28 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ATACUL LUI PIRLOG – Asociatia #rezist a procurorului militar Bogdan Pirlog cere capul sefilor PICCJ Gabriela Scutea si Bogdan Licu: “Avand in vedere dezlegarea data de CJUE consideram ca mandatele acestora trebuie sa inceteze in cel mai scurt timp, fie prin demisie, fie in urma unor proceduri de revocare declansate de ministrul Justitiei, fie ca urmare a schimbarii modului in care Presedintele Romaniei se raporteaza la recomandarile Comisiei din rapoartele privind MCV”

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 mai 2021 11:45
Vizualizari: 5773

Asociatia #rezist a procurorului militar Bogdan Pirlog (foto) da atacul la sefii PICCJ Gabriela Scutea si Bogdan Licu, in urma deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pronuntata in 18 mai 2021. Asociatia Initiativa pentru Justitie (AIJ) cere incetarea mandatelor Procurorului General Gabriela Scutea si a prim-adjunctului PICCJ Bogdan Licu, precizand ca deja a contestat in instanta decretele presedintelui Klaus Iohannis de numire in functie a acestora.


 

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii duminica, 23 mai 2021, asociatia lui Bogdan Pirlog arata ca decizia CJUE a stabilit ca recomandarile din Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) ar fi obligatorii, or MCV a recomandat ca numirea sefilor marilor parchete sa se faca tinandu-se cont de avizele negative ale CSM. In acest context, Asociatia Initiativa pentru Justitie aminteste ca Procurorul General Gabriela Scutea, prim-adjunctul PICCJ Bogdan Licu si sefa DIICOT Giorgiana Hosu (care intre timp si-a dat demisia) au fost instalati in functii de presedintele Klaus Iohannis cu ignorarea avizelor negative date de CSM, ceea ce ar intra in contradictie cu recomandarile MCV.

Drept urmare AIJ acuza ca ramanerea in functie a Gabrielei Scutea si a lui Bogdan Licu contravine cu principiul cooperarii loiale prevazut de Tratatul privind Uniunea Europeana (TUE). Astfel, Asociatia Initiativa pentru Justitie atrage atentia ca mandatele lui Scutea si Licu trebuie sa inceteze fie prin demisie, fie printr-o procedura de revocare declansata de ministrul Justitiei Stelian Ion, fie prin schimbarea modului in care presedintele Romaniei se raporteaza la recomandarile din rapoartele MCV.

 

Prezentam comunicatul Asociatiei Initiativa pentru Justitie:

 

“Asociatia Initiativa pentru Justitie, asociatie profesionala a procurorilor, atrage atentia asupra urmatoarei situatii referitoare la conducerea Ministerului Public:

La 18 mai 2021 Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat o hotarare istorica, in care a reafirmat suprematia dreptului european si a stabilit ca Decizia 2006/928 – prin care s-a instituit unui mecanism de cooperare si de verificare a progreselor realizate de Romania in vederea atingerii anumitor obiective de referinta specifice in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei (MCV) – este obligatorie in toate elementele sale pentru Romania, atat timp cat nu a fost abrogata, si ca obiectivele de referinta care figureaza in anexa la aceasta au caracter obligatoriu, in sensul ca Romania este tinuta sa ia masurile adecvate pentru atingerea acestor obiective, tinand seama in mod corespunzator, in temeiul principiului cooperarii loiale prevazut la articolul 4 alineatul (3) TUE, de rapoartele intocmite de Comisie pe baza Deciziei 2006/928, in special de recomandarile formulate in rapoartele mentionate.

In mod constant, prin rapoartele Comisiei privind MCV s-a constatat ca procedura de numire a procurorilor de rang inalt, prin componenta sa politica puternica, reprezinta o vulnerabilitate a sistemului judiciar, astfel incat s-a recomandat instituirea un sistem transparent si bazat pe merite pentru numirea procurorilor de rang inalt, care sa poata oferi garantii suficiente impotriva politizarii.

Prin Raportul privind MCV din 2017, Comisia a indicat, ca prima recomandare in cadrul sectiunii privind independenta sistemului judiciar, 'punerea in practica a unui sistem robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt, pe baza unor criterii clare si transparente, cu sprijinul Comisiei de la Venetia'.

Prin Raportul privind MCV din 2018, Comisia a recomandat 'respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea in posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupa posturi de conducere, pana la instituirea unui nou cadru legislativ in conformitate cu recomandarea 1 formulata in ianuarie 2017'.

Prin Raportul MCV din 2019, Comisia a constatat ca 'experienta din ultimii ani confirma riscul imixtiunii politicului in detrimentul calitatii numirilor', si a reiterat recomandarile anterioare.

In ciuda tuturor acestor recomandari, la sfarsitul anului 2019, ministrul Justitiei a declansat procedura de numire a procurorilor de rang inalt, iar in 2020, Presedintele Romaniei a emis decretele de numire a tuturor celor propusi de ministrul Justitiei, in ciuda faptului ca pentru persoanele propuse in functiile de procuror general al PICCJ (Scutea Gabriela), procuror-sef DIICOT (Hosu Elena Giorgiana) si prim-adjunct al procurorului general al ICCJ (Licu Dimitrie Bogdan), sectia pentru procurori a CSM a emis avize negative.

Pe tot parcursul acestor proceduri, Asociatia Initiativa pentru Justitie a solicitat autoritatilor sa respecte recomandarile Comisiei cuprinse in Raportul MCV, cel putin in ceea ce priveste respectarea avizelor negative ale sectiei pentru procurori a CSM, apelurile noastre fiind, in mod constant, ignorate. Paradoxal, pana la numirea in functia de procuror general al PICCJ, inclusiv doamna procuror Scutea Gabriela a solicitat autoritatilor politice sa respecte MCV, fiind deja celebra fotografia acesteia manifestand la Bruxelles, pe treptele Palatului de Justitie, tinand in fata o foaie de hartie cu mesajul 'RESPECTATI MCV'. In cadrul interviului sustinut in fata sectiei pentru procurori a CSM, doamna procuror Scutea Gabriela a declarat ca, in cazul unui aviz negativ, probabil, domnul ministru nu va continua procedura„ pentru ca MCV recomanda unui ministru, oricare ar fi el, ca in cazul unui aviz negativ sa nu continue procedura. intrebata direct, 'Care este caracterul recomandarilor MCV?', aceasta a raspuns: 'Eu il consider obligatoriu'.

Militand constant pentru respectarea obligatiilor asumate de Romania cu ocazia aderarii la Uniunea Europeana, Asociatia Initiativa pentru Justitie a atacat in contencios administrativ cele trei decrete de numire in functie a procurorilor de rang inalt care au primit avize negative din partea sectiei pentru procurori a CSM.

Avand in vedere dezlegarea data de CJUE la 18 mai 2021, consideram ca ramanerea in functie a procurorului general al PICCJ si a prim adjunctului acestuia (procurorul-sef al DIICOT demisionand intre timp) este in contradictie cu principiul cooperari loiale prevazut la articolul 4 alineatul (3) TUE si ca mandatele acestora trebuie sa inceteze in cel mai scurt timp, fie prin demisie, fie in urma unor proceduri de revocare declansate de ministrul Justitiei, fie ca urmare a schimbarii modului in care Presedintele Romaniei se raporteaza la recomandarile Comisiei din rapoartele privind MCV, in contextul reafirmarii prevalentei dreptului Uniunii Europene asupra oricaror norme nationale.

Pentru aceste motive, facem un apel la toti cei aratati sa puna capat, intr-un fel sau altul, acestei situatii contrare obligatiilor asumate de Romania cu ocazia aderarii la Uniunea Europeana”.

 


Comentarii

# Neanae date 24 mai 2021 11:54 +27

Omoară-ma Ilinco cu bidineaua! Ietă ce pretenții. Cine se cred ăștia? Inclus locatarul de la Treicoceni. Au un pix in mână și pt asta se consideră burici? Despoți afurisiți, susțin Malin Bot FOR prezident. Hai ca puteți … panem e circenses! Cu clowni!

# Neanae date 24 mai 2021 14:17 +33

Ilincele astea armate de bidinele, haștagiștii comunisto-nazistoizi, ce statut au? Sunt o formație politica democratica? Au reprezentanți in Parlament? Ce forma legală au? Cine îi finanțează? Au membri înscriși? Caci tot ei și derivatele bidinelelor lor acuza, de exemplu, un partid in regula, AUR, ca ar fi in afara legii, EXTREMIST, și ca sunt de eliminat din eșichierul politic. Băi ăștia, voi cine dracu sunteți și ce dracu vreți? Băi hatagistilor, urlați la mumele voastre in ograda ca sunteți NIMENI cu tichie de tabla! Bot și Ceaușescu FOR prezident cu Dănileț prim ministru, Pârlog sef servicii de servicii. Hai salvați voi România de români, din seria trădare, trădare, dar sa știm și noi! Am un loc unde primesc pupăturile voastre, mai ales va dau vestea ca suntem milioane care așteptam acest serviciu! M…IE nu vrem, stați liniștiti!!! Nu sunteți in stare ….sunteți terci!

# Ioana M. date 24 mai 2021 17:07 +6

Astia nu au auzit ca " recomandarile", in doctrina UE , au caracter NEOBLIGATORIU ? Precis iar au scos din context...

# Omul de pe strada date 24 mai 2021 17:32 +14

Prin actiunea lor confirma in totalitate pozitiile judecatoarei Dana Garbovan si astfel se vede unde este stiinta de carte si unde nu!!! Tudor Musatescu spunea: "Daca esti prost sa nu-ti faci carte de vizita". Ei si-au facut...

# escu date 25 mai 2021 09:24 +6

Păi, cum domnule, după ce defilau cu recomandările MCV în piept și pe gaura gurii scoteau numai MCV, MCV, acum aceiași siniștri nu respectă recomandările acestuia? Dar, când vine vorba de SIIJ nu tot recomandări sunt, alea de ce se dorește a fi puse în aplicare cu disperare? Pentru că au ei un fix cu această secție și nu pot dormi noapte de grija ei?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.06.2022 – S-a decis soarta lui Scutea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva