19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CHIRITOIU, UNS IMPARAT – Una dintre ordonantele date de Guvernul Orban a fost modificata pe drumul spre Monitorul Oficial pentru a-l face pe Bogdan Chiritoiu presedinte pe viata la Consiliul Concurentei. In OUG 6/2020 a fost inclus, fara dezbatere, un numar nelimitat de mandate la sefia CC. Asemeni unui antreprenor, lui Chiritoiu i s-a dat dreptul prin OUG sa ia bani si de la europeni, independent de Consiliu (Documente)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

18 February 2020 19:01
Vizualizari: 6902

Situatie de balamuc in Guvernul Romaniei! Executivul condus de Ludovic Orban a rezolvat o ordonanta de urgenta in doi timp si trei miscari, trimitand-o la Monitorul Oficial in alta forma decat cea propusa de coinitiatorul Consiliul Concurentei (alaturi de Ministerul Finantelor) si decat cea votata in sedinta de Guvern. Vorbim despre Ordonanta de Urgenta nr. 6/2020 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996 pe care Consiliul Concurentei a supus-o dezbaterii publice in 15 ianuarie 2020, si pe care Guvernul Romaniei a luat-o in discutie in cadrul Sedintei din 28 ianuarie 2020.


 

Nu stim ce s-a intamplat pe drumul de la Guvern – unde OUG 6/2020 a fost aprobata fara caraiala in forma si sub denumirea trimisa de Consiliul Concurentei – si pana la Monitorul Oficial. Cert este ca in Monitorul Oficial nr. 73 din 3 februarie 2020 a fost publicata "Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996 si pentru modificarea si completarea art. 15 din Legea concurentei nr. 21/1996".


Schema unui abuz ca la carte


Completarea articolului 15 din Legea Concurentei nr. 21/1996 a facut astfel posibil ca presedintele, in speta Bogdan Chiritoiu (foto 2), (caruia ii expira al doilea mandat in functie in martie 2020) si membrii Plenului Consiliului Concurentei sa poata fi numiti pe viata in aceste functii, si nu doar pentru doua mandate a cate 5 ani.

Peste toate, modificarile aduse Legii Concurentei prin OUG 6/2020 prin completarile aduse art. 15 dau nastere unui nou conflict constitutional generat de Guvern, care a decis sa legifereze in domeniul concurentei fara sa tina cont de faptul ca la aceasta ora in Senatul Romaniei (for decizional) se afla un proiect legislativ privind Legea Concurentei (nr. L163/2017 – Proiect de lege privind aprobarea OUG nr. 39/2017 privind actiunile in despagubire in cazurile de incalcare a dispozitiilor legislatiei in materie de concurenta, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996) care cel mai probabil saptamana viitoare urmeaza sa fie supus votului final (Click aici pentru a citi proiectul).


Astfel, avem urmatoarea situatie:

-Plenul Consiliului Concurentei a transmis in data de 15 ianuarie 2020 Ministerului Finantelor proiectul de „Ordonanta a Guvernului pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996” (Click aici pentru a citi forma transmisa de Consiliul Concurentei);


-In sedinta de Guvern din 28 ianuarie 2020, intr-un simulacru de "dezbatere", ministrul Finantelor Florin Vasile Citu (foto 1 stanga) a adaugat "pe lista suplimentara" acest proiect de ordonanta, pe care, astfel cum premierul Ludovic Orban (foto 1 dreapta) a exclamat fara sa stea pe ganduri, l-a "Aprobat!";

 

Iata cum s-a "dezbatut" in sedinta de Guvern din 28 ianuarie 2020 aceasta chestiune:

 

"Florin Citu: O lege de la Consiliul Concurentei... imi revine mie sarcina din nou sa adaug la lista suplimentara, a fost in prima lectura data trecuta, ordonanta privind proiectul de ordonanta pentru modificarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedura nationala in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996.

Ludovic Orban: Aprobat! Intra si aceasta ordonanta.

Florin Citu: Este ordonanta de urgenta.

Ludovic Orban: Am discutat-o in prima lectura la ultima sedinta de guvern. Ordonanta de urgenta, da? Deci nu e ordonanta simpla in baza legii de abilitare, e ordonanta de urgenta.

Florin Citu: Corect.

Ludovic Orban: Am inteles".


-In urma sedintei de Guvern, ordonanta de urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial. Ce sa vedeti insa, cu un continut diferit decat cel initial, in sensul in care a fost completata cu "modificarea si completarea art. 15 din Legea Concurentei". Adica, noua ordonanta continea modificari suplimentare, altele decat cele discutate, votate si aprobate de Plenul Consiliului Concurentei, si care vizau fix mandatele conducerii CC;


-In noua forma adoptata, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996 si pentru modificarea si completarea art. 15 din Legea concurentei nr. 21/1996 prevedea la art. 15 (adaugat pe furis pe drumul de la Guvern la Monitor) stabileste ca numirile membrilor Plenului Consiliului Concurentei – reprezentand presedintele CC, in acest caz Bogdan Chiritoiu, si membrii Plenului CC – sa se faca pentru un mandat de 5 ani "cu posibilitatea reinnoirii mandatului". Mai precis, nu mai era instituita limitarea detinerii a doar doua mandate la conducerea Consiliului Concurentei, ci era prevazut un numar nelimitat de mandate.

O alta modificare de substanta adusa Legii nr. 21/1996 prin OUG 6/2020 se refera la posibilitatea ca membrii Consiliului Concurentei "pot fi desemnati, cu acordul Plenului acestuia, sa desfasoare activitati in cadrul unor organisme sau institutii publice ale UE".

Intamplator, sau nu, prin aceasta modificare s-a facut posibila legiferarea alegerii inca presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, in functia de membru al Consiliului de Administratie al Agentiei Uniunii Europene pentru Cooperarea autoritatilor de reglementare a energiei (vezi facsimil 1), functie remunerata, independenta de functia de presedinte al Consiliului Concurentei pe care Chiritoiu ar trebui sa o mai ocupe pana in martie 2020.



Iata cum arata in prezent modificarile aduse prin OUG 6/2020 articolului 15 din Legea nr. 21/1996, publicate deja in Monitorul Oficial nr. 73 din 3 februarie 2020:

"(2) Numirile membrilor Plenului Consiliului Concurentei se fac pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului. Membrii Plenului indeplinesc atributii conform regulamentelor aprobate de catre Plen sau conform delegarii presedintelui."

2. Dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6 indice 1), cu urmatorul cuprins:

(6 indice 1) Membrii Consiliului Concurentei pot fi desemnati, cu acordul Plenului acestuia, sa desfasoare activitati in cadrul unor organisme sau institutii publice ale Uniunii Europene sau internationale, precum si activitati de asistenta tehnica finantate de Uniunea Europeana ori de catre alte organisme sau institutii publice internationale, in conditiile in care activitatile respective sunt circumscrise domeniului de activitate al Consiliului Concurentei si nu afecteaza exercitarea atributiilor de membru al Consiliului Concurentei." (vezi facsimil 2)

-Introducerea in cuprinsul ordonantei de urgenta nr. 6/2020 a acestor modificari, fara consultare publica, fara acordul si dezbaterea acestei propuneri in Plenul Consiliului Concurentei, a avut loc in conditiile in care, in aceeasi perioada, pe masa senatorilor (Senatul fiind for decizional) se afla proiectul de lege L163/2017 care viza modificarea Legii Concurentei. Iata asadar cum Guvernul Orban, asumat sau nu, constient sau nu, provoaca o noua criza de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, dupa ce si-a permis sa "legifereze" prin Ordonante de urgenta intr-un domeniu in care, in acelasi timp, Parlamentul legifera, avand un proiect legislativ ce urma sa fie supus votului final.


Solutia in Parlament: Modificarile de pe drumul de la Guvern la Monitor au fost eliminate


Odata ajunsa in Parlament, OUG 6/2020 a fost trimisa in Comisia de industrii de la Senat, pentru a fi intocmit un Raport ce urmeaza sa primeasca avizul pozitiv sau negativ, dupa care va fi supus Plenului. Din informatiile pe care le avem, in cadrul sedintei de marti, 18 februarie 2020, a Comisiei pentru industrii senatorul Daniel Zamfir a propus abrogarea prevederilor art. 15 din Legea 21/1996, astfel cum au fost modificate prin OUG 6/2020, urmand ca Raportul transmis Plenului Senatului sa nu contina modificarile facute pe drumul de la Guvern la Monitoriul Oficial care confera actualei conduceri posibilitatea ocuparii functiilor de conducere pe viata.

Urmarim subiectul si va tinem la curent!

Comentarii

# imun/teanu date 18 February 2020 19:34 +3

Hop, si-asa, si-asa, si-asa / "?!" si "u" si "l" si "a". Sau, dilema americanului caruia nevasta i-a nascut gemeni, unul alb, celalalt negru. Doar ca la noi nu mai exista dileme. Totul este cum vrea dl. Iohais, "normal". * Cum si-n celebrul avion cand condus de pilotul automat: "dragi calatori, zborul decurge normal, normal, normal... ormal, ormal... mal...", doar pilotul avand "automat" parasuta / pardon!, vedem parasute mai multe, care si mai mascule. * De ani din umbra larvand (icre depuse de cine?), asta cu cioc nu e si fraier.

# nae girimea date 19 February 2020 07:56 +2

Normal , omul merita , a stat in barlog si n-a deranjat stapinii . N-a vazut cartelul bancilor , e "baeat" bun.

# Cetateanul date 19 February 2020 08:53 +9

In anul 2020 inca se mai dau legi cu dedicatie. Incredibila lipsa de proactivitate a parchetelor in cercetarea unor astfel de abuzuri penale evidente... Ordonante fara avize, fara consultare publica conform termenelor minime... nu mai exista limite, din pacate nici in cazul unor persoane (Chiritoiu) care totusi aveau o prestanta publica buna pana la aceasta grava abatere. In momentele in care trebuia sa-si probeze caracterul a ales ciolanul. Tipic RO.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva