7 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII ASTEAPTA SPRIJIN DE LA GUVERN – UNBR cere masuri pentru depasirea crizei economice provocata de epidemia de coronavirus: “Aceleasi ratiuni care fac necesara sprijinirea IMM-urilor sunt valabile si pentru profesiile juridice... Avocatii, executorii judecatoresti, practicienii in insolventa, orice profesii care participa la functionarea justitiei se afla acum in imposibilitate obiectiva de a-si exercita activitatea la un nivel la care sa poata subzista economic”

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 March 2020 22:41
Vizualizari: 4787

Guvernul Romaniei nu ar trebui sa omita avocatii din planul de masuri pe care le pregateste pentru depasirea efectelor economice negative produse de epidemia de coronavirus. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), condusa de avocatul Traian Briciu (foto), transmite Executivului ca aceleasi motive care fac necesara sprijinirea IMM-urilor sunt valabile si pentru profesiile juridice.


Intr-un comunicat de presa dat publicitatii duminica, 15 martie 2020, UNBR aminteste Guvernului Orban si sefilor Parlamentului ca avocatii, executorii judecatoresti, practicienii in insolventa si restul profesiilor care participa la infaptuirea justitiei se afla in imposibilitatea de a-si mai desfasura activitatea astfel incat sa poata rezista din punct de vedere economic. Astfel, Uniunea propune Guvernului si Parlamentului o serie de masuri, cat se poate de corecte credem noi, precum acordarea de facilitati privind amanarea termenelor de plata a impozitelor si taxelor fiscale, amanarea platii ratelor la banci sau aplicarea unor scheme de ajutor.

Iata comunicatul UNBR:

“In contextul dezbaterilor din spatiul public privind urgenta unor masuri de sprijinire a contribuabililor pentru reducerea efectelor economice ale pandemiei cu coronavirus,

In contextul declaratiilor ministrului finantelor, dl Florin Citu, de sambata, 14 martie 2020, potrivit carora saptamana viitoare va anunta o serie de pachete financiare pentru IMM-uri, in sectoarele cele mai afectate de epidemia cu coronavirus,

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, in calitate de membru al Uniunii Profesiilor Liberale din Romania,  solicita autoritatilor competente sa aiba in vedere aceleasi masuri si pentru  profesionistii independenti, care actioneaza in domeniul profesiilor liberale.

Aceleasi ratiuni care fac necesara sprijinirea IMM-urilor sunt valabile si pentru profesiile juridice si conexe, intrucat acestea sunt printre cele mai afectate categorii, avand in vedere masurile necesare, corect adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Hotararea nr. 192  din 13 martie 2020,  de a reduce substantial activitatea instantelor si a parchetelor, pentru a preveni aglomerarile din incinta acestora.

Avocatii, executorii judecatoresti, practicienii in insolventa, orice profesii care participa la functionarea justitiei se afla acum in imposibilitate obiectiva de a-si exercita activitatea la un nivel la care sa poata subzista economic. Cu siguranta, alte categorii de profesionisti sunt ȋn egala masura afectate.

In lipsa unor masuri de protectie care sa includa si  profesionistii independenti, se pot anticipa disfunctionalitati grave in sistemul de justitie, dar si in economie, avand in vedere ca sunt contribuabili la stat  si participa activ, prin activitatile pe care le desfasoara, la buna functionare a circuitului economic, pe baze legale.

Mentionam ca si celelalte state europene care au adoptat deja astfel de masuri de protectie si sprijin  au avut in vedere si profesionistii independenti.

In Italia, a fost adoptat Decretul Lege din 2 martie 2020, n. 9 ‘Masuri de sprijin urgent pentru familii, lucratori si intreprinderi legate de situatia de urgenta epidemiologica de la COVID-19’, care extinde masurile de sprijin si catre profesionistii independenti. Acestora li se acorda si o indemnizatie de subzistenta.

In Franta, la data de 12 martie 2020, presedintele Emmanuel Macron a anuntat masuri sociale si economice ‘masive’, inclusiv compensatii pentru angajatii si profesionistii independenti obligati sa ramana acasa. Presedintele Frantei a precizat ca aceste masuri ii vor viza si pe profesionistii independenti, care pot solicita:

-anticiparea regularizarii anuale pentru a obtine o recalculare a contributiilor in concordanta cu rezultatele activitatii (venit sau cifra de afaceri) si obtine un nou program de plata pentru contributii provizorii;

-acordarea de termene (rate de plata);

-o scutire exceptionala a suprataxelor si a penalitatilor de intarziere pentru perioadele vizate;

-interventia actiunii sociale pentru asumarea partiala sau totala a contributiilor ca ajutor pentru contribuabili in dificultate sau pentru alocarea ajutorului financiar exceptional;

De aceea, solicitam Parlamentului Romaniei si  Guvernului Romaniei ca orice masuri de sprijin, pe care statul roman le are in vedere pentru IMM-uri sau alte entitati economice, in scopul depasirii crizei economice in care ne-ar aduce reducerea drastica a activitatii contribuabililor clasei de mijloc, sa fie extinse si pentru profesionistii independenti: facilitati privind amanarea termenelor de plata a impozitelor si a taxelor fiscale, amanarea platii ratelor la banci, scheme de ajutor, indemnizatii  si orice alte masuri vor fi luate pentru sprijinirea contribuabililor in scopul depasirii situatiei".

 

Comentarii

# Florin date 16 March 2020 07:16 0

Asta e prosteala pe fata : nu subzista avocatii ? Pai astia iau banu inainte. Apoi as vrea sa vad cum avocatii dau o dare de seama clientilor ca nu se vede .

# Cetateanul date 16 March 2020 13:30 -1

Vai vai! Ce supi e nea! PS Apropo, câte penalități și suprataxe ați anulat sau amânat în ultimii 20 de ani? Zero?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 6.10.2024 – Judecatorii care au aruncat alegerile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva