22 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Alta dandana in procesele civile - Asistentii judiciari nu consemneaza opinia lor in sentintele date de instante. In premiera, un avocat din Prahova a atacat aceasta problema, solicitand instantei de recurs sa constate nulitatea sentintei

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

25 March 2012 12:05
Vizualizari: 23844

 

O noua problema care se evidentiaza in situatiile deduse judecatii este cea legata de modul in care isi exercita atributiile asistentii judiciari, care desi sunt obligati de lege sa consemneze opinia lor in incheierile din sentintele pronuntate in litigiile civile, nu o fac, acest lucru putand sa duca, automat, la anularea multor sentinte data in dosare aflate pe rolul instantelor din tara. Asistentii judiciari, potrivit art. 55 din Legea nr. 304/2004 privind organziarea judiciara, ”participa la deliberari cu vot consultativ si semneaza hotararie judecatoresti pronuntate”, „opinia acestora se consemneaza in hotarare, iar opinia separata se motiveaza„. Totusi, desi acest lucru e stipulat de lege, in instante, acesti asistenti judiciari doar iau banii statului degeaba, pentru ca avem situatii clare in care opiniile asistentilor judiciari lipsesc din hotarare. In premiera, aceasta problema a fost atacata de avocatul Janina Ionescu (foto) din cadrul Baroului Prahova, intr-un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Pitesti la Sectia civila, in dosarul 2566/90/2009. Avocatul Janina Ionescu a solicitat ca instanta de recurs sa admita nulitatea sentintei civile nr. 597 din 2 iunie 2011 pronuntata de Tribunalul Valcea pe motiv ca nu a fost pronuntata de o instanta alcatuita legal, intrucat nu cuprinde opinia fiecarui asistent judiciar.


In motivele recursului, aparatorul SC Foraj Sonde S.A. Craiova a subliniat ca textul de lege in baza caruia sentinta data in dosarul sus-mentionat trebuia sa aiba consemnata si opinia asistentului judiciar. ”Este lesne de observat ca, distinct de cerinta de forma privind semnarea sentintei intr-un litigiu de munca, de catre asistentii judiciari, legea obliga in mod aditional la consemnarea opiniilor acestora in cuprinsul considerentelor hotararii, cu particularitatea ca eventualele opinii separate se motiveaza obligatoriu. Asadar, indiferent ca sunt convergente sau divergente, fata de opinia magistratului judecator ce intra in compunerea completului in litigiile de munca, opiniile asistentilor judiciari trebuie obligatoriu mentionate in hotarare. Nu poate fi acceptata o eventuala teza, in sensul ca semnarea de catre acestia a respectivei hotarari echivaleaza cu consemnarea opiniei lor in hotarare, deoarece daca ar fi avut un asemenea rationament legiuitorul, nu s-ar mai fi referit expres in aliniatul 2 al art. 55 la consemnarea opiniei in hotarare distinct de semnare or, actus interpretandus est potius ut valaet quam ut pereat„. In motivele de recurs, avocatul puncteaza faptul ca textul de lege reglementeaza o cerinta speciala referitoare la probatiunea compunerii completului specializat in etapa procesuala a deliberarii. Pe de alta parte, probatiunea speciala nu poate fi suplinita prin semnaturile olografe ale asistentilor judiciari din cadrul sentintei.

Compunerea specializata a completului de judecata trebuie respectata atat in etapa procesuala a dezbaterilor cat si in etapa procesuala a deliberarii. Daca in etapa dezbaterilor probatiunea compunerii specializate a completului de judecata rezulta din practicaua incheierilor de sedinta, in cadrul etapei procesuale a deliberarii acestora, se pate face exclusiv cu elementul intrinsec sentintei, constand din opinia convergenta sau divergenta, dupa caz, a asistentilor judiciari”, se mai arata in motivatia recursului depusa la Curtea de Apel Pitesti.

Lipsa opiniilor asistentilor judiciari din cuprinsul sentintei recurate atrage nulitatea neconditionata de producerea unei vatamari procesualea respective hotarari judecatoresti, deaorece ”face imposibila exercitarea controlului judiciar cu privire la compunerea completului de judecata in etapa deliberarii”.

Jurisprudenta CEDO

CEDO a statuat in jurisprudenta sa referitoare la dreptul la un tribunal stabilit de lege ca aptitudinea tribunalului de a fi stabilit de lege priveste nu numai baza legala a insasi existentei tribunalului, ci si structura formatiunii de judecata pentru fiecare cauza, iar notiunea de ”lege” avuta in vedere de art.6 paragraf 1 al Conventiei priveste nu numai legislatia referitoare la stabilirea si competenta organelor judiciare, dar si orice alta dispozitie de drept intern a carei nerespectare ar fi de natura sa conduca la constatarea iregularitatii participariii unui membru al formatiunii de judecata la solutionarea unei anumite cauze.

Legat de aceasta problema, care poate duce la nulitatea multor sentinte date de instante civile din toata tara, av. Janina Ionescu a declarat pentru Lumeajustitiei.ro: ”Este foarte grav ca in nicio hotarare din dreptul muncii nu se regaseste opinia acestor asistenti judiciari. Ei doar semneaza hotararile, fara sa isi spuna vreo parere, fara ca aceasta parere sa fie consemnata – asa cum stipuleaza legea, cu toate ca ei sunt obligati prin lege sa contribuie la actul de justitie, asa cum se pricep si sunt platiti pentru aceasta obligatie”.

In final, ne intrebam de ce asistentii judicaiari sunt platiti acesti asistenti judiciari. Salarizarea acestora o regasim in norma metodologica din 13 ianuarie 2011 a Ministerului Muncii pentru aplicarea prevederilor Legii 285/2010 publicata in M.O.nr.48 din 19 ianuarie 2011: Persoana care, la 31 decembrie 2010, era incadrata in functia de asistent judiciar se reincadreaza in aceeasi functie si gradatie, stabilindu-se clasa de salarizare in raport cu vechimea in functie prevazuta la art. 16 alin. (1) din cap. VIII al anexei nr. VI la Legea-cadru nr. 284/2010 si cu vechimea in munca avute la 31 decembrie 2010 (pentru o vechime in functie de la 3 la 5 ani si o vechime in munca de peste 20 de ani, clasa de salarizare este 100). Asistentii judiciari se pot incadra pana la clasa maxima de salarizare 100”.

* Cititi aici motivele de recurs depuse de avocatul Janina Ionescu


Comentarii

# felicitari1 date 25 March 2012 14:36 +9

este o buna ocazie pentru ca acesta sa devina un precedent. asa e, in tara asistentii judiciari o freaca si nimic mai mult. bani degeaba dati, aruncati pe fereastra. o porcari. sa schimbe legea. ce le e asa greu?

# sergiu date 18 February 2014 23:14 0

Inainte sa facem comentari licentioase la adresa unora sau a altora cred ca ar fi corect fata de toata lumea sa analizam lucrurile intr-un mod real si drept, in primul rand daca analizam componenta completelor de judecata din alte tari vom observa ca prezenta ASISTENTILOR JUDICIARI este privita cu ochi buni si chiar este bine venita, daca verificam conditiile pe care trebuie sa le ideplineasca o persoana ptr a ajunge pe un astfel de post vom afla ca trebuie sa fie licentiata in drept si trebuie sa lucreze minim 5 cinci ani in acest domeniu, precum si sa se bucure de o buna reputatie din toate punctele de vedere, desi cred eu ca portul acestor robe este putin cam interpretabil, cred ca ar fi corect sa dam si acestor ASISTENTI JUDICIARI credibilitate ... pana la proba contrarie.

# Dany C. date 24 February 2015 21:05 0

Nu merita nicio credibilitate, te asigur! 5 ani am lucrat la una dintre confederatiile sindicale care desemneaza initial candidatii pentru a fi propusi de Consiliul Economic si Social in vederea numirii de catre ministrul justitiei in functiile de asistenti judiciari si am vazut tot mecanismul de numire! Este o ''bursa'' a asistentilor judiciari, dupa cum se pronunta unul dintre vicepresedintii tristei organizatii dupa ce participase la o sedinta CES in care se tranzactionasera reinoirea unor mandate ... Nu va faceti iluzii - acesti asistenti judiciari, in ciuda numirii lor de catre ministrul justitiei sunt total dependenti de organizatiile patronale sau sindicale care i-au desemnat initial. Sa va mai spun ca acestia trimit chiar rapoarte de activitate catre aceste organizatii? Cel putin asistentii judiciari propusi de organizatia la care am lucrat eu asa faceau! Nu faci dupa cum ti se canta si nu raspunzi asteptarilor organizatiei patronale sau sindicale? Pa reinnoirea mandatului!

# sa fie eliminati asistentii judiciari date 25 March 2012 15:07 +12

Existenta asistentilor judiciari este un abuz ! Ce cauta niste persoane ce nu sunt judecatori sa se amestece in procese ? Ei au aparut pe sest in instante, FARA CONCURS LA INM si le tin si cursuri magistratilor !!! Asistentii judiciari sunt platiti mai mult decat judecatorii SI nu au decat MERITUL ca sunt DESEMNATI DE CONSILIUL ECONOMIC SI SOCIAL (compus din reprezentantii guvernului, sindicatelor si patronatelor)dintre pilele lor !!! AFARA DIN INSTANTE ! (si asa posturile le sunt rezervate la locurile de munca intiale) !!!

# ppp date 18 February 2014 23:20 0

care consiliu economic, sunt bagati pe sest si nimeni nu stie cum. ca in romanica smecherii intra pe usa din dos si fraierii se intrec in examene fara folos. nu-i asa nwea florea, ca mata esti tare la smecheria cu examenul trucat si cu admiterea la contestatie. apropo spaga cat mai e, sa vad cate case mai trebuie sa vinda tot neamul meu ca sa ma faci \"oarecare advocat traditional?\"

# Dany C. date 24 February 2015 21:33 0

Intr-adevar! Corpul asistentilor judiciari este un instrument in mana confederatiilor patronale si sindicale cu ajutorul caruia chiar se imixtioneaza in treburile justitiei si atenteaza la principiul independentei acesteia! Acesti asistenti judiciari raman total dependenti de organizatiile care i-au propus, miza fiind reinnoirea mandatelor de 5 ani; mandatul legal de 5 ani este convertit intr-unul perpetuu. Nu ai furnizat informatii din nus' ce dosar sau nu i-ai soptit judecatorului solutia in anumite dosare sensibile, te vei intoarce la salariul de 1.500 lei cat iti oferea confederatia ...Iar judecatorul e tare ocupat - e bine cand te ajuta asistentul motivand efectiv hotarari ...

# la Arad -fiica pusa ca asistent judiciar de TATA date 25 March 2012 18:37 +4

Mafie la Aras. Blaguescu si-a pus fata ca asistent judiciar (el fiind director cu relatii la PUTERE) Doar pe pile. Verificati !

# la Arad -fiica pusa ca asistent judiciar de TATA date 25 March 2012 18:39 +5

Mafie la ARAD. Blaguescu si-a pus fata ca asistent judiciar (el fiind director cu relatii la PUTERE) Doar pe pile. Verificati !

# ajutat de Balas date 25 March 2012 18:40 +1

...l=a ajutat Bals

# bita date 25 March 2012 21:54 -1

asa arunca banii MJ si pe urma cere buget marit. va dati seama cati nepoti si fini sint bagati ca asistenti?

# Dorin Teodorescu date 25 March 2012 22:50 +6

Problema asistentilor judiciari este transata in Cauza "Luka impotriva Romaniei" Dosar CEDO nr 34197/2002

# CSM de ce nu cere Min. Justitiei ELIMIN ASISTENTI JUDICIARI? date 26 March 2012 11:53 +1

[quote name="Dorin Teodorescu "]Problema asistentilor judiciari este transata in Cauza "Luka impotriva Romaniei" Dosar CEDO nr 34197/2002 [/quote] Din moment ce aceasta hotarare a CEDO este definitiva din 21/10/2009 si din ea rezulta ca asistentii judiciari / magistratii asistenti nu prezinta garantii de impartialitate (ei fiind numiti de Guvern -Sindicate -Patronate SI evaluati/revocati de guvern = partide politice!!!) DE CE CSM nu ia masuri : 1.publicarea pe site-ul CSM a documentelor ce au stat la baza numirii & mentinerii in functie a asistentilor judiciari / magistratilor asistenti (carti de munca, diplome facultate, propuneri de numire/recomandari din partea organizatiilori care i-au propus, evaluari periodice - toate scanate);2. ELIMINAREA ASISTENTILOR JUDICIARI DE LANGA JUDECATOR in sala de judecata (de ce sa stea la masa cu judecatorul niste simpli functionari ce sunt numiti de guvern, sindicate si patronate ?); 3. eliminarea denumirii de MAGISTRAT din titulatura asistentilor judiciari (acum se strecoara si in profesia de magistrat ?!); 4. demersuri pt. ca acesti functionari ce impart dreptatea cot la cot cu judecatorul SA NU MAI POARTE ROBA; 5.asistentii judiciari/magistratii asistenti SA POATA FI SUPUSI LUSTRATIEI si RECUZARII in orice faza procesuala; 6. solicitarea CNSAS de a verifica DE URGENTA fiecare asistent judiciar/magistrat asistent SI publicarea pe site-ul CSM a deciziei CNSAS pt. fiecare asistent judiciar/magistrat asistent.

# Dorin Teodorescu date 25 March 2012 22:53 +2

Problema asistentilor judiciari este transata in Cauza "Luka impotriva Romaniei" Dosar CEDO nr 34197/2002

# zuzu date 26 March 2012 01:20 +1

Functii fara rost! In afara de poze, asistentii nu fac nimic si nu aduc nimic. Lipsiti de scoala si de experienta, nu ar putea face nici ce face un grefier.. Bani aruncati pe oameni care nu au ce cauta acolo. Ne chinuin si noi si ei...

# Sionascu date 24 April 2017 15:14 0

zuzu-le esti c-am negru in cerul gurii. Au scoala destula. tu cred ca tu nu ai, ei au.

# bursuc date 26 March 2012 14:17 0

pentru toti care ati facut comentariiiiiiiiiiii, asa e, ce cauta acesti asistenti/magistrati in sistem, afara cu ei, DAR, ce ne facem cu ei, pentru ca in fiecare tara europeana, ei (acestia) exista. si hai sa fim seriosi, nu toti sunt pe pile si nu toti sunt prosti, uni sunt mai destepti decat uni judecatori...... concluzie, sa nu facem din tantar armasar pentru ca un avocat oarecare a emis o ipoteza.....

# sa dea examen la INM si apoi sa se num MAGISTRATI date 26 March 2012 15:23 -2

Pt. asistentii judiciari/magistratii asistenti care dau minusuri la comentarii: DACA NU LE CONVINE, ATUNCI SA SE INTOARCA LA SLUJBELE LOR INITIALE (care le sunt si acum rezervate pt. cazul in care sunt eliminati din tribunale! Atentie magistrati : ACESTI UZURPATORI S-AU INFILTRAT IN SISTEMUL JUDICIAR FARA CONCURS, FARA MERITE, FARA CONTROL CNSAS, FARA EVALUARE PROFESIONALA, iar ACUM LI S-A DAT DENUMIREA DE MAGISTRAT, ROBA DE MAGISTRAT, PUTEREA DE MAGISTRAT, POZITIA IN SALA DE JUDECATA LANGA MAGISTRAT si SALARII MAI MARI DECAT ALE MAGISTRATILOR (a se vedea pe site-ul CSM ca exista asistenti judiciari de tribunal cu salarii mai mari decat ale judecatorilor de curte de apel, in cond. in care au si vechimi egale sau mai mici decat a judecatorilor in cauza !!!). Acum acesti intrusi se declara MAI DESTEPTI DECAT MAGISTRATII si SE CRED INAMOVIBILI pt. ca au impresia ca asta le-a adus lor Europa (a se vedea comentariul BURSUC )!!! AFARA DIN INSTANTE cu ASISTENTII JUDICIARI / MAGISTRATII ASISTENTI !!!

# Bravo date 26 March 2012 17:54 0

Mi-a fost dat să cunosc un individ de la Tribunalul București și mi-am făcut cruce: Andrioaie Corneliu. Dumnezeule, atâta rea credință și prostie la un loc...Ce tendențios audiază martorii și nu poți să-l convingi de nimic. El nu judecă, ci scapă de dosare. Orice, numai să mai scape de un dosar!

# 2NA date 26 March 2012 19:40 -1

Pai, doamna avocat o sa cam piarda pe mana ei... sau, ma rog, clientul domniei sale. Rezultatul deliberarii (ca restul e secret!) se va consemna intr-o minuta, Asa spune codul, asa spun si eu! asadar, acolo este cheia! Acu,,, o alta problema este ca tot acelasi cod instituie obligatia de a semna minuta numai in sarcina judecatorilor. Numai lipsa semnaturilor poate constitui motiv de nulitate... restul e... cancan! 2. Pentru domnul/doamna care confunda statutul asistentului judiciar cu cel al magistratului asistent, un singur sfat! Pune mana pe carte! Poate asa vei promova si la curtea de apel sau poate cine stie... o sa ajungi si membru CSM!

# pentru sa dea examen la INM si apoi sa se num MAGISTRATI date 26 March 2012 20:02 +1

eşti în eroare cu privire la magistraţii asistenţi, majoritatea sunt numiţi după anul 2006 şi toţi au fost numiţi ca urmare a promovării unui concurs care nu este de loc uşor. Au trecut prin toate etapele contoale medicale, testare psihologică scris şi oral. Salariile nu sunt foarte mari însă la cât muncesc sunt binemeritate, şi nu vă mai legaţi atât de ei că nu vă vor lua pâinea de la gură nu de alta dar fără ei nu prea se poate deşi unii se laudă cu asta, mai bine aveţi grijă cum staţi cu integritatea....ştiţi voi de ce ... Asistenţi judiciari sunt numiţi fără concurs şi ce aspiraţii au, este problema lor însă nu mai încurcaţi borcanele.

# Ministrul Justitiei date 26 March 2012 23:01 +2

Ma intreb , daca nu ar exista ei oare cine i-ar invata pe judecatori dreptul muncii si mai ales asigurari sociale. Celor care comenteaza le recomand sa analizeze la Tribunalul Bucuresti prestatia " tirpletei de aur " jud. Udangiu , jud. Andrioaiei, jud. Popescu. O sa intelegeti la ce sunt buni asistentii. PS: Era sa o uit pe Cecilia Jabre. Astfel e cvartet , nu tripleta de aur .

# Presedintele CSM date 26 March 2012 23:08 +4

Celor care au dubii cu privire la utilitatea acestei meserii le amintesc faptul ca dreptul muncii si in special al asigurarilor sociale sunt materii pe care judecatorii nu le studiaza la INM . Astfel ca acestia , cand ajung sa judece in cele doua materii , nu au nici un fel de expertiza . Restul discutiilor sunt inutile......

# Ministrul Justitiei date 26 March 2012 23:12 +1

Ma intreb , daca nu ar exista ei oare cine i-ar invata pe judecatori dreptul muncii si mai ales asigurari sociale. Celor care comenteaza le recomand sa analizeze la Tribunalul Bucuresti prestatia " tirpletei de aur " jud. Udangiu , jud. Andrioaiei, jud. Popescu. O sa intelegeti la ce sunt buni asistentii. PS: Era sa o uit pe Cecilia Jabre. Astfel e cvartet , nu tripleta de aur .

# asistent date 27 March 2012 09:11 +3

domnul/doamna care nu face diferenta intre asistenti judiciari si magistrati asistenti sigur a vrut candva sa acceada intr-o astfel de functie si a dat-o-n bara! altel nu se explică inversunarea!

# afara din instante cu cei intrati fara examen la INM date 27 March 2012 13:18 +2

Pt. TOTI MAGISTRATII : cei ce comenteaza sub denumirea de Presedintele CSM, Ministrul Justitiei si Asistent SUSTIN CU TUPEU ca judecatorii trebuie sa ia lectii de dreptul muncii si dreptul asigurarilor (nota:NU EXISTA DR. ASIGURARILOR SOCIALE- puneti mana pe carte , impostorilor care ati comentat atat de aberant) de la asistentii judiciari si/sau de la oricine este NUMIT de POLITICIENI, OAMENII DE AFACERI SI/SAU SINDICATE !!!! Acum li se spune in fata judecatorilor ca le sunt inferiori trepadusilor gras platiti ce s-au strecurat in instante datorita pilelo ! Li se mai spune si ca inferiorii lor (asistentii judiciari si alti trepadusi politici) sunt autoritati in multiple materii de drept pe care judecatorii nu le-au invatat la facultate si nici la INM! De aici se deduce ca cei ce nu sunt in stare sa intre si sa absolve INM au cunostinte de drept superioare magistratilor in functie si ei sunt coloana vertebrala a justitiei romane !!!! In 2008 asistentii judiciari se intalneau cu conducerea Confederatiei Patronale din Industria Romaniei - CONPIROM - si cereau sprijinul acestei organizatii patronale pentru A DEVENI MAGISTRATI si cu numele si cu toate celelalte drepturi si alte asemenea aberatii....(sursa:http://www.ziarulunu.ro/articol311/Asistentii-judiciari-trebui....)

# http://www.ziarulunu.ro/articol311/Asistentii-judiciari-treb date 27 March 2012 13:33 +3

1.Pt. cei ce trebuie ei insisi sa puna mana pe carte: prin semnul / s-a facut diferenta intre asistenti judiciari si magistrati asistenti; 2.TUPEUL ASISTENTILOR JUDICIARI (si in 2008...) !http://www.ziarulunu.ro/articol311/Asistentii-judiciari-trebuie-sa-fie-magistrati ; Publicat la: 2008-12-08 în categoria Numarul UNU in afaceri ; Autor: Oana Ghica CITEZ Asistentii judiciari de pe langa tribunalele de munca din toata tara, reprezentanti ai Confederatiei Patronale din Industria Romaniei -CONPIROM, s-au intalnit sambata cu o parte din conducerea confederatiei pentru a discuta despre dificultatile cu care se confrunta in activitate. Din partea CONPIROM au participat presedintele executiv Niculae Foea, vicepresedintele Liviu Mandler si directorul general Mihai Ivascu. In urma discutiilor a reiesit ca, probabil, cea mai importanta problema cu care se confrunta asistent ii judiciari este aceea a ambiguitatilor privind statului lor in tribunal. Astfel, fiecare complet de judecata din tribunalele penrtu litigii de munca are alaturi asistenti judiciari, cate unul din partea patronatelor, respectiv a sindicatelor. Acestia au, conform legii, doar un rol consultativ, toate deciziile fiind luate de catre cei doi judecatori ai completului de judecata. Cu toate acestea, miile de dosare de munca sunt impartite spre rezolvare cu preponderenta spre acesti asistenti, doar o mica parte fiind luate spre studiu si solutionare de catre judecatori. Practic, asistentii analizeaza aceste cazuri si propun solutii judecatorilor, indeplinind astfel, chiar ei, rolul de magistrat. De altfel, o perioada de timp denumirea functiei lor a fost aceea de „magistrat“, dupa care sa revenit la aceea de asistenti. In prezent, desi desfasoara munca de magistrati, asistentii nu sunt recunoscuti ca atare. Sositi din mai multe judete la intalnirea cu conducerea CONPIROM, asistentii judiciari au solicitat sprijinul confederatiei pentru modificarea legii in vederea obtinerii statutului de magistrat si primirea tuturor drepturilor si obligatiilor ce decurg din acest statut. Printre acestea este si votul deliberativ prin care reprezentantii patronatelor, dar si ai sindicatelor de pe langa tribunalele de munca ar participa efectiv la adoptarea unei solutii sau a alteia in cazurile judecate. Practic, completul de judecata ar fi format, in loc de cei doi judecatori din prezent, din patru, deoarece s-ar adauga cate un reprezentant al partenerilor sociali, patronate si sindicate. In acest fel, asistentii-magistrati si-ar putea asuma responsabilitatea pentru solutiile pe care oricum le propun. Pe langa problemele legate de statutul lor, asistentii judiciari considera ca trebuie suplimentat numarul lor deoarece nu pot face fata zecilor de mii de cazuri care apar la nivelul intregii tari. In unele judete, locurile de asistenti judiciari nu sunt completate si din aceasta cauza, unii dintre asistenti trebuie sa acopere cazurile din mai multe judete limitrofe. De aici, intarzieri si amanari foarte mari ale cauzelor. In fine, asistentii judiciari au sutinut la intalnirea cu CONPIROM necesitatea modificarii unor prevederi din legislatia muncii care ingreuneaza pana la a face imposibila solutionarea unor cazuri de munca. De asemenea, au sustinut avantajele infiintarii de tribunale cat mai specializate pentru o mai justa si mai rapida solutionare a cauzelor diverse. La finele intalnirii participantii au hotarat sa centralizeze toate propunerile discutate, in vederea sustinerii lor de catre CONPIROM pe langa partenerii de dialog social si pe langa institutiile statului. Asistentii judiciari sunt numiti in functii de catre ministrul Justitiei, pentru o perioada de 5 ani, la propunerea Consiliului Economic si Social. Pentru indeplinirea prevederilor art. 3, Consiliul Economic si Social solicita in scris confederatiilor patronale si confederatiilor sindicale, reprezentative la nivel national, desemnarea de candidati, tinand seama de numarul de posturi vacante in cadrul fiecarui tribunal. Pot participa la selectie numai candidatii propusi de confederatiile patronale si confederat iile sindicale reprezentative la nivel national. Comisia de dialog social din cadrul Ministerului Justitiei adopta criterii de evaluare a activitatii asistentilor judiciari si analizeaza periodic activitatea acestora, putand propune ministrului Justitiei, daca este cazul, revocarea lor din functie, cu avizul Consiliului Economic si Social. Mandatul asistentilor judiciari inceteaza de drept, daca pe perioada indeplinirii acestuia intervine o situatie de incompatibilitate sau imposibilitatea de a-si exercita atributiile. Asistentii judiciari pregatesc procesele, interogheaza partile, primesc cereri de eliberare a proceselor verbale si formuleaza hotararile privind executarea, registrul funciar, procedurile necontencioase si suspendate. INCHEIAT CITAT

# 2NA date 27 March 2012 17:51 -1

Si-atunci de ce ii aduci in discutie pe magistratii asistenti ??? Ce sens are acel semn?? De fapt... cand ai asemenea preocupari si citesti asemenea ziare... intrebarea mea poate ramane la stadiul retoric.

# 2NA, ai probl. serioase de intelegere a textelor simple date 27 March 2012 22:53 +2

Este clar ca nu ai capacitatea de a intelege texte simple in limba romana si nici nu ai cunostinte juridice in legatura cu subiectul in discutie. TOTI CEI NUMITI (cei ca tine/asistentii judiciari/magistratii asistenti) trebuie sa dispara urgent din sistemul judiciar !!!!

# 2NA date 28 March 2012 18:05 -1

Mai draga, daca tot insisti... S-ar putea sa ai dreptate in privinta capacitatii mele de a intelege limba romana sau niscai notiuni de drept. Nu de alta, dar la data numirii mele in sistemul judiciar, limba romana (mai precis, gramatica) era materie pentru admiterea la facultate. Iar in privinta cunostintelor juridice, noi le dobandeam in facultate, iar cunostintele practice ale profesiei de la oamenii cu experienta. Ca semn de impacare iti propun ceva :lol: ... nu vrei sa ramana intreg sistemul de justitie doar cu cei care au terminat INM-ul... iar restul (asistenti, grefieri, personal conex, contractual, avocati, consilieri si alte categorii) sa plece acasa? Ce zici? Te cam ingrozeste ideea.... :-x Si... apropos care era subiectul discutiei?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.04.2024 – Acuzatiile impotriva judecatoarei din cazul Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva