6 July 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CORINA CORBU S-A DEZLANTUIT – Presedinta ICCJ: “Ramane inexplicabila apetenta manifestata in a stimula societatea impotriva justitiei... Romanii suficient de in varsta isi mai amintesc ce inseamna o societate fara justitie independenta si fara stat de drept... Aceasta emotie negativa generata in societate descurajeaza judecatorii sa-si continue cariera, va incepe sa inhibe absolventii de top sa opteze pentru sistemul judiciar, face acceptarea deciziilor judiciare de catre parti mai dificila”

Scris de: G.T. | pdf | print

6 July 2025 13:34
Vizualizari: 1753

Campania prin care se incearca transformarea Justitiei si a magistratilor in inamicii publici nr. 1 va avea ca efect slabirea sistemului judiciar. Avertismentul a fost lansat de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Corina Corbu (foto), in mesajul transmis duminica, 6 iulie 2025, de “Ziua Justitiei”, care se serbeaza in prima duminica a lunii iulie.


 

Corina Corbu a explicat ca atacurile continue la adresa magistratilor si la adresa statutului acestora vor face ca din ce in ce mai multi judecatori sa paraseasca sistemul, absolventii facultatilor de drept sa nu mai fie interesati de magistratura, iar cazurile de nerespectare a hotararilor judecatoresti sa se inmulteasca.

Avand in vedere ca magistratii sunt de cativa ani tinta dezbaterilor politice, mai ales in perioada campaniilor electorale si atunci cand se incearca distragerea atentiei de la adevaratii vinovati pentru problemele economice grave ale tarii, Corin Corbu recunoaste ca nu intelege apetenta manifestata in spatiul public in a stimula societatea impotriva justitiei. In acest sens, sefa ICCJ avertizeaza asupra pericolului ca o societate sa nu aiba o justitie independenta si un stat de drept, dar si asupra periculului ca judecatorii sa nu poata cenzura abuzurile statului impotriva cetateanului.


Prezentam mesajul presedintei ICCJ Corina Corbu de “Ziua Justitiei”:


“Conform expunerii de motive a actului normativ care a instituit-o (H.G. nr.364/1994), Ziua Justitiei este destinata a marca rolul si importanta puterii judecatoresti, ale partenerilor justitiei, ale tuturor oamenilor legii, in incercarea de consolidare a statului de drept.

La peste trei decenii de la acel moment, toate elementele retinute in acea motivatie reprezinta o lupta care continua si nu un deziderat deja indeplinit.

Rolul puterii judecatoresti intr-un stat de drept nu este doar de a garanta suprematia legii si respectarea drepturilor fundamentale, ci de a constitui suportul echilibrului social, prin rezolvarea starilor litigioase care apar in societate in acord cu dispozitiile legii.

Pentru ca acest deziderat sa fie atins, Statul trebuie sa functioneze conform regulilor democratice, cele trei ramuri ale puterii acestuia trebuie sa fie egale, echilibrate, sa se poata contracara, dar totodata sa coopereze cu loialitate pentru realizarea binelui public. Denaturarea acestui echilibru, in beneficiul oricareia dintre cele trei puteri, creeaza inevitabil premisele incalcarii la un moment dat a drepturilor tuturor sau, mai bine zis, ale oricui si aceasta indiferent cat de nobile ar putea fi ratiunile care au stat la baza deciziei de a perturba acel echilibru.

Din aceasta perspectiva, pentru instantele judecatoresti contextul in care intervine in acest an Ziua Justitiei nu ofera prilej de celebrare, ci de precautie si reflectie.

Inainte de a fi judecatori, judecatorii sunt cetateni si, mai inainte de atat, sunt romani obisnuiti, cu propriile aspiratii, preocupari profesionale si personale si cu propriile obiective si griji.

Este indubitabil ca astazi toti romanii parcurg un moment dificil. In momentele dificile popoarele puternice se aduna impreuna, nu se despart in factiuni antagonice, se trateaza cu respect, iar nu cu dusmanie, isi pun in comun ideile si aptitudinile pentru a depasi acel moment dificil. Momentele dificile se depasesc prin coeziune si rezilienta, ele nu pot fi combatute prin divizare si acuzatii aruncate unor categorii sociale sau profesionale.

Ca romanca, este convingerea mea ca suntem un astfel de popor.

Ramane astfel pentru mine inexplicabila apetenta manifestata uneori in spatiul public in a stimula societatea impotriva justitiei, iar nu in sensul de a o privi ca o parte vitala a intregii societati.

Romanii suficient de in varsta isi mai amintesc, fara indoiala, ce inseamna o societate fara justitie independenta si fara stat de drept. Isi mai amintesc ce inseamna ca judecatorii, ca putere a statului, sa nu aiba puterea de a cenzura abuzurile statului impotriva cetateanului.

Este perfect legitim ca, in momentele de liniste, unora sau chiar multora dintre cetateni sa li se para justitia noastra prea lenta, sa remarce episoade de incompetenta sau aroganta sau chiar, pentru ca tot este la ordinea zilei, sa aprecieze ca acest serviciu public costa contribuabilul prea mult fata de ce ofera. Si nu trebuie sa ne ascundem, unele dintre aceste critici, au o baza factuala relevanta pe care se intemeiaza.

Ceea ce se trece insa sub tacere de catre cei care incearca sa portretizeze puterea judecatoreasca ca ”inamic al societatii” este cat de ”scump” este insa sa nu ai instante judecatoresti independente si puternice, la care sa poti apela atunci cand drepturile tale sunt incalcate. Si sunt sigura ca foarte multi dintre cei care s-au aflat intr-o astfel de situatie impartasesc aceasta concluzie.

Revenind la criticile aduse sistemului judiciar, chiar si la o trecere in revista extrem de rapida se remarca ca multe dintre acestea se intemeiaza pe o stare de spirit nascuta pe baza unor situatii inechitabile din trecut, care au fost corectate tocmai cu implicarea activa a sistemului judiciar, si care astazi nu ar mai fi posibile, pe compararea unor situatii care nu sunt echivalente, cum ar fi ”confundarea” celor mai mari venituri din sistem cu media veniturilor din sistem, sau pe repunerea obsesiva in discutie, la intervale foarte reduse de timp de la ultima modificare, a unor elemente fundamentale tinand de statutul magistratilor.

Motivatia acestor atitudini poate fi diversa, de la obtinerea de simpatie si capital politic ori de la un posibil calcul cinic de slabire a acelei puteri a statului care este independenta fata de puterea politica si pana la convingerea sincera a autorilor. Aceasta, la randul ei, poate fi cauzata in mod obiectiv de deficientele reale ale justitiei, de care aminteam, dar poate fi (si de multe ori a fost) si urmarea unei documentari insuficiente sau partizane sau a ignorarii imaginii de ansamblu asupra modului de functionare a acestui serviciu public.

Indiferent de motivatii, efectul acestor atitudini este acelasi – slabirea justitiei prin diminuarea prestigiului acesteia. Aceasta emotie negativa generata in societate descurajeaza judecatorii sa-si continue cariera, va incepe sa inhibe absolventii de top sa opteze pentru sistemul judiciar, face acceptarea deciziilor judiciare de catre parti mai dificila, ”instigand” astfel, in mod paradoxal, la existenta si mai multor litigii si agravand problemele sistemului.

Si da, noi, judecatorii, nu am ascuns niciodata problemele majore cu care se confrunta sistemul judiciar. Dimpotriva, am semnalat constant agravarea supraincarcarii, am luat toate masurile administrative posibile pentru a preveni efectele acesteia asupra duratei proceselor, am raspuns totdeauna pozitiv cand s-a initiat consultarea noastra in raport cu diferite modificari legislative.

Mai avem multe de facut sub aceste aspecte, precum si in ceea ce priveste monitorizarea performantei profesionale si a respectarii standardelor de integritate. Spre deosebire de alte profesii, mecanismele disciplinare functioneaza in mod efectiv; periodic exista cazuri de magistrati sanctionati pentru diferite abateri disciplinare, astfel ca, in mod obiectiv, nu poate fi retinuta impunitatea atat de des clamata in pozitionari publice, insa este indubitabil ca acest sistem de asigurare a responsabilitatii trebuie in continuare rafinat si intarit, dupa cum trebuie stimulata suplimentar si auto-disciplina profesionala.

Insa, daca acest proces de contrapunere a justitiei in raport cu societatea va continua sa se manifeste periodic, in orice situatia de criza vom traversa, daca cariera de judecator va deveni tot mai putin atractiva, iar statutul judecatorului nu va avea stabilitatea necesara, daca vom avea din ce in ce mai putini judecatori si daca ei vor proveni din ce in ce mai putin dintre absolventii de elita, cu alte cuvinte, daca justitia va deveni mai putin puternica, atat ca putere a statului, cat si la nivelul individual al judecatorului toate deficientele pe care le constatam astazi nu vor disparea si nu se vor atenua, ci dimpotriva, se vor amplifica si se vor croniciza.

Ca manager judiciar, judecator de scaun si membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii timp de 6 ani, sustin fara nicio rezerva preocuparea generala a sistemului judiciar de a crea conditiile – profesionale, umane, materiale, de performanta etc. – pentru a trata cetateanul care se adreseaza justitiei cu respect.

Faptul daca el va iesi ”castigator” din litigiul judiciar in care este angajat tine de circumstantele concrete ale situatiei respective – in justitie, in marea majoritate a cazurilor, o parte pierde, iar cealalta castiga, un inculpat va primi una dintre pedepsele prevazute de lege, altul va fi achitat; in oricare dintre situatii, cineva va fi nemultumit si de aceea judecatorii si sistemul judiciar nu vor castiga niciodata un concurs de popularitate.

Este cu atat mai important sa li se prezinte corect cetatenilor locul si rolul justitiei in arhitectura statului si faptul ca aceasta este de fapt ultimul loc in care isi pot apara drepturile daca le-au fost incalcate.

Atat in activitatea celei mai inalte instante de control judiciar, cat si in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, sau in calitate de coleg sau de simplu cetatean, am cerut intotdeauna judecatorilor responsabilitate si echilibru. Le-am cerut intotdeauna sa accepte criticile, sa incerce sa inteleaga dorintele societatii, si sa le raspunda prin profesionalism si integritate.

Cred cu tarie ca aceleasi doua coordonate – responsabilitate si echilibru trebuie sa prevaleze si in discursul public al celorlalte doua puteri ale statului atunci cand se refera la cea judecatoreasca.

Mai ales ca acestia ar trebui sa cunoasca momentele critice din istoria de cateva decenii a noii noastre democratii, precum si faptul ca pentru multe dintre acestea rezolvarea a fost cautata tocmai pe calea justitiei.

Rolul fundamental al justitiei, precum si realitatile si situatia concreta a acestui serviciu public trebuie prezentate onest, profesionist si constructiv, singularizarea in mod negativ a judecatorilor, pentru a-i contrapune altor profesii si categorii sociale trebuie sa inceteze si aceasta este o obligatie care revine tuturor puterilor statului, nu numai celei judecatoresti.

Preocuparea judecatorului pentru calitatea legii pe care este chemat sa o aplice, pentru echitatea procedurilor judiciare, pentru modul de functionare a acestui serviciu public, dar si pentru propriul sau statut sau este perfect legitima, intrucat toate acestea se afla printre factorii cei mai importanti care influenteaza capacitatea sa de a-si exercita profesia in mod independent si impartial, astfel cum ii impune legea.

Stimati colegi judecatori, procurori, magistrati-asistenti, asistenti judiciari, grefieri si orice alta categorie de personal din cadrul sistemului judiciar,

Regret ca tonul acestui mesaj nu este poate cel mai festiv, mi-as fi dorit acest lucru avand in vedere ca este ultimul mesaj de Ziua Justitiei pe care il transmit ca presedinte al Inaltei Curti.

Aceasta imprejurare nu inseamna insa o nerecunoastere a activitatii dumneavoastra si a atasamentului pe care l-ati aratat fata de valorile justitiei, precum si fata de valorile profesiei din care faceti parte, ci constituie tocmai contrariul.

Va rog sa regasiti in sinceritatea mesajului de astazi tocmai cel mai profund respect pentru aceste merite care va revin.

Totodata, va invit pe toti si ii invit deopotriva pe partenerii esentiali ai justitiei – avocati, notari publici, consilieri juridici etc. – sa raspundem impreuna acestor preocupari, dar si critici care provin din diverse segmente ale societatii, sa raspundem tocmai crescand calitatea actului de justitie si a eficientei acestui serviciu public.

Nu va descurajati, nu apreciati unele elemente contextuale negative ca pe o nerecunoastere a rolului dumneavoastra social; va invit sa faceti tocmai contrariul.

Magistratura, dar nu doar ea, ci toate profesiile juridice sunt profesii de vocatie, iar profesionalismul, pregatirea continua, modul de conduita si curtoazia in raport cu colegii, participantii la proces si societatea insasi sunt cea mai buna modalitate de a intari prestigiul justitiei.

Cetatenii care apeleaza la justitie trebuie sa fie principalul nostru partener si principala noastra garantie pentru a ne asigura si consolida independenta si statutul de putere a statului, increderea societatii este esentiala.

Este convingerea mea sincera ca, prin munca dumneavoastra din precedentul an judiciar, prin competenta profesionala si conduita integra, precum si, nu de putine ori, prin inovatie stiintifica si profesionala, ati contribuit cu totii la consolidarea acestui obiectiv si sunt sigura ca toate problemele cu care ne confruntam astazi pot fi depasite prin coeziune si dedicatie fata de profesia noastra.

La Multi Ani tuturor de Ziua Justitiei!”

Comentarii

# mvai date 6 July 2025 13:41 +29

sa inteleg ca dna Corbu nu ajunge la cecere

# Președinte date 6 July 2025 13:49 +14

Regimen dictatorium, praeses stultus. Foarte bine punctat de dna președinte.

# in virsta date 6 July 2025 13:56 +15

Românii în vârstă își amintesc că au muncit pe brânci ca să clădească o țară, să aibă copii lor locuințe și locuri de muncă la oraș, ca să ce? Ca să le explice procuroarele comuniste renegate Monica Morcovei și Libia Spanciu ce este „statul de drept” capitalist? De ce-ați furat fondurile de pensii la care au contribuit oamenii câte 40-50 de ani înainte de 1989? Unde sunt banii cu care au contribuit și acuma au pensii de mizerie? Vedeți că v-a picat cașcavalul pe jos de la atâtea figuri de stil despre amintirile altora.

# NICOLAE A. date 6 July 2025 15:30 +5

Emoția negativa nu vine din neant și nici din faptul că unii pierd procese. Ea e urmare a acțiunilor și atitudinilor justițiarilor. A pretenției că sunt deasupra tuturor, că sunt supraomeni. A faptului că peste tot pretind exceptii; la vârsta de pensionare, la modul de calcul al cuantumului pensiilor și la multe alte drepturi. Păi atunci ce să zică doctorul care operează pe inima sau creierul omului. Câtă carte și stres are el?.

# Intrebare date 6 July 2025 16:12 +15

Este adevarat ca doamna judecator a lucrat in perioada suspendarii din functie pentru avocatul ala care in 2021 si-a obligat avocatii "nevaccinati" sa se testeze PCR pt Covid, pe cheltuiala proprie, la fiecare 3 zile?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 6.07.2025 – Nicusor Dan a semnat decretul pensionare ca nu avea incotro

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva