28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BLOCAREA TARII ADUCE COLAPSUL ECONOMIC – Un antreprenor da glas exasperarii mediului de afaceri: „Decesele COVID sunt mult mai putine decat cele de gripa obisnuita... Chiar si-n timpul pandemiilor trecute, oamenii au mers la munca... Mii de proiecte antreprenoriale sunt complet destructurate... 10% din populatia activa e deja in somaj... Cati romani isi vor pierde locurile de munca si economiile? Cati vor ceda depresiei, abuzului de droguri si alcool sau sinuciderii? Cati isi vor pierde casele?”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 April 2020 17:35
Vizualizari: 5754

Se fac tot mai auzite vocile din mediul de afaceri care le striga autoritatilor sa ia cizma de pe economie si sa permita redeschiderea firmelor. Daca miercuri, 1 aprilie 2020, va prezentam un patron din Caras-Severin care efectiv urla ca va iesi lumea in strada, nemaiputand sa rabde cutitul la os (click aici pentru a citi), de data aceasta va aratam cum mai multi oameni de afaceri incearca sa le deschida ochii autoritatilor, explicandu-le ca au exagerat profund cu masurile de prevenire a raspandirii epidemiei de coronavirus.



Este vorba despre initiativa #hailatreaba (in contrapondere la arhicunoscutul hashtag #stauacasa), pornita marti, 31 martie 2020, de catre omul de afaceri Octavian Badescu (foto 1), fost director al serviciului de curierat rapid PrioriPost din Posta Romana si fondator al mai multor firme de curierat si imobiliare. Pana la momentul scrierii acestui articol, miscarea reunea peste 420 de antreprenori, a precizat Badescu pentru Lumea Justitiei.

Miercuri, 1 aprilie 2020, Octavian Badescu le-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis (foto 2 stanga) si premierului Ludovic Orban (foto 2 dreapta), avertizandu-i asupra profundei crize economice care ne paste – cel putin pe noi, romanii – dupa epidemia de coronavirus. De ce? Din simplul motiv ca autoritatile le-au impus unor numeroase afaceri sa isi suspende activitatea pe timpul starii de urgenta, ignorand ca dupa aceea societatea va fi lovita de un val de someri si de falimente. De altfel, „aproximativ 10% din populatia activa este deja in somaj”, iar „sute de mii de venituri sunt afectate”, subliniaza Badescu. Astfel, va aparea un cerc vicios, intrucat redresarea economica a acestor angajatori si angajati va apasa tot pe bugetul de stat – deci pe fiecare contribuabil.

Situatia este cu atat mai aberanta, cu cat omenirea s-a mai confruntat cu pandemii, razboaie si crize (depresiuni) economice – si cu toate acestea oamenii au continuat sa mearga la munca, mentioneaza Octavian Badescu.

Si vor avea de suferit nu doar veniturile, ci si vietile personale ale oamenilor trimisi acum cu forta in somaj. Depresii, abuzuri de alcool si droguri sau chiar sinucideri sunt doar cateva dintre problemele la care ar fi trebuit deja sa se gandeasca mai-marii zilei, explica Octavian Badescu.

Cat priveste dimensiunea medicala a discutiei, si aici exista mai multe fatete. Pe de o parte, este dificil de precizat in ce masura oamenii au murit doar de coronavirus sau si din cauza comorbiditatilor. In al doilea rand, cifrele deceselor disponibile pana acum asaza COVID-19 pe pozitie inferioara in raport cu gripa sezoniera sau chiar cu pandemiile prin care globul pamantesc a trecut de-a lungul timpului, puncteaza omul de afaceri. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, tot efortul medical este concentrat aproape exclusiv pe coronavirus, romanii care sufera de alte boli fiind nevoiti pur si simplu sa rabde, asteptand sa treaca starea de urgenta, noteaza Badescu.

Concluzia manifestului #hailatreaba este ca guvernantii trebuie sa-i lase sa se intoarca in campul muncii pe acei antreprenori si angajati care doresc s-o faca pe propria raspundere si care, mai ales, stau sub amenintarea falimentului.


Prezentam textul integral al manifestului #hailatreaba, asa cum l-a postat omul de afaceri pe Facebook:


Oprirea generalizata a vietii sociale si a economiei romanesti prin decrete militare ar trebui sa se incheie. Daunele de durata si de anvergura cauzate de acest precedent autoritar le depasesc cu mult pe cele cauzate de virusul COVID-19. Poporul roman – indivizi, familii, afaceri – trebuie sa decida singuri cum si cand sa revina la viata lor de zi cu zi.

Nicio institutie a Statului nu are caderea (cel putin morala) sa inchida viata economica si sociala a cetatenilor sai, pe termen nedefinit, sub pretextul unor 'situatii de urgenta'. Functionarii de stat si locali pot pretinde, sau chiar detine, puteri legale pentru a-si inchide comunitatile. Dar ar trebui sa reziste la exercitarea acestor puteri.

Consideram 'sanatatea' o chestiune ce intra in primul rand in zona de 'responsabilitate individuala' si abia apoi de responsabilitate a comunitatilor (familie, loc de munca, localitate). Responsabilitatea conceptului de 'stat' poate fi asumata eventual in profilaxie, in anumite interventii punctuale, tintite si in limitele bugetare prestabilite, fiind constienti ca niciun sistem nu este arhitecturat sa functioneze corect in regim de 'suprasarcina' conjuncturala.

Nu stim si inca nu putem sti cati romani se vor imbolnavi sau vor muri de virus.

Stim ca predictiile cu privire la infectia si ratele de deces sunt extrem de nesigure.

Chiar si decesele reale atribuite COVID-19 nu sunt atat de usor de numarat. Varsta, starea generala de sanatate si comorbiditatea sunt variabile dificil de evaluat, iar oamenii pot muri 'cu' virusul, dar nu 'din' cauza acestuia in mod necesar – dovada rata dintre vindecari si decese. De asemenea, este foarte dificil de evaluat letalitatea virusului in raport cu tipurile de gripa si raceli cunoscute anterior.

Pana in prezent, decesele COVID-19 in Romania si in alte parti din lume sunt cu mult mai putine decat decesele in anotimpurile gripei obisnuite sau din pandemiile anterioare. Aceasta intelegere este importanta pentru a pune virusul, iar raspunsul guvernului la acesta, in perspectiva. Chiar si in timpul pandemiilor, depresiilor si razboaielor mondiale trecute, oamenii au mers la munca.

Suntem la curent cu statisticile legate de victimele COVID-19 si cu scenariile estimate in functie de gradul de intensitate al reactiei guvernamentale, la nivelul statelor. Ne dorim un numar cat mai mic de victime ale pandemiei, dar, in acelasi timp, nu putem ignora numarul victimelor calculat ca rezultat al intregului proces sau costurile financiare ale diferitelor tipuri de interventii ale statelor, costuri care sub o forma sau alta sunt si vor fi suportate in final tot de catre contribuabili.

In 1850, economistul francez Frederic Bastiat a ajutat lumea sa inteleaga 'costurile vazute si nevazute' ale politicilor statului. Este simplu sa vezi cum carantinele si blocajele vor incetini raspandirea COVID-19. Este esential, dar nu atat de simplu, sa vedeti costurile si prejudiciile cauzate de oprirea economica. Doar atunci vom putea intelege rational compromisurile implicate.

In mai putin de o luna, mii de proiecte antreprenoriale mici si medii sunt complet destructurate. Companii mijlocii si mari se confrunta cu probleme majore. Aproximativ 10% din populatia activa este deja in somaj. Sute de mii de venituri sunt afectate. Libertatea individuala este profund afectata.

Cati romani care sufera de alte boli nu pot vedea acum un medic? Cati romani isi vor pierde locurile de munca, economiile de viata si sentimentul lor de valoare de sine? Cati vor ceda depresiei, abuzului de droguri, alcool sau sinucidere? Cati isi vor pierde casele, vor divorta sau vor suferi abuzuri? Cati nu se vor recupera niciodata in cariera lor? Cate intreprinderi mici, inclusiv cele vitale ale medicilor, vor disparea din comunitatea dvs.? Cati tineri nu vor mai 'decola' antreprenorial? Va creste criminalitatea?

Aceste intrebari nu sunt retorice. Toate aceste lucruri s-au intamplat, intr-o anumita masura, cu ocazia si in urma recesiunilor anterioare. Se vor intampla din nou – foarte curand – daca nu reusim sa actionam imediat. Mii si mii de intreprinderi mici si mijlocii sunt destructurate si se vor inchide, la fel cum au facut deja multi angajatori mai mari. Milioane de lucratori sunt deja someri, multi altii vor urma. Efectele vor fi in lant si se petrec deja.

Consideram ca masurile draconice impuse populatiei si agentilor economici trebuie sa inceteze, facand loc abordarilor rationale, echilibrate, constructive. Interventionismul politicului pentru combaterea epidemiei de coronavirus genereaza deja un adevarat genocid economic.

Consideram ca abordarea '#stamacasa', in forma continuata si impusa politic, a declansat si va accentua o criza economica, o posibila situatie de 'stagflatie' (n.r. inflatie si somaj ridicate iar crestere economica nula sau redusa), ce poate depasi ca impact negativ, ca pagube totale, criza medicala provocata de pandemia Covid-19.

Ne este teama ca din aceasta criza provocata de interventia politicului (care reprezinta Statul) vom iesi cu totii mai saraci si mai lipsiti de libertati si de independenta economica. 'Interven ionismul etatist' ocupa gradual un teren apartinand 'pietei libere' si consideram 'etatovirusul' mai periculos pentru societate in ansamblu decat 'coronavirusul'.

Ne este teama ca exista o probabilitate semnificativa ca evolutiile viitoare sa afecteze prin diferite masuri intr-o proportie mult mai mare pe cei mai cumpatati si si mai productivi indivizi si companii, prin diferite masuri ce vor fi impuse de catre factorul politic si justificate apoi prin 'nevoia de solidaritate'.

Consideram ca abordarea politica in problema 'coronavirus' este marcata, in general, de populism. Acesta are ca si cauze principale sistemul actual de vot – caracterizat prin necorelarea intre puterea de vot si contributia la bugetele publice – si consecinta sa directa – permanenta expansiune a statului in dauna sferei private (persoane fizice si juridice), la nivel de reglementari, de arii de responsabilitate si de marime a bugetelor.

Consideram ca oportunitatea care se cere a fi fructificata in aceasta conjunctura nefericita poate fi aceea de a deschide o discutie serioasa cu privire la reducerea atributiilor statului si implicit a costurilor sale, despre nevoia de echilibru bugetar si despre actuala forma a sistemului de vot, intrucat in aceste aspecte se afla radacina tuturor problemelor, a abordarilor eronate.

Nu vrem sa 'primim' nimic de la stat pentru care nu am platit.

Nu vrem sa fim 'protejati' fara sa cerem.

Nu vrem sa ne fie 'ingradita libertatea' atunci cand nu deranjam pe nimeni.

Vrem sa fim lasati sa ne 'asumam individual responsabilitatea' pentru propriile decizii!

Consideram ca nu virusul este cauza problemelor economice aparute deja, ci raspunsul inadecvat, disproportionat al politicului la aceasta provocare. Nu exista niciun conflict intre preocuparile umanitare si cele economice. O Romanie mai saraca va fi o Romanie mult mai putin sanatoasa, una mai vulnerabila la boli viitoare. O abordare locala, de jos in sus, este singura cale eficienta de a lupta cu virusul. Dupa cum vedem acum si am vazut si in trecut, in general, conducerea unui stat manifesta structural un deficit de competenta in timp de criza.

La nivel fundamental, libertatea este cu adevarat mai importanta decat securitatea – sau – in acest caz – decat o iluzie a securitatii. Guvernul nu poate decide ce aspecte ale vietii noastre sunt esentiale sau neesentiale. Poporul nu poate sta pur si simplu acasa si nu poate astepta ajutoarele guvernamentale din fonduri pe care guvernul, aflat intr-un permanent deficit bugetar, nu le are.

Stim ca nu suntem o societate avansata medical, tocmai din aceasta pricina tinem sa mentionam ca abordarea de fata este in deplina concordanta cu bunele practici pe care tarile din prima linie a combaterii pandemiei SARS-COV2, adica Coreea de Sud, Japonia si Taiwan le-au dovedit. Aceste tari, prin cele doua masuri simple si eficace: distributia de masti si distributia de teste, acompaniate de izolarea celor simptomatici sau asimptomatici, au reusit sa conjuge cele doua segmente din societate atat de importante acum: sanatatea si economia fara a le prejudicia impreuna sau separat.

Economia si urgenta repornirii sale nu este, in opinia noastra, un moft sau o atitudine de insubordonare ori de fronda, ci, asa cum arata nenumarati antreprenori, economisti, companii de analiza si strategie, o necesitate imediata interconectata in mod vital si cu strategia de combatere, pe termen mediu si lung, a pandemiei, de diminuare consistenta a efectelor sale cumulate si bineinteles de repornire accelerata a economiei.

Dupa cum stim cu totii, evolutia Romaniei nu a fost usoara in ultimii 30 de ani. De la angajat la angajator, de la firma mica la companie transnationala, provocarile si dificultatile imense ne-au calit pe toti in feluri extrem de complicate. Or, ratiunea, experienta, datele statistice, stiinta economica si o miriada de alte discipline ne arata cat de greu se construieste un climat economic stabil si cat de usor se pierde.

Prin urmare, pledam pentru un semnal inechivoc de a ne intoarce in cel mai scurt timp posibil in deplina activitate, doar aceia care gasim de cuviinta sa o facem, in deplina cunostinta de cauza si prin respectarea fireasca a regulilor de preventie in contextul actual.

Numai prin schimbarea de urgenta a paradigmei din #stamacasa in #hailatreaba putem reporni economia, limita pagubele produse deja si demara revenirea la o normalitate imperios necesara.

Stimati decidenti politici – Redeschideti economia, redati-ne libertatea! Hai la treaba!


* Cititi aici manifestul in original

Comentarii

# geo date 2 April 2020 18:02 -50

Are mare dreptate!. Niște lași s-au ascuns în buncăre cu tot ce le trebuie. Hai la treabă!.

# NM date 2 April 2020 18:15 -45

dupa ce ca stam foarte prost ci economia, dupa ce ca ne imprumutam si cand mergea economia, apai daca nu incepeti treaba, daca nu mergeti la lucru , veti vedea datorii ce va face Catu vostru de nu ne vom mai reveni niciodata. haideti sa lucram sa nu ne mai inprumutam, ca destul de saraci suntem a mai cazut si blestemul asta cu acest neamt nazist pe capul nostru, de cand a venit numai necazuri avem

# ghro date 2 April 2020 19:43 +47

Ce inseamna in rationamentul acestui domn, "pe propria raspundere"? isi asuma fiecare deces, imbolnavire si costuri daca o ancheta dovedeste ca un angajat al lui, mergand la munca a fost sursa de infectie pentru alte contacte? In tragedia de la Colectiv, acesti "antreprenori" au semnat niste declaratii pe propria raspundere fata de pompieri/igsu/primarie ca ei sunt o cafenea/bar cu o capacitatea de cateva zeci (putine) de locuri... si am vazut ce a iesit. Ca ei sunt multi, nu trec doua saptamani sa nu auzim de cate unu ingropat sub un mal de pamant, sau alte accidente de munca in care echipamentele de protectie lipsesc. O gramada de "afaceri" de succes sunt construite pe "propria raspundere" ca "nu mi se intampla mie" Ati auzit de vreun "antreprenor" sa puna la dispozitie ceva cladiri/hale pentru realizarea unor spitale? nu, noi o sa tratam bolnavii in corturi la 50 de grade.

# Andrei Muresan (pseudonim) date 2 April 2020 21:06 -48

”Prostia a infectat omenirea”. Sunteti singurul ziarist din Romania, chiar din lume, domnule Savaliuc. Unde este prostie, este si multa murdarie, locul ideal pentru virusi si bacterii, indiferent de tara si popor.

# MIKE NICOLAU date 2 April 2020 22:26 +41

Sa il trimitem de urgenta in Suceava pe post de brancardier si sa ne arate de acolo ca ne este nimic. Si cum nu este nimic sunt sigur ca nu ii va trebui niciun costum de protectie. El este unul din virusii din acesta tara alaturi de altecateva mii asemeni lui care ne fac viata iad.

# Antreprenor sau Cioclu ? Nu poate garanta pentru viata! date 3 April 2020 08:22 +49

Sa-si caute fraieri in familia lui sau sa se apuce de altceva! Toti fomistii sunt antreprenori?

# gândirea libera date 3 April 2020 08:40 +40

"oamenii de afaceri" contribuie la "economia" bazata pe înșelăciuni, pe distrugerea vieții omului, adică cârciumi deschise lângă locuințe, nu lasă lumea sa doarmă noaptea, prostituție de minori inclusiv, violente de tot felul, accidente pe treceri de pietoni, violente în scoli, profesoare care comanda părinții pe ce să-și cheltuie banii, etc. de asta gem spitalele de echipamente vaccinuri medicamente ca avem "oameni de afaceri"

# gheo date 3 April 2020 09:20 -18

in caz ca nu ati observat si in romania trebuie facuta norma impusa de omorati de covid intre care pensionari cu simptome clare netratati intentionat la internare de urgenta fiindu-le refuzata testarea cu testele rapide de 15 minute pentru a nu fi tratati de covid fiind pastrate testele pentru testat bucuresteni

# gândirea libera date 3 April 2020 09:45 +38

"oameni de afaceri" străini, au pus toți angajații sa completeze declarații pe proprie răspundere ca - au intrat în co tact cu persoane venite din străinătate, iar când cineva a declarat ca ai trăit în contact, l au primit la servici, adică ia durut undeva de cosecinte, asta în timp ce po******ția e amenințată cu amenzi, dosare penale, ordine "militaro fasciste"

# Laura date 3 April 2020 10:29 +1

Dpdv economic totul este in lant. Degeaba unii se duc si altii nu. Eu pot sa lucrez si de acasa dar imi da cineva de lucru? Nu. Ptr ca firmele mari chiar daca mai lucreaza nu mai aloca bani ptr nimic, de ex tipografii, promoteri, distributie, marketing, vanzari, etc. Sa zicem ca maine toata lumea se intoarce, pai vor mai trece cateva luni pana domeniul serviciilor va avea din nou de lucru.

# gândirea libera date 3 April 2020 12:08 +28

în comentariul de mai sus s-au strecurat greșeli. Deci ideea era ca, oameni de afaceri străini i-au pus pe angajați sa declare sub amenințarea codului penal dacă au intrat în contact cu persoane venite din strainatate. Când cineva a declarat ca a intrat în contact, a dat și detalii, au lăsat persoana în incinta. Declarația pe proprie răspundere e pentru proști. Da pe oamenii de afaceri care risca viata angajaților, cine ai anchetează? Sau aia care se va descoperi ca au făcut contracte part time și omul va lua aia 75% 3 lei, cum e cu pramatiile astea?

# Pintea date 3 April 2020 12:43 +5

#hai lasă vorba! Vorbaretii astia iresponsabili care indeamna oamenii la lucru ca sa le sporeasca lor patrimoniul, ar trebui sa isi faca publice declaratiile de avere, conturile, sa vedem ce averi au si daca merita sa te jelesti intr-una ca oamenii stau acasa in loc sa vina la servici! Oamenii sant si fraieri: cand se vor mai intalni ei cu o perioada atat de linistita in care sa stai cu familia si sa nu cheltui bani? Si sa fim seriosi: romanii nu prea s-au omorât cu munca niciodata! Chiulul, pauzele dese sant ceva intrinsec angajatului roman. Cand rezistul din marile corporatii era scos in strada saptamani intregi, nu s-a ingrijorat nici un patron din ăsta guraliv la scara asta de disperare!

# Capac date 4 April 2020 09:11 +7

IQ-ul mediu în România este 87. Garantează antreprenorul că românii își pot însuși proceduri de biohazard sau, de fapt, instigă la genocid?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva