CSM DEMONTEAZA O NOUA MINCIUNA GUVERNAMENTALA – Consiliul Superior al Magistraturii prezinta studiul CEPEJ din iulie 2025 privind functionarea sistemelor judiciare din statele UE: „In ceea ce priveste venitul brut al unui judecator la inceput de cariera, analiza datelor comunicate de 27 de state indica faptul ca Romania se situeaza pe locul 20, pe primele trei pozitii aflandu-se Irlanda, Danemarca si Malta. Venitul brut / luna in Romania este similar celui din Lituania” (Graficele)
Consiliul Superior al Magistraturii – condus de judecatoarea Elena Costache (foto) – demonteaza inca o minciuna a guvernului Bolojan legata de judecatori.
CSM a publicat miercuri, 16 iulie 2025, graficele cu veniturile brute si nete ale judecatorilor la inceput de cariera din intreaga Uniune Europeana – conform studiului realizat in aceasta luna de catre Comisia Europeana Pentru Eficienta Justitiei (CEPEJ).
Astfel, Romania se plaseaza pe a douazecea pozitie dintre cele 27 de state-membre UE in ceea ce priveste salariile brute ale judecatorilor (vezi grafic 1).
La capitolul „salarii nete”, Romania ocupa locul 16 dintre 20 de tari cu date disponibile (vezi grafic 2).
Altfel spus (adaugam noi): judecatorii romani nu sunt nici pe departe fruntasii UE cand vine vorba despre salariile la inceput de cariera, contrar propagandei regimului PSD-PNL-USR-UDMR.
Iata comunicatul CSM:
„Analiza comparativa a salariilor judecatorilor in Romania cu salarizarea judecatorilor din alte state ale Uniunii Europene
Observand dezbaterea publica referitoare la veniturile judecatorilor, Consiliul Superior al Magistraturii informeaza societatea prezentand date obiective din studiul CEPEJ emis in iulie 2025 privind functionarea sistemelor judiciare din statele membre ale Uniunii Europene, care cuprinde o analiza comparativa cu privire la salarizarea judecatorilor la nivelul Uniunii Europene, sintetizand date din aproximativ 27 de tari pentru venitul brut si pentru venitul net:
1. In ceea ce priveste venitul brut al unui judecator la inceput de cariera, analiza datelor comunicate de 27 de state indica faptul ca Romania se situeaza pe locul 20, pe primele trei pozitii aflandu-se Irlanda, Danemarca si Malta. Venitul brut / luna in Romania este similar celui din Lituania.
2. Referitor la venitul net al unui judecator la inceput de cariera, cu includerea tuturor sporurilor, Romania se afla pe locul 22 din 27 de tari, respectiv spre finalul clasamentului.
Pozitia Romaniei din acest punct de vedere este similara cu a tarilor aflate pe locurile 23-25, adica spre intervalul celui mai mic salariu net al judecatorului la inceput de cariera in Uniunea Europeana, respectiv Grecia, Slovenia si Croatia. Pozitiile aflate in fata Romaniei prezinta deja o diferenta de salarizare de peste 20-30% in plus net/luna, respectiv Polonia, Lituania si Bulgaria.
3. Din schema nationala de 5.345 de posturi, 2.463 de posturi sunt alocate judecatoriilor, reprezentand aproximativ 46%.
Salarizarea judecatorilor cu grad de tribunal este superioara cu 11% celei de la nivelul judecatoriei, iar cea a judecatorilor cu grad de curte de apel este cu 13% superioara celei de la nivelul tribunalului.
4. Se observa in mod facil din statistica prezentata in studiul CEPEJ din 2025 ca, in ceea ce priveste venitul net al judecatorilor in Romania, cu includerea tuturor sporurilor, acesta se situeaza spre finalul statisticii, Romania fiind precedata de alte 21 de tari in care veniturile nete sunt considerabil mai mari”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Poporul
17 July 2025 13:37
-172
# impostorii dau comunicate
17 July 2025 14:34
+19
# CSM pe coji de nuca
17 July 2025 14:45
+63
# unul din lumea cea mare
17 July 2025 15:36
-157
# Nică cel fără de frică
17 July 2025 19:12
+3
# Cine este solidar cu sefa CSM?
17 July 2025 20:19
+3