24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LUI CIPRIAN I-AU CRESCUT EPOLETI – CSM i-a aprobat procurorului Ciprian Man transferul de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor la Parchetul Militar Cluj – circumscriptia teritoriala Oradea. Seful Parchetului Curtii Militare de Apel Paul Truica nu s-a opus, dar ar fi vrut ca Man sa fie transferat la circumscriptia din Targu Mures, unde este mai mare nevoie de procurori (Hotararea)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 February 2024 13:16
Vizualizari: 3064

Procurorul Ciprian Man (foto 1), celebru pentru abuzurile si paradelile comise pe cand activa la DNA Oradea, si-a pus trese. Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii i-a aprobat lui Man transferul de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj – circumscriptia teritoriala Oradea.Hotararea procurorilor CSM nr. 1566/2023 a fost emisa la 12 decembrie 2023, dar motivarea ei a fost publicata abia miercuri, 21 februarie 2024.

Nimeni nu s-a impotrivit ca Man sa devina anchetator militar. Cu un singur amendament, totusi: procurorul general al Parchetului Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, colonelul Paul Truica (foto 2), ar fi vrut ca Man sa se transfere in circumscriptia teritoriala Targu Mures a PMTM Cluj, nu in cea din Oradea, intrucat la cea dintai exista un deficit mai mare de procurori.

Dupa cum veti vedea mai jos, Sectia pentru procurori a CSM a trecut in revista doar incarcatura de la Parchetul Tribunalului Bihor, nu si pe cea de la Parchetul Militar Cluj.


Redam principalele pasaje din hotararea CSM (vezi facsimil):


Potrivit evidentelor directiei de resort, la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, unitatea de la care s-a solicitat transferul, dintre cele 14 posturi de procuror prevazute in schema de personal (4 posturi de conducere si 10 posturi de executie), sunt ocupate 1 post de conducere si 10 posturi de executie, fiind vacante 3 posturi de conducere.

La Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, in primul semestru al anului 2023, incarcatura dosarelor / procuror a fost de 188, comparativ cu media nationala de 163, iar incarcatura dosarelor/schema a fost de 94, comparativ cu media nationala de 101. La Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj, unitatea la care s-a solicitat transferul, dintre cele 16 posturi de procuror militar prevazute in schema de personal (5 posturi de conducere si 11 posturi de executie), sunt ocupate 2 posturi de conducere si 7 posturi de executie, fiind vacante 3 posturi de conducere si 4 posturi de executie.

La Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj, in primul semestru al anului 2023, totalul cauzelor penale de solutionat a fost de 488, iar totalul cauzelor penale solutionate a fost de 184.

In temeiul art. 188 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor si Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj au avizat favorabil transferul domnului procuror Man Ciprian-Florentin. Parchetul de pe langa Curtea Militara de Apel a exprimat un punct de vedere in sensul ca transferul la circumscriptia teritoriala Oradea din cadrul Tribunalului Militar Cluj nu este oportuna.

In motivarea avizului favorabil, prim-procurorul militar al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj a aratat ca unitatea de parchet cuprinde 12 judete in raza sa de competenta, iar activitatea judiciara presupune participarea procurorilor militari la instante civile aflate in aceste judete, in numeroase ocazii, fiind oportun transferul domnului procuror Man Ciprian-Florentin la parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj.

De asemenea, s-a avut in vedere ca nu exista in cadrul unitatii de parchet mentionate procurori care sa desfasoare exclusiv activitate judiciara, iar cei doi procurori militari care desfasurau preponderent activitati ce presupuneau participarea la sedinte de judecata nu mai fac parte din colectiv, ca urmare a pensionarii, respectiv promovarii la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In motivarea avizului favorabil nr. 6594/VI/1/2023, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor a avut in vedere datele statistice privind incarcatura pe procuror / schema existenta la nivelul acestei unitati de parchet.

La baza punctului de vedere nr. 2620/VI/1/2023, procurorul general militar al Parchetului Militar de pe langa Curtea Militara de Apel a considerat ca transferul domnului procuror Man Ciprian-Florentin la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj circumscriptia teritoriala Oradea ar fi ineficient in raport cu numarul de judete si unitati militare existente in judetele din circumscriptia Tribunalului Militar Cluj, considerand ca deficitul de personal ar justifica ocuparea unui post in cadrul aceleiasi unitati militare de parchet, dar in cadrul circumscriptiei teritoriale Targu Mures. (...)

Analizand cererea formulata, in raport de criteriile prevazute de art. 192 din Legea nr. 303/2022, cu luarea in considerare a faptului ca justul echilibru trebuie mentinut intre interesul public buna functionare a unitatilor de parchet implicate si interesul legitim privat al solicitantului, vazand avizele si punctele de vedere mai sus mentionate, Sectia pentru procurori apreciaza ca este oportun transferul domnului procuror Man Ciprian-Florentin.

Astfel, vazand datele statistice mai sus prezentate, precum si avizul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj, Sectia pentru procurori retine situatia dificila cu care se confrunta parchetul la care s-a solicitat transferul din perspectiva numarului mare al posturilor vacante, in contextul in care are o competenta teritoriala extinsa ce include 12 judete. Pe de alta parte, Sectia retine ca, desi la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor schema nu este completa, volumul de activitate s-a situat in apropierea mediei nationale, astfel ca transferul domnului procuror nu ar fi de natura sa afecteze activitatea acestei unitati de parchet.

Sectia pentru procurori mai observa ca transferul domnului procuror Man Ciprian- Florentin nu ar fi de natura sa amplifice efectele negative ale fluctuatiei de personal si nu ar avea ca efect cresterea incarcaturii dosarelor/procuror la Parchetul de pe Tribunalul Bihor.

In raport de considerentele de mai sus, Sectia pentru procurori va admite cererea de transfer la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj a domnului Man Ciprian-Florentin, incepand cu data de 15.01.2024”.


sursa foto Truica: Observatornews.ro

 


Comentarii

# santinela date 23 February 2024 13:42 +7

Asta nu-i parchetarul de la Oradea care a incercat pe toate caile (toate marsave) sa "paradeasca " judecatorii de acolo ? Bravo CSM,bravos justitie,cata curatenie,cata puritate se gaseste la voi.In loc asta, Man, sa fie pe strazi acum,liber de vreo apropiere de asa meserie,adica sa-l fi dat afara pana acum voi, cesemistii lui peste, ii mai puneti pe umeri si trese sa aibe un salariu si mai mare si nimic de munca. Excelent nulitati morale ce sunteti,excelent !

# Securitatea in tot si toate date 23 February 2024 14:06 +15

Securitatea in tot si toate Acum va dati seama de ce este ocrotit acest procuror Al vostru,Un trecator in dictatura PSD-PNL

# # jos PSEUDO-magistratii !!! date 23 February 2024 14:42 +1

:lol: :cry: <img src=ops:' /> :-x :eek: FELICITARI csm... Vai de kputul vostru de VIRCOLACI!!! Cind il transferati si pe ardelean??? Sa refaceti duetul de NEKLIFIKTI, UNELTE ALE INCHIZITIEI :zzz !!!

# Bad Man date 23 February 2024 14:56 +22

A terminat cu civili, acum urmeaza la nenorocit militarii. Asa se pastreaza CURAT/ MURDAR sitemul juridic, cu indivizi slab pregatiti profesional si ranchiunosi, dar promovati, in loc sa fie scosi din circuit pentru a nu mai nenorocii si alti oameni nevinovati.

# Csaba D date 23 February 2024 17:09 +1

Unii, săracii, după o viață de cătănie primesc gradele lui. Așa sunt unii făcuți ofițeri la "apelul bocancilor", iar în caz de mobilizare se dau răniți sau apucă pușca invers

# Cetateanul date 23 February 2024 18:14 +3

Atunci când făptuiești prea multe nenorociri Bărbosul ne te mai bate pe tine ci o face prin progenituri

# Nulitate totală date 24 February 2024 10:36 +12

Ce oameni au justiția asta, vai de capul lor ! Puneți-l odată ministru la justiție să faceți o treabă bună ca asta se mută unde vrea el și când vrea, în loc să fie la pârnaie unde îi e locul sistemul odios la recompensat ! Felicitări jegosilor

# Popescu date 24 February 2024 18:53 +2

Dar ce conditii trebuie indeplinite pt transfer la un PM? Varsta maximă, grad militar de ofiter in rezervă?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva