17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANTRENORUL ACUZA INSCENAREA – Tiberiu Cebotaru, antrenor de echitatie, fost sef al Politiei Locale Calare Iasi, reclama ca i-a fost ticluit un dosar de viol asupra unei fete de 11 ani pe baza unei conversatii de Whatsapp trucate, in urma unei neintelegeri banesti cu parintii copilei: „Captura de ecran creata cu aplicatia Whatsmock, ce permite scrierea de mesaje identice cu interfata Whatsapp... Mama i-a spus fetei ca daca-si retrage plangerea vor trebui sa vanda casa pentru a plati despagubiri”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

27 May 2024 11:29
Vizualizari: 3106

Lumea Justitiei prezinta unul dintre cele mai stranii cazuri despre care am avut ocazia sa scriem pana acum: un barbat a fost arestat si trimis in judecata pentru presupusa violare a unei copile de 11 ani sub amenintarea cutitului. Problema este – sustine el – ca speta nu reprezinta altceva decat o inscenare pornita dintr-o gluma facuta de minora cu o prietena de-ale ei – gluma care insa a fost transformata in acuzatie penala de catre parintii fetei, ca razbunare pentru o neintelegere baneasca avuta cu inculpatul.



Ne referim la medicul veterinar Tiberiu-Mihail Cebotaru (foto), antrenor de echitatie si fost sef al Politiei Locale Calare Iasi. In 26 aprilie 2023, doctorul a fost retinut, apoi arestat preventiv timp de doua luni, iar in final trimis in judecata (la 13 iulie), sub acuzatiile de viol in forma continuata asupra unui minor si agresiune sexuala in forma continuata asupra unui minor. Dosarul se afla acum in faza de camera preliminara: judecatoarea primei instante a dat unda verde pentru inceperea judecatii pe fond, dar magistratii din faza de contestatie au dispus rejudecare, pe motiv ca judecatoarea initiala nu a analizat toate argumentele inculpatului.


Cum s-a ajuns de la un cal la acuzatia de viol


Speta a debutat in primavara anului 2020, cand o minora (sa-i spunem X) a inceput sa mearga la cursurile de echitatie tinute de Cebotaru la baza sportiva din comuna Miroslava (judetul Iasi). In toamna anului 2021, vazand ca fetita are sanse sa faca performanta in domeniu, antrenorul le-a oferit parintilor ei posibilitatea de a cumpara calul pe care copila se antrena deja de peste un an. Neavand suficienti bani, familia X a cumparat calul in co-proprietate cu alta familie (a unei alte minore care se antrena acolo – sa-i spunem Y – si care era prietena cu minora X). Totusi, in cele din urma (cateva luni mai tarziu), intelegerea a picat. Cebotaru a vandut calul si a restituit familiei Y toti banii cuveniti (jumatate din pret). Nu acelasi lucru s-a intamplat cu familia X: acestia nu si-au primit intreaga suma. Instructorul a motivat ca intre timp fusese nevoit sa suporte din buzunarul propriu cheltuielile cu intretinerea animalului, familia X necontribuind cu nimic in acest sens.

In septembrie 2022, Tiberiu Cebotaru i-a trimis familiei X o parte din bani prin virament bancar, motivand ca a facut aceasta plata doar pentru fosta lui eleva, si nu pentru parintii acesteia. De atunci, antrenorul nu a mai avut nicio legatura cu familia X.

Potrivit rechizitoriului, la sfarsitul lunii martie 2023, in urma unor evenimente negative petrecute la scoala unde invata minora Y (prietena minorei X), parintii acesteia au inceput sa-i verifice periodic telefonul. Cu aceasta ocazie, au descoperit captura de ecran de mai jos, care pare a fi o conversatie pe Whatsapp intre minora X si Tiberiu Cebotaru. Rechizitoriul mentioneaza ca discutia se refera la un pretins viol pe care antrenorul l-a comis asupra elevei sub amenintarea cutitului, de mai multe ori.


Aceasta presupusa conversatie suna in felul urmator (vezi facsimil 1):


- Buna, (...) (n.r. numele minorei X). Am vrut sa-ti spun cat de rau imi pare pentru tot si sa stii ca vei avea mereu un loc in echipa (n.r. echipa de calarie), asa ca daca vrei te asteptam cu bratele deschise eu, Cristina (n.r. sotia lui Tiberiu Cebotaru) si toata lumea de aici. Totodata, mai vreau sa imi cer iertare pentru ce s-a intamplat intre noi (si de care sper ca nu stie nimeni). Nu am judecat corect. Te rog frumos, iarta-ma, imi pare nespus de rau si mai vreau sa stii cat de mult tin la tine, tin enorm. Imi pare rau si sper ca ma poti ierta!

- Tibi, daca cu adevarat tii la mine, ne vei da cei 4.000 de euro (n.r. restul banilor platiti pe cal) inapoi. Nu te mai pot ierta, nu am facut-o niciodata si nici nu o sa o fac, te rog frumos lasa-ma in pace! Nu ai judecat corect nici acum o saptamana cand ai intrat peste mine si ai inceput sa ma violezi?

- Nu, (...) (n.r. numele minorei X)... Te inteleg. Imi pare rau!

- OK. Nu te iert”.

 



Drum fara intoarcere pentru familia denuntatoare?


Tiberiu Cebotaru s-a aparat in fata instantei de camera preliminara, afirmand ca facsimilul de mai sus este un fals creat cu aplicatia informatica Whatsmock. Acest program destinat telefoanelor inteligente („smartphones”) are rolul de a simula conversatii pe Whatsapp (bineinteles: folosind designul acestei aplicatii) si este folosit in general pentru farse. De altfel, si acest asa-zis schimb de mesaje nu a fost altceva decat o farsa pusa la cale de catre minora X dupa ce aflase de neintelegerile financiare dintre parintii ei si antrenorul de echitatie.

Captura de ecran i-a fost trimisa de catre minora X minorei Y, mai spune Cebotaru, adaugand ca aceasta imagine nu este singura facatura. Antrenorul a declarat in fata judecatorilor ca cele doua fete au creat mai multe conturi false pe TikTok si Instagram, folosind fotografii ale barbatului si raspandind povesti false despre acestea. De asemenea, cele doua copile le-ar fi facut farse telefonice barbatului si sotiei lui.

Totodata, antrenorul a declarat in fata judecatorilor ca nu se pune problema nici de viol, nici de agresiune sexuala, intrucat nu a atins minora in locuri nepotrivite in timpul antrenamentelor – fapt ce poate fi confirmat de catre martorii prezenti la fata locului, in baza hipica.

Dar partea cea mai dura abia acum vine: Cebotaru sustine ca, intr-un final (dupa ce depusese plangerea la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi), mama minorei X si-a dat seama ca nu este nimic real si ca asa-zisa conversatie de Whatsapp de mai sus este doar o farsa. Cu toate acestea, mama i-ar fi pus in vedere fiicei sa continue a sustine acuzatiile impotriva antrenorului, intrucat in caz contrar familia X ar fi riscat sa-i plateasca medicului veterinar daune morale uriase – fapt pentru care ar fi fost nevoie ca familia sa-si vanda casa.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, parchetul a ridicat telefoanele familiei X – pentru perchezitie informatica – la peste o luna de la depunerea denuntului si la aproape doua saptamani de la retinerea pentru 24 de ore a lui Tiberiu Cebotaru.


Mai exact, cronologia arata in felul urmator:


- 29 martie 2023: mama minorei X depune plangerea penala la PJ Iasi;
- 26 aprilie:
politista judiciara Ioana-Claudia Antoniu de la IPJ Iasi il retine pentru 24 de ore pe Cebotaru (vezi facsimil 2);

- 27 aprilie: judecatoarea Amalia Hanganu de la Judecatoria Iasi admite cererea parchetului privind arestarea preventiva a antrenorului timp de 30 de zile; in final, medicul veterinar sta doua luni in arest preventiv si inca una in arest la domiciliu; retineti numele judecatoarei, caci vom reveni asupra ei!

- 8 mai: inspectoarea de politie (locotenenta) Ioana-Claudia Antoniu emite ordonanta de predare a telefoanelor de catre minorele X si Y (este vizata si a doua fata, dat fiind ca ea primise asa-zisa captura de ecran de la prima copila) (vezi facsimile 3 si 4);

- 13 iulie: procurorul Daniel-Stefan Simion de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi il trimite in judecata pe antrenor prin rechizitoriul nr. 3701/P/2023, confirmat de catre seful PJ Iasi Liviu-Ionut Paiusi (vezi facsimil 5).



Rejudecare in camera preliminara


Mai aproape de zilele noastre, in 20 noiembrie 2023, prin incheierea nr. 743/2023 din dosarul nr. 21241/245/2023/a1, judecatoarea Andreea-Elena Vasiliu de la Judecatoria Iasi a constatat legalitatea rechizitoriului si a dispus inceperea judecatii pe fond.

Nu de aceeasi parere au fost judecatorii Ciprian-Gabriel Cristurean si Oana Bodoga de la Tribunalul Iasi. In 14 martie 2024, prin incheierea nr. 90/2024, cei doi magistrati au constatat ca judecatoarea Vasiliu nu analizase toate argumentele expuse de catre Tiberiu Cebotaru, motiv pentru care inculpatului ii fusese incalcat dreptul la un proces echitabil, ocrotit de Conventia Europeana a Drepturilor Omului. De aceea, completul Cristurean-Bodoga a dispus rejudecarea fazei de fond a camerei preliminare.


Iata minuta Judecatoriei Iasi:


In baza art. 345 alin. (1) Cod procedura penala, respinge, ca nefondate, cererile si exceptiile invocate de inculpatul Cebotaru Tiberiu-Mihail, prin aparator ales, cu privire la legalitatea sesizarii instantei, legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala.

In baza art. 346 alin. (2) Cod procedura penala, constata competenta instantei, legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul emis la data de 13.07.2023 in dosarul nr. 3701/P/2023 al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala in cauza privind pe inculpatul CEBOTARU TIBERIU-MIHAIL, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de viol in forma continuata (trei acte materiale), prev. de art. 218 alin. (1), (3) lit. a), c) si alin. (3) ind. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal si agresiune sexuala in forma continuata, prev. de art. 219 alin. (1), (2) lit. a), c) si alin. (2) ind. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal, (un numar neprecizat de acte materiale), ambele cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal.

Dispune inceperea judecatii cauzei privind pe inculpatul Cebotaru Tiberiu-Mihail.

Cu drept de contestatie in termen de 3 zile de la comunicare. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor si a procurorului prin mijlocirea grefei instantei astazi, 20.11.2023”.


Redam minuta Tribunalului Iasi:


In baza art. 347 raportat la art. 425 ind. 1 alin. (7) pct. 2 lit. b) Cod procedura penala cu referire la art. 6 par. 1 din Conventia E.D.O. si la art. 2 din Protocolul aditional nr. 7 la Conventia E.D.O., admite contestatia formulata de catre contestatorul-inculpat CEBOTARU TIBERIU MIHAIL impotriva incheierii finale de camera preliminara nr. 743 a1/20.11.2023, pronuntate de judecatorul de camera preliminara din cadrul Judecatoriei Iasi in dosarul penal nr. 21241/245/2023/a1, incheiere pe care o desfiinteaza integral.

Dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la judecatorul de camera preliminara din cadrul Judecatoriei Iasi.

Ia act ca inculpatul-contestator si persoana vatamata-intimata au fost asistati de aparatori alesi in calea de atac a contestatiei. In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat in calea de atac a contestatiei raman in sarcina statului.

Definitiva. Solutionata in camera de consiliu si pronuntata prin punerea minutei la dispozitia partilor si a procurorului, prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 14.03.2024”.


Cum se apara antrenorul


Dupa cum spuneam, prima judecatoare de drepturi si libertati care a admis cererea parchetului de arestare preventiva cu privire la fostul sef al Politiei Locale Calare Iasi a fost Amalia Hanganu, prin incheierea emisa la 27 aprilie 2023. Magistrata nu s-a lasat convinsa de argumentele antrenorului de calarie, pe care le prezentam mai jos. De asemenea, veti citi atat motivele pentru care Tribunalul Iasi a dispus rejudecarea camerei preliminare, cat si scrisoarea deschisa prin care Tiberiu Cebotaru isi prezinta cazul.


Prezentam motivele pentru care Tribunalul Iasi a dat rejudecare in camera preliminara:


Analizand actele si lucrarile dosarului, cat si incheierea contestata, prin prisma motivelor invocate si a dispozitiilor legale incidente, Tribunalul apreciaza ca fondata contestatia de fata si o va admite pentru urmatoarele considerente:

In conformitate cu dispozitiile art. 342 Cod procedura penala, obiectul procedurii in camera preliminara il constituie verificarea, dupa trimiterea in judecata, a competentei si a legalitatii sesizarii instantei, precum si legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala.

Sub aspectul legalitatii incheierii contestate, Tribunalul constata cu prioritate ca aceasta prezinta un viciu de nelegalitate reprezentat de neanalizarea si nesolutionarea tuturor cererilor si exceptiilor formulate de catre contestatorul-inculpat cu privire la obiectul procedurii de camera preliminara, anume criticile acestuia referitoare la presupusa impartialitate a organelor de urmarire penala, judecatorul de camera preliminara de la Judecatoria Iasi apreciind, in mod nejustificat, ca nu ar avea competenta functionala sa se pronunte cu privire la cererile de recuzare a organului de cercetare penala sau a procurorului si la modalitatea de solutionare a acestora.

Astfel, dupa cum in mod corect s-a aratat si de catre contestatorul-inculpat, prin incheierea penala nr. 231/19.02.2016 a judecatorului de camera preliminara din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a retinut, in esenta, ca potrivit art. 54 alin. 1 lit. b) Cod proc. pen, judecatorul de camera preliminara are competenta de a verifica legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor procesuale de catre organele de urmarire penala iar obiectul procedurii in camera preliminara, conform art. 342 Cod procedura penala, il constituie verificarea legalitatii efectuarii urmaririi penale in ansamblu. Conditia impartialitatii procurorului se subsumeaza dispozitiilor legale ce reglementeaza desfasurarea procesului penal, fiind obligatoriu ca efectuarea urmaririi penale sa fie condusa de catre procurori dupa principiile legalitatii si impartialitatii, ceea ce creeaza cadrul organizatoric necesar pentru ca activitatea de urmarire penala sa se desfasoare numai in temeiul legii si pentru asigurarea respectarii legii.

De asemenea, tot in jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin incheierile judecatorului de camera preliminara nr. 977/11.11.2014, nr. 873/14.06.2016 si nr. 923/05.10.2016 s-a procedat la analizarea criticilor si conditiilor prevazute de lege referitoare la incompatbilitatea procurorilor.

Pe cale de consecinta, judecatorul de camera preliminara este competent sa constate nulitatea actelor de urmarire penala care deriva din starea de incompatibilitate a organelor de urmarire penala.

Aceeasi concluzie transpare si din considerentele Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 139/16.03.2022, potrivit carora: '26. Cu toate acestea, astfel cum rezulta din interpretarea coroborata a prevederilor art. 65 alin. (1) cu cele ale art. 64 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penala, procurorul este incompatibil daca exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea sa este afectata. 27. Asa fiind, in ipoteza restituirii cauzei la parchet de catre judecatorul de camera preliminara, daca exista suspiciuni in privinta impartialitatii procurorului, acesta poate fi recuzat, conform art. 67 alin. (1) din Codul de procedura penala.

28. Totodata, actele de cercetare penala efectuate de procuror , ca urmare a restituirii cauzei la parchet, conform art. 346 alin. (3) din Codul de procedura penala, vor fi supuse verificarii judecatorului de camera preliminara, care va putea restitui din nou cauza la parchet, atunci cand, in urma verificarilor efectuate conform art. 342 din Codul de procedura penala, ar rezulta una dintre ipotezele reglementate la art. 346 alin. (3) din Codul de procedura penala.

De altfel, in cauza in care a fost invocata prezenta exceptie de neconstitutionalitate, solutia de restituire a cauzei la parchet, conform art. 346 alin. (3) din Codul de procedura penala, a mai fost pronuntata anterior definitiv, in vederea refacerii actului de sesizare si ca urmare a neremedierii neregularitatilor constatate de judecatorul de camera preliminara conform art. 345 alin. (3) din Codul de procedura penala.

29. Totodata, impotriva incheierii pronuntate de judecatorul de camera preliminara, procurorul, partile si persoana vatamata pot face contestatie, potrivit art. 347 din Codul de procedura penala.

30. Or, posibilitatea recuzarii procurorului, conform art. 67 alin. (1) coroborat cu art. 65 alin. (1) si art. 64 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penala, verificarea de catre judecatorul de camera preliminara a actelor de urmarire penala dupa refacerea sau completarea acesteia in urma restituirii cauzei, precum si posibilitatea contestarii incheierii pronuntate in urma verificarii anterior mentionate constituie garantii ale dreptului la un proces echitabil, astfel cum acesta este prevazut la art. 21 alin. (3) din Constitutie si la art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale'.

Completul de judecatori investit cu solutionarea contestatiei mai retine ca din moment ce judecatorul de camera preliminara din cadrul Judecatoriei Iasi nu a facut o analiza a tuturor cererilor si exceptiilor formulate de catre inculpat, a se proceda in acest sens direct in calea de atac a contestatiei ar insemna a lipsi partile de dublul grad de jurisdictie pus la dispozitie de catre legiuitor, incalcandu-li-se, astfel, dreptul la calea de atac prevazuta de art. 347 alin. 1 Cod procedura penala. Nefiindu-i analizate pe fond toate cererile formulate, contestatorul-inculpat nu ar avea posibilitatea de a beneficia de un proces echitabil decat prin trimiterea cauzei spre rejudecare, urmand ca judecatorul de camera preliminara de la prima instanta sa remedieze incalcarile constatate.

Or, ca urmare a faptului ca nu toate cererile formulate de catre contestatorul-inculpat Cebotaru Tiberiu Mihail au fost solutionate pe fond, judecatorii de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara se afla in imposibilitatea de a verifica modul de examinare a acestora, impunandu-se trimiterea cauzei la judecatorul de camera preliminara din cadrul Judecatoriei Iasi pentru a proceda la analizarea tuturor cererilor si exceptiilor formulate in cauza.

Conform jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, daca statele reglementeaza cai de atac, ele au obligatia, in considerarea prevederilor articolului 6 din Conventia EDO, de a asigura respectarea exigentelor unui proces echitabil in caile de atac astfel create. Dreptul la un proces echitabil presupune, printre altele, motivarea in fapt si in drept a hotararilor, cu indicarea argumentelor ce au stat la baza pronuntarii solutiei, iar in cazul procedurii de camera preliminara, o referire concreta la fiecare dintre cererile si exceptiile invocate.

In speta pendinte insa, in conditiile in care judecatorul fondului nu a analizat o parte dintre cererile si exceptiile invocate de inculpat, desi le-a respins integral ca nefondate, completul de judecatori de la Tribunal se afla in imposibilitate de a cenzura legalitatea si temeinicia modului de rezolvare a lor, activitate specifica fazei de control judiciar pe care o reprezinta contestatia.

Este adevarat ca dispozitiile art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. b) din Codul de procedura penala limiteaza ipoteza desfiintarii incheierii cu trimitere spre rejudecare numai pentru situatia in care s-ar constata nereguli privind citarea la judecata in fond a camerei preliminare, dar judecatorii de camera preliminara investiti cu solutionarea contestatiei nu vor putea trece peste ori ignora eventuale alte cazuri de nelegalitate invocate si constatate, incumbandu-le obligatia (in cazul cand natura incalcarii o justifica) desfiintarii incheierii si trimiterii cauzei in vederea rejudecarii pentru a garanta respectarea atat a dreptului la un proces echitabil, prevazut de art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cat si a dreptului la doua grade de jurisdictie in materie penala garantat de art. 2 din Protocolul aditional nr. 7 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, intrucat contestatia este o cale de atac si, prin urmare, presupune in mod necesar realizarea controlului judiciar.

Pentru considerentele aratate, completul de judecatori de camera preliminara din cadrul Tribunalului, constatand intemeiata contestatia formulata de inculpat, in conformitate cu prevederile art. 347 alin. 2, 3 Cod procedura penala, o va admite, va desfiinta in totalitate incheierea contestata si va trimite cauza spre rejudecare judecatorului de camera preliminara din cadrul Judecatoriei Iasi.

Raportat la solutia ce se va pronunta, completul de judecatori nu va mai analiza celelalte motive de contestatie formulate de contestatorul-inculpat si care vizeaza fondul acesteia, care insa vor fi avute in vedere in totalitate de judecatorul fondului, pentru a se pronunta in cauza o hotarare legala si temeinica”.


Redam declaratia de inculpat data de Cebotaru in fata judecatoarei Hanganu (dosar nr. 12715/245/2023):


Vin si stau in fata dvs. si jur ca nu am comis aceste fapte. Am 36 de ani, sunt medic veterinar, sportiv de performanta. Nu am avut niciodata nici macar o amenda. Arat ca am 2 copii cu varste de 12 ani si 9 ani si nu as putea sa fac asa ceva. Acuzatiile sunt nefondate si scoase din context, orice antrenor in timpul antrenamentelor mai atinge corpul unui sportiv pentru a indica postura, dar aceste atingeri nu au conotatii sexuale.

Persoana care a facut plangerea, nu stiu daca minora sau parintii, impreuna cu numitii [parintii minorei Y], au achizitionat un cal care este pe numele sotiei mele actuale. La momentul achizitiei nu era sotia mea, stateam in concubinaj. Faptul ca calul ii apartinea sotiei mele poate fi verificat si in baza de date si in pasaportul calului.

Sotii [parintii minorei X] nu si-au indeplinit promisiunea de plata in decurs de un an, motiv pentru care acestora nu le-am restituit imediat suma de bani spunandu-le ca trebuie sa astepte pana la vanzarea calului catre o terta persoana. In ceea ce ii priveste pe sotii [parintii minorei Y], intrucat de la momentul vanzarii calului si pana in momentul razgandirii a trecut doar o luma, suma de 11.500 euro am restituit-o imediat acestora. Calul a fost vandut, iar in cadrul familiei mele s-a luat decizia sa nu inapoiem suma de 8.000 euro, intrucat la vanzarea calului a avut loc o pierdere datorata de intarzierea suferita din cauza sotilor [parintii minorei X]. Ulterior, am decis sa transfer sotilor [parintii minorei X] din contul meu suma de 4.000 euro. Ulterior, sotii [parintii minorei X] au inceput sa imi trimita mesaje, sa ma ameninte, sa vina in audienta la locul meu de munca, cunoscand ca sunt o persoana publica. Au incercat sa ma intimideze.

Apreciez ca am facut o eroare inapoind acea suma de bani, iar la rubrica privind motivul transferului de bani am scris 'pentru [minora X]', intrucat am apreciat ca numai pentru acest copil meritau sa le inapoiez banii. Precizez ca sotii [parintii minorei X] nu au avut o atitudine morala, avand in vedere amenintarile aduse, eu am considerat ca era moral sa le inapoiez suma de 4.000 euro, dar corect era sa se urmeze o cale legala, respectiv un proces civil, avand in vedere ca aveam incheiat un contract pe numele actualei mele sotii. Din perspectiva mea, acest contract reprezinta punctul de pornire a tuturor acuzatiilor ce mi-au fost aduse. Eu nu am savarsit faptele imputate.

Cu privire la acuzatiile de viol arat ca imi par ireale, nu pot sa cred ca un copil traumatizat care a fost amenintat cu cutitul, ar mai veni de 3 ori sa fie amenintat cu cutitul, ca nu ar fi mers acasa si nu ar fi plans, si nu ar fi spus ce s-a intamplat.

Cu privire la conversatia care se presupune ca as fi avut-o cu persoana vatamata, jur ca nu am trimis acele mesaje, iar [minora X] cat timp am facut antrenamente nu mi-a spus niciodata 'Tibi', este un copil foarte respectuos.

Precizez ca mi se pare halucinant tot ceea ce a descris minora si nu imi pot explica de unde si-a facut aceste scenarii. Avand in vedere accesul facil la informatie pe care il au copiii din ziua de astazi, cred ca ar trebui verificat exact si accesa minora pe telefon, ce conversatii purta minora cu colegii. Nu cunosc care era trecutul minorei, nu stiu prin ce a trecut aceasta, daca este un efect al alienarii parentale sau ce influente au fost asupra acesteia. Stiu ca si in scoli se vorbeste despre droguri, copiii fac sex, au un acces la informatie foarte mare si se comporta diferit generatiile de acum. In ceea ce o priveste pe persoana vatamata, stiu ca este al cincilea copil din familia [minorei X], iar la momentul acela, cand faceam antrenamente cu minora, parintii acesteia mi-au spus ca vor sa ii cumpere un cal, chiar daca acesta costa cat o garsoniera, pentru ca minora a fost neglijata, fiind ultimul copil.

Intrebare reprezentant Ministerul Public: Care a fost relatia dintre dvs. si persoana vatamata?

Raspuns: Relatia se limita doar la partea de instruire a persoanei vatamate in ceea ce priveste echitatia. Copiii nostri au format o relatie de prietenie cu persoana vatamata si cu [minora Y]. Stiu ca a mai mers la Mall, dar eu nu am fost in preajma.

Intrebare reprezentant Ministerul Public: Obisnuitati sa conversati cu mesaje text sau audio cu persoana vatamata?

Raspuns: Au mai fost schimbate mesaje succinte in ceea ce priveste programul, respectiv daca aceasta putea sa ajunga sau nu la echitatie. Arat ca luna trecuta am primit mesaj de la persoana vatamata prin care ma intreba cum poate sa faca sa obtina patura si o mandolina utilizate la echitatie, iar eu nu am raspuns acestui mesaj. Am considerat ca nu trebuie sa raspuns nici macar copilului avand in vedere caracterul parintilor care au incercat sa ma intimideze si sa ma ameninte. Dupa ce numita [mama minorei X] (mama persoanei vatamate) a mers in audienta la seful meu, am discutat cu seful care mi-a sugerat sa rezolv problema referitoare la vanzarea calului pe cale legala la Tribunal si sa nu mai dau nicio suma de bani in afara tribunalului, motiv pentru care am blocat numarul de telefon al acesteia.

Intrebare reprezentant Ministerul Public: Obisnuitati sa va schimbati de haine de fata cu elevii dvs sau acestia din urma de fata cu dvs?

Raspuns: Singurii care ne schimbam impreuna era martorul Tarnovanu. De fata cu persoana vatamata si celelalte fetite nu. Atat [minora Y], cat si [minora X] veneau echipate de acasa.

Stiu ca acestea obisnuiau sa vina deja echipate, intrucat veneau dupa scoala. [Minora Y] venea intotdeauna insotita de un parinte care ramanea pe timpul antrenamentului, insa [minora X] mai venea cu Uber-ul. Am admirat curajul parintilor acesteia care ii permiteau sa vina singura, avand in vedere varsta minorei.

Intrebare reprezentant Ministerul Public: Care este motivul pentru care considerati ca persoana vatamata s-a retras de la echitatie raportat la cele declarate de dvs respectiv ca minora era pasionata de acest sport?

Raspuns: Cred ca totul a pornit din cauza contractului de vanzare care nu s-a finalizat cum trebuie. Eu am avut un accident la cai pe 22.04.2022 si ulterior am aflat ca, dupa accident, numitii [parintii minorei Y] au contactat-o pe sotia mea sa remita pasaportul calului. Acestora le-a fost explicat ca nu vor primi pasaportul pana nu va fi achitat intregul pret. Atunci s-a inceput cu amenintari ca vor sa ia calul daca nu vor face cunoscute lucruri pe care le stiau despre mine. Stiu ca numitii [parintii minorei Y] s-au mutat impreuna cu [parintii minorei X] si cu domnul Mihalcea la centrul de echitatie de la Agronomie. Eu cu domnul Mihalcea ne cunoastem de foarte multi ani, acesta mi-a fost antrenor cand eram copil. Cred ca acesta din urma ar fi putut sa le povesteasca sotilor [Y] si [X] aspecte din viata mea, dar nu stiu care ar fi putut sa fie acestea.

Intrebare reprezentant Ministerul Public: Cum va explicati starea psihica a persoanei vatamate care a avut ganduri de suicid?

Raspuns: Eu nu stiu care este starea psihica a copilului, este prima oara cand aud despre asa ceva. Starea psihica a persoanei vatamate va fi stabilita de catre specialisti. Eu nu am mai vazut-o si nu stiu nimic despre persoana vatamata.

Intrebare aparator inculpat: Ce suma de bani ati primit ca avans de la familia [X] pentru cal?

Raspuns: Suma a fost in lei, aproximativ 20.000 lei. Revin si arat ca noi am calculat in euro, in total au fost aproximativ 8.000 euro.

Intrebare aparator inculpat: Cine a decis sa inapoieze exact suma de 4000 euro?

Raspuns: Eu am decis.

Intrebare aparator inculpat: Inainte sa virati suma de 4.000 euro a avut loc vreo discutie intre dvs si tatal persoanei vatamate prin care sa stabiliti aceasta suma?

Raspuns: Da, am avut o discutie cu acesta si i-am spus exact cat ii voi da facand o paralela cu o masina luata in leasing.

Intrebare aparator inculpat: Retineti de cand aveti poza la profilul de Whatsapp in care sunteti afisat dvs la o competitie?

Raspuns: Este o poza de la un concurs din iarna, cel mai probabil poza este la profil din 2020.

Intrebare aparator inculpat: Ati primit si altfel de amenintari din partea familiei [X], in afara celor privind faptul ca va cunosc? In caz afirmativ, care au fost acestea?

Raspuns: Amenintarile au fost de natura: 'stiu ca esti functionar public', 'o sa merg la seful tau', implicand astfel ca as putea sa imi pierd locul de munca. De asemenea, au mai fost referitoare la faptul ca desfasor activitati comerciale, aspect care nu este real.

Arat faptul ca am fost intrebat ieri la audieri daca sunt de acord sa fiu testat cu aparatul poligraf si tin sa precizez din nou ca sunt de acord cu aceasta proba si cu orice proba pentru a-mi dovedi nevinovatia”.


Prezentam scrisoarea deschisa a antrenorului de echitatie:


SIC (n.r. Serviciul de Investigatii Criminale) Iasi – fabrica de dosare

Cum sa distrugi viata unui om NEVINOVAT in cativa pasi simpli

Scrisoare deschisa catre toti naivii (ca si mine) care mai cred ca adevarul conteaza

Ma numesc Cebotaru Tiberiu Mihail, am 37 de ani, sunt tata a doua fete de 10 si 13 ani, pe care eu si sotia mea le crestem intr-o familie minunata. Sunt impreuna cu sotia mea de peste 15 ani, casatoriti de mai putini. Ca profesie de baza, sunt medic veterinar, dar lucram in cadrul Politiei Locale Iasi, unde coordonam activitatea serviciului Politia Locala Calare in calitate de sef serviciu. Sunt sportiv de performanta la disciplina sarituri peste obstacole, antrenor de echitatie, avand certificare internationala si pot sa predau inclusiv in America. Sunt membru in comisia de educatie a Federatiei Ecvestre Romane. Am relatii de lucru excelente atat cu colegii veterinari, cu cei din FER, cat si cu colegii din Politia Locala Iasi, singurii care raspund cu jumatate de gura la salutul meu fiind cei care au trecut prin comisia de disciplina a Politiei Locale Iasi si care au fost sanctionati de aceasta comisie din care faceam parte. Nu am fost certat cu legea, nu am avut nici macar o amenda primita la vreun act normativ care reglementeaza ordinea si linistea publica sau conduita cetatenilor. Cu toate acestea, s-ar parea ca in fata organelor de cercetare penala am prezentat fara nici un dubiu toate caracteristicile tipice ale unui agresor sexual si violator, incat nici nu a mai fost nevoie sa verifice veridicitate celor reclamate si au dispus direct retinerea mea.

Reteta pentru a distruge viata unui om si pentru a calca in picioare drepturi fundamentale:

1. O acuzatie mincinoasa din categoria celor mai grave, cat mai fantasmagorica ca sa se poata dispune masuri preventive;

2. O echipa de politisti rau intentionati si lipsiti de impartialitate – ad libitum.

Administrare pe calea undelor cateva zile si apoi silenzio stampa.

E momentul sa dam voalul jos si sa aflati adevarul. Mi-a fost atribuita calitatea de inculpat in dosarul cu numarul 3701/P/2023, prin intermediul unei plangeri mincinoase, al unor marturii mincinoase, precum si al ticluirii de probe, organele de cercetare penala conducand desfasurarea anchetei penale intr-un mod partinitor, lipsit de obiectivitate, favorizand presupusa persoana vatamata, ascunzand caracterul micinos al acuzatiei si manipuland probatoriul din dosar in acest sens.

S-ar parea ca principiul descoperirii adevarului nu mai guverneaza de mult desfasurarea anchetelor penale in cazul unor politisti si ca paradigma pe baza carora sunt conduse anchetele vizeaza de fapt realizarea acuzatiei cu orice pret, mai ales cand cel care este anchetat are si o functie publica, neavand importanta faptul ca acea persoana este nevinovata. Si asa ajungem la dosare trimise in judecata inutil, cu achitari peste achitari dupa zeci de ani de judecata si cu oameni care se imbolnavesc la propriu sub presiunea unui viitor incert, sub presiunea unei asasinari sociale, iar acei politisti care se preteaza la astfel de manevre cresc in grad pe spatele unor nefericiti. Aceasta este realitatea de moment, indiferent daca o credeti sau nu, eu o traiesc!

Am sa exemplific cum s-a fabricat dosarul care mi-a provocat acest cosmar:

1. Proba centrala care a dus la arestarea mea ilegala a fost o captura de ecran, prezentata de catre acuzatori organelor de cercetare penala sub forma unui print pe o coala A4 si care ilustra in aparenta o conversatie intre mine si presupusa persoana vatamata si in care se facea referire la un viol. Fara a verifica veridicitatea acelei capturi de ecran, fara a verifica telefoanele pentru a confirma existenta acelei conversatii, a fost intocmit referatul cu propunerea de arestare adresat Judecatorului de drepturi si libertati, cu mentiunea mincinoasa, scrisa negru pe alb, ca acel mesaj a fost trimis de pe numarul meu de telefon.

Abia la o luna distanta de la momentul in care organele de cercetare penala au intrat in posesia acelui print pe o coala A4, au dispus prin ordonanta predarea telefoanelor de catre presupusa persoana vatamata si prietena sa, care a sustinut o parte din elucubratiile pe care le genera presupusa persoana vatamata, dar nu inainte ca organul de cercetare penala de a preveni familiile ca urmeaza sa li se ia telefoanele. Ulterior, cand am avut posibilitatea sa verificam dosarul si am audiat interceptarile, am aflat ca nu li s-a facut perchezitie informatica din start si ca nu au fost solicitate si telefoanele parintilor pentru perchezitie, intrucat politista de caz 'are mare incredere' in mamele celor doua fete.

Asa-zisa conversatie era de fapt o captura de ecran creata prin intermediul aplicatiei Whatsmock, care permite scrierea de mesaje identice cu interfata Whatsapp, dar de pe acelasi telefon, pe ecran aparand ca si cum ar fi scris de doi interlocutori – aplicatie descoperita pe telefoanele celor doua prietene, alaturi de captura de ecran (pe telefonul uneia dintre ele), dar nu si de conversatie.

2. In mai 2023, a fost audiat un martor in dosar, o persoana minora, care le cunostea pe cele doua si care a adus in lumina o parte din activitatile celor doua prietene. A reiesit faptul ca cele doua imi creasera mai multe conturi de Instagram, Tik-Tok, preluau poze de pe contul meu de Facebook, le editau si le postau pe alte retele socializare, imprastiind tot felul de povesti cu tenta sexuala, petreceri nocturne, orgii; imi faceau mie si sotiei prankuri telefonice cu numar ascuns.

Ce este extrem de socanta este reactia organului de cercetare penala in momentul in care declaratia acestei persoane zguduia din temelii intreaga acuzatie. Te-ai fi asteptat ca o parte din aceste informatii sa fie administrate si in favoarea inculpatului Ei bine, nu. Dupa declaratia persoanei mentionate, organul de cercetare penala a organizat intalniri in afara cadrului procesual cu presupusa persoana vatamata si mama acesteia, comunicandu-le acestora 'problemele / contradictiile' pe care sa le 'lamureasca' intr-o viitoare declaratie. Toate aceste detalii le-am descoperit in momentul in care am audiat conversatiile telefonice purtate de mamele celor doua fete.

3. Pentru a discredita declaratia data de martora minora mai sus mentionata, organul de cercetare penala manipuleaza probatoriul si ii atribuie acesteia o serie de capturi de ecran in mod fals, ducand in eroare judecatorul de drepturi si libertati, care nu a mai tinut cont de declaratia ei, considerand-o nesincera si dispunand prelungirea masurii preventive a arestului.

4. Pentru a-mi crea o imagine negativa si aparenta unui comportament deviant in fata instantei, politistii insereaza erori in transcriptul conversatiilor pe care le-am purtat sau nu le redau integral pentru a contura o alta stare de fapt decat cea reala.

5. Pentru a nu demasca caracterul mincinos al celor reclamate, s-a solicitat un mandat de supraveghere tehnica a telefonului presupusei persoane vatamate cu ultima cifra modificata si cu toate ca D.O.S. – B.O.S. IASI (organ ce a pus in executare mandatul) a incunostintat prin 3 (trei) adrese pe politisti de faptul ca pe numarul pentru care au solicitat mandat nu se inregistreaza trafic, iar ei o ascultau pe interceptari pe fata comunicand telefonic cu mama sa, acestia nu au luat nicio masura. Si ce sa vezi: in momentul in care avocatul nostru a realizat ca s-a cerut mandat de supraveghere tehnica pe un alt numar decat cel real si a inceput sa faca adrese catre procuror pentru lamurirea situatiei, in mare graba a fost inchis rechizitoriul si am fost trimis in judecata.

6. O alta surpriza pentru noi, cand am avut acces (obtinut cu greu de catre avocatul nostru) la informatiile obtinute in urma perchezitiei informatice a telefoanelor celor doua fete, a fost faptul ca mesajul fals facea referire la un act petrecut intr-un moment cand eu nu eram nici macar in tara (in 27 februarie 2023 eram in vacanta cu familia). Cum sa continui sa acuzi un om cand toata acuzatia se bazeaza pe o minciuna dovedita atat de clar? Eram la 2.000 km distanta!

7. Din analiza probatoriului reiese faptul ca doamna doctor de la IML a fost aleasa in mod special pentru efectuarea controlului ginecologic de catre organul de cercetare penala, probabil pentru obtinerea unui diagnostic care sa permita demararea anchetei, fiind de notorietate in astfel de spete diagnosticul de virgina anatomic cu himen elastic, un diagnostic prin care medicul se degreveaza de responsabilitate, pentru ca este un diagnostic pe care niciun medic nu il probeaza, pentru ca exista riscul deflorarii virginei, iar ancheta poate continua doar pe ipoteza ca acest himen elastic ar permite penetrarea fara dezvirginare.

8. Modul de lucru deficitar al organelor de cercetare penala, lipsit de profesionalism, in conditiile in care exista elaborate protocoale specifice de audiere a minorilor, acestia le-au ignorat cu totul si au viciat complet audierile presupusei persoane vatamate. O audiere condusa integral de politisti, in care persoana raspunde doar onomatopeic si toata descrierea presupuselor fapte apartine politistei. Inacceptabil sa trimiti teme pentru acasa tu, ca politist, astfel incat sa ghidezi raspunsurile pentru a doua audiere si sa faci cunoscut acest aspect doar dupa ce activitatea ta ilegala este deconspirata de avocatul nostru.

V-am prezentat o serie de amanunte, nu pe toate, care au dus la crearea situatiei in care ma aflu si pe care nu le-am crezut vreodata posibile si sunt convins ca pentru cei care nu au avut contact cu sistemul judiciar amanuntele pe care vi le-am prezentat par rupte dintr-un film. Nu vreau sa fiu inteles gresit: sunt convins ca in randul politistilor judiciaristi sunt si profesionisti. Eu nu am avut 'sansa' sa ajung la ei. Acelasi lucru se intampla si in instanta: trebuie sa te rogi la bunul Dumnezeu ca judecatorul la care ajungi este om si este dedicat profesiei sale, ca va trece dincolo de acuzatie si ca va citi dosarul. Si, da, acesti oameni corecti exista. Pentru cei care ajung intr-o situatie similara, pe langa sprijinul credintei pentru o judecata corecta, care clar ajuta, ca sa reusiti sa combateti cu adevarat toate problemele sistemului, cautati-l pe avocatul nostru, omul fara de care si acum, asa, nevinovat cum sunt, as fi fost in arest! Acesta a facut munca de detectiv si a scos la suprafata informatiile pe care vi le-am expus. Practic, a facut munca de aflare a adevarului pe care trebuiau sa o faca politistii.

Intrebarea care se pune in mod legitim este: de ce ar provoca printr-o minciuna, cineva, asa un teatru? Explicatia este simpla: cele doua prietene au creat o sumedenie de fantezii si minciuni pentru a se impresiona una pe alta, pana cand fanteziile lor din mediul online au ajuns la urechile parintilor, care au luat totul ca fiind adevarat si au reactionat sub imperiul emotiilor. Emotii alimentate si de o situatie preexistenta de dusmanie pe fondul vanzarii esuate a calului. Pana s-au dezmeticit si au realizat ca totul este o farsa, tavalugul o luase deja la vale, fetele mintisera deja prea mult (dovada sunt conversatiile lor de pe Whatsapp in care se pun de acord cu ce sa declare la audieri), 'pila' la parchet deja fusese pusa si obtinusera 'un procuror si o politista buna' si nu au avut cum sa mai dea inapoi. Faptul ca s-a intervenit la anchetatori este un amanunt fara dubiu: oricat de obtuz ai fi ca si procuror, oricat de slab pregatit ai fi, nu poti sa nu verifici sursa unei foi de hartie care se vrea a fi o conversatie pe Whatsapp si sub nicio forma nu poti sa ceri mandat de supraveghere tehnica pe un numar gresit si apoi sa nu indrepti eroarea materiala. Eu eram arestat inca dinainte de a fi dus la sediul IPJ Iasi. Audierea mea a fost o simpla formalitate. Martori din dosar imi urmareau noaptea casa, pentru a vedea daca nu m-au saltat deja.

Nedreptatea pe care o traiesc alaturi de familia mea a lasat urme adanci. Simt ca am imbatranit 10 ani, doar intr-un an. Sotia mea a albit cat am stat in arest. E foarte greu de acceptat ca esti sub cheie fara sa fi gresit cu nimic. In primele zile de arest, ma uitam la stiri si nu-mi venea sa cred cu cata lejeritate se dau pe marile posturi informatii neverificate care distrug imaginea unui om. Sunt atat de recunoscator celor de la scoala unde invata fetele mele, cu atat de mult tact le-au protejat, le multumesc din suflet. In casa la noi oricum nu ne uitam la stiri, iar in perioada cat am stat in arest televizorul a fost scos din living. Cu toate acestea, fiica mea mai mare a manifestat o puternica forma de revolta, atat fata de cele doua fete si familiile lor, cat si fata de autoritati. Sunt dezamagit si mahnit ca ajung in pozitii atat de importante oameni de o factura morala indoielnica si slab pregatiti, acesta fiind si motivul pentru care mi-am facut curajul sa arat abuzurile care s-au facut in acest dosar. Consider ca singura cale de a incerca sa indreptam lucrurile este sa le aratam si sa gasim solutii, nu sa le bagam sub pres. Cele doua luni de arest au parut o vesnicie si am fost intr-o continua stare de tensiune, pentru ca nu puteam sa-mi ajut familia cu nimic. Nu am nimic de reprosat politistilor din arest, toti isi faceau treaba exemplar.

O buna perioada de timp am sperat ca oamenii care au facut acuzatia au frica de Dumnezeu si vor recunoaste minciuna tesuta de propiul copil, dar cand am ascultat interceptarile si am auzit ca mama i-a spus fetei ca daca isi retrage plangerea ei vor trebui sa-si vanda casa pentru a plati despagubirile si o minte ca ea va ajunge la scoala de corectie daca recunoaste ca a mintit, am realizat ca nu exista nicio sansa ca acesti oameni sa dea inapoi. A fost greu sa depasesc gandurile de razbunare si senzatia de ura si dezgust pe care o aveam fata de acesti oameni si fata de sistem, dar am reusit sa ajung in punctul in care i-am iertat pe toti, cu ajutorul lui Dumnezeu, a parintelui duhovnic si a parintelui Tiberiu, un om cu har de la Bucsoita, care ne-a binecuvantat si ne-a umplut inimile de iubire si iertare.

Acum nu mai sper, doar lupt sa razbesc in cea mai grea incercare pe care am avut-o pana acum si sunt extrem de recunoscator pentru ca realizez ca nu am fost nicio secunda singur si ca sunt extrem de norocos si de bogat pentru ca am o familie minunata care a luptat si lupta alaturi de mine, recunoscator pentru toti prietenii familiei mele, care in cele mai grele momente mi-au platit scoala copiilor, avocatul, cheltuielile casei si au fost un stalp de sustinere pentru sotia mea, pentru marea familie a oamenilor de cai, care chiar este o familie, pentru colegii mei veterinari si politisti locali, pentru judecatorii corecti care s-au aplecat asupra dosarului si nu in ultimul rand pentru ca l-am cunoscut pe avocatul nostru si a vrut sa ma reprezinte.


Comentarii

# Florin date 27 May 2024 13:54 0

E buna iertarea...pana vine următoarea victimă a făcături judiciare...Esti norocos, familia a avut încredere în tine...dar eu nu cred ca vei mai avea șanse sa profesezi pe undeva...

# maxtor date 28 May 2024 00:22 0

-cum s-ar interpreta aici "ochi pentru ochi,dinte...", cate 2 saptaluni la Târgșor ? (macar dl. nevinovat putea da cu pumnu "dincolo")

# Legea raspunderii magistratilor date 28 May 2024 16:50 +1

Si pentru simplu fapt ca undeva intr-un telefon, apare cuvantul ”viol” omul asta a fost trimis in arest preventiv? Mai sa fie! Fara o proba de ADN, fara nimic?! Si daca fata aia mai era virgina, cum Doamne iarta-ma, s-ar fi putut demonstra ca fix persoana cu pricina i-a provocat ”necazul” asta? Si de unde stiu astia ca s-a obtinut ”satisfacție sexuala? Cum pot ei proba asa ceva? Noaptea mintii! Si va mai mirati ca se pun intrebari cu teme sexuale la admiterea pe cine stie unde. "Ştiu că sunt prost. Dar când mă uit în jur prind curaj". Eu ma uit la Luju, sa vad ce mai e prin instante.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.06.2024 – ICCJ nu se atinge de statutul grefierilor (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva