CATUSE PENTRU SEFUL POLITIEI RUTIERE MARAMURES – Directia Nationala Anticoruptie l-a retinut pentru 24 de ore pe comisarul-sef Gheorghe Goth pentru presupuse fapte de abuz in serviciu si fals intelectual. Goth este acuzat ca ar fi sters din aplicatia informatica a politiei mentiunile privind antecedentele contraventionale ale unui sofer (Comunicatul)
Directia Nationala Anticoruptie a anuntat marti, 13 august 2024, ca luni l-a retinut pentru 24 de ore pe comisarul-sef Gheorghe Goth (foto) – seful Politiei Rutiere din cadrul IPJ Maramures – pentru presupuse fapte de abuz in serviciu si fals intelectual.
Concret, comisarul-sef este invinuit ca ar fi sters din aplicatia informatica a politiei mentiunile privind antecedentele contraventionale ale unui sofer, astfel incat acesta sa scape de pedeapsa constand in suspendarea permisului timp de cinci luni, ca urmare a unui accident pe care il provocase. Conducatorul auto este si el suspect in dosar (pentru conducere fara permis), insa DNA nu-i da numele.
Prezentam intregul comunicat al DNA:
„In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 650/VIII/3 din 12 august 2024 procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj au dispus efectuarea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 12 august 2024, a suspectului GOTH GHEORGHE DUMITRU, comisar sef de politie si imputernicit sef al Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Maramures, pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infractiuni) si fals intelectual.
Totodata, procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale fata de un suspect, persoana fizica fara calitate speciala, pentru comiterea infractiunii de conducerea unui vehicul fara permis de conducere, in forma continuata.
In ordonantele procurorilor se arata ca in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In data de 11 mai 2024, suspectul Goth Gheorghe Dumitru, in calitatea mentionata anterior, ar fi sters din aplicatia informatica a politiei in care erau introduse mentiunile referitoare la sanctiunile aplicate titularilor permiselor de conducere, datele referitoare la suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioada de 150 zile, pentru suspectul persoana fizica si ar fi determinat pe un subordonat din cadrul aceluiasi serviciu, sa faca mentiuni in aceeasi aplicatie informatica din care sa rezulte ca dreptul de a conduce vehicule al suspectului respectiv era valabil, in ciuda faptului ca, incepand cu data de 26 aprilie 2024, dreptul de a conduce vehicule al acestuia era suspendat pe o durata de 150 zile in baza unei decizii a instantei.
In acest mod, s-ar fi anulat, practic, posibilitatea de constatare de catre politistii rutieri care l-ar fi verificat in trafic pe suspect, a faptului ca acesta are suspendat dreptul de a conduce vehicule si implicit a faptului ca a comis o infractiune.
Totodata, din cercetarile efectuate s-a constatat faptul ca, in zilele de 28 mai 2024 si 06 iunie 2024, suspectul persoana fizica ar fi condus pe drumurile publice autoturismul personal desi avea dreptul de a conduce suspendat, pe o durata de 150 zile, incepand cu data de 26 aprilie 2024.
La data de 20 aprilie 2024, suspectul Goth Gheorghe Dumitru ar fi dispus restituirea permisului de conducere catre un conducator auto, in ciuda faptului ca acesta, prin neacordarea prioritatii de trecere, ar fi comis un accident de circulatie in urma caruia a rezultat vatamarea corporala a unei persoane, iar obligatia legala a suspectului Goth Gheorghe Dumitru ar fi fost sa dispuna suspendarea exercitarii dreptului de a conduce vehicule, pe o perioada de 180 zile.
Celor doi suspecti li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie.
In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.
sursa foto: 2mmnews.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 13 August 2024 20:48 +1
# digi 14 August 2024 10:12 +11
# 1 milion euro pe an costa DNA cu gainarii d'astea.. 14 August 2024 13:58 0
# E tu Brute... 20 August 2024 07:41 0