AVEREA NEJUSTIFICATA, CONFISCATA MAI USOR – Klaus Iohannis a promulgat Legea privind confiscarea extinsa a averilor dobandite ilicit. S-a renuntat la reglementarea care cuprindea o lista limitativa de infractiuni pentru care putea fi aplicata confiscarea, se poate confisca de la terti, iar instanta se convinge daca bunurile provin sau nu din activitati infractionale, luand in calcul si disproportia dintre veniturile ilicite si averea persoanei (Document)
Presedintele Klaus Iohannis (foto) a promulgat luni, 2 octombrie 2020, Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul penal in vederea transpunerii unor directive ale Uniunii Europene.
Mai exact, este vorba despre actul normativ cunoscut ca Legea confiscarii extinse.
Prin noua lege s-a renuntat la reglementarea care cuprindea o lista limitativa de infractiuni pentru care putea fi aplicata confiscarea, stabilindu-se ca "instanta isi formeaza convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale". De altfel, in noua forma a legii se prevede ca instanta se poate convinge daca bunurile provind sau nu din activitati infractionale luand in calcul si disproportia dintre veniturile ilicite si averea persoanei.
De asemenea, potrivit noii forme a legii, "confiscarea extinsa poate fi dispusa si asupra bunurilor transferate catre terti, daca acestia stiau sau ar fi trebuit sa stie ca scopul transferului a fost evitarea confiscarii".
Astfel, la articolul 112/1 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 112/1 – (1) Sunt supuse confiscarii si alte bunuri decat cele prevazute la art. 112, cand fata de o persoana se dispune condamnarea pentru o fapta susceptibila sa ii procure un folos material si pentru care pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de 4 ani sau mai mare, instanta isi formeaza convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale. Convingerea instantei se poate baza inclusiv pe disproportia dintre veniturile licite si averea persoanei.
(2) Confiscarea extinsa se dispune asupra bunurilor dobandite de persoana condamnata intr-o perioada de 5 ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei. Confiscarea extinsa poate fi dispusa si asupra bunurilor transferate catre terti, daca acestia stiau sau ar fi trebuit sa stie ca scopul transferului a fost evitarea confiscarii.”
La articolul 249, dupa alineatul (4) s-a introdus un nou alineat, alin. (41), cu urmatorul cuprins:
„(41 ) In cazul bunurilor care pot face obiectul confiscarii speciale sau al confiscarii extinse, luarea de catre procuror a masurilor asiguratorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, instrainarea sau sustragerea de la urmarire a acestor bunuri este obligatorie.”
*Cititi aici Legea privind confiscarea extinsa
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI
3 November 2020 16:11
+10
# un mizantrop
3 November 2020 16:40
+9
# mitica
5 November 2020 15:10
0