29 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CIOLOS REINTRODUCE POLITIA POLITICA MILITARIZATA – Premierul este somat sa renunte la militarizarea DIPI: „Este ingrijorator sa vedem tot mai multe astfel de initiative din partea Guvernului care, in loc sa faca guvernarea mai deschisa si transparenta, urmeaza un model de capturare si controlare a statului prin servicii secrete militare... Guvernul propune militarizarea si a ceea ce e era civil”

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 noiembrie 2016 14:01
Vizualizari: 12493

Premierul Romaniei Dacian Ciolos (foto) este somat sa renunte la Ordonanta de Urgenta care prevede militarizarea Unitatii de Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne, fostul Departament de Informatii si Protectie Interna, fosta UM 0215. Solicitarea ii este adresata de Centrul de Resurse Juridice, ActiveWatch si AMPER, care explica faptul ca militarizarea unui serviciu secret ce opereaza in institutie demilitarizata este neconstitutionala.


In scrisoarea adresata premierului Ciolos, intitulata „Democratia se construieste cu civili, nu cu militari”, cele trei ONG-uri acuza ca militarizarea UPI ar intoarce Romania in trecut, in vremurile in care Securitatea comunista era infiltrata in institutiile civile. De asemenea, Centrul de Resurse Juridice, ActiveWatch si AMPER isi exprima ingrijorarea fata de initiativele tot mai dese ale Guvernului Ciolos prin care se urmareste capturarea si controlarea statului prin servicii secrete militare. Nu in ultimul rand, semnatarii scrisorii arata ca in loc sa demilitarizeze toate serviciile de informatii din Romania, Guvernul Ciolos propune militarizarea si a ceea ce era civil.

Democratia se construieste cu civili, nu cu militari

Stimate Domnule Prim-ministru,

Va solicitam revenirea asupra intentiei de militarizare a Unitatii de Protectie Interna (fosta DIPI, fosta UM 0215), care ar intoarce Romania in trecutul in care un serviciu secret militarizat, cum era fosta Securitate comunisti, era infiltrat in institutii civile.

Este ingrijorator sa vedem tot mai multe astfel de initiative din partea Guvernului pe care-l conduceti care, in loc sa faca guvernarea mai deschisa si transparenta, urmeaza un model de capturare si controlare a statului prin servicii secrete militare.

Fiind o unitate din zona sigurantei nationale, UPI va imixtiona cu zona privata, cu drepturile si libertatile fundamentale, prin urmare actul normativ incident trebuie sa fie un proiect de lege, cu dezbarea acestuia in societate si in cadrul parlamentar, si nu o ordonanta de urgenta.

Propunerea nu clarifica deloc departajarea dintre cele 3 structuri ale MAI si Politiei Romane, respectiv noul UPI, DGA (Directie Generala Anticoruptie) si DOS (Directia Operatiuni Speciale, structura a Politiei Romane, care are ofiteri de politie judiciara).

Desi demilitarizarea Politiei Romane s-a dovedit un proces anevoios intamplat abia in anul 2002, Guvernul Romaniei doreste intoarcerea in trecut prin transformarea acestei structuri de strangere de informatii in structura militara. Prin urmare, in loc sa se demilitarizeze toate serviciile de intelligence din Romania, Guvernul dumneavoastra propune militarizarea si a ceea ce e era civil.

Explicatia data de Ministrul de interne este halucinanta: 'Am facut aceasta optiune pentru a asigura rigoare in modul in care aceasta structura va opera, va gestiona informatia, dar si pentru garantiile de integritate pe care o astfel de structura le ofera. Ma refer aici la teste de integritate si pe parcursul functionarii acestei structuri, nu doar la angajare'.

Prin urmare, in acceptiunea Ministrului de interne, numai cei din structuri militare ofera garantii de integritate. Mergand pe aceasta logica nesanatoasa, pentru ca Romania sa aiba o guvernare integra ar trebui sa avem o dictatura militara, respectiv statul sa fie condus de militari iar institutiile civile infiltrate de un serviciu secret militarizat.

In conditiile in care pe site-urile Comisiilor pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala ale Parlamentului nu exista niciun document public care sa indice rezultatul oricarui control parlamentar asupra DIPI (viitoarea UPI), coroborat cu o expunere de motive extrem de lacunara a prezentei propunerii de OUG, in lipsa unei dezbateri reale asupra rolului si locului serviciilor secrete in societatea romaneasca pe care spun ca o apara, ingrijorarea privind aceasta OUG este legitima.

Pe de alta parte, sintagma 'aparare, ordine publica si siguranta nationala', vine si ea din trecutul apropiat. Toate structurile din zona aceasta au fost si o parte din ele inca sunt militare. In loc sa redefiniti separat, armata, evident militara, de zona civila care ar trebui sa cuprinda politia si serviciile secrete, militarizati si ceea ce era civil.

In concluzie, militarizarea unui serviciu secret ce opereaza in institutie demilitarizata este neconstitutionala, motiv pentru care va solicitam retragerea acestei ordonante de urgenta.

Centrul de Resurse Juridice- Georgiana Iorgulescu

ActiveWatch- Mircea Toma

AMPER- Catalin Heghes

*Cititi aici scrisoarea catre premierul Dacian Ciolos

Comentarii

# un oarecare date 8 noiembrie 2016 14:39 +7

Tardivă scrisoarea, ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I și își va produce efectele! Rămâne ca Instituția AVOCATUL POPORULUI să întreprindă demersurile legale la Curtea Constituțională cu privire la necostituționalitatea respectivei ordonanțe!

# Securistul militarizat date 8 noiembrie 2016 15:31 +11

Scopul principal al militarizarii este sa ii scape pe "baieti" de DNA, care nu are competenta pe militari... dar si ca cei care miscau in front sa faca "mucles" si sa execute tot ce li se spune... si se usureaza si transferul de la "mamica" lor, SRI, a unor "competenti". 

# tractoristul date 8 noiembrie 2016 21:27 +6

Ce sa ii ceri unui tractorist, fie el si fost comisar european. (tot respecutul pentru meseria de tractorist si pentru cei ce o practica )

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.06.2022 – Scutea a pus ochii pe Udroiu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva