18 mai 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cine a lucrat-o pe Ridzi? Curtea de Conturi spulbera acuzatiile DNA potrivit carora fostul ministru ar fi dispus plati abuzive la evenimentele Tineretului (Document)

Scris de: | pdf | print

7 septembrie 2010 12:54
Vizualizari: 11647

Decizia nr 10 a Curtii de Conturi, din 27 august 2010, privind abaterile de la legalitate si regularitate asupra situatiilor financiare intocmite in anul fiscal 2009 de catre fostul Minister al Tineretului si Sportului (MTS) scoate la iveala o situatie diametral opusa celei retinute pana in prezent de DNA in sarcina fostului ministru Monica Iacob Ridzi. Si anume ca toate platile legate de evenimentele Zilei Tineretului din mai 2009 au fost facute „fara aprobarea ordonatorului principal de credite”. Adica, fara semnatura Monicai Ridzi care, prin rezolutia de incepere a urmaririi penale data in august 2009 de procuroarea Mariana Alexandru de la DNA a fost acuzata de urmatoarele: “Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea platilor catre cele doua firme (n.n. - SC Artisan Consulting SRL si SC Mark SRL) pe baza unor documente justificative intocmite cu incalcarea dispozitiilor legale, ceea ce a avut drept rezultate plati pentru servicii neprestate, mai mari decat pretul de piata al serviciilor ori triple, pentru o singura prestatie” - (vezi facsimil).

 

Esalonul II al MTS controleaza banii ministerului

Constatarile Curtii de Conturi sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat, niciunul dintre inaltii functionari ai ministerului, care au semnat in realitate platile care au facut obiectul acuzatiilor cercetate de DNA, nu a fost pus sub invinurie, ci audiati in simpla calitate de martori. Cu atat mai mult cu cat, spun surse judiciare avizate, unii dintre directorii care au facut platile fara aprobarea ministrului Ridzi, au recunoscut ca au modificat documentele de plata ori care au stat la baza acestora, ferindu-se sa fie stiuti de fostul ministru pentru a nu le fi blocate operatiunile financiare. Constatarile Curtii de Conturi sunt de natura sa nasca banuiala legitima ca Ridzi a fost debarcata prin scandalul dosarului penal declansat de DNA, pentru ca o grupare cu iz infractional din esalonul II a ministerului sa poate cheltui banii dupa cum le dictau anumite interese de care ministrul ori nu avea stiinta, ori nu fusese de acord cu ele. Mai mult, se contureaza un fenomen infractional si anume ca ministrii din anumite ministere devin decorativi, in timp ce trupa de directori si consilieri din jurul sau dicteaza cum sa fie sifonati banii publici, fara ca organele de urmarire penala sa extinda vreodata anchetele asupra lor. Din acest punct de vedere, cazul Ridzi poate deveni primul care sa demaste fata necunoscuta a mafiei politico-financiara din ministere, agentii si alte institutii publice, consolidata in ani de zile, prin sistemul clientelar de impartire a functiilor cheie pe criterii politice. Mentionam ca MTS are o structura de personal extrem de stufoasa, cu circa 5200 de angajati, din care vreo 400 la Bucuresti (din care aproape 300 sunt directori!!!)

Senzationala decizie a Curtii de Conturi

Decizia nr. 10/2010 a Curtii de Conturi constata urmatoarele aspecte:

- referitor la evenimentul organizat in Parcul Al. Ioan Cuza, din Bucuresti in data de 2 mai 2009 (…) au fost efectuate plati in valoare totala de 18.856, 48 lei “fara ca documentele premergatoare acestora sa fi fost aprobate de ordonatorul principal de credite (angajamente bugetare, propuneri de angajare a unei cheltuieli, decont de cheltuieli, ordonanta de plata), iar din aceasta, pentru suma de 2.008,60 lei nu au fost intocmite documente justificative prevazute atat de legislatia in vigoare, cat si de metodologia aprobata prin OMTS nr. 456/02.04.2009 prin care sa se confirme ca fondurile publice au fost cheltuite conform destinatiei stabilite prin nota de fundamentare”;

- acelasi lucru a fost constatat de Curtea de Conturi si in cazul actiunii “De 2 ori mai tanar”, desfasurata la Costinesti in perioada 29.04.- 03.05.2009. Astfel, plata sumei de 40.925, 56 lei din capitolul bugetar 65.01.59.22 s-a realizat fara ca “documentele premergatoare sa fi fost aprobate de ordonatorul principal de credite”, iar pentru suma de 19.385,65 lei nu au fost intocmite documente justitifcative prevazute de legislatia in vigoare si de metodologie. Auditorii mentioneaza ca aceasta actiune nu a fost prevazuta in programul de achizitii publice, nici anterior desfasurarii acesteia si nu s-a regasit nici in forma actualizata intocmita in 16.12.2009;

- in perioada aprilie – iunie 2009 au fost efectuate plati pentru cheltuielile curente ale institutiei “fara ca angajarea si ordonantarea la plata sa fi fost aprobata in prealabil de ordonatorul principal de credite si nici de alte persoane care ar fi putut fi imputernicite in acest sens;

Premii ilegale, dar si nesimtite pe sub nasul a doi ministri

In decizia Curtii de Conturi se face referire si la premiile acordate salariatilor ministerului in suma de 1.630.860 lei “din care in luna aprilie suma de 349.500 lei, in luna septembrie suma de 180.173 lei si in luna decembrie de 1.102.936 lei, fara ca ordonatorul principal de credite sa fi aprobat angajarea, lichidarea si ordonantarea la plata a acestor cheltuieli”. Curtea de Conturi arata ca ministrul de atunci Monica Iacob Ridzi nu a aprobat listele cuprinzand cuantumul individual al premiilor. Interesant este ca platile ilegale s-au facut nu doar sub mandatul lui Ridzi, care a demisionat in data 2 iunie 2009, ci si sub al succesoarei acesteia – Sorina Placinta. Toate listele de premiere, se arata in actul de control, apar intocmite si avizate de catre “salariati din cadrul Directiei Generale Economice si Resurse Umane si neaprobate de ordonatorul principal de credite. Mai mult, a fost platita in mod nelegal suma de 557.657 lei, in plus fata de fondul de premiere aprobat pentru luna decembrie 2009, prin referatul DGPPSS nr. 942/30.11.2009. Aceasta suma a fost stabilita la nivelul directiei Buget Contabilitate in baza unui referat fara numar de inregistrare si neaprobat, ca fiind o diferenta aferenta anului 2008”.

Patinoarele supraevaluate nu poarta marca Ridzi

Tinand cont de acest document oficial, este incredibil cum procurorii DNA nu s-au autosesizat cu privire la modul in care functionari inalti ai MTS tocau banul public, fara aprobarea Monicai Ridzi, si nu au extins nici pana in prezent urmarirea penala, rezumandu-se la osingura tinta dictata de interese obscure si de un scandal mediatic desfasurat pe un singur front. Ancheta televizata a DNA s-a dus si pe palierul achizitiilor de patinoare. Auditorii Curtii au constatat ca propunerea achizitiei de 10 -15 patinoare in 2009, la un pret cuprins intre 500.000 – 600.000 lei/patinoar a fost facuta in baza unui “Studiu pentru investitii pentru activitatea sportiva”, din 18 septembrie 2009 (n.n. - cand Monica Ridzi numai era ministru) fara numar de inregistrare si redactat de consilieri personali ai ministrului Placinta. Valoarea investitiei nu a fost stabilita in baza unui studiu efectiv al pietei, si “nu se regasesc documente privind estimarea valorii unui patinoar.” La acest capitol, Curtea de Conturi a retinut incalcari ale unor prevederi legale si nereguli in privinta organizarii si derularii procedurilor de achizitie a patinoarelor si a altor bunuri pentru dotarea acestora la nivelul unitatilor subordonate CS Unirea Focsani, CS Municipal Suceava, DSJ Calarasi si DSJ Iasi.

In Decizia semnata de consilierul de conturi Mihai Hura, s-a dispus, printre altele, recuperarea si virarea la bugetul statului a sumelor platite nelegal cu ocazia evenimentelor organizate in data de 2 mai 2009 in Bucuresti si in Costinesti “fara ca documentele aferente acestor cheltuieli sa fi fost aprobate de ordonator (angajamente bugetare, propuneri de angajare a unei cheltuieli, decont de cheltuieli, ordonantari de plata) precum si fara documente justificative intocmite in conformitate cu legislatia in vigoare”. Termenul de recuperare a prejudiciilor a fost fixat pentru 29.10.2010. De asemenea, tot pana la aceeasi data s-a dispus: “Luarea masurilor care sa asigure recuperarea sumei totale de 1.630.860 lei reprezentand premii platite fara aprobarea ordonatorului principal de credite”.

Jumatati de masura la DNA

Din datele pe care le detinem, pe timpul mandatului Ridzi la MTS a fost prevazuta in buget pentru evenimentele ce urmau a se derula, suma de 18 milioane lei din care, pe timpul lui Ridzi, pentru 427 de evenimente s-au cheltuit doar 3 milioane lei. In sapte luni de mandat de ministru, Monica Ridzi a cheltuit doar 12% din bugetul total al institutiei.

In final, ne intrebam, ce alte dedesubturi mai are ancheta DNA si ce protectie au persoane precum directorul economic Paul Diaconu, Marius Marcuta – fost consilier si altii? Intrucat din Rezolutia de incepere a urmariri penale din Dosarul 147/P/2009 a procuroarei Mariana Alexandru din Sectia I a DNA condusa de procurorul sef Lucian Papici, reiese ca inceperea urmaririi penale a fost dispusa doar impotriva Monicai Iacob Ridzi si a unui consilier personal - Alexandru Stancu – fost jurnalist, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu pentru ca s-ar fi ocupat de evenimentele dedicate Zilei Nationale a Tineretului, perioada in care ar fi facilitat incheierea unor contracte.

Comentarii

# oleg date 7 septembrie 2010 17:55 +6

FOARTE TARE! S-ar putea sa existe alt final in instanta. sa asteptam sa vedem, poestea nu s-a incheiat, dar dupa cum stim noi ca se fac treburile pe la parchete, e posibil orice.

# andrei date 7 septembrie 2010 19:43 +1

Dragilor,zau,sa nu cadem in penibil.Isi imagina cineva ca Ridzi nu este doar sacrificata de serviciu a lui Baselu`?Dupa ce a folosit-o,ca sa taca,i-a facut cadou "de vara"un dosar la DNA.Si,ca bonus,o campanie de decredibilizare media,cu "surse"de prin PD-L.Cand a fost vorba de alte persoane,Parchetul(chiar pacaliciul de Marius Iacob,cred) a dat pe "repede inainte"un NUP cat un mandat de ministru de mare.Doar la Ridzi procurorii cer un aviz,si altul,si altul.La Nutzi...

# Mark date 12 martie 2012 16:57 +2

”Andrei”Isi imagineaza cineva ceeace tu iti imaginezi?Cum poate Ridzi să fie sacrificată de BASESCU,cu intentie?Cum adică, a folosit-o?Presupunerile tale urmeaza scenariile tipice elaborate la Antene!Decredibilizarea a făcut-o PDL?Cineva este timpit dacă TOLONTAN are state de plată la PDL!Intentia turnătorului a fost cit se poate de clară:A se lovi in Traian Băsescu prin intermediul fiicei sale Elena Băsescu!Doar că nu stiu cum să incadrez greseala procurorului de caz!Poate o face doamna procuror general!Această dezvăluire este o mare BOMBA de PRESA!Investigatiile unui profesionist ar descoperi RETEAUA din interiorul ministerului,intinderea si capii ei!

# Ghilotina date 15 mai 2012 01:16 +1

Domnule "Baselu" arata  mii de ore petrecute in fata televizorului la antena 3 . Vezi ca cercetarea e facuta de Curtea de Conturi , care e sub conducerea lui Vacaroiu . Mai reciteste articolul , si inca o data ... vei intelege .... La sa prejudecatile si indoctrinarile la o parte , scenariile ieftine si  aiuristice . A fost o lucratura care a luat-o nepregatita pe Ridzi . Vezi ca Rizea , care a fost si el un directoras pe la MTS , are  incriminare de peste 1 meleon jumate de ieuroi de la UE . Si gavareste ca un cintezoi , si incrimineaza de mama focului ....  ia sa vdem ce zice UE ....

# Ghilotina date 15 mai 2012 01:53 0

Domnule "Baselu" arata  mii de ore petrecute in fata televizorului la antena 3 . Vezi ca cercetarea e facuta de Curtea de Conturi , care e sub conducerea lui Vacaroiu . Mai reciteste articolul , si inca o data ... vei intelege .... La sa prejudecatile si indoctrinarile la o parte , scenariile ieftine si  aiuristice . A fost o lucratura care a luat-o nepregatita pe Ridzi . Vezi ca Rizea , care a fost si el un directoras pe la MTS , are  incriminare de peste 1 meleon jumate de ieuroi de la UE . Si gavareste ca un cintezoi , si incrimineaza de mama focului ....  ia sa vdem ce zice UE ....

# Marius date 7 septembrie 2010 21:58 +5

Eram convins ca a fost lucrata! Daca asa lucreaza procurorii din Romania, raspunzand la comenzi, nu ma mai mir ca vor multi sa plece din tara asta! Pacat de Ritzi! si-au batut joc de ea! Ma mir cum mai rezista!

# bagretzu date 7 septembrie 2010 23:56 +7

Intr-adevar, foarte interesant! Dar si mai interesant va fi cand adevaratii vinovati vor ajunge dupa gratii!
Oricum, aceaasi mass-media care a sfasiat-o pe Ridzi ar trebui sa isi ceara scuze "public si la o ora de varf" sau pe prima pagina a fituicilor imunde care au improscat cu noroi..! Ce visator sunt, nu-i asa?

# bagretzu date 8 septembrie 2010 00:10 +11

Felicitari celor care au pus mana pe documentul Curtii de Conturi! Daca duc ancheta efectiv mai departe, in paralel cu Parchetul sau DNA-ul, pentru a-i deconspira pe ticalosi si pe cine sta in spatele lor, ar merita un premiu pentru Jurnalism!

# dinu date 8 septembrie 2010 04:52 -9

sigur. ati trecut la albirea lui Ritzi. Controlul Curtii de Conturi este unul comandat astfel incat sa o exonereze pe Ridzi. Voi chiar sunteti orbi.
Acum ar trebui sa fie arestati toti cei care au efectuat si ordonat aceste plati. veti vedea atunci reactii, in sensul ca vor spune in final cine le-a cerut sa efectueze aceste plati, fara insa sa semneze.....

# Emil date 13 septembrie 2010 12:31 +3

Este posibil sa ai dreptate: cu prietenia care il leaga de PSD, vechi si prezent, Basescu (in mod sigur) i-a comandat lui Vacaroiu, ALBIREA!

# Emil date 13 septembrie 2010 12:32 +5

Parca pe vremea aia Tolontan ajunsese la niste firme legate de Voiculescu.

# oleg date 8 septembrie 2010 05:49 +3

mai Dinule, lasa tu albiri si cocoliri, ca daca te-ai trezi bagat in c...at ca nu rapsunzi la unele comenzi s-ar putea s-o iei in barba ca Rizi. jurnalistii pe ce pun mana si considera ca e de interes public dau! vare-i treaba? nu trebuie sa stii totul ca sa poti sa-ti faci o parere despre adevar? pentru tine DNAul asta e icoana?

# dinu date 8 septembrie 2010 06:38 +3

mai Oleg, eu nu spun ca DNA -ul este o usa de biserica. Se vede cu ochiul liber ca lucreaza la comanda politica in cea mai mare parte a dosarelor pe care le instrumenteaza. Insa, Monicuta Ritzi isi merita soarta ca a actionat la comanda politica si nu si-a acoperit oala. Ba mai mult, nu cumva o fi bagat si ea mana in borcanul cu miere?

# Goliat date 8 septembrie 2010 06:52 +9

Cand Curtea de Conturi a Romaniei spune negru pe alb ca cineva nu a semnat, apoi sa fiti sigur ca n-a semnat, astia nu inventeaza! Problema grava este ca DNA ocoleste pe cei care au drenat in realitate banul public si distruge oameni la comanda politico-mafiota, prin anchete desfasurate la televizor. Asta-i marea problema! Cand in Romania vom avea cativa procurori politici arestati si condamnati pentru inventarea de dosare, se va face justitia bine. DNA asta a debarcat la ordinele lui Basescu cativa ministri si nu a dovedit nimic niciodata, afara de circul de la televizor. Intr-o tara europeana vestica niciun procuror nu-si permite sa acuze nefondat persoane importante in societate si apoi sa nu i se intample nimic! E mare mizeria la DNA!

# andrei date 8 septembrie 2010 08:09 +7

Dinu,imi raspunzi si mie la o intrebare? Curtea de Conturi e condusa de un PD-L-ist care a albit-o pe Ridzi?Sau de nenea Vacaroiu? Aaaa,sa nu mi spui ca Vacaroiu joaca cu PD L ul, ca mor:)))))))
Stii care e faza?DNA-ul e o casa de productie tv,cu arestari la ore de varf si cu scenarii tv pentru Rapoartele Comisiei Europene.In rest,empty space.

# dinu date 8 septembrie 2010 08:48 -2

Andrei, constat ca de la autorii acestui articol si pana la forumisti toata lumea o apara pe Monica. Intreb si eu asa, intr-o doara, aveti vre-un interes?

# andrei date 8 septembrie 2010 11:38 +3

Dinu,da,am un interes:acela ca DNA sa dea socoteala pentru abuzurile pe care le face.Si fata de Ridzi,si fata de Nastase,si fata de Marghiolitza si fata de Nea Jean.Nu ma intereseaza demnitar sau nu,om simplu sau nu,cetatenii sunt egali in fata legii.totul pana la penal.Totul pana la folosirea institutiilor statului in a plati politze.Nu ti se pare ca pre arepede condamnam oameni la tv?Nu ti se pare ca anchetele extra-meno-senzationale ale DNA sunt flapsuri?Pentru casa din Mihaileanu citesc tot pe acest site motivari halucinante!Acum la Ridzi Curtea de Conturi contrazice DNA.Da, Dinu,am interesul ca procurorii care ies ca vedetele la tv(gen Iacob,pe Elodia si Giulesti)sa iasa la tv si cand li se fasaie anchetele.Si sa nu li se mai dea atata crezare!!!!Si,daca imi permiti,interesul asta CIVIC ar trebui sa il ai si tu.maine poimaine oricare putem fi ascultati,anchetati,etc.never say never....

# titus date 8 septembrie 2010 16:17 +2

Lucratura Elenei Udrea. I-a fost frica sa nu-si piarda influenta asupra lui Traian Basescu. Pacat.

# dinu date 9 septembrie 2010 19:48 +2

Andrei, dacă într-adevar acesta este interesul vizat de tine, sa stii ca sunt de acord. Nici eu nu doresc sa ajungem un stat „politienesc” desi personal cred ca s-a deschis o cutie a Pandorei care cu greu va mai putea fi reichisa. Vom urmari de acum incolo o vendeta permanenta intre actualii, fostii si viitorii oameni ce vor detine puterea in Romania. Exemplu: avem un nou subiect, retinerea sau eventual arestarea lui SOV.

# andrei date 9 septembrie 2010 20:44 +3

Dinu,legat de cazul SOV,opinia mea e simpla:in cazul in care pentru orice persoana exista indicii ca ar fi savarsit o fapta contra infaptuirii justitiei,arestarea s-ar impune fara discutie.Favorizarea infractorului este o infractiune contra infaptuirii justitiei.Periculoasa prin ea insasi.Iar in context romanesc pericolul pentru ordinea publica este intrinsec.Indiferecnt ca te numesti SOV sau Gica sau Jean sau Omida,esti pretabil la arestare pt favorizarea infractorului.Pretabil,am spus,nu arestabil.Restul depinde de proceduri,circumstante reale sau personale...

# david date 31 octombrie 2010 05:59 -1

in ori ce caz nu pot sa cred ca un ministru nu stie sau nu raspunde de ce se intimpla in ministerul lui, sau ca directorul economic si cel de resurse umane dau premii de capul lor fara stirea ministrului.Directorul economic e primul raspunzator dar mai sunt si altii secretari de stat ministrii, trepadusi ca doar nu era ministerul directorului economic

# Gheorghe date 14 mai 2012 21:47 0

In spatele acestor mizerii cu banul public se afla ex-consilierul Paul Diaconu. Pentru cine nu stie, respectabilul domn' Diaconu "are" vreo 4 firme, care in prezent deruleaza contracte de consultanta cu gradinitele, scolile si liceele din Bucuresti. Am trecut ARE intre ghilimele, deoarece in urma cu 5 luni, atat Paul Diaconu cat si concubina acestuia, au iesit de la conducerea acestor firme, locul lor ca administratori fiind luat de soferii sau diversi angajati ai firmei, precum si de mama concubinei. In acest fel, daca Doamne fereste, pentru inculpatul Diaconu, Justitia va da o condamnare, sa nu se poate pune sechestru pe bunurile sau firmele domnului ex-consilier Paul Diaconu1 ;-)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.05.2022 – Corina Corbu are emotii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva