilitate de institutiile publice, indiferent de modalitatea de organizare si finantare, pentru categoriile de datorii fata de personal, reprezentand drepturi de natura salariala, stabilite prin acte administrative emise de catre conducatorii acestora, suplimentare fata de cele stabilite prin legislatia specifica in vigoare precum si contributiile aferente acestora, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se anuleaza.

Art. 3 Formularul 'Plati restante si situatia numarului de posturi', prevazut in Ordinul ministrului finantelor publice nr.517/2016 pentru aprobarea de proceduri aferente unor module care fac parte din procedura de functionare a sistemului national de raportare - Forexebug, cu modificarile si completarile ulterioare, anexa la situatiile financiare aferente lunii octombrie 2023, se redepune de catre institutiile publice care aplica prevederile art.1.

Art.4 In aplicarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta ministrul finantelor emite norme metodologice aprobate prin ordin”.

 


Comentarii

# Lila Lilica date 16 November 2023 17:13 +12

Rămâne cum am stabilit :lol: :lol: :lol: ...așteptăm opinia CCR.ului!

# Judecător fara judtitue date 16 November 2023 17:21 +80

Justiția nu trebuie sa stea cu mana întinsă la celelalte puteri cerșind drepturile bănești datorate.de statul debitor care a ajuns să eșaloneze datoria discreționar. De asta, de ani de zile așteptăm un vrs din 2018 și ' cantat ' că fiind mai multe drepturi care a oripilat pe concetățeni noștri. Așa procedează statul și cu infrastructura, deși garantează independenta justiției. Celelalte puteri au instituții cu zeci de mii de posturi plătite regește care nu justifică salariul fata de fisa postului. Fără justitie, cum se va denumi statul român,?! Probabil că aici se va ajunge într-o rea zi. Cui profită?

# Ioana M. date 16 November 2023 17:34 +21

Ar trebui ca toate institutiile publice sa respecte legea. Art.74 din Legea nr.24/2000 zice cam asa: "Ordinele, instrucţiunile şi alte asemenea acte trebuie să se limiteze strict la cadrul stabilit de actele pe baza şi în executarea cărora au fost emise şi nu pot conţine soluţii care să contravină prevederilor acestora". Ei? Cine sa respecte legea?

# Fanica date 16 November 2023 17:54 +32

In tara asta toti dau ordonante,toti dau legi.Am ajuns de rasul lumi

# X date 16 November 2023 18:09 +69

Cine le da dreptul sa anuleze o sentința judecătorească definitiva ? Spuneau ca plata se proroga pentru 2024 , acum spun ca se anulează . In aceste condiții mai avem nevoie de justiție sau ne_o facem fiecare după cum visam ? Sa vedeam ce va spune Curtea Constitutionala ! Sau poate o desfiinteaza , pana la urma, ce ne trebuie atata vreme cat avem un PNL la guvernare . Le rezolva ei pe toate.

# victor date 16 November 2023 18:53 +217

Poate îi explică vreun jurist din mediul rural d-lui Ciolacu faptul că o hotărâre definitivă irevocabilă trebuie pusă în aplicare.Atât!

# Cetateanul date 16 November 2023 19:24 +2

Vorba unei cațe de Sistem...cac*-te pe ele! PS Și cum mai săreau # și alde doreiii flocicică albastră când ziceam acum juma de an că dupe pensii urmează belirea salariilor! Partea proastă e că la anul tot profesiunea o să fie scoasă la tablă...dar despre asta în episodul următor :lol:

# Se anulează, fii fericit! date 16 November 2023 19:59 +1

Own nothing, be happy!

# N.C. date 16 November 2023 20:53 +270

1.Este vorba despre o schimbare a modalității de raportare a chelt.de natura salarială (cele indicate în OUG), de la categoria ARIERATE la categoria PLĂȚI RESTANTE. 2.În ceea ce privește 'anularea provizioanelor', din punctul meu de vedere, are legătură tot cu înregistrarea în contabilitate și cu trecerea lor de la o categorie la alta. Exprimarea din OUG este deficitară! RESTANȚELE SALARIALE NU POT FI ANULATE! 3.Conținutul OUG nu reglementează o anulare a Restanțelor Salariale (pt. că nu pot fi anulate) și nici nu prevede amânarea/suspendarea lor (care oricum au fost amânate...plata lor în tranșe 5 ani consecutiv, tot o amânare este). Restanțele salariale trebuie plătite!

# Bunu Cuzzman date 16 November 2023 23:14 +54

Daca nici asta nu e dictatură!!!! In an pre-electoral sa ajungi ditamai guvernul aliat sa apelezi la asemenea masuri....va fi vai de capul tarisoarei asteia.... Eu cred ca nu se mai ajungeau banii pentru furtisagurile lor....dar ei nu se gandesc ca tocmai au dat o lovitura buzunarelor procurorilor care, de ceve vreme, au pus dubele la vaselina....poate ar fi timpul sa le mai dea cate o cheie si sa le deplaseze spre Guvern...sa mai salte putin, nu doar deficitul bugetar al bugetului general consolidat, ci si niscai ministrei din „monstruoasa coalitie”, poate pe chiar întaiul P.M. Sic transit, gloria mundi!

# DORYA date 17 November 2023 08:43 +123

Legislația în vigoare obligă la respectarea hotărârilor judecătorești, deci poate fi interpretabila ordonanta în sensul ca deciziile administrative date pentru respectarea hotărârilor judecătorești n-ar trebui sa intre sub incidenta acesteia...

# o opinie date 17 November 2023 13:19 +157

Apropos : - cati sau autosesizat pentru nerespectarea unui referendum national ? Care este statutul juridic al unui referendum national? Dar acestea NU CONTEAZA , au fost votate de "catei". Ca tot veni vorba , Legea 3/2000 art. 1-4, si de ce nu, CONSTITUTIA Romaniei ,cu inclusiv art 152. Sunt valabile si reprezinta ceva in fata "organelor puterii"? Cat despre STATUL DE DREPT se respecta precum CONSTITUTIA, art. 1 (3).

# Judecător fără justitie date 17 November 2023 21:36 +2

OUG pe justiție NU se poate când nu sunt unii la butoane! A fost pohta ce a pohtit iubitul nostru președinte, cel mai adulat dintre toți, că nu i s-a refuzat nimic! Acum nu mai tii discursuri infieratoare pe tema asta, iubitul nostru KIWI? Nu te mai doare de justiție?! Vremelnicii noștri DEMNITARI au uitat și ei de pohta celui mai iubit președinte?! Da. Ei sunt demnitari, iar magistrații nu au ce căuta langa ei la salarizare. Ci langa IT și doctori! De aici pornește totul! Nu zicem de cei cu care împărțim treapta , doar că noi avem alta " incadrare' . Zicem noi. Că onorabilii demnitari ne pun sa cerșim banii necesari sistemului! Ne jignesc și ne arată cu degetul. Da , ei nu dau examene că noi și nici nu răspund pt cei 34 de ani, că doar au găsit vinovatii. Cum va mai rabdă lumea?!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.04.2024 – Aventurile judecatoarei Garabet

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva