18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Avocata Gabriela Ghita: Condamnarea de catre Inalta Curte a ex-primarului din Ramnicu Valcea este “o incontestabila gafa profesionala”

Scris de: | pdf | print

22 September 2010 16:53
Vizualizari: 17113

Gabriela Ghita - fost Procuror General adjunct al Romaniei (foto) a analizat pentru Lumeajustitiei.ro controversata decizie penala data la 27 ianuarie 2010, prin care judecatorii Livia Stanciu si Vasile Alixandri (opinie separata a facut judecatoarea Ana Hermina Iancu) l-au condamnat definitiv, la inchisoare, pe fostul primar din Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, dupa ce acesta a fost achitat de primele doua instante. Publicam integral opinia avocatei Gabriela Ghita:

 

 

 

Opinie referitoare la Decizia nr. 273 din 27 ianuarie 2010 referitoare la Mircia Gutau si Nicolae Dicu

Sub aspect procedural, hotararea constituie o incontestabilă gafa profesionala, sub mai multe aspecte.

1. Instanta de recurs (ICCJ – S. pen) si-a motivat hotararea pe disp. 385 ind. 9 alin. 3 C.p.p. combinat cu art. 385 ind. 6 alin. 1 si 2 C.p.p. (v. fila 9 hotarare) : „Înalta Curte, examinând motivele de recurs invocate, cât şi din oficiu ambele hotărâri, conform art.385 9 alin.3 C.proc.pen., combinat cu art. 385 6 alin.1 şi 2 C.proc.pen., constată că recursul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa este fondat, pentru considerentele ce vor fi dezvoltate în continuare.” Dintru inceput, este de observat ca instanta de recurs si-a motivat hotararea pe norme generale, in fapt norme de trimitere la alte norme (una dintre acestea având 4 alineate, din care numai alineatul 2 are 21 de ipoteze/cazuri) , situatie in care hotararea apare eliptica de temei legal.

2. Hotararea face abstractie de normele exprese, explicite si imperative ale art. 385 15 C.proc.pen., intitulat „Solutiile” :

ART. 385^15

Soluţiile

Instanţa, judecând recursul, pronunţă una din următoarele soluţii:

1. respinge recursul, menţinând hotărârea atacată:

a) dacă recursul este tardiv sau inadmisibil;

b) dacă recursul este nefondat;

2. admite recursul, casând hotărârea atacată şi:

a) menţine hotărârea primei instanţe, când apelul a fost greşit admis;

b) achită pe inculpat sau dispune încetarea procesului penal în cazurile prevăzute în art. 11;

c) dispune rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost casată, în cazurile prevăzute în art. 385^9 alin. 1 pct. 3 - 5, pct. 6 teza a doua, pct. 7 - 10 şi pct. 21, şi rejudecarea de către instanţa competentă, în cazul prevăzut în art. 385^9 alin. 1 pct. 1.

Când recursul priveşte atât hotărârea primei instanţe, cât şi hotărârea instanţei de apel, în caz de admitere şi dispunerea rejudecării de către instanţa a cărei hotărâre a fost casată, cauza se trimite la prima instanţă, dacă ambele hotărâri au fost casate, şi la instanţa de apel, când numai hotărârea acesteia a fost casată.

În cazul în care admite recursul declarat împotriva deciziei pronunţate în apel, instanţa de recurs desfiinţează şi hotărârea primei instanţe, dacă se constată aceleaşi încălcări de lege ca în decizia recurată.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dacă admite recursul, când este necesară administrarea de probe, dispune rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost casată;

d) dispune rejudecarea de către instanţa de recurs în cazurile prevăzute în art. 385^9 alin. 1 pct. 11 - 20, precum şi în cazul prevăzut în art. 385^6 alin. 3.

Se constata ca legea procesuala prevede, imperativ, obligatia instantei de control judiciar (recurs), atunci cand admite recursul, cumulativ :

  1. sa caseze hotararea atacata

  2. sa dispuna rejudecarea cauzei, ori de instanta a carei hotarare a fost casata, ori de instanta de recurs.

Dupa cum se constata, instanta de recurs nu a dispus rejudecarea cauzei nici de una dintre instantele de fond (tribunal sau curtea de apel) si nici macar de instanta de recurs insasi.

Concluzia este aceea ca instanta de recurs a condamnat pe inculpati fara a avea loc rejudecarea cauzei (asa cum expres, explicit si imperativ prevede Codul de procedura penala), deci fara judecata , deoarece rejudecarea unei cauze se face conform procedurii prevazute pentru judecata in fond – astfel cum impun explicit disp. art. 385 ind. 17 alin. (5) si art. 385 ind. 19 Cod proc. penala.

Or, a condamna pe cineva fara a-l judeca constituie o enorma gafa profesionala si o evidenta eroare judiciara.

3. Corecta sub aspect procedural apare opinia minoritara: judecatorul aflat in minoritate a analizat hotararile atacate atat prin prisma motivelor de recurs cat si din oficiu si a constatat ca recursul nu este intemeiat, temeiul legal al opiniei minoritare fiind acela prevazut de art. art 385^15 pct. 1 lit b :

ART. 385^15

Soluţiile

Instanţa, judecând recursul, pronunţă una din următoarele soluţii:

1. respinge recursul, menţinând hotărârea atacată:

a) dacă recursul este tardiv sau inadmisibil;

b) dacă recursul este nefondat;

Invers, daca instanta de recurs – in opina majoritara - a ajuns la concluzia ca recursul era întemeiat, trebuia – obligatoriu – sa dispuna rejudecarea, asa cum impune expres Codul de procedura penala.

Neprocedandu-se astfel, pe langa norma procesual penala expresa, au fost incalcate atat art. 21 alin. (3) din Constitutie cat si art. 6 din Conventie, deoarece M. Gutau a fost condamnat fara a fi fost judecat, cat timp instanta de recurs s-a pronuntat asupra vinovatiei fara se rejudece cauza, deci fara o judecata.

In acest sens, trebuie precizat ca atunci cand vorbeste despre rejudecare, legea impune o noua judecata, care sa indeplineasca cerintele de publicitate, oralitate, contradictorialitate si echitate, ori de una dintre instantele inferioare ori de catre instanta de recurs, si nu posibilitatea discretionara a reaprecierii probelor de catre instanta de recurs, fie aceasta chiar instanta suprema (sau, dimpotriva, cu atat mai mult cu cat este vorba de instanta suprema).

4. Cu privire la reaprecierea inregistrarii ambientale, este lipsit de rezonabilitate a se considera ca M. Gutau nu ar fi contestat aceasta inregistrare, cat timp pe parcusul judecarii cauzei aparatorii au demonstrat cu lux de probe ca au existat doua variante de transcriere complet diferite ale inregistrarii si au existat acuzatii ca cea de-a doua varianta reprezenta o contrafacere si denaturare a primeia.

Evidenta sub acest aspect este opinia separata care vorbeste explicit despre nota originală de redare a dialogului dintre denuntător si inculpat (fila 41), fiind evident ca a existat o nota originala din care rezulta o anumita situatie de fapt si ca eventuala nota ulterioara nu putea fi luata in considerare deoarece nu era originala (prin original potrivit DEX se intelege intotdeaua intaiul exemplar).

Dar, chiar opinia majoritara precizeaza (fila 26) ca interceptarile si inregistrarile constituie mijloace de proba daca nu sunt contestate. Or, contestarea pe fond a celei de-a doua variante a inregistrarii ambientale, apreciata de opina majoritara ca relevanta asupra vinovatiei, era in afara de orice indoiala.

5. Chiar daca opina majoritara aprecia relevanta cea de-a doua varianta a transcrierii, nu putea pronunta o hotarare de condamnare recunoscand in hotarare existenta unui dubiu si, mai mult inca, reprosand acuzatului ca nu a cerut expertizarea inregistrarii.

In aceasta ultima ipotetza, instanta de recurs avea obligatia de a dispune rejudecarea cauzei de la prima instanta cu indicatia de a se efectua expertizarea mijlocului de proba (deoarece obligatia de administrare a probatoriului revine organelor judiciare).

Cu atat mai mult se impunea acest lucru cu cat opinia majoritara insasi a recunoscut ca proba era contestata si cu cat aceasta era unica proba ce putea fi interpretata in sensul vinovatiei.

6. Pe fond, apar curioase argumentele opiniei majoritare care constituie presupuneri si supozitii, parte dintre acestea aflate vadit sub imperiul dubiului, de exemplu: „Fără ştiinţa primarului, inculpatul Dicu Nicolae n-ar fi negociat cu martorul denunţător eliberarea certificatului de urbanism pentru terenul din str.Gabriel Stoianovici” (fila 27).

P.S. Nu cumva hotararea a fost pronuntata, dupa cele doua amanari, intro zi in care presedintele era din nou plecat din tara ?

Cititi aici decizia de condamnare a ex-primarului Mircia Gutau si opinia separata.

Comentarii

# racaceanu catalin date 22 September 2010 19:55 +11

Mai bine 100 de vinovati in libertate decat un singur nevinovat in puscarie. Da asta nu-i valabil in tara mea

# Omescu date 14 January 2011 17:52 -1


Citeza pe racaceanu catalin
Mai bine 100 de vinovati in libertate decat un singur nevinovat in puscarie. Da asta nu-i valabil in tara mea


Mai bine 100 de nevinovati dupa gratii decat UN SINGUR VINOVAT in libertate !

# Pesimistul date 22 September 2010 21:11 -1

DOAMNA PROCUROR GENERAL GHITZA, ERORI AU FOST RECURSURILE IN ANULARE PE CARE LE-ATI PROMOVAT PE BANDA RULANTA SI PENTRU CARE PLATIM BANI GREI LA CEDO!

# tot Pesimistul date 22 September 2010 21:13 -2

Rectific, doamna avocat-inculpat!

# impecabila date 22 September 2010 21:24 +11

impecabila argumentalie, doar ca la inalta curte de casatie e o obisnuinta sa te rupa in pronuntare, ori prin schimbarea incadrarii juridice ori la maniera din cazul gutau, asa-zisa rejudecare facuta doar de ei in birou. cazul gutau se va solda cu o noua condamnare la cedo, pacat, la noi nu e justitie, ai lui capone radeau in fata judecatorului si nimeni nu avea curaj sa-i faca fara probe chiar daca stiau ca sunt niste kileri, la noi e dupa cum se plateste, sau ordona

# Andrei date 23 September 2010 19:44 -8

Sunteti cumva,doamna,avocatul lui Gutau?Sunt doua variante:da, si atunci va inteleg vehementa,sau nu,si atunci nu va inteleg de ce comentati.Hotararile judecatoresti nu sunt lecturi suplimentare la cafea.Ele se bazeaza pe acte si probatorii administrate de catre instante.Sincer,daca nu sunteti avocatul lui Gutau,analiza dvs nu valoreaza mai mult decat o cronica de meci la care nu ati asistat decat din povestire.Erau mai inetresanti avocatii dlui Gutau.Daca sunteti,va dau o veste proasta:ati pierdut procesul.Orice alta retorica...nu va ajuta (ori alina)nici pe dvs nici pe clientul aflat deja in puscarie.Poate invatam fie sa ne abtinem sa comentam cazuri in care nu suntem implicati,fie sa tacem la o hotarare definitiva daca pierdem.

# Marian date 25 September 2010 17:12 +7

Opinia doamnei avocat este cat se poate de pertinenta si intemeiata juridic.De altfel ptr.cei care si dau cu parerea si arunca afirmatii jignitoare sa puna mana sa citesca alte spete asemanatoare condamnate de catre judecatorii Curtii Europene, cum ar fi Mircea impotriva Romaniei, Danila impotriva Romaniei, Bota impotriva Romaniei, Spanu impotriva Romaniei, Andreescu impotriva Romaniei, Dumitru impotriva Romaniei, toate sustinand acelasi lucru ca si in opinia doamnei av.Sau ii banuim si pe judecatorii CEDO de coruptie incompetenta si supunere poilitica?

# prostanacu date 26 September 2010 05:28 -5

doamna ghita se simte vizata pentru ca are dosar penal la inalta curte, cu fraudarea concursului de numire a procurorilor cu functii de conducere. se strange latul tovarase. Judecatorii au fost mult prea ingaduitori de frica babaului cedo sa pronunte sentinte grele unor infractori celebri din lumea politica, presa,justitie, politie... si asa am ajuns intr+un stat in care tocmai infractorii au puterea in maini.

# ANONIMUS date 5 February 2011 14:44 -1

Domne,pe Gutau "l-au lucrat"in stil comunist.Eu stau in Ramnic si cunosc imprejurarile din zilele inscenarii,ca doar s-a petrecut aici,in vecinatate.Viceprimarul obisnuia sa ia masa la acest local -treaba a fost pusa la cale intr-un cerc de oameni apropiati, a uitat vechiul proverb"fereste-ma doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc singur"

# Van Gogu date 2 April 2011 14:55 0

"There is no crueler tyranny than that which is exercised under cover of law" United States vs Jannottie, 673 F.2d 578, 614 (ed Cir. 1982)

# anonumus date 2 April 2011 18:10 0

:D :D :D  "Van Gogu"-le stiu ca esti destept bre!Vrei sa stii ceva?Si altora li se pregateste "pozna" -ce ,doar Gutau  si adjunctul sa "cada"! CUM se procedeaza?Se bruiaza undele radio iar masina viitorului"corupt" ramane deschisa.Are loc plasarea "plicului",soseste " echipa de interventie " si "flagrantul" a fost organizat foarte frumos :D :D :D  !

# Lady GAGA date 23 September 2011 20:27 0

Pentru comentatorii portocalii:D-na Ghita are dreptate având în vedere dispozitiile art. 6 din Conventie, asa cum acestea au fost interpretate si aplicate de Curtea Europeana, mentionam ca, dupa o hotarîre de achitare pronuntata de instanta de fond, instanta de apel (recurs) nu poate dispune pentru prima data condamnarea fara audierea inculpatului prezent si fara administrarea directa a probelor (cauza BUJNITA c. Moldovei (hot. din 16.01.2007), GUTU c. Moldovei (hot. din 07.06.2007), GIULIANI c. Moldovei (decizie din 23.10.2007).

# lynn date 3 January 2012 22:44 0

Din acestă poveste adevărată nu pot să spun decât: Felicitări Doamnă Magistrat Hermina Iancu! O adevărată doamnă a Justiției din România. E printre puținele raze de speranță că sistemul are șanse să se schimbe în bine.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva