21 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MICROSOFT TRANSPARTINIC – Iata declaratia in care “martorul amenintat” Gabriel Marin a denuntat la DNA cum afacerea “Microsoft” a fost inceputa de PSD, preluata de PNL si continuata de regimul PDL-Basescu. Astazi, lotul PNL: “...plata mitelor catre Calin Popescu Tariceanu, Sebastian Vladescu si persoane din anturajul acestora... Sebastian Ghita, persoana folosita adesea de Claudiu Florica pentru a-si trafica influenta in mai multe contracte similare” (Declaratia de martor)

Scris de: Razvan SAVALIUC - George TARATA | pdf | print

8 October 2015 15:14
Vizualizari: 10426

Continuam dezvaluirile din dosarul „Microsoft-EADS”. In urma cu cateva zile, Lumeajustitiei.ro a aratat cum fostul lider PDL, Vasile Blaga, ajuns co-presedinte PNL, continua sa fie ocolit de procurorii DNA ai Laurei Codruta Kovesi si sa nu fie deranjat, in pofida acuzatiilor extrem de grave la adresa acestuia facute de inculpatii si martorii din dosarul „Microsoft”, care au denuntat sumele de bani care ar fi ajuns la Blaga si PDL. De asemenea, v-am prezentat o declaratie data de „martorul amenintat” Gabriel Marin, in care acesta vorbeste despre bani care ar fi trebuit sa ajunga la fostul premier Calin Popescu Tariceanu si actualul ministru de Finante, Orlando Teodorovici. Aceste detalii erau oferite de Gabriel Marin, persoana cu identitate protejata, intr-o declaratie data in 14 octombrie 2014. Acelasi „martor amenintat” a mai dat insa la DNA o declaratie, in 23 iunie 2014, in care ofera alte detalii despre afacerea „Microsoft-EADS”.

Prima parte a acesteia v-am prezentat-o, marti 6 octombrie 2015, Gabriel Marin detaliind cum a inceput afacerea „Microosft-EADS” si insirand mai multi lideri PSD, in frunte cu Adrian Nastase. Astazi, dam publicitatii a doua parte a declaratiei lui Gabriel Marin din 23 iunie 2014, declaratie care priveste perioada de dupa guvernarea Adrian Nastase.


Si in acest caz regasim numele unor importanti oameni politici. Cel mai important este fara indoiala Calin Popescu Tariceanu, fost premier al Romaniei. Se vorbeste si aici despre bani care ar fi fost destinati platii mitelor catre decidentii de la acea vreme, Calin Popescu Tariceanu, Sebastian Vladescu si persoane din anturajul lor.

Daca cele relatate de „martorul amenintat” Gabriel Marin sunt sau nu adevarate nu noi trebuia sa stabilim, ci procurorii DNA. Noi nu facem decat sa prezentam un act existent in dosarul „Microsoft” in care se prezinta amploarea afacerii si sumele ametitoare vehiculate.

Iata cateva fragmente din declaratia „martorului amenintat” Gabriel Marin, aceasta fiind atasata integral la finalul articolului:

"In timpul guvernarii Tariceanu, Claudiu Florica (n.r. - director Fujitsu Siemens Romania) a continuat in aceleasi conditii de nelegalitate extinderea contractului – cadru fara licitatie publica si la preturi mult supraevaluate si astfel s-a semnat actul aditional nr.2. La fel ca si in cazul amnterior cu Profinet, nu au existat in obiectul Actului aditional nr. 2 niciun fel de servicii, dar pretul serviciilor subcontractate de FSC catre Colina a fost inclus in pretul actului aditional. Firma Colina fiind un nou vehicul de tipul off-shore similar cu Profinet si folosit de catre Claudiu Florica cu aprobarea managementului FSC Austria, exclusiv pentru contractarea unor servicii fictive care sa justifice scoaterea banilor din FSC pentru plata mitelor catre decidentii de la acea data, respectiv, Calin Popescu Tariceanu – prim-ministru, Sebastian Vladescu, ministru al Finantelor si persoane din anturajul acestora”.

Fiind vorba de zeci de mii de licente pentru aproape 90.000 calculatoare pe care erau instalate respectivele programe, calculatoare distribuite pe tot teritoriul tarii, in tot felul de unitati teritoriale si neexistand o situatie centralizata a licentelor legale de pe acele calculatoare, majoritatea directorilor IT au facut o aproximare a necesarului de licente sa stie in mod concret daca licentele respective fusesera deja achizitionate in 2004 sau nu. Au existat si cateva exceptii, in care directorii IT au facut un inventar foarte riguros si care au controlat fiecare unitate subcontractanta. De exemplu, in momentul in care o institutie solicita un numar rotund de licente, cum ar fi 5.000 sau 10.000 era evident ca acest numar nu era obtinut in urma unui inventar riguros, ci era aproximat de respectivul director IT.

Persoanele implicate in derularea acestui Act aditional din anul 2008 sunt:

Calin Popescu Tariceanu – prim-ministru 2004-2008,

Vlad Moisescu – consilier prim-ministr,

Dorin Marian, secretar de stat cancelaria Primului ministru,

Mihai Alexandru Voicu – secretar general al Guvernului 2005-2006,

Radu Stroe – secretar general al Guvernului 2005-2006,

Ioan Bolojan – secretar general al guvernului 2007-2008,

Atilla Zoltan Cseke – secretar de stat SGG,

Nicolae Teodorescu – director SGG,

Doina Petrache – Director SGG,

Karoly Borbely – ministru MCTI 2007-2008,

Victor Vasile Florea – director MCTI,

Mirela Tudose – director MCTI,

Rosita Teodorescu – angajat MCTI,

Sebastian Vladescu – ministru MFP,

Eugen Orlando Teodorovici – secretar de stat MFP,

Silviu Hotaram – director general al Microsoft Romania,

Ovidiu Artopolescu – director Microsoft Romania,

Florin Pletea – angajat Microsoft Romania,

Andreea Mihai – angajat Microsoft Romania,

Wolfgang Horak – director general FSC Austria,

Heinz Mazinger – director FSC Austria,

Viktor Malinowski – director FSC Austria,

Dragos Nicolaescu – director FSC Romania,

Andreea Patrichi – director financiar FSC Romania,

Anca Gheroghe – angajat FSC Romania,

Daniela Croitoru – director Unicredit Romania,

Carmen Potec – director Unicredit Romania.

Persoanele implicate direct in traficul de influenta si dare de mita sunt:

Claudiu Florica,

Viktor Malinowski – director FSC Austria, ambii beneficiari reali ai firmei Colina,

Titi Paraschiv – angajat Systems Communication Romania,

Peter Hungler – director in Credit Suisse si Deutsche Bank,

Petru Berteanu,

Bogdan Teodorescu,

Florin Pletea – director Microsoft Romania,

Dragos Nicolaescu – director FSC Romania,

Adrian Ujeniuc – patron Dim Soft.

Directorii din Unicredit au preluat finantarea contractului printr-ujn contract de tip factoring, practic Fujitsu Siemens Computers a cesionat dreptul de plata de la MCTI catre Unicredit care i-a platit pe loc suma corespunzatoare acelei facturi minus comisionul Unicredit pentru serviciul de factoring, iar in 2009, Unicredit a incasat plata integrala a facturii de la MCTI.

Titi Paraschiv si Vergil Ghita au fost folositi de Viktor Malinowski in perioada 2005-2006 pentru a face presiuni asupra cabinetului premierului dar se pare ca fara rezultate concrete si ca urmare in 2006-2008 i-a schimbat pe acestia cu Petru Berteanu si Bogdan Teodorescu, care trebuiau la randul lor sa obtina aprobarile necesare de la cabinetul primului ministru.

Peter Hungler fiind angajat in bancile internationale cu sediul in Austria cunostea prin activitatea lui persoanele de influenta din Romania, el fiind cel care a intermediat lui Viktor Malinowski si Claudiu Florica legatura cu cei mentionati anterior”.

Asa cum am raspuns si in cazul actelor aditionale anterioare si actul aditional nr. 4 s-a incheiat in aceleasi conditii de nelegalitate, respectiv fara licitatie publica si la preturi supraevaluate.

Viktor Malinowski si Claudiu Florica au folosit tot firma Colina pentru contractarea unor servicii fictive care sa justifice scoaterea banilor din FSC pentru plata mitelor catre decidentii de la acea data, primul-ministru, ministrul de finante si persoanelor din anturajul acestora”.

Firmele respective nu au prestat niciun fel de servicii si au fost folosite exclusiv pentru ca firma Colina sa demonstreze scriptic catre FSC ca are personal pe teritoriul Romaniei pe care sa-l foloseasca in livrarea asa-ziselor servicii. In realitate nu au fost livrate niciun fel de servicii, acestea fiind fictive si destinate platii mitelor. Firmele respective l-au ajutat pe Claudiu Florica cu aceste acte false in virtutea relatiei de afaceri cu acesta in alte contracte cu statul. Precizez ca firma TeamNet Internationa SA era detinuta la acea data de Sebastian Ghita, persoana folosita adesea de Claudiu Florica pentru a-si trafica influenta in mai multe contracte similare”.

In decembrie 2008, la conducerea MCSI (Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informatiilor) a venit Gabriel Sandu, un apropiat al lui Claudiu Florica, prin intermediul relatiilor pe care Claudiu Florica le avea cu Dorin Cocos si Gheorghe Stefan, zis Pinalti.

In 2009 expira contractul cadru pe 5 ani pentru inchirierea licentelor Microsoft, iar Claudiu Florica cauta un nou mecanism si o noua firma prin care sa continue acest contract atat de profitabil pentru Claudiu Florica si persoanele carora le platea mita. Intrucat in FSC nu mai lucra nici Viktor Malinowski, nici Dragos Nicolaescu, Claudiu Florica nu mai avea niciun mod de a controla si a impune FSC subcontractarea unor servicii fictive. Ca urmare, si-a creat propriul consortiu folosind firme pe care le detinea deja, direct sau prin interpusi, de asemenea achizitionand Dim Soft care avea statutul de large account resseler local, acel consortiu urmand sa castige o licitatie trucata pentru reinnoirea contractului de licentiere pe perioada 2009-2013. Licitatia a fost organizata pentru a se crea aparenta de legalitate si intrucat Claudiu Florica nu a reusit sa determine primul ministru de la acea vreme sa aprobe incredintarea directa a acestui contract catre firma D.Con-Net. Pentru a se asigura ca niciuna dintre firmele care ar fi putut participa la licitatia organizata in 2009, de catre MCSI, Claudiu Florica s-a intalnit personal cu patronii firmelor concurente si le-a promis acestora fie sume de bani in conturile personale, fie servicii in valoare de sute de mii de euro din viitorul contract pe care D.Con.Net urma sa-l castige. Ca urmare, la licitatie s-a prezentat singura firma si desi acesta ar fi fost un motiv clar pentru a reorganiza licitatia ministrul Gabriel Sandu a luat decizia de a acorda contractul de 96 milioane de euro consortiului D.Con.-Net, intrcucat urma sa primeasca un comision procentual din acest contract din partea lui Claudiu Florica. Contractul a mai fost extins prin achizitionarea de licente educationale, la fel cum s-a intamplat si in Contractul din 2004 si Actul Aditional nr. 1, in aceleasi conditii de ilegalitate pe care le-am precizat cand am vorbit de actul aditional nr.1, precum si o extensie de 3 milioane euro, in 2013, ca optiune de buy-out.

Precizez asa cum am mai spus si mai devreme ca in 2009, Guvernul Romaniei avea posibilitatea de a inlocui produsele Microsoft din administratia publica, produse similare care aveau fie un cost de 10%, Corel Office, fie erau gratuite – Open Office”.

*Cititi aici integral declaratia “martorului amenintat” Gabriel Marin, din 23 iunie 2014

Comentarii

# santinela date 8 October 2015 16:25 +10

Povesti de adormit copii.Nu poti incepe un astfel de dosar fara sa-l acuzi pe cel care a dat mita.Ori asta este un marce concern american. Deci un mare fissss ! Le vedeti pe Kovessi si Stanciu facind asta dupa ce ani de zile au lustruit "clantele" ambasadei americane ? Si acim fac la fel !

# remember date 8 October 2015 18:53 +11

Povesteste frumos,elegant...cat de cat..baiatul asta "acoperitul" Claudiu Florica.Are ceva din "Baronul Munchausen", povesti ce-i plac Lulutei la nebunie, povesti cu imprevisible-end, pentru unii povesti de groaza cu mascati si procurori-vrajitori, pentru altii povesti cu bani multi si buzunarele pline.Povestea in sine este cam asa:ai un turnator ticalos (turnatorii nu pot fi decat ticalosi,asa ca organul) care-ti insira o lista cu prezumtivi faptuitori de rele iar tu, procuror de caz, extragi la ruleta securista acele nume ce s-au remarcat prin pozitii incomode pentru securisti,de-a lungul timpului. Sperietoarea, adica lista suspectilor "scapata" de procurori presei, este un fel de cartonas galben, prin care, jucatorii la ruleta securista sunt averizati ca daca mai misca-n frontul "campului tactic", imprevizible-end se va transforma in tragic-end.De Blaga nu va mai faceti griji.Ca si Bassecu este un securist cu vechi state de functii si este deasupra lui Coldea si-al Lulutei.!! :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :P :P :P :P :P :P :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: <img src=ops:' /> <img src=ops:' />

# AndreiV date 9 October 2015 11:55 +2

Sunt de acord ca ar trebui inclusi si strainii care au dat mita,daca au dat-o.Dar ei nu vor fi acuzati niciodata de politrucii procurori pe care i-au impus si sustinut pe fata in functii  sua si ppe,care au facut declaratii de sustinere neconditionata a lui basescu,kovesi si a actualei legislatii de acoperire a mafiei basiste care si-a platit tainul fata de ei.Vor instrumenta dosare politice,la comanda,exclusiv pe criterii politice.Cel umilit, batjocorit si infometat este cetateanul de rand si unii politicieni de stanga,pe care vor sa-i distruga pentru sume derizorii,in conditiile ca hotii si mafiotii care au furat miliarde,pot sa-si ascunda averile.Probabil ca si politrucii procurori, impreuna cu kovesi sunt santajabili.As fi curios sa vad pretul de pornire la acest contract si modificarile,cresterile din 2005 pana astazi. Cine are curajul sa faca curatenie generala in aceste institutii de forta,ca onoare si bun simt nu exista si deci nu vor exista nici demisii.Va fi doar teroare.!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva