29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESUVERANIZAREA JUSTITIEI – Avocatul Adrian Toni Neacsu analizeaza tentativa de eliminare a sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR: “Legiferarea sau arogarea libertatii de a ignora sau aplica deciziile Curtii Constitutionale dupa bunul plac al judecatorului inseamna delegitimarea constitutionala a acestuia si desuveranizarea lui... Cat timp justitia nu se mai infaptuieste in numele legii si cu respectarea infailibilitatii Constitutiei ea nu mai este expresia suveranitatii nationale”

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 August 2022 12:40
Vizualizari: 3073

Eliminarea din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor a sanctiunii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR reprezinta o deligitimare constitutionala a judecatorului si o desuveranizare a acestuia. Concluzia ii apartine avocatului Adrian Toni Neacsu (foto).


 

Intr-o analiza postata pe pagina sa de Facebook, luni, 22 august 2022, Neacsu face o scurta trecere in revista a evenimentelor care au dus la nerespectarea deciziilor CCR, totul culminand cu propunerea ministrului Justitiei Catalin Predoiu de abrogare a abaterii disciplinare de nerespectare a deciziilor CCR, abatere pe care fix Predoiu a introdus-o in lege, asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit (click aici pentru a citi). Amintind ca deciziile CCR sunt obligatorii potrivit art. 147 alin. 4 din Constitutia Romaniei, avocatul Adrian Toni Neacsu atrage atentia ca atat timp cat justitia nu se mai infaptuieste in numele legii si cu respectarea infailibilitatii Constitutiei Romaniei (art. 1 alin. 5 si art. 124 alin. 1) ea nu mai este expresia suveranitatii nationale, in sensul aplicarii doar a vointei poporului exprimata nemijlocit si deplin prin Constitutie.


Iata analiza avocatul Adrian Toni Neacsu:


S-a spus ca propunerile Ministerului Justitiei privind eliminarea din legislatie a interdictiei pentru judecatori, sub sanctiunea existentei unei abateri disciplinare, de nerespectare a deciziilor CCR ar fi un atentat la suveranitatea nationala.

Probabil ca asa este, dar eu as fi mai aplicat si as spune ca este in primul rand o incercare de desuveranizare a justitiei insasi.

Judecatorul roman este singurul indreptatit pe teritoriul national sa infaptuiasca justitia, adica sa aplice si sa interpreteze legea in cazuri particulare. Pentru ca in statul de drept judecatorul nu poate decide arbitrar si nu poate inventa reguli de drept el este supus tuturor legilor nationale aplicabile unui caz anume; cand spunem ca nimeni nu este deasupra legii trebuie sa avem in vedere in primul rand instantele judecatoresti.

Hotararile judecatoresti se pronunta in numele legii, subliniindu-se astfel caracterul impersonal, obiectiv si inevitabil al infaptuirii justitiei.

Ei bine, legea insasi este expresia exercitarii in concret a suveranitatii nationale prin intermediul Parlamentului sau a legiuitorului in general, asa cum o spune art. 2 alin 1 din Constitutie.

In consecinta, respectand si aplicand legea judecatorul respecta si apara insasi suveranitatea nationala.

Insa, in sistemul nostru constitutional judecatorul obisnuit nu poate interpreta si aplica direct in cazuri concrete dispozitiile celei mai importante legi, prima in ierarhia normativa, superiora tuturor celorlalte, Constitutia. Desi suprematia ei este recunoscuta, teoretic cel putin, mecanismele procedurale nu ii permit judecatorului de caz sa o aplice direct, inlaturand eventual celelalte dispozitii legale care i se opun.

Pentru aceasta sistemul nostru constitutional a creat Curtea Constitutionala, cu rol de garant al suprematiei Constitutiei si de singur interpret oficial al ei.

Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii pentru toti (art. 147 alin. 4), adica in primul rand pentru judecatori care, atunci cand o norma legala este in conflict cu o dispozitie din Constitutie, este obligat sa respecte cele hotarate de Curtea Constutionala ca si cand ar respecta Constitutia insasi. Daca nu ar face asta judecatorul s-ar situa atat deasupra Constitutiei cat si in afara statului de drept, iar justitia lui nu ar mai fi una a legii ci a faradelegii si a bunui plac.

Curtea Constitutionala s-a dovedit un prea eficient aparator al literei si spiritului Constitutiei. Desfiintarea campului tactic (deciziile privind legea Big Brother, privind protocoalele de colaborare cu serviciile secrete, privind implicarea serviciilor secrete in executarea mandatelor de ascultare s.a.), constitutionalizarea codului penal (abuzul in serviciu sau prescriptia raspunderii penale), disciplinarea constitutionala a ICCJ (deciziile privind constituirea completelor s.a.) sau salvarea drepturilor individuale in perioada pandemiei au putut produce efecte doar intrucat judecatorii erau obligati sa respecte autoritatea Curtii Constitutionale sub amenintarea, si aceasta cam teoretica de altfel, a unei raspunderi disciplinare.

Astfel a aparut, initial in interiorul sistemului judiciar si prin intermediul unor asociatii profesionale radicale, protejate de o parte la fel de radicala a spectrului politic, o nevoie nelegitima de eliberare de sub autoritatea Curtii Constitutionale.

Pentru ca atacurile la credibilitatea CCR si uneori la statutul sau chiar libertatea unor judecatori constitutionali nu au fost suficiente, CCR ramanand in mare ceea ce trebuie sa fie, mintile infierbantate dar pricepute din acele cercuri judiciare la care am facut referire au reusit sa creeze artificial un presupus conflict intre instanta noastra constitutionala suprema (CCR) si instanta suprema europeana (CJUE). Cele cateva decizii ale CJUE care par ca infrang suprematia constitutiei noastre si a Curtii Constitutionale, desi eu raman ferm la convingerea ca citite cu buna credinta nu permit asta, au fost posibile in primul rand datorita sensibilitatii crescute la nivelul organelor UE cu privire la derapajele de la statul de drept in Ungaria si Polonia dar si lipsei de loialitate cu care situatia juridica concreta a fost prezentata si sustinuta.

In numele acestui fals conflict o parte a sistemului judiciar, grupata in jurul acelei falange constituita din asociatiile profesionale la care am facut referire, alege sa ignore deciziile Curtii Constitutionale si desigur ca si-ar dori si o formalizare a posibilitatii de a face asta fara sa suporte vreo consecinta.

Astfel se face ca ministrul Catalin Predoiu a ajuns in 2022 sa propuna abrogarea unei prevederi (art. 99 lit. ş - judecatorii sunt sanctionabili daca nu respecta deciziile CCR si recursurile in interesul legii pronuntate de ICCJ) pe care tot el si tot in calitate de ministru al justitiei a introdus-o in lege inca din 2012. O incercare identica de abrogare a acestei prevederi, propusa de USR, a cazut cu brio in Parlament chiar recent, in august 2022.

Legiferarea sau arogarea libertatii de a ignora sau aplica deciziile Curtii Constitutionale dupa bunul plac al judecatorului inseamna delegitimarea constitutionala a acestuia si desuveranizarea lui.

Cat timp justitia nu se mai infaptuieste in numele legii si cu respectarea infailibilitatii Constitutiei Romaniei (art. 1 alin. 5 si art. 124 alin. 1) ea nu mai este expresia suveranitatii nationale, in sensul aplicarii doar a vointei poporului exprimata nemijlocit si deplin prin Constitutie”.

Comentarii

# maxtor date 22 August 2022 14:32 +125

1.mai e si desconsiderarea CCR ca institutie din partea (unor) judecatori - in privinta exceptiilor de ne-const., cu Critica cu tot aceia aleg sa nu vada " legatura " (L47/1992) cu solutionarea Cauzei: e o forma de partinire, de prejudecata, de prejudiciere in sine.2."raspunderea disciplinara" e un fel de "lege a malpraxisului" foarte ingaduitoare- fapte penale ajung sanctionate cu ....te miri ce!

# maxtor date 22 August 2022 14:40 +152

Predoiu ar cam trebui sa explice de unde extrage(din deget prin supt,din hypespatiu sau din Ambasada) fabulosele proiecte!

# enache date 22 August 2022 15:07 +95

Un tip fin ca dl. Neacsu a realizat ca deja saptamana trecuta,"oameni de bine" din parchete au sugerat nemultumitilor de sentinte sa formuleze plangeri penale, deoarece :"asa ceva nu se (mai) poate", iar sesizarile IJ , nu ies cu ce trebe - pt. revizuire. Evident ca unde nu este raspundere disciplinara (si in 100 % din cazurile de sesizare, nu este), poate iesi o infractiune; ori, macar o urmarire, din care magistratul jude poate iesi si semnand un angajament. N'asa? Ca doar asta era una din mize. Eventualul civil, nu [poate tine in loc penalul, pentru astfel de flintic-uri .

# DODI date 22 August 2022 15:41 +116

Ținând cont de faptul că nici acum după 30 de ani de la Revoluție această categorie aservită politic nu are o lege a răspunderii materiale și penale, nerespectarea deciziilor CCR este doar un moft pentru a nu vedea pădurea din cauza acestui copac.

# dulapul pelticiunii, scutelnitei si pierzaniei nationale date 22 August 2022 16:57 +349

Oameni ca domnul Neacsu, doamna Garbovan, doamna Baltag sau multi altii cunoscatori de carte trebuie pusi ministrii ,nu slugoiiastia ordinari care vand tara pe doua parale! Rusone sa-i fie unui partid tradatorr de tara cum este partidul securist liberal, ca national nu mai e de mult timp! Unde e trompeta liberala care lai ieri se incingea cu drapelul pe la emisiuni ,iar acum se sterge cu el la cur! Unde esti RARESICAa !!!! In frunte cu dulapul wunteti niste tradatori wi vanzatori de tara!! Sa-i vedem si pe Ciolaci ce zic , ce fac !O s-o vanda la fel sau sange in oute si se vor opune! Acum se vor vedea daca sunt invartiti toti cu cheita! DEMISIA ! DEMISIA!JOS GUVERNUL! JoS SECURITATEA TRADATOARE DE NEAM ! aista-i o opinie

# " DESUVERANIZAREA JUSTITIEI " incepu date 22 August 2022 22:27 +104

odata cu intrarea in UE dar noi nu stiam ce planuri se ascund acolo... Se zicea ca va facilita calatoriile si schimburile econoimmice si nicidecum amestecul in politica interna si sclavagismul modern ... ROEXIT , urgent ! Cate "vaccinnuri" vreti sa mai comande waca de Ursula pe bani vostri ?! :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva