6 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BINE CA LA PICCJ NU E SEFA KOVESI – In timp ce DNA il ocoleste cu gratie, Parchetul General a declansat urmarirea penala impotriva lui Traian Basescu pentru spalare de bani in dosarul „Casuneanu”. Basescu: „Am fost informat ca sunt suspect pentru spalare de bani legat de achizitia unui teren si a unei case in anii 2000 si respectiv 2002”. Dosarul a fost redeschis in 2015 de fostul Procuror General Tiberiu Nitu, dupa ce fusese inchis in 2012, sub mandatul Laurei Kovesi (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 April 2016 10:55
Vizualizari: 5956

Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu este urmarit penal pentru spalare de bani in dosarul „Casuneanu”. A confirmat asta chiar Traian Basescu, miercuri 20 aprilie 2016, intr-o postare pe Facebook, precizand ca inca nu a fost chemat sa dea declaratii:

Printr-o adresa a PICCJ, am fost informat ca sunt suspect pentru spalare de bani in forma continuata legat de achizitia unui teren si a unei case in anii 2000 si respectiv 2002, urmare a unei reclamatii facute de domnul Ciuvica. Pentru corecta informare, aduc la cunoştinta ca, in acelasi dosar, prin REZOLUTIA din 25 iunie 2012 a PICCJ, s-a dispus neinceperea urmaririi penale. Acest dosar a fost redeschis in 2015 la solicitarea PICCJ. Pentru moment, nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat, ma voi prezenta in fata procurorului de caz”.


In ceea ce priveste transformarea in suspect al lui Traian Basescu, trebuie un spus un lucru extrem de important. Masura privind declansarea urmaririi penale impotriva lui Basescu a fost dispusa de procurorii de la Sectia de urmarire penala si criminalistica din PICCJ, in timp ce DNA-ul Laurei Codruta Kovesi continua sa il ocoleasca cu gratie pe fostul presedinte, care, dupa cum se poate vedea, inca sa mai bucura de imunitate in fata procurorilor de la parchetul anticoruptie. De altfel, dosarul in care acum PICCJ a declansat urmarirea penala impotriva lui Basescu, a fost inchis in 2012 in perioada in care Parchetul General era condus de actuala sefa DNA Laura Codruta Kovesi.

Un simulacru de ancheta

Amintim ca Traian Basescu a fost acuzat ca a cumparat in anul 2000, in conditii super-avantajoase, la un pret ireal de mic, un teren de 3.708 m.p. in Bucuresti, Aleea Privighetorilor nr. 86. Achizitia s-a facut simultan cu cea a unui teren invecinat, identic ca suprafata, dar cumparat de prietenul lui Basescu – afaceristul Costel Casuneanu, care a platit pretul de 4,9 miliarde lei vechi, desi Traian Basescu pentru felia sa identica de teren a platit numai 1,4 miliarde lei vechi. Ulterior, in 2002 Traian Basescu si-a vandut terenul numitei Gabriela Blaj (despre care se afirma ca este cumnata lui Costel Casuneanu) la pretul exorbitant de circa 12 miliarde lei vechi, in conditiile in care boom-ul imobiliar nu se declansase.

In acest caz deschis dupa o plangere a Grupului de Investigatii Politice condus de Mugur Ciuvica, inainte de suspendarea presedintelui Traian Basescu, procuroarea Carmen Damian, adjuncta procurorului sef al Sectiei de urmarire penala din PICCJ (Parchetul General era condus atunci chiar de Kovesi) de la acea vreme, Horia Valentin Selaru (ajuns intre timp judecator la ICCJ), a simulat o cercetara penale si, la 25 iunie 2012, cu stiinta sefului sau i-a dat NUP lui Basescu, sustinand ca nu exista probe pentru spalarea de bani ori pentru infractiunea de mita. Ancheta s-a facut strict in birou, Basescu nu a fost audiat, cum nu a fost audiat niciun martor, totul fiind pro-causa, procurorii transformandu-se in aparatori ai lui Traian Basescu.

*Cititi aici rezolutia de NUP a procuroarei Carmen Damian din 25 iunie 2012

*Cititi aici integral ordonanta din 6 mai 2015 prin care Procurorul General Tiberiu Nitu a infirmar rezolutia lui Carmen Damian si a dispus redeschiderea dosarului

Comentarii

# golan date 20 April 2016 13:04 +5

DNA-ul nu-l mai ''ocoleste cu gratie'' acum,au gasit ei forma asta cu ICCJ deoarece ieri i-a ''denigrat'' pe fostii parteneri de nadejde,facandu-i ''secta a securitatii nationale''.In cazul E.U.,au si dat un comunicat ''baietii'',ca aia i-a ''defaimat'',iar consecinta a fost beciul domnesc,in cazul asta prvazand-se cred numai ''domolirea''pretentiilor vechiului asociat.

# DODI date 20 April 2016 13:12 +11

Dacă această cercetare va fi condusă până la capăt, cu respectarea integrală a procedurilor, vom putea spune că este un pas spre normalitate. Dacă procurorii se tem în continuare de ... patentat și turnător atunci nu mai sunt speranțe pentru un stat de drept.

# Vladi Mir date 20 April 2016 13:23 +8

SALTIMBANCUL neamului se da in continuare in spectacol, in timp ce acei care ar trebui sa-l trimita in locatiile de maxima siguranta unde ar trebui sa ste mult si BIIINEEEEE ... !!!, se fac ca-i iau jucariile, spre deliciul (aici in sensul de SUPLICIU) spectatorilor luati de prosti in aceast spectacol fara morala, fara etica, fara bun simt, fara sens si, din PACATE,, fara sfarsit.

# escu date 20 April 2016 13:57 +8

Procurori care au simulat ancheta pot fi trași la răspundere? Poate ar trebui să li se deschidă și lor dosar penal pentru favorizarea infractorului sau altceva, abuz în serviciu.

# unul din lumea cea mare date 20 April 2016 14:21 +7

ptr escu// n/ai sa vezi asa ceva !

# gogu de la strehaia date 20 April 2016 14:23 +6

Si daca Dl.Nitu a infirmat rezolutia de  neiceperea u.p ca fiind NELEGALA  doamna procuror a patit ceva? Era la acea data procuror sef adjunct sectie nu era un novice in materie.CSM A FOST SESIZAT? Domniile lor s-au sesizat din oficiu asa pentru apararea prestigiului institutiei respective?

# Ion date 20 April 2016 15:34 0

Din pacate, dupa cum puteti vedea singuri, va fi in continuare un simulacru de ancheta. In primul rand e de studiat daca infractiunile pentru care are calitatea de suspect pot fi "in forma continuata". Si mai important - legea spalarii banilor dateaza din 2002. Si inca ceva care arata ca suntem prostiti pe fata... nu am facut calculul, dar cred ca sunt prescrise d.p.d.v. al prescriptiei speciale.

# bubu date 20 April 2016 18:22 +3

Probabil ca ai dreptate, insa prescriptia nu este implinita inca (maximul special fiind de 12 ani, astfel ca daca mai adaugi 1/2 din max - termenul prescriptiei speciale in forma in vigoare la data epuizarii infractiunii-,  termenul de prescriptie speciala s-ar implini in 2018 sau 2020, in functie de data la care se considera ca a incetat activitatea infractionala a tov. Base). In 2000 era in vigoare L.21/1999, asa ca daca se vrea, se poate...

# Un fan date 20 April 2016 16:06 +5

De ce întoarce capul Luluţa aşa - îi miroase a ceva ?

# pelin date 20 April 2016 16:19 +7

Tr.Basescu,oficial este ingropat in cause penale,fiind vorba de 56 dos.deschise in ultimii 12 ani,din care in 49 s-a dispus solutii de NUP.Un singur ex.la PICCJ a fost ceruta de fostul proc.Nitu,redeschiderea Dos.nr.10870/3/2015,privind rapirea jurnalistilor din IRAK,deschis la 21.04.2015.In aceiasi cauza este implicat si V.Blaga.Cercetarile bat pasul pe loc,cei in cauza nu au fost derangeati.Sa nu ne facem iluzii,acelasi lucru se va intampla si cu cele privind spalarea de bani si Casuneanu,despre care se face vorbire!.

# ADEVARUL date 20 April 2016 16:42 +5

SPALARE DE BANI,SPALARE DE DOSARE  8)

# PELIN date 20 April 2016 16:46 +4

TR.BASESCU,OFICIAL ESTE INGROPAT IN CAUZE PENALE,FIIND VORBA DE 56 DOS.DESCHISE IN ULTIMII 12 ANI,DIN CARE IN 49 S-A DISPUS SOLUTII DE NUP.UN SINGUR EX.LA PICCJ A FOST CERUTA DE FOSTUL PROC.NITU,REDESCHIDEREA/CERCET.IN DOS.NR.10870/3/2015 PRIVIND RAPIREA JURNALISTILOR DIN IRAK,DESCHIS LA 21.O4.2015.IN ACEIAS CAUZA ESTE IMPLICAT SI V.BLAGA.CERCETARILE BAT PASUL PE LOC,CEI IN CAUZA NU AU FOST DERANGEATI.ACELASI LUCRU SE VA INTAMPLA SI CU CELE PRIVIND SPALAREA DE BANI SI PE CASUNEANU,SA NU NE FACEM ILUZII!!!!!!!!

# mitica date 21 April 2016 08:47 +3

Poza vorbeste de la sine! :P

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.12.2023 – Umbra lui Kovesi in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva