27 January 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAB PUNE PROCURORII LA TREABA – ANAF a fost obligata sa reia solutionarea contestatiei fiscale dupa ce CAB a constatat ca urmarirea penala dureaza nejustificat de mult. Avocatul Cosmin Vasile: ”Blocarea accesului la instanta prin simpla existenta a unui dosar penal aflat in faza de urmarire penala, care nu avanseaza, este una dintre cele mai mari probleme in materie fiscala". Avocatul Ovidiu Serban: "Exista numeroase astfel de cauze blocate de ani de zile in procedura administrativa"

Scris de: L.J. | pdf | print

22 April 2020 13:47
Vizualizari: 4368

Prin actiunea ce a format obiectul dosarului nr. 3197/2/2018, reclamanta a solicitat instantei sa constate refuzul nejustificat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de reluare a procedurii de solutionare a contestatiei fiscale si, respectiv, sa dispuna obligarea paratei la reluarea procedurii de solutionare a contestatiei, in vederea pronuntarii unei decizii pe fondul contestatiei.


 

Prin sentinta civila nr. 2370/08.10.2019, Curtea de Apel Bucuresti a respins exceptia autoritatii de lucru judecat invocata de ANAF, a admis in parte actiunea formulata de reclamanta şi, in consecinta, in temeiul art. 214 alin. 3 Cod procedura fiscala coroborat cu art. 413 alin. 3 Cod procedura civila, a obligat ANAF sa reia procedura de solutionare a contestatiei prealabile.


Aceasta decizie este inedita prin particularitatea sa fata de solutiile de obligare a autoritatii fiscale sa solutioneze contestatia fiscala. Astfel, solutia a fost obtinuta dupa ce, in prealabil, actiunea prin care se contestase suspendarea fusese respinsa de instante in mod definitiv. Noua disputa administrativ-fiscala nu a mai privit deci solutia de suspendare din anul 2014 (in privinta careia exista autoritate de lucru judecat). In cadrul acesteia s-a analizat un element diferit fata de legalitatea suspendarii, si anume (ne)legalitatea mentinerii acestei masuri intrucat trecuse mai mult de un an de zile de la ultimul act de procedura intocmit in dosarul penal, din perspectiva art. 413 alin. 3 C.proc.civ., care permite revenirea asupra masurii suspendarii solutionarii contestatiei fiscale.


Solutia este extrem de importanta si cu impact practic avand in vedere numarul mare al contestatiilor fiscale suspendate pana la solutionarea dosarelor penale formate ca urmare a sesizarii inspectorilor fiscali. Chiar daca in ultima perioada instantele au inceput sa cenzureze aceasta abordare, in continuare exista numeroase astfel de cauze blocate de ani de zile in procedura administrativa, ce nu pot fi deferite controlului de legalitate al instantelor judecatoresti” a declarat av. Ovidiu Serban (foto stanga), Managing Associate al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) care a reprezentat reclamanta in cadrul acestui proces.


Blocarea accesului la instanta de contencios prin simpla existenta a unui dosar penal aflat in faza de urmarire penala, care nu avanseaza, este una dintre cele mai mari probleme in materie fiscala. Solutia este importanta pentru noi si clientul nostru, dar la fel de notabila este semnificatia ei simbolica: suspendarea contestatiei fiscale pana la solutionarea unui dosar penal care nu progreseaza nu este o fatalitate; iata ca dreptul pozitiv, interpretat si aplicat rational, ofera remedii si iesirea dintr-un blocaj inacceptabil” a adaugat av. dr. Cosmin Vasile (foto dreapta), Managing Partner ZRVP.


Echipa de avocati a Zamfirescu Racoti Vasile & Partners a fost formata din Cosmin Vasile, managing partner, si Ovidiu Serban, managing associate.


Despre Zamfirescu Racoti Vasile & Partners

Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) este acreditata ca una dintre cele mai importante societati de avocatura din Romania, oferind servicii de asistenta juridica atat in sfera litigiilor şi a arbitrajului, cat şi in domeniul avocaturii de business, al insolventei, al dreptului penal al afacerilor si al consultantei fiscale.

ZRVP are o echipa de 67 de avocati, dintre care 13 asociati – Calin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoti si Stan Tirnoveanu – asociati fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strimbei, Catalin Micu, Andrei Dumitrescu si Mihai Bajenaru (asociati), domnul prof.dr. Valerian Cioclei si Robert Oancea (of counsel).

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.01.2023 – Favoritul pentru sefia PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva