14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVERTISMENTUL AGENTULUI GUVERNAMENTAL - Razvan-Horatiu Radu a solicitat institutiilor membre in Grupul de Lucru Contencios UE sa ia masurile necesare pentru transpunerea legislatiei UE restante, in scopul clasarii actiunilor declansate: "Exista un trend ascendent al intarzierilor in transpunere, cu consecinte grave, prin expunerea statului roman la posibilitatea de a ii fi impuse sanctiuni pecuniare" (Comunicatul)

Scris de: A.P. | pdf | print

21 April 2015 11:50
Vizualizari: 4432

Ministerul Afacerilor Externe a dat publicitatii, luni 20 aprilie 2015, sinteza rezultatelor primei reuniuni trimestriale pe 2015 a Grupului de Lucru Contencios UE (GLCUE) - grup interministerial permanent format din reprezentanti ai tuturor ministerelor, dar si ai altor institutii ale administratiei publice centrale si locale, constituit in vederea asigurarii unei cooperari interinstitutionale eficiente in pregatirea reprezentarii Romaniei inaintea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Reuniunea a fost coordonata de Agentul Guvernamental pentru CJUE, Razvan-Horatiu Radu (foto), care a prezentat activitatea de reprezentare desfasurata, in perioada ianuarie-martie 2015, atat in fata Comisiei Europene, in cadrul actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor (infringement procedures), cat si in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene.


Razvan-Horatiu Radu, subsecretar de stat in cadrul MAE, a atras atentia reprezentantilor institutiilor participante ca, desi numarul total de actiuni este in scadere, exista un trend ascendent al intarzierilor in transpunere (mai multe actiuni in etapa avizului motivat pentru care nu au fost adoptate masurile nationale de transpunere), cu consecinte grave, prin expunerea statului roman la posibilitatea de a ii fi impuse sanctiuni pecuniare, si a solicitat reprezentantilor institutiilor membre in GLCUE sa ia masurile necesare pentru transpunerea legislatiei UE restante, in scopul clasarii actiunilor declansate.

Prezentam comunicatul MAE:

"Prima reuniune trimestriala a Grupului de Lucru Contencios UE (GLCUE) pe anul 2015 s-a desfasurat astazi, 20 aprilie 2015, sub coordonarea Agentului Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan-Horatiu Radu, subsecretar de stat in cadrul MAE.

In deschiderea reuniunii, Agentul Guvernamental a facut o prezentare a activitatii de reprezentare desfasurate in lunile ianuarie - martie 2015, atat in fata Comisiei Europene, in cadrul actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor (infringement procedures), cat si in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Totodata, Agentul Guvernamental a atras atentia reprezentantilor institutiilor participante ca, desi numarul total de actiuni este in scadere, exista un trend ascendent al intarzierilor in transpunere (mai multe actiuni in etapa avizului motivat pentru care nu au fost adoptate masurile nationale de transpunere), cu consecinte grave, prin expunerea statului roman la posibilitatea de a ii fi impuse sanctiuni pecuniare.

In acest sens, a solicitat reprezentantilor institutiilor membre in GLCUE sa ia masurile necesare pentru transpunerea legislatiei UE restante, in scopul clasarii actiunilor declansate.

De asemenea, Razvan-Horatiu Radu a propus institutiilor reprezentate in GLCUE sa aiba o atitudine proactiva in contextul tuturor dosarelor aflate pe rolul CJUE si sa identifice mecanisme apte sa asigure atat transpunerea in termen a directivelor UE, cat si aplicarea corecta a dreptului UE. In acest scop, MAE prin Agentul Guvernamental va oferi sprijinul necesar pentru o diseminare corespunzatoare a legislatiei UE si a jurisprudentei CJUE.

Totodata, a fost subliniata necesitatea unei stranse cooperarii interinstitutionale. In acest context, GLCUE are o importanta deosebita.

Agentul Guvernamental gestioneaza in prezent 52 de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor, dintre care 51 in faza precontencioasa si 1 actiune in faza contencioasa.

In ceea ce priveste cele 51 de actiuni aflate in faza precontencioasa, 29 privesc transpunerea sau aplicarea incorecta a dreptului UE, iar 22 vizeaza necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor.

De la data aderarii si pana in prezent, Romania nu a suferit nicio condamnare in fata CJUE pentru neindeplinirea obligatiilor de stat membru.

In ceea ce priveste cererile avand ca obiect pronuntarea unor decizii preliminare (art. 267 TFUE), in perioada ianuarie – 20 aprilie 2015, Romania a formulat observatii scrise in 2 cereri preliminare si a sustinut pledoarii in 5 cereri preliminare, toate formulate de instante nationale.

Totodata, in perioada de referinta, CJUE a solutionat 4 cereri preliminare formulate de instante din Romania (Cauzele conexate C-401/13 si C-432/13, Balazs si altii, Cauza C-143/13, Matei si Matei, Cauza C-76/14, Manea, si Cauza C-278/14, Enterprise Focused Solutions).

Agentul Guvernamental a atras atentia ca, in urma pronuntarii hotararilor in cauzele conexate C-401/13 si C-432/13, Balazs si altii, si in cauza C-76/14, Manea, pe plan intern, trebuie analizate demersurile ce se impun a fi intreprinse in vederea corelarii legislatiei si/ sau practicii nationale cu hotararile Curtii.

Tot in aceasta perioada, Guvernul Romaniei a depus memoriul in interventie in cauza C-358/14, Polonia/ Parlamentul European si a Consiliului, actiune in anularea unor prevederi ale Directivei 2014/40/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege si a actelor administrative ale statelor membre in ceea ce priveste fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe si de abrogare a Directivei 2001/37/CE si o cerere in interventie in Cauza T-678/14, Slovacia/ Comisia Europeana, actiune in anularea unei decizii a Comisiei, continuta intr-o scrisoare prin intermediul careia aceasta din urma solicita Slovaciei sa puna la dispozitie resursele financiare care corespund pierderii de resurse proprii traditionale ale Uniunii Europene.

De asemenea, Guvernul Romaniei a formulat o cerere introductiva in cauza T-145/15, Romania/ Comisia Europeana, actiune in anularea partiala, in ceea ce priveste Romania, a Deciziei de punere in aplicare (UE) 2015/103 a Comisiei Europene din 16 ianuarie 2015 de excludere de la finantarea de catre Uniunea Europeana a anumitor cheltuieli efectuate de statele membre in cadrul Fondului european de garantare agricola (FEGA) si al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), comunicata Romaniei prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, la data de 19 ianuarie 2015, si publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 16 din 23 ianuarie 2015.

Razvan-Horatiu Radu, subsecretar de stat, Agentul Guvernamental pentru CJUE, a solicitat institutiilor participante sa isi intensifice eforturile pentru a asigura o abordare proactiva in contextul actiunilor in care Romania este implicata. De asemenea, acesta a atras atentia asupra trendului ascendent al numarului de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansate de Comisie pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere.

Totodata, a fost subliniata necesitatea unei stranse cooperarii interinstitutionale. In acest context, GLCUE are o importanta deosebita.

Agentul Guvernamental a subliniat obligatia institutiilor de a urmari JOUE si de a identifica actiunile directe si a cererile preliminare formulate de instante ale altor state membre, in care este oportuna formularea unor cereri in interventie din partea Romaniei, respectiv transmiterii de observatii scrise.

In a doua parte a reuniunii a fost comunicata participantilor sinteza celor mai importante hotarari pronuntate de CJUE in perioada ianuarie – martie 2015.

GLCUE se reuneste trimestrial sau ori de cate ori este necesar si dezbate probleme generale privind reprezentarea, identifica solutii in vederea cooperarii interinstitutionale in aceasta materie si analizeaza implicatiile jurisprudentei recente a CJUE".

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.05.2025 – Arest pentru incalcarea controlului judiciar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva