BAMBILICI CU PENSIILE MAGISTRATILOR – Soarta judecatorilor si procurorilor romani care ies din sistem, dezbatutata la nivel international. Asociatia Magistratilor din Romania: "Scaderea drastica a pensiilor magistratilor nu poate constitui moneda electorala si contravine principiilor europene privind statutul judecatorilor". Asociatia Europeana a Judecatorilor intervine: "Reducerea pensiilor magistratilor in Romania incalca principiile enuntate in documentele internationale"
Problema pensiilor de serviciu ale magistratilor romani ajunge peste hotare. Zilele trecute in Kazakhstan s-a desfasurat cea de-a 62-a Reuniune anuala a Uniunii Internationale a Judecatorilor, ocazie cu care magistratii din toata lumea au luat cunostinta despre proiectul de lege referitor la scaderea drastica a pensiilor magistratilor, dar si despre intentiile unor politicieni care anunta ca odata ajunsi la guvernare, vor taia drastic pensiile judecatorilor si procurorilor romani. Prezente de reuniune din partea Romaniei au fost presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), judecatoarea Andreea Ciuca (foto dreapta), dar si presedinta de onoare a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu (foto stanga), prilej cu care le-au pus in vedere judecatorilor straini care este situatia pensiilor magistratilor, dar si cum aceste au ajuns sa reprezinte "moneda electorala" pentru politicieni.
In acest sens, AMR a subliniat ca pensia de serviciu nu reprezinta un privilegiu al magistratilor, ci o compensatie partiala pentru inconvenientele ce rezulta din rigoarea statutului special caruia trebuie sa i se supuna magistratii, carora le sunt interzise activitati ce pot genera venituri suplimentare. Din acest motiv, a subliniat AMR, cu sustinerea celorlalte asociatii prezente la Reuniune, pensia de serviciu reprezinta modalitatea prin care magistratilor le poate fi asigurata o situatie materiala capabila sa asigure "un nivel de viata cat mai apropiat de cel avut in timpul activitatii".
Presedintele Asociatiei Europene a Judecatorilor ii solicita Vioricai Dancila sa tina cont de drepturile magistratilor
In sprijinul argumentelor si a situatiei in care se regasesc magistratii romani a venit si Asociatia Europeana a Judecatorilor (EAJ), prin presedintele José Igreja Matos. In acest sens, presedintele EAJ a transmis presedintelui Senatului, Teodor Melescanu, presedintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, si primului ministru Viorica Dancila, o scrisoare pe care Lumea Justitiei o prezinta in cuprinsul articolului, in care i-a informat cu privire la continutul Cartei Universale privind Statutul Judecatorilor, Cartei Europeane privind Statutul Judecatorilor, si a altor rezolutii care statueaza ca judecatorii au dreptul la o pensie in conformitate cu categoria profesionala din care fac parte, ca pensia trebuie sa fie apropiata nivelului indemnizatiilor incasate de magistrat in exercitiul functiei, dar si ca institutiile statului au obligatia acordarii de garantii judecatorilor ca vor asigura o remuneratie rezonabila cu nivelul lor de remunerare din trecut (facsimil).
Fata de aceasta situatie, presedintele Asociatiei Europene a Judecatorilor si-a exprimat in cuprinsul scrisorii ingrijorarea fata de intentiile politicului, despre care afirma ca "incalca principiile enuntate in documentele internationale mentionate, al caror obiectiv este de a stabili standarde europene comune pentru independenta sistemului judiciar".
Publicam in continuare comunicatul transmis Lumea Justitiei de Asociatia Magistratilor din Romania:
"Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), membra a Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ) si a Uniunii Internationale a Judecatorilor (UIM-IAJ) din anul 1994, a participat, prin presedintele interimar, jud. Andreea Ciuca si presedintele de onoare, doamna Viorica Costiniu, la lucrarile celei de-a 62-a Reuniuni anuale a Uniunii Internationale a Judecatorilor care s-a desfasurat in perioada 15 – 20 septembrie in Astana, Kazakhstan.
In agenda Reuniunii, la care au participat asociatii ale magistratilor din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia, Africa, Australia, a fost inclusa si conferinta internationala cu tema „Calitatea si eficienta justitiei: tendinte si bune practici”, precum si dezbateri in cadrul celor patru comisii de studii, pe marginea unor chestionare vizand tehnologiile IT si administrarea justitiei, managementul instantelor – din perspectiva accesului la justitie, prin raportare la cheltuielile de judecata, relatia dintre justitie si mass-media, hartuirea la locul de munca.
De asemenea, au avut loc reuniuni ale celor patru asociatii regionale ce formeaza UIM-IAJ, dintre care cea mai mare este Asociatia Europeana a Judecatorilor (EAJ). Astfel cum AMR a subliniat deja, in mod public, legatura cu EAJ este importanta, prin raportare la modalitatea deschisa, dar ferma in care EAJ abordeaza problemele, analizeaza aspectele ce ii sunt aduse la cunostinta si intelege sa sprijine asociatiile membre in apararea statutului judecatorilor, in promovarea si respectarea independentei judecatorului. Participarea Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) la Reuniunea de la Astana are si semnificatia confirmarii dialogului pe care asociatia il intretine, potrivit scopului inscris in art. 5 din Statut, pentru reprezentarea intereselor magistratilor in raporturile cu celelalte subiecte de drept pe plan intern si international.
Independenta justitiei, independenta judecatorului a fost, si de aceasta data, elementul de bolta care a sustinut dezbaterile si a fundamentat concluziile.
Anterior Reuniunii din Astana, AMR a transmis Asociatiei Europeane a Judecatorilor (EAJ) observatii asupra celor doua rapoarte adoptate de GRECO la cea de-a 82-a Reuniune Plenara, cuprinzand atat chestiuni legate de metodologie si sursele de informare utilizate de experti, cat si analiza punctuala a continutului celor doua rapoarte, in chestiuni ce privesc sistemului judiciar sau statutul judecatorilor si al procurorilor.
Totodata, AMR a trimis Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ) o scrisoare deschisa prin care a adus critici concrete si argumentate proiectului de lege referitor la scaderea drastica a pensiilor magistratilor. AMR a facut trimitere la documente interne si internationale ce consacra principiul independentei justitiei ce include si independenta financiara, invocand, printre altele, chiar art. 8.1. din Carta Universala privind Statutul Judecatorilor, adoptata de UIM-IAJ in anul 1999 si actualizata in anul 2017, prevedere potrivit careia judecatorii trebuie sa primeasca o renumeratie suficienta pentru a le asigura independenta economica si, prin aceasta, demnitatea, impartialitatea si independenta. Remuneratia judecatorilor nu trebuie sa depinda de rezultatele muncii acestora ori de performantele lor si nu trebuie sa fie redusa pe perioada activitatii.
In cadrul punctului de pe ordinea de zi privind situatia asociatiilor membre, AMR a adus argumente privind incalcarea principiului independentei judecatorului - astfel cum este prevazut in documentele expres mentionate in Scrisoarea deschisa nr. 175/2019 pe care a trimis-o catre EAJ -, principiu unanim acceptat de asociatiile membre ale EAJ, carora li se aplica Statutul de mai sus. Totodata, AMR a accentuat faptul ca pensia de serviciu nu reprezinta un privilegiu, ci este justificata in mod obiectiv, constituind o compensatie partiala pentru inconvenientele ce rezulta din rigoarea statutului special caruia trebuie sa i se supuna magistratii, fiindu-le interzise activitati ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care sa le asigure posibilitatea efectiva de a-si crea o situatie materiala de natura sa le ofere dupa pensionare mentinerea unui nivel de viata cat mai apropiat de cel avut in timpul activitatii. Aceste aspecte au fost subliniate in mod repetat in jurisprudenta Curtii Constitutionale. De asemenea, AMR a evidentiat faptul ca scaderea drastica a pensiilor magistratilor, prin instituirea unei taxe suplimentare, nu poate constitui moneda electorala si contravine principiilor europene privind statutul judecatorilor.
Ca urmare a votului dat in unanimitate de asociatiile membre prezente, Presedintele Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ), domnul José Igreja Matos, a transmis un punct de vedere catre Presedintele Senatului, Presedintele Camerei Deputatilor, Primul Ministru, in cuprinsul caruia a facut trimitere expresa la Carta Universala privind Statutul Judecatorilor, la Carta Europeana privind Statutul Judecatorilor, la Magna Carta a Judecatorilor, adoptata de Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, la Recomandarea 2010/12 a Consiliului Europei. Domnul Presedinte a relevat si ca, in trecut, Asociatia Europeana a Judecatorilor a afirmat deja ca o cauza generala de ingrijorare este situatia judecatorilor dupa pensionare. Adesea, se sustine ca judecatorii dupa pensionare ar trebui tratati in acelasi mod ca toti ceilalti cetateni dintr-o anumita tara. Acest argument neglijeaza aspectul important ca o garantie a unui viitor sigur din punct de vedere financiar la pensionare va fi un stimulent puternic pentru independenta in perioada de activitate a unui judecator.
Prin urmare, EAJ si-a exprimat profunda ingrijorare pentru faptul ca reducerea pensiilor magistratilor in Romania incalca principiile enuntate in documentele internationale mentionate, al caror obiectiv este de a stabili standarde europene comune pentru independenta sistemului judiciar.
jud. dr. Andreea Ciuca
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR)"
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI
25 September 2019 14:31
+11
# Gurrra magistratilor !
25 September 2019 18:00
-2
# cazacu
26 September 2019 08:26
+2
# sile
25 September 2019 14:57
+6
# zzzz
25 September 2019 15:08
+3
# zzzz
25 September 2019 15:17
+1
# AndreiV
25 September 2019 16:07
+10
# cazacu
26 September 2019 08:28
+3
# marcel
25 September 2019 18:59
+1
# obiectiva din IRan
25 September 2019 21:49
+3
# Pintea
25 September 2019 22:02
+6
# nae girimea
26 September 2019 06:18
0
# cazacu
27 September 2019 07:59
0
# anemona
26 September 2019 08:16
0
# Rusu Gheorghe
26 September 2019 10:00
+1
# anemona
27 September 2019 07:47
0
# justitiarul
26 September 2019 18:13
+1
# anemona
27 September 2019 07:50
-1
# Vlad
27 September 2019 13:26
-1
# Ghita Bizonu'
27 September 2019 15:22
0
# lulu
30 September 2019 07:53
0