16 aprilie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CUCUVEAUA MALAI VISEAZA – Laura Kovesi nu are nicio sansa in functia de procuror sef european. Angela Nicolae demasca "profesionalismul" fostei sefe DNA: "Cum sa pui un procuror sef european care insasi in legislatia interna incerca sa incalce deciziile CCR si dreptul intern, admitand probele ilegal obtinute si considerandu-le legale pentru fabricarea unor dosare, datorita coloraturii politice pe care a avut-o". Exclusiv: iata actul care blocheaza numirea lui Kovesi la sefia MPE (Documente)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 ianuarie 2019 17:28
Vizualizari: 9375

Vestea ca Laura Codruta Kovesi va candida pentru functia de procuror sef european nu a surprins pe nimeni, cu atat mai mult cu cat aceasta informatie era prezentata cu titlu de certitudine inca din 2017, cand se prefigura ca la finalul celor doua mandate in fruntea DNA, "mama catuselor" va face pasul spre aceasta institutie. Desi unii o prezinta drept favorita Europei pentru aceasta functie, ridicandu-i-se lauri pentru marea lupta anticoruptie dusa in Romania, Laura Codruta Kovesi (foto dreapta) nu are practic nicio sansa sa ajunga procuror sef european, atat timp cat in functiile de Procuror General al Romaniei si de procuror-sef DNA a semnat si pus in practica ani la randul un protocol care execede cadrului legal, astfel cum Curtea Constitutionala a stabilit recent. Nu spunem noi ca nu are nicio sansa la aceasta functie, ci o spun chiar actele care au stat la baza infiintarii institutiei de procuror sef european, acte la care, ce sa vedeti, a contribuit masiv cea care a fost aruncata dupa gratii 770 de zile si purtata in catusele DNA sub mandatele lui Kovesi.


"Corpus Juris", piata de hotar a lui Kovesi

Fosta sefa a Departamentului de Relatii Internationale din Parchetul General, procuroarea Angela Nicoale (foto stanga), caci despre ea este vorba, a prezentat exclusiv pentru Lumea Justitiei dovada suprema ca gandurile de preamarire europeana ale lui Kovesi vor ramane vise. Iar asta pentru ca europenii nu vor putea accepta sa puna intr-o functie atat de inalta un procuror care, prin voia sa, a incalcat expres articole care privesc modul de functionare al institutiei Procurorului sef european, semnand un Protocol declarat nelegal.

Concret, in "Corpus Juris – dispozitii penale privinde protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene", proiect privind dreptul penal general si procedura penala, care reprezinta un studiu realizat la cererea Parlamentului European cu aportul Asociatiilor Juristilor Europeni si sub patronajul Directiei Generale de Control Financiar a Comisiei Europene, se prevede ca in materia procurorului european sunt vizate a fi excluse probele obtinute nelegal in dosarele penale. In fapt, taman acel tip de probe care au stat la baza a zeci de dosare pritocite la DNA in mandatele lui Kovesi!

Acest lucru este prevazut la art. 33 din Corpus Juris care prevede urmatoarele (facsimil): "Excluderea probelor obtinute prin incalcarea regulilor de drept.

1.Intr-o urmarire pentru una din infractiunile prevazute mai sus (art. 1-8) o proba trebuie sa fie inlaturata daca a fost obtinuta de organele comunitare sau nationale, fie prin incalcarea drepturilor fundamentale, consacrate prin CEDO, fie prin incalcarea regulilor europene, prevazute mai sus (art. 31 si 32), fie prin incalcarea dreptului national, aplicabil fara a se justifica prin regulile europene amintite.

2.Dreptul national, aplicabil pentru a rezolva problema de a sti daca proba a fost obtinuta legal sau ilegal, trebuie sa fie dreptul tarii unde a fost obtinuta proba. Cand o proba a fost legal obtinuta, in acest sens, nu trebuie sa se poata opune folosirii ei doar faptul ca obtinerea ar fi fost ilegala in tara de folosinta. Dar, trebuie sa-i putem mereu opune folosirii unei asemenea probe, faptul ca obtinerea ei, desi aparent conforma cu dreptul tarii unde a fost obtinuta, a incalcat drepturile consacrate prin CEDO sau regulile europene (art. 31 si 32)".

Un aport masiv in realizarea acestui "Corpus Juris" l-a avut si Angela Nicolae, aceasta ocupand pentru multi ani functia de presedinte al Asociatiei pentru protectia intereselor finanicare ale Uniunii Europene. Adica fix una dintre asociatiile care au contribuit la crearea acestui cadrul pentru functia procurorului sef european.

"Corpus Juris", la care au lucrat experti si profesori recunoscuti la nivel international, are rolul de a realiza o legislatie cuprinsa din totalitatea legilor in vigoare in statele membre UE si de a le armoniza, in vederea crearii unui drept penal european care sa protejeze interesele financiare ale Uniunii Europene.

De precizat ca in acest "Corpus Juris" s-a propus si infiintarea Ministerului Public European (MPE) si a conducatorului acestei institutii, respectiv Procurorul sef european, functie pentru care Kovesi acum candideaza. Caci, in structura sa, este prevazut ca MPE sa fie condus de un procuror sef european si de doi procuror-sefi adjuncti europeani. Atributul procurorului sef european este de a coordona procurorii europeni delegati, care actioneaza pe teritoriul statelor membre.


Laura Codruta Kovesi nu poate ajunge procuror sef european dupa semnarea unui protocol ilegal

Intr-o astfel de dimensiune Laura Codruta Kovesi tot isi inchipuie ca va candida si va reusi sa fie numita pe cea mai inalta treapta a procuraturii europene. Pentru aceasta insa trebuie sa mai treaca de niste comisii si de un interviu sustinut in fata expertilor europeni, fiind necesar ca, dincolo de cunoasterea mai multor limbi straine, sa aiba habar si de procedura penala, nu doar interna, ci si internationala, precum si sa faca dovada respectarii drepturilor fundamentale pe parcursul activitatii sale pe plan national.

Ne intrebam totusi, pusa in fata unei comisii pentru numirea in functia de procuror sef european, cum va explica Laura Codruta Kovesi expertilor europeni care o vor audia urmatoarele:

-Semnarea protocolului din 2009 incheiat de Parchetul General pe care il conducea si Serviciul Roman de Informatii, protocol declarat ilegal de CCR;

-Echipele mixte formate prin protocolul din 2009, alcatuite din procurori si ofiteri de informatii;

-Probele nelegale atasate la dosarele penale, care au fost intocmite cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii, care nu este organ de urmarire penala;

-Violarea flagranta a drepturilor fundamentale prin secretizarea unor probe din dosare, care mai tarziu s-au dovedit a fi obtinute cu incalcarea legii, care au generat incalcari ale principiilor fundamentale;

-O sumedenie de actiuni disciplinare care vizeaza activitatea desfectuoasa la DNA;

-Girarea unor abuzuri la DNA Ploiesti si DNA Oradea, comise de procurori astazi vizati de anchete penale care au marturist ca se consultau cu Laura Kovesi; etc..

Angela Nicolae: "In conditiile acestor exigente, nu prea ar avea sanse sa fie procuror sef european"

In contextul candidaturii sale la sefia MPE, nu putem sa omitem faptul ca sefa Relatiilor Internationale din PICCJ, Angela Nicolae, avand o buna cunostinta a functionarii institutiilor europene, dar si o aprofundata stiinta a Dreptului, a fost la un moment dat in carti pentru a ocupa functia de Procuror sef european. Peste toate, consideram ca se cade sa relatam o intamplare povestita de Angela Nicolae, petrecuta la inceputul mandatului de procuror general al lui Kovesi la PICCJ. Aflata intr-o vizita de lucru organizata la Ministerul Justitiei din Franta, in Paris, unde era insotita de Angela Nicolae, Laura Codruta Kovesi a avut ghinionul de a fi ignorata, in timp ce sefa Departamentului de Relatii Internationale a fost prezentata ca fiind Procurorul General al Romaniei. Acest incident ar fi infuriat-o teribil pe Kovesi, care ar fi indraznit chiar sa emita o serie de amenintari. Fotografia de mai jos este facuta chiar in timpul vizitei de la Paris, cand Angela Nicolae a fost confundata cu Kovesi, crezandu-se ca ea este procuror general.


Sa fi contribuit aceste elemente la incatusarea Angelei Nicolae, nu stim, dar cert este ca interviul realizat cu aceasta de Lumea Justitiei, pe care il prezentam mai jos, si marturisirile facute sunt extrem de relevante in contextul actual:

"Am auzit in ultima vreme ca Laura Codruta Kovesi si-a depus candidatura cu functia aceasta de procuror-sef european. Eu am fost presedinta unei asociatii pentru protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene, care s-a ocupat de aceasta institutie a procurorului european. Practic, in anul 1998, am fost instalata de catre un profesor, Francesco De Angelis, care era director al Directiei generale de control financiar al Comisiei Europene, in functia de presedinte al Asociatiei pentru protectia intereselor finanicare ale Uniunii Europene, era o mare onoare pentru mine, pentru ca in acel moment numai trei tari din estul Europei, respectiv Romania, Cehia si Polonia, au fost alese pentru infiintarea unor astfel de asociatii non-guvernamentale. Aceste asociatii au lucrat impreuna cu mari profesori de drept de la Universitatea din Madrid, Universitatea din Cambridge, Universitatea din Sorbona, Universitatea din Atena si alte mari universitati, la aceasta institutie a procurorului european. Eu fiind presedinta acestei asociatii, pot sa spun ca am participat la majoritatea sedintelor, inca din anul 1998, in care s-au discutat aspecte privind organizarea, functionarea acestei institutii a procurorului european.

Oamenii care au lucrat la aceasta institutie erau oameni cu o sclipire extraordinara intelectuala, cu o experienta foarte mare in materie. De aceea, eu ii doresc sa mearga la Luxemburg, decat sa mearga la 'Tenerife', dar cred ca la nivelul exigentelor care se cer, si anume o buna pregatire profesionala, o buna cunoastere a limbilor straine, deci, nu numai o limba straina, limba engleza... Un atuu pentru a accede la aceasta functie este sa cunosti de la doua limbi straine in sus. Ii doresc sa aiba succes, dar cred ca in conditiile acestor exigente, nu prea ar avea sanse sa fie procuror sef european".

"Desigur activitatea pe care eu am desfasurat-o ca presedinta a Asociatiei pentru protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene, aprecierile pe care le-am avut din partea colegilor europeni, au dus si la un conflict care s-a iscat intre mine si ea, cu privire la aceasta institutie, mai bine zis, referitor la faptul ca ea se temea ca pot, datorita experientei mele, si datorita activitatii mele in acesto domeniu al institutiei procurorului european, pot sa ocup functia la care ea visa, fiind ahtiata de putere, de imagine, si asa mai departe, ea dorind sa ia aceasta functie dupa al doilea mandat de procuror general.

Desi aceasta activitate a procurorului european s-a amanat de foarte multe ori, pentru ca au fost divergente cu privire la competenta materiala, cu privire la sediul pe care il va avea acest parchet european si stiam ca nu se va rezolva rapid aceasta problema. In ultima vreme se vorbeste ca este posibil ca activitatea procurorului european sa incepa abia in ultimul trimestru al anului 2020".

"Eu, daca eram lasata sa imi continui activitatea – pentru ca s-au promovat nonvalorile, eu vorbesc despre ea, care venise cu trei dosare – poate ca mai aveam multe de spus. In momentul in care s-a facut acest Corpus Juris, eu am lucrat la regulamentul de organizare si functionare, a fost introdus un articol, articolul 33, unde se prevede 'excluderea probelor obtinute prin incalcarea regulilor de drept'. Vedeti, chiar si in materia procurorului european sunt excluse astfel de probe, apropo de protocoale. Cand sunt incalcate regulile de drept, practic aceste probe trebuie sa fie excluse.

Pozitia Uniunii Europene si a unor experti de mare anvergura a fost de a se preciza ca aceste probe care sunt obtinute prin incalcarea regulilor de drept trebuie sa fie excluse. Si atunci, cum sa pui un procuror sef european care insasi in legislatia interna incerca sa incalce deciziile Curtii Constitutionale si dreptul intern, admitand probele ilegal obtinute si considerandu-le legale pentru fabricarea unor dosare, datorita coloraturii politice pe care a avut-o".

Comentarii

# unu8l din lumea cea mare date 23 ianuarie 2019 18:04 +18

ce mi/ar placea sa ajunga ,,procurator sef european,, ca sa inceapa sa/i aresteze si pe aia pe acolo(oare tot la ordinele lui coldea si hitlerica in spilhozeni?)sa inceapa sa/i ia la fugarit sa vada si europenii cum a fost cu lupta PENTRU CIT MAI MULTA CORUPTIE.SINT CURIOS CE MEDALII AR PRIMI SI D3E LA CE AMBASADORI LA MULTA UE

# DODI date 23 ianuarie 2019 18:42 +9

Nu are rost să vii cu argumente logice, legice sau morale la sfertodocți precum ciolanis, tractoristul, garcea sau pupincuriștii procurori din CSM. Asta ca să nu mai vorbim de unii din UE care sunt loviți 25 de ore din 24 de sciatică și de efectele cronice ale acesteia. Diplomele și medaliile acordate cu larghețe de țări din UE slujirii demonstrează faptul că în promovarea unor conducări în UE nu se bazează pe meritocrație ci se țin cont de alte criterii decât cele exstente în... manuale. Un exemplu este și fostul comisar șef pe agricultură în UE neaoșul român julien.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 23 ianuarie 2019 18:07 +14

O NPOZA FACE CIT 1000 DE CUVINTE.........ASTA TOT TIMPUL POARTA CIORAPEI INDUNGATI,ASTA MEREU S/A CREZUT LA BASCHET SI DE AIA A SI ARUNCAT JUSTITIA LA COS......SAU ALTA VARIANTA AVEA O PREMONITIE CA IN SEZONUL 2019 O SA SE POARTE DUNGI IN TENERIFE

# rememeber date 24 ianuarie 2019 18:22 +3

Kovesi, poarta ciorapi vargati, anticipand ce haine va purta in viitor. Auzi la ce-o imping securistii? Sa candideze la postul procuror sef european!! Sunt atat de bolnavi cu capul, Kovesi si cei ce stau in spatele ei incat cred ca li se cuvine tot, inclusiv posturile importante la nivel european.

# Dorina date 23 ianuarie 2019 18:56 +3

Dra are sosete atat de dragute, cu dungi negru cu gri… atat de elegante si potrivite tinutei abordate! Le va implementa si in UE!

# Intrebare date 23 ianuarie 2019 19:46 +1

Daca prin lege respectiv cpp nu se prevedea ca sri sa faca interceptari ...de ce parlamentul nu a dat lege sa spuna cine sa faca interceptarile?e abjz in serviciu pt parlament ..

# Adina Ap date 23 ianuarie 2019 22:51 -23

E buna c-o oarecare îndoială afirmația ta. Am văzut adineaori ca Laura C. K.. e cu sustinere totuși, de-i pe lista scurta de 5, din 30 candidati. Noi am fost pe bune curajoși cu 3 candidati. Ba s-a apreciat ca a fost revocata cu forcepsul de Toader T., căruia i-au cazut biluțele... glumesc...gradele! E tare la stres, o fi zisi cei de la Parchetul din Luxemburg. Ba si decret prezidențial pe necorespundere si nerecunoastere, cu acceptul lui Toader. Ce mai, ar fi tare sa avem Presedinte UE, prima data in istoria noastra, Papa de la Roma cu zvanc prin Bucuresti, Iasi, Necula, primul Procuror sef european din istorie, salariile politistilor clar ca parte in EPPO European Politice. Bănuiesc ca nu ai pierdut examenul Angelico si de invidie ai iesit pe scena lately...?

# Capac date 24 ianuarie 2019 08:39 +5

Revocată și cunoscut abuzivă, sigur e pe lista scurtă. Aia din coș. :-*

# Pintea date 23 ianuarie 2019 23:04 +6

Acolo o vor vedea toti cat este de incompetenta! Sau poate ca este dorita ca sa aplice si in UE tiparul atrocitatilor din RO si sa ii aresteze si pe europenii aia, care sant cam varza unii dintre ei. Toate tarile colcaie de corupti mari, care sant in functii importante la Bruxelles, dar care sant mari partizani ai coruptiei de la noi.

# livia date 24 ianuarie 2019 07:22 +4

La cat de prosti s-au dovedit acesti europeni bolnavi de sciatica, care inghit pe nemestecate toate minciunile macoveicii bolnava la randul ei de aceeasi sciatica, nu m-ar mira ca sa o accepte pe cucuveaua mov. Numai noi ne uitram la ei ca la soare; ei sunt niste oameni obisnuiti cu vicii dovedite, care isi urmaresc foarte bine interesele personale.

# camelia date 24 ianuarie 2019 12:47 -1

La ce alcoolici si manipulatori conduc UE, totul este posibil. Însusi Dragnea o va sustine daca i se albesc dosarele.

# Amo date 24 ianuarie 2019 15:33 +2

Kovesi si Lazar ar trebui sa mearga la puscarie si sa raspunda pentru toate neregulile pe care le-au facut de-a lungul anilor. S-au crezut Dumnezei , si-au batut joc de justitia tarii si de statul de drept , au incalcat cu buna stiinta legile tarii , au bagat oameni nevinovati la inchisoare pentru ca asa vroiau ei , vrand sa-si arate puteriile si acum ,nu se mai dau plecati , nu raspund pentru nimic, sunt sustiniti de johan(alta catastrofa) si noi asteptam sa raspunda aceasta "caracatita"care s-a intins tentaculele veninoase peste justitia Romaniei.Cand ii vom vedea dupa gratii putem spune ca s-a facut dreptate.

# Gigel date 24 ianuarie 2019 15:37 +1

Imi pare rau dar aici gresiti .E chiar normal ca europenii sa o puna acolo! De ce ?pentru si acolo trebuie sa fie cineva care le reprezinta interesele(politice sau economice) , iar Luluta s-a dovedit foarte ascultatoare in acest sens.Ganditi-va , cate matrapazlacuri au facut multinationalele pe aici ...Microsoft, Eads, Sweighofer, bancile si firmele mari straine care declara profit infim etc. si nu i-a luat nimeni la intrebari.Un asemenea om trebuie si acolo , face figuratie cu 2/3 gaini incatusate pe te miri unde , si restul merge ca pe roate , asa cum i se dicteaza...Fitoasa aia cica e pe lista scurta de 5...5 lichele probabil , ca si aia or avea oportunistii lor infecti...

# Gigel date 24 ianuarie 2019 15:51 +1

Imi pare rau dar aici gresiti .E chiar normal ca europenii sa o puna acolo! De ce ?pentru si acolo trebuie sa fie cineva care le reprezinta interesele(politice sau economice) , iar Luluta s-a dovedit foarte ascultatoare in acest sens.Ganditi-va , cate matrapazlacuri au facut multinationalele pe aici ...Microsoft, Eads, Sweighofer, bancile si firmele mari straine care declara profit infim etc. si nu i-a luat nimeni la intrebari.Un asemenea om trebuie si acolo , face figuratie cu 2/3 gaini incatusate pe te miri unde , si restul merge ca pe roate , asa cum i se dicteaza...Fitoasa aia cica e pe lista scurta de 5...5 lichele probabil , ca si aia or avea oportunistii lor infecti...

# Va rugam , cineva sa instiinteze comisia aia UE date 24 ianuarie 2019 17:10 +3

de tot ce a facut grasana plagiatoare Covesi. Poate cineva din justitie (poate doamna Garbovan ) sa le "esplice" la aia cum sta treaba cu nesimtita asta care trebuie sa infunde puscaria si nicidecumm sa s pituleasca pe-afara , iar cand vine unul ca Basescu s-o aduca la loc !!!

# Amo date 24 ianuarie 2019 17:17 +1

Cum sa pui o catastofa cum e Kovesi , venita din cuca macaii cu trei dosare amarate procuror sef european??? Pai daca ajunge si asta procuror sef european, fara pregatire, cu prostia la ea acasa , cu slogane pe care le repeta la nesfarsit, cu nesimtirea care o caracterizeaza si dupa ce a dat justitia romana peste cap.. atunci Doamne fereste! oiricine cu tupeu , cunostinte si bani poate ajunge ce vrea , cand vrea si unde vrea.

# escu date 24 ianuarie 2019 17:34 +1

Credeți că singurică a gândit acest lucru? NOOO! Madama Macovei a nășito la foncțiile de procuror șef și procuror șef DNA (aici trebuie să-i menționăm și pe Ponta și pe Nutzy Udrea) și tot ea vrea să-i fie nașă și ca procuror sef european. La cât este de îmbârligătoare, manipulatoare și pornită împotriva ROMÂNIEI s-ar putea ca Macovei să-i prostească pe popularii europeni și să obțină sinecura pentru Luluța.

# Io* date 24 ianuarie 2019 19:24 +5

Buey da’ ce prostovani mai sunt unii repeziți în aprecieri! Dar de ce să nu fie lăsată Huiduma să acceadă în funcția de prosecutor oiropean? Nimic mai armonios decât o asemenea oportunitate. Prima la mânuță, că se aplică vechea stratagemă cu promovarea prostului / proastei în scopul debarasării definitive de însuși / însăși prostul / proasta, Vrei să scapi de un netot? Promovează-l! Apoi , al doilea aspect minunat al acestei opțiuni rezultă din asentimentul sciaticilor etilici de la Briusel. Dacă tot au fost așa de încântați de prestația Huidumei, să și-o ieie acasă și să se spele cu ea pe cap! Iar al treilea motiv este unul de factură intuitivă: las că o să fie nevoită Lulutza să meargă în Italia ca să ancheteze corupția unor famiglii așa… mai tradiționale, cum ar fi cele din zona Napoli. Inga așa tăte trebile se vor aranja de la sine, într-un deznodământ cum nu se poate mai mulțumitor pentru toată lumea!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2021 – La ICCJ se coace riposta impotriva avocatilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva