27 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Avocatii condamna hotararea CSM de a sesiza UNBR si barourile pentru sanctionarea avocatilor lui Adrian Nastase, care au criticat in fata presei prestatia magistratilor din dosarul “Trofeul Calitatii”

Scris de: Ionut MURESAN | pdf | print

27 June 2012 16:38
Vizualizari: 6420

 

Avocatii consultati de Lumeajustitiei.ro au pareri impartite cu privire la hotararea Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de a sesiza Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), Barourile aferente si Inspectia Judiciara dupa declaratiile publice ale colegilor lor care l-au aparat in instanta pe Adrian Nastase in dosarul “Trofeul Calitatii”, dosar in care fostul premier a primit o condamnare de doi ani de inchisoare cu executare, a carei punere in executare a determinat incercarea sa de a se sinucide. Pentru unii opinia celor care sustin ca declaratiile publice ale avocatilor ar fi o presiune pe judecatori este o opinie a unor “impotenti profesional”, altii considera ca avocatii sunt egali in drepturi cu orice cetatean, inclusiv in dreptul la libera exprimare, iar unii considera firesc ca avocatii sa aiba opinii atat in sala de judecata, cat si in afara ei, de vreme ce nu isi pierd calitatea de avocat la iesire din instanta.


Amintim ca Plenul CSM a admis, marti, 26 iunie 2012, cererea formulata de trei membri ai Consiliului – magistratii Cristian Danilet, Horatius Dumbrava si Adrian Neacsu – cu privire la adoptarea unei pozitii de catre plen in legatura cu reactiile publice generate de hotararile judecatoresti pronuntate in dosarul “Trofeul Calitatii”. Membrii CSM au decis sa formuleze trei sesizari dintre care una catre UNBR pentru a lua in discutie modalitatea de respectare de catre avocati a obligatiei de rezerva in ceea ce priveste publicitatea proprie, constand in aparitia repetata in mass-media si comentarea unor cauze aflate pe rolul instantelor. S-a decis formularea unei alte sesizari catre Barourile aferente pentru a verifica modul in care avocatii din dosarul “Trofeul calitatii” au respectat deontologia profesionala fata de cuvintele jignitoare si afectarea reputatiei profesionale a procurorilor si judecatorilor care au instrumentat aceasta cauza. A treia sesizare a fost formulata catre Inspectia Judiciara, pentru a face verificari in ceea ce priveste posibila afectare a independentei magistratilor care au judecat cauza, ca urmare a declaratiilor vehiculate in spatiul public de la momentul pronuntarii deciziei de condamnare si pana in prezent.

Unii avocati privesc cu scepticism sesizarea CSM adresata UNBR si considera ca va ramane fara obiect, altii sunt de parere ca CSM ar trebui sa lase in pace spatiul public si sa-i sanctioneze pe magistrati in loc sa ceara sanctionarea avocatilor, iar altii, mai echilibrati, considera ca in fata instantei avocatii pot spune orice, insa atunci cand ies in spatiul public comentariile lor trebuie sa fie ponderate. Lumeajustitiei.ro le reda intocmai:

Avocat Alexandru Chiciu: "In opinia mea CSM ar trebui sa rezolve problemele procurorilor si judecatorilor. Avocatii au structuri proprii la care se raporteaza si cadru legal propriu. Pozitia avocatilor a fost si va ramane aceea a apararii intereselor clientilor; ea este este un echilibru fata de pozitiile oficiale exprimate de catre organele de urmarire penala, prin comunicate de presa ori prin deja celebrele scurgeri de informatii. Arma avocatilor este cuvantul si este nepermis a se sustine ca aceasta arma trebuie interzisa"

Avocat Haralambie Voicilas: E opinia unora impotenti profesional

E un principiu constitutional al libertatii cuvantului daca un avocat isi exprima in apararea clientului sau pubctul de vedere. E parerea unora (n.n. - a celor care sustin ca pozitiile publice ale avocatilor pun presiune asupra judecatorilor) care ar trebui sa vada principiul libertatii cuvantului. In opinia lor, da, se face presiune asupra judecatorilor, dar e o opinie gresita. Sa-mi arate si mie unde e interdictia de a vorbi. E opinia unora – scuzati-mi expresia – impotenti profesional. Sa mai puna mana pe carte”

Avocat Mariana Stefan: Sesizarea CSM va ramane fara obiect

CSM a putut decide un astfel de lucru, dar avocatii nu pot fi sanctionati. Sunt cauze de interes public, nu se vorbeste de probatoriu sau de aspecte care ar putea impieta actul de justitie. Avocatii nu incalca obligatiile din legea cadru. Va ramane fara obiect sesizarea CSM. Este prevazut de lege ca avocatul nu raspunde pentru apararea clientului. E firesc ca avocatul sa aiba o opinie si in sala de judecata si in afara ei, pentru ca este avocat si in sala si afara.

Avocat Paula Iacob: Avocatii sunt egali in drepturi cu orice cetatean

Aceasta solicitare a CSM nu corespunde legii. Este o solicitare care, de fapt, pune la pamant articolul 385 din Codul de procedura penala care arata ca te poti plange pentru diverse situatii pronuntate de instanta de fond. Atunci sa desfiinteze si dreptul de recurs pentru ca s-a interpretat gresit o situatie la fond. Nefiind sedinta secreta avocatii au dreptul sa vorbeasca. Avocatii sunt egali in drepturi si obligatii cu orice cetatean. Ma uluieste ca o institutie care ar trebui sa apere prima constitutia sesizeaza Baroul cu privire la aceste aspecte.”

Avocat Gheorghe Dragomir: Avocatii lui Nastase nu si-au incalcat obligatiile profesionale, actul de justitie era incheiat

E corecta pozitia CSM, pentru ca institutia nu are niciun instrument pentru a impune un anumit comportament avocatilor. CSM a cerut UNBR sa verifice daca cei 3 avocati au procedat corect. Dar ei nu au incalcat in niciun fel obligatiile profesionale, mai ales ca actul de justitie era incheiat.

Avocat Catalin Dancu: Daca au facut declaratiile dupa pronuntare ele trebuiau vazute ca opinii personale

Din punct de vedere tehnic CSM are dreptul sa faca acest lucru, nu e nicio neregula. Comisia Baroului va emite un punct oficial cu privire la fondul problemei. Daca avocatii faceau declaratiile inainte de pronuntare puteam discuta despre o presiune asupra judecatorilor. Daca au facut declaratiile dupa pronuntare ele trebuiau vazute ca opinii personale. Apoi trebuie vazut daca hotararea CSM vine dupa ce judecatorii din complet au facut o plangere directa – atunci mi se pare in regula. Daca CSM a dat hotararea din oficiu atunci mi se pare putin cam rapida.

Avocat Pompiliu Bota: CSM sa lase spatiul public in pace!

CSM nu are nicio treaba cu avocatii! Nu e treaba CSM! Ei sa se ocupe de judecatori ca sunt multi analfabeti si mafioti. Sa se ocupe de judecatori si procurori, sa-i sanctioneze, sa-i dea afara sau sa-i scolarizeze. Un avocat care ataca o hotarare o critica. Cum sa nu respecte deontologia? Deontologia e fata de client, nu fata de judecatorul care nu-i face dreptate. El (n.n. - avocatul) trebuie sa-i critice pe judecatori sau pe procurori, sa stie toata lumea cu cine avem de-a face. Judecatorii nu raspund, orice ar face, decat pentru falsuri sau coruptie. Sa lase CSM spatiul public in pace. Judecatorul sa ma atace in civil.”

Avocat Radu Antal: In “arena” poti folosi orice mijloc, afara trebuie sa comentezi ponderat

Problema sta in felul urmator. Poti sa spui cam tot ce vrei in apararea clientului in cadrul unei pledoarii, legea noastra te exonereaza de raspundere. In spatiul public nu pledezi in aparare, acolo iti exprimi o opinie care trebuie sa aiba o anumita limita. Declaratiile pe care le dau avocatii pot constitui o presiune asupra justitiei. In aparare, in “arena”, poti folosi orice mijloc. Afara trebuie sa comentezi foarte ponderat. Avocatii nu au dreptul sa insulte sau sa faca presiuni prin mass-media. E un protocol intre CSM si UNBR care spune ca daca judecatorul se poarta necuviincios cu avocatii e sanctionat. Acelasi lucru e valabil si invers.”

 

 

 

 

Comentarii

# Cristi P. Sturzu date 27 June 2012 17:23 +5

Chiar nu se intelege ratiunea existentei CSM? Garantul independentei justitiei?!?!? CSM vede ce vrea el. CSM nu vede ce vedem noi. CSM s-a autosisizat cu ocazia elucubratiilor lui Colatean la cumetria lui Florea? CSM a denuntat protocolul cu formatiunea lui Florea? Florea poate sa sanctioneze CSM pentru aceasta denuntare unilaterala? Dar protocolul cu APANOVA?

# eu date 27 June 2012 18:14 0

dar la asta se sesizeaza? http://www.adsa.ro/dialog_intraprofesional-categoria_________asa_nu_________59e8e61b.html

# Mor contra Frantei, CEDO 15.12.2011 date 27 June 2012 18:48 +3

Lawyers were thus entitled to freedom of expression and to comment in public on the administration of justice, provided that they did not overstep certain bounds. The notion of “authority of the judiciary” was underpinned by the confidence which the courts had to inspire in the public...The Court considered that Ms Mor’s statements to the press had formed part of a debate of general interest and that the facts had been of direct relevance to a public health issue and therefore of interest to the public at large. In a media context, the disclosure of information was apt to safeguard the public’s right to be informed of the activities of the judicial authorities. Sa citeasca si muschetarii si sa citeasca si legea avocaturii si Constitutia chiar daca ei executa ordinele Monicai Macovei de a pune pumnul in gura tuturor care sunt impotriva regimului si abuzurilor acestuia.

# Deci se poate date 27 June 2012 21:23 +2

Asadar, se poate. UNBR, ADSA, avocatii uniti din orice barou !!!Au existat reactii unite ale tuturor fata de mizeria CSM-ului! De ce domnilor nu se poate mereu asa? E nevoie de CSM si DNA sa vedem ca SE POATE??? De ce nu suntem uniti mereu? Daca am fi asa, am castiga mult mai mult! Pentru profesie, respectul altora fata de noi si pentru justitie!!!! Se poate! 

# un oarecare date 28 June 2012 16:02 0

Stimati domni, respectul nu se castiga prin actiuni unite, prin luari de pozitie... Respectul se castiga prin atitudinea pe care o aveti fata de profesia d-voastra, fata de client, fata de cunostiintele profesionale, pana la urma prin ceea ce impuneti in societate cu aceste lucruri, dar nu cu "forta", ci printr-un comportament adecvat....si daca sunt indeplinite aceste lucruri veti beneficia de un respect maxim asupra profesiei d-voastra(chiar daca vor mai exista si mici exemple negative-dar nu vor fi luate in seama!)

# EU date 29 June 2012 21:17 0

IN LOC CA CSM SA PUNA UN PUMN IN GURA SI EVIDENT DREPTUL LA O OPINIE A ACESTORA, MAI BINE S-AR UITA IN PROPRIA CURTE RESPECTIV LA PETARDELE DE MAGISTRATI ( NU TOTI, CI MA REFER LA CEI CARE AU INTRAT CUM STIU EI MAI BINE IN MAGISTRATURA) INTRUCAT SUNT BOMBE CU CEAS INTARZIAT. A SE VEDEA SOLUTII DE GENUL ADMITE ACTIUNE RECLAMANTULUI X IAR UN PARAGRAF MAI JOS RESPINGE ACTIUNEA RECLAMANTULUI SAU MAI NOU CA DESI IN CAUZA SE APLICA DIN 2007 OBLIGATORIU NORMELE DE DREPT COMUNITR IN MOD OBLIGATOR NU SI PENTRU MAGISTRATUL MIHAI GANDAC CARE A PRECIZAT INTR-O SEDINTA DE LA CURTEA DE APEL CA NU CONSIDERA APLICABIL IN SPETA DEDUSA DREPTUL COMUNITAR CA NU ESTE OBLIGATORIU......!!!!!!!!! ASA CA CSM MAI BINE SI-AR CHEMA LA RECICLARE MAGISTRATI CERTATI CU APLICAREA DREPTULUI COMUNITAR. RESTUL ESTE CAN CAN.

# avocat 51.O.A. -ptr. Cristi P. Sturzu date 3 July 2012 11:40 0

Buna stimate coleg. Ce mai sti de demersurile facute de conducerea UNBR a noastra catre M.J. si alte autoritati ca nu mai apare nimic pe portalul nostu. Singurul lucru care apare nou este ca se organizeaza examen in iulie. Nu consideri ca e un pic de lipsa de comunicare din partea conducerii sau nu miroase a bine. Ar trebuii sa ne spuna cam cum suna viitorul nostru sa stim ce avem de facut sau ne-a inscris in aceasta entitate numai ca sa se foloseasca de noi in sensul ca le trebuia 'pioni" pe campul de lupta si sa ne alegem cu dosare penale toti. Daca si-au asumat raspunderea- noua conducere sa faca demersurile necesare inclusiv la Comisia U.E. la Parlamentul european in toate partile.

# polo date 3 July 2012 12:43 0

Cu Nimerincu nu aţi nimerit-o: este un beţivan şi un bătăuş. Va fi condamnat pentru lovire. Este condamnat definitiv. Nu îşi plăteşte întreţinerea şi este excutat silit de Asociaţia de proprietari! http://noulportal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=245&d=MjQ1MDAwMDAwMDAwMjk1MDA* - http://noulportal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=245&d=MjQ1MDAwMDAwMDAyMTIxMTY*

# pt polo mic date 3 July 2012 16:51 0

bai strulica, ia dati numele sa vedem ce mare erou esti matale?vad ca esti un dobitoc obsedat care are treaba cu problemele oamenilor. mai porcule dute si ia-l pe florea ala al tau , fa un sex oral si mars in aia a mati de dobitoc. au dreptate oamenii cind scriu ca esti un obsedat idiot care merita sa o ia la ...ue.te miri ca te injura oamenii porcule? ti-as spune eu mai multe si ti-as da numai palme scirba ordinara. ai ce ai cu profesia dar sa te legi de problemele sociale ale omului arata ca nu esti decat un scelerat traditional. pupa-l in c...ur pe iordachescu cat vrei si lasa porcule oamenii in pace.  

# polo.NICU date 3 July 2012 19:36 0

:D :D :D parca e descrierea lui Botomei, cu exceptia ca Boto e sef la asociatia de locatari :P :P :P ;-)

# avocat 51 O.A.-ptr. POLO date 3 July 2012 13:09 0

Polo tu spui adevarul sau e o dezinformare/intoxicare. Daca este asa e vai mama noastra. Numai de asa ceva avem parte. Nu am decat sa ma reorientez catre consilieri juridici sau mediatori ori vad ce fac. Oricum multumesc ptr. informatie. Am sa caut chiar acum sa vad daca este adevarat.

# polo date 3 July 2012 13:12 0

Schimbaţi-l spre binele vostru !

# tir cu arcu date 3 July 2012 15:35 0

Cu cine?

# POLO.NICU date 3 July 2012 15:57 0

Cu Botomiei

# Mihaela date 3 July 2012 13:21 0

Ia asculta stimabile care te intitulezi POLO, de unde il cunosti asa de bine pe Nimerincu de iti permiti sa afirmi public ca e un betivan, nu-si plateste intretinerea... Mai innainte de a face afirmatii nefondate, informeaza-te si apoi deschide gura! in primul rand ca Nimerincu este decan de Iasi de multa vreme si a reusit sa faca la Iasi ca totul sa mearga bine.In al doilea rand, dosarele lui personale cu asociatia de proprietari si administratorrul care la ora asta este cercetat pentru abuz deoarece a incarcat nejustificat facturile, il privesc pe el personal1 tu ai suporta sa fii incarcat  nejustificat la plata intretinerii? Desigur ca nu1 Nici nimerincu nu a suportat si actualmente si-a castigat in instanta drepturile! Contestatie lui e pe rol! Chiar eu ma ocup personal de ea! in curand voi publica si pronuntarea sa vada tot poporul ce dezinformator ticalos est  polo! Nu mai vorbi aiurea daca nu cunosti situatia! e clar ca esti vreun ticalos de traditional care se baga in seama!

# xx date 3 July 2012 16:47 0

ce chestii personale mai prestezi ptr Nimerincu? ca sa stim ce credibilitate ai in afirmatiile facute.

# polo date 3 July 2012 13:31 0

Schimbaţi-l spre binele vostru !

# iasi date 3 July 2012 13:45 0

Sunt avocat (Bota) din Iasi si confirm ca polo are dreptate. Nimerincu ne cere taxe mari si trebuie tot timpul sa-i dam de baut. Bota l-a tinut pana acum. Ar fi timpul sa se lamureasca !

# bulibasa date 3 July 2012 18:27 0

pe cine crezi ca pacalesti prostovane cu id-ul iasi? esti avocat (bota) si postezi de doua ori. in modsigur esti beat si prost.numai un damblagit la cap intrat in gasca militianului si a profesorasului protocolar poate scrie ca un idiot.

# CR7 date 3 July 2012 18:37 0

Da, bulibaşo, dar dacă intri pe link-uri vezi că polo are dreptate ! Nimerincu este un infractor ordinar care este executat silit de asoc. de loc. !

# iasi date 3 July 2012 13:51 0

Sunt avocat (Bota) din Iasi si confirm ca polo are dreptate. Nimerincu ne cere taxe mari si trebuie tot timpul sa-i dam de baut. Bota l-a tinut pana acum. Ar fi timpul sa se lamureasca !

# bucuresti date 3 July 2012 16:54 0

sunt avocat din bucuresti si betivanul de iordachesc ne cere de baut . nu mai avem bani de zeciuala. mai boilor, nu v-ati saturat de insultat oamenii? cretini ordinari si mincinosi!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.03.2023 – Predoiu aduce magistratii la disperare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva