19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESUETUL PREDOIU – Asociatiile magistratilor activisti il acuza pe ministrul Justitiei Catalin Predoiu dupa atacul impotriva judecatorilor si procurorilor care participa la conferinte: “Desconsidera dreptul magistratilor la asociere, dar si dreptul judecatorilor si procurorilor la formare profesionala continua, jignind fara niciun fel de temei un intreg corp profesional... O astfel de mentalitate desueta este specifica unor perioade pe care le credeam demult apuse”

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 March 2022 10:46
Vizualizari: 4380

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a jignit fara niciun fel de temei intregul corp al magistratilor. A facut-o in momentul in care a atacat judecatorii si procurorii care participa la conferinte, tin cursuri, dau interviuri si emit comunicate, intrebandu-se cand mai au acestia timp sa solutioneze dosare. Iar in acest fel, Predoiu a desconsiderat dreptul magistratilor la asociere, dar si dreptul la formare profesionala continua.


 

Acuzatiile au fost lansate de asociatiile magistratilor activisti, intr-un comunicat de presa comun, dat publicitatii vineri, 18 martie 2022. Si anume Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, condusa de judecatorul Dragos Calin de la Curtea de Apel Bucuresti (foto 2), Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor, fondata de procuroarea DNA Alexandra Carmen Lancranjan (foto 1), si Asociatia Initiativa pentru Justitie a procurorului militar Bogdan Pirlog (foto 3).

Cele trei ONG-uri precizeaza ca afirmatiile lui Catalin Predoiu devoaleaza o mentalitate desueta, specifica unor perioade despre care se credea ca sunt apuse. De asemenea, pozitia ministrului Justitiei nu face altceva decat sa intareasca ingrijorarile privind modul in care se va putea asigura in viitor respectarea regulilor minimale ale unui stat democratic cu privire la exercitarea activa a intereselor profesionale in cadrul asociatiilor.


Prezentam comunicatul comun al celor trei asociatii ale magistratilor activisti:


“Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor si Asociatia Initiativa pentru Justitie au luat act de declaratiile ministrului justitiei, dl Marian-Catalin Predoiu, din cuprinsul unui interviu acordat portalului juridice.ro ('As intreba pe fiecare magistrat care participa la conferinte, tine cursuri, da interviuri, emite comunicate, cate dosare a solutionat in ziua respectiva sau cand recupereaza acel timp pentru munca pe dosare concrete de justitie').

Prin aceasta declaratie, ministrul justitiei desconsidera dreptul magistratilor la asociere, dar si dreptul judecatorilor si procurorilor la formare profesionala continua, jignind fara niciun fel de temei un intreg corp profesional si pe reprezentantii acestuia in cadrul asociatiilor profesionale.

Potrivit Avizului Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni nr. 23 (2020) – Rolul asociatiilor judecatorilor in sprijinirea independentei judiciare:

”14. Dreptul de asociere nu este doar in interesul judecatorului. In ceea ce priveste judecatorii, acest drept este in interesul intregului sistem judiciar. Dreptul de asociere al judecatorilor este prevazut expres in Principiile fundamentale ale ONU privind independenta sistemului judiciar, in Principiile de la Bangalore privind conduita judiciara si Carta universala a judecatorului. (…)

17. Primul obiectiv al asociatiei de judecatori – cel de a asigura si de a apara independenta sistemului judiciar – include, printre altele, apararea judecatorilor si a sistemului judiciar in fata oricaror incalcari ale independentei, solicitarea resurselor necesare si a conditiilor de munca satisfacatoare, incercarea de a obtine o remuneratie adecvata si securitate sociala, respingerea criticilor si a atacurilor injuste indreptate impotriva sistemului judiciar si a judecatorilor, precum si stabilirea, promovarea si implementarea unor standarde etice si asigurarea nediscriminarii si a echilibrului de gen. (…)

33. Multe asociatii ale judecatorilor sunt implicate in formarea judecatorilor, fie prin organizarea formarii sau prin elaborarea materialelor pentru formare sau asigurarea infrastructurii necesare pentru formare, prin asigurarea de formatori cu experienta sau cel putin prin comunicarea unor recomandari catre institutia insarcinata cu organizarea formarii. (…)

78. Principalele obiective ale asociatiilor de judecatori – promovarea si apararea independentei judecatorilor si a sistemului judiciar, a statului de drept si a drepturilor omului – sunt conforme cu principiile fundamentale ale Consiliului Europei si cu angajamentele statelor sale membre. Acest interes comun ar trebui sa conduca la eforturi comune ale asociatiilor de judecatori si ale statelor membre. (…)

80. Prin urmare, statele membre ar trebui sa ofere un cadru care sa permita judecatorilor sa-si exercite liber dreptul de a se asocia si in interiorul caruia asociatiile de judecatori sa poata lucra eficient pentru realizarea obiectivelor lor. (…)

82. Politicienii nu ar trebui sa incerce sa influenteze judecatorii sau asociatiile acestora pentru a sprijini interesele partidelor politice, prin amenintari, acuzatii nejustificate sau campanii media, prin asigurarea unor promovari profesionale sau beneficii pentru conducerea sau membrii asociatiei sau prin orice alte mijloace.'

De asemenea, prin Avizul nr.4 (2003) privind formarea initiala si continua specifice judecatorilor la nivel national si european, se arata ca sistemul judiciar trebuie sa joace un rol major sau sa fie responsabil pentru organizarea formarii si ca formarea nu trebuie sa fie incredintata puterii executive sau puterii legislative. Implicarea asociatiilor judecatorilor, care sunt foarte aproape de nevoile si de experienta practica a membrilor lor, este prin urmare foarte potrivita:

'2. Independenta sistemului judecatoresc confera drepturi judecatorilor la toate nivelurile, indiferent de competenta teritoriala, impunand totodata şi anumite obligatii de ordin etic. Acestea din urma includ obligatia de a depune toate diligentele pentru in vederea indeplinirii atributiilor judiciare intr-un mod profesional, ceea ce implica faptul ca trebuie sa posede calitati profesionale dobandite, mentinute si imbunatatite prin formare, fapt care reprezinta atat o obligatie, cat si un drept.

3. Este esential ca judecatorii sa aiba, dupa selectia ulterioara absolvirii studiilor de drept, o instruire detaliata, amanuntita si diversificata, pentru a-si indeplini obligatiile intr-un mod satisfacator.

4. Formarea in acest fel reprezinta totodata o garantie a independentei şi impartialitatii lor, in conformitate cu cerintele Conventiei privind protectia drepturilor omului şi a libertatilor fundamentale.'

Aceleasi principii au fost preluate si in avizele Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni.

O astfel de mentalitate desueta (cum o califica insusi emitentul declaratiilor) este specifica unor perioade pe care le credeam demult apuse, nu poate fi acceptata si confirma intru totul refuzul exprimat de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor si Asociatia Initiativa pentru Justitie de a purta orice fel de discutii cu un om politic cu care nu impartasesc niciun fel de valori comune.

Toata activitatea asociatiilor profesionale ale judecatorilor si procurorilor este benevola, neremunerata, realizata exclusiv in afara sarcinilor de serviciu, prin eforturi imense.

Prin asemenea demersuri au fost obtinute dezlegari ale unor probleme esentiale ale sistemului judiciar, prin hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene, avizele Comisiei de la Venetia, Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni si Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni, precum si rapoartele GRECO, esentiale pentru statul de drept in Romania, dar pe care ministrul justitiei refuza sa le ia in considerare.

De asemenea, o parte dintre magistratii care au luptat in ultimii ani pentru independenta justitiei si principiile statului de drept s-au trezit cercetati disciplinar si chiar propusi pentru suspendare din functie de Inspectia Judiciara pentru presupuse convorbiri private sau, dupa caz, comunicate ori interviuri publice, ceea ce face ca atitudinea actualului ministru al justitiei sa ridice si mai mult nivelul de ingrijorare cu privire la modul in care se va putea asigura in viitor respectarea regulilor minimale ale unui stat democratic cu privire la exercitarea activa a intereselor profesionale in cadrul asociatiilor, astfel cum este sustinuta de rapoartele Comisiei Europene si de hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania

Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor

Asociatia Initiativa pentru Justitie”

Comentarii

# Ana date 20 March 2022 12:42 +103

Poate ca ar fi momentul ca ministrul Predoiu sa isi dea demisia? Sau sa fie demis? Cu siguranta ca se gasesc inlocuitori mult mai buni.

# maxtor date 20 March 2022 13:08 0

noi recomandam timp pentru socializare, sa nu se alieneze https://www.luju.ro/static/smiles/rolleyes.gif

# Victima sostemului judiciar date 20 March 2022 13:24 -1

Cand erau in cardasie cu el era bine?, ce gasca de golani care noi mai si credem ca niste prosti ca ei chiar judeca si fac dreptate. Parerea mea este ca sunt niste golani platiti regeste...

# DODI date 20 March 2022 14:17 +187

Lumea justiției trebuie să se obișnuiască cu gândul că pupincurist pedelist PERDOIU nu gândește, nu emană inteligență sau profesionalism ci doar o scârboasă obediență dusă la extrem, nefiind altceva decât un slugoi cu pretenții de ștaif, dar cu grave carențe caracteriale și morale.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva