Despre libertatea de exprimare, statul de drept si independenta justitiei
Libertatea de exprimare este garantata intr-o societate democratica si, parafrazand un citat celebru, justitia va veghea pana la moarte pentru asigurarea dreptului oricarui cetatean de a iesi in strada pentru a arunca cu pietre in ea.
Cu toate acestea, insasi ideea de a protesta ori de a exercita orice fel de presiuni pentru schimbarea unui judecator dintr-un dosar in curs de judecata este incompatibila cu statul de drept si cu principiul independentei justitiei.
Dar ce mai conteaza vorbe abstracte precum statul de drept, independenta justitiei, principiile democratice, cand avem oameni care sufera si oameni care profita de pe urma suferintei lor?
Ceea ce nu se cunoaste in spatiul public este ca in instantele din Romania judecatorii se confrunta in mod regulat cu astfel de presiuni ale partilor din dosare. Atunci cand nu ne convine ca ni s-a respins o solicitare ori ca s-a dispus o masura in dosar, ne cautam dreptatea in online, in presa si mai nou in strada.
Pentru ca atat am inteles noi din democratie: demos si kratos, deci puterea poporului!
Asadar, trebuie sa ne facem singuri dreptate! Daca suntem uniti putem castiga! Aducem noi justitia pe calea cea dreapta! Pentru ca, nu-i asa, noi stim mai bine decat oricine ce trebuie facut in dosarul penal si in dosarul disciplinar impotriva judecatorului. De ce stim noi mai bine? Pentru ca suntem multi, fireste! Si traim intr-o democratie, asa ca noi, poporul, avem puterea, noi trebuie sa decidem, pentru ca forta poate invinge si cele mai bune argumente.
Si, nu-i asa, Justitia trebuie sa faca dreptate! Dar nu orice dreptate, ci dreptatea noastra! Desigur ca maine s-ar putea ca dreptatea mea sa nu fie aceeasi cu dreptatea ta, dar demos si kratos, cine va avea mai multi sustinatori, mai multe like-uri si mai mai multi followeri, acela trebuie sa castige. Ce alt criteriu poate fi mai specific democratiei si obiectiv?
Poate ca 34 de ani au fost prea putini pentru a intelege pe deplin ce inseamna si ce presupune democratia si de aceea ne-am oprit la demos si kratos. Principii precum independenta justitiei si separatia puterilor sunt concepte prea abstracte si indepartate, le-om invata si pe acestea, dar mai tarziu!
Altfel, teoria pe care o cunoastem, pe care o clamam si o sustinem cel putin pana cand interfereaza cu propriile interese este urmatoarea:
Justitia independenta este un pilon fundamental al unei societati democratice. Aceasta trebuie sa functioneze fara influenta factorilor externi, inclusiv presiunile opiniei publice, pentru a asigura un proces echitabil si impartial pentru toti cetatenii. Pentru judecatori, Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii indeplineste functia de instanta in materie disciplinara si trebuie, in consecinta, sa se supuna acelorasi rigori si principii aplicabile justitiei realizate de instantele de judecata.
Independenta justitiei protejeaza drepturile individuale si mentine echilibrul puterilor in stat, prevenind abuzurile si asigurand ca legile sunt aplicate uniform, fara favoritism sau discriminare. Este esential ca judecatorii sa fie liberi sa urmeze legea si sa ia decizii bazate pe dovezi, fara a fi constransi de curentele populare si fluctuatiile opiniei publice.
Opinia publica poate fi volatila si adesea influentata de emotii, perceptii si informatii incomplete sau eronate. Daca justitia ar ceda in fata acestor presiuni, ar putea duce la decizii care nu se bazeaza pe lege si pe fapte, ci pe sentimentele si dorintele colective ale societatii. Acest lucru ar putea submina statul de drept si ar putea duce la persecutii nedrepte sau la achitari nejustificate.
Cand deciziile judiciare sunt influentate de sentimentele sau dorintele publicului, riscam sa alunecam spre arbitrariu si sa compromitem principiile de baza ale democratiei si ale statului de drept.
Faptul ca exista persoane care ignora cu nonsalanta toate aceste principii, desi prin natura profesiei ori a functiei detinute se prezuma ca le cunosc, este dificil de explicat altfel decat in cheia exercitiului de imagine ori a diversiunii.
Chiar daca poate oferi publicului satisfactii de moment, justitia populista nu serveste interesele dreptatii pe termen lung. Dar probabil ca asta vom afla pe termen lung, cu siguranta mai lung de 34 de ani.
sursa: Facebook
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Figi 26 April 2024 15:10 +145
# Stoica Daniela 26 April 2024 16:06 +39
# Pai, și de de vă este frica,domnule? 26 April 2024 16:27 -3
# Stoica Daniela 26 April 2024 16:47 +36
# Catalin 26 April 2024 17:52 +45
# Glossă 26 April 2024 20:04 +16
# George 26 April 2024 20:53 +7
# carlanul vesel 27 April 2024 08:44 +8
# Cârcotaș 27 April 2024 10:22 +9
# Rem Pacta 27 April 2024 11:43 +53