23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONDAMNAREA REPUBLICII PROCURORILOR – AMR si UNJR cer incetarea persecutiei judecatorilor si a telejustitiei: “Declansarea sau urmarirea penala a unor judecatori pentru legalitatea si temeinicia solutiilor, elemente care erau analizate in ordonantele procurorilor, constituie o incalcare a independentei judecatorilor si o presiune nepermisa asupra acestora... Procurorul nu poate interveni in niciun fel in procesul de luare a deciziei de catre judecator”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 May 2019 13:07
Vizualizari: 6147

Este nevoie ca parchetele sa-si revizuiasca propriul comportament in raport atat cu instantele, cat si cu justitiabilii. Iar primele apucaturi la care unii procurori trebuie sa renunte vizeaza pe de o parte fabricarea de dosare penale fabricate judecatorilor care nu au pronuntat solutii multumitoare pentru anchetatori, iar de cealalta parte binecunoscutul spectacol al catuselor, insotit de scurgeri de informatii din dosare in presa de casa.


Ideile au fost exprimate de catre judecatoarele Andreea Ciuca (foto dreapta) si Dana Girbovan (foto stanga) – presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, respectiv cea a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania – intr-un dialog avut miercuri, 15 mai 2019, cu Procurorul General interimar Bogdan Licu, la initiativa acestuia.

Sefele AMR si UNJR au accentuat ideea ca o hotarare judecatoreasca poate fi criticata numai in caile legale de atac. Cu aceeasi ocazie, judecatoarele Ciuca si Girbovan i-au atras atentia Procurorului General Licu asupra naravului unor parchete de a prezenta sforaitor acuzatiile la adresa inculpatilor si condamnarile primite in respectivele dosare (acolo unde este cazul), dar niciodata situatiile in care aceleasi parchete incaseaza achitari.

Alte probleme semnalate de catre Andreea Ciuca si Dana Girbovan s-au referit la finantarea sistemului, conditiile de munca si instabilitatea legislativa, precum si la perpetuarea in spatiul public a unei justitii „primordial represive”.

Redam comunicatul comun AMR-UNJR:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) au participat pe data de 15 mai 2019 la intalnirea cu procurorul general interimar al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dl. Bogdan Licu, pentru a discuta despre relatia dintre judecatori si procurori intr-un stat de drept.

Initiativa intalnirii a apartinut procurorului general interimar si s-a inscris in seria intalnirilor cu asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, precum si cu ceilalti actori implicati in realizarea actului de justitie, astfel cum s-a precizat in invitatia transmisa.

AMR si UNJR au sustinut in mod constant necesitatea dialogului, atat in interiorul sistemului de justitie, cat si raportul cu celelalte puteri ale statului, in vederea promovarii libertatii si demnitatii profesiei, apararii statutului magistratilor in statul de drept si independentei justitiei.

AMR si UNJR au fost deschise la acest dialog, cu atat mai mult cu cat, in cursul dezbaterilor parlamentare asupra proiectului de modificare a Legilor Justitiei, la care au fost invitate asociatiile profesionale, AMR si UNJR au sustinut necesitatea consolidarii principiilor independentei judecatorului, independentei procurorului in adoptarea deciziilor si in luarea masurilor, in acord cu Declaratia de la Bordeaux a Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni si a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni.

AMR si UNJR au aratat, o data in plus, ca separarea carierelor judecatorilor si procurorilor constituie o conditie esentiala pentru independenta fiecaruia dintre acestia, in cadrul procedurilor judiciare.

In cadrul discutiilor s-a facut referire concreta la independenta functionala a judecatorilor si procurorilor, precum si la faptul ca declansarea sau urmarirea penala a unor judecatori pentru legalitatea si temeinicia solutiilor, elemente care erau analizate in ordonantele procurorilor, constituie o incalcare a independentei judecatorilor si o presiune nepermisa asupra acestora. In acest context, s-a subliniat faptul ca, potrivit Declaratiei de la Bordeaux, parchetul are dreptul de a apela, in conditiile legii, o hotarare judecatoreasca pronuntata de instanta, insa procurorul nu poate interveni in niciun fel in procesul de luare a deciziei de catre judecator si este obligat sa respecte hotararea pronuntata de judecator.

S-a evidentiat, insa, ca nu este suficient ca principiul independentei functionale sa fie consacrat prin lege, ci atat judecatorii, cat si procurorii trebuie sa si-l asume in activitatea lor.

AMR si UNJR au reamintit unele dintre probleme inscrise in Memorandumul asupra starii Justitiei din 2016, document programatic votat, in adunari generale, de peste 80% dintre instante, aspecte care au existat ani la rand:

- probleme legate de finantarea sistemului, conditiile de munca si instabilitatea legislativa;

- perpetuarea in spatiul public a unei justitii primordial represive;

- mutarea actului de judecata in spatiul public prin expunerea mediatica excesiva a persoanelor arestate preventiv, a scurgerilor de informatii repetate de la parchete, neurmate de anchete serioase si prin informarea incompleta a publicului in anchetele penale, fiind omise solutiile definitive favorabile persoanelor acuzate.

Aceasta intalnire, binevenita mai cu seama in contextul modificarii legilor justitiei, constituie un inceput de bun augur pentru un dialog interprofesional onest, prefesionist, argumentat si deschis, pentru imbunatatirea actului de justitie, in interesul cetateanului”.

Comentarii

# lege-faradelege date 17 May 2019 14:43 +8

Punerea in practica a protocoalelor, condamnarea unor persoane in baza acestora , rechizitoriile bazate pe denunturi , nu s-ar fi materializat prin condamnari fara acordul unui judecator. Decidentii in domeniul justitiei sunt numai judecatorii. Pretinsa independenta si inamovibiliate a acesora nu-i situeaza deasupra legii. Justitiabilii se confrunta pemanent cu hotarari judecatoresti contrare in mod flagrant cu reglementarile legale aplicabile , Ce facem cu o hotarare stramba definitiva? O lasam asa si magistratul sau magistratii care au pronuntat-o, pentru ca acestia contrar legii au apreciat ca au pronuntat o hotarea legala si temenica , nu mai au nicio raspundere? Defilarea catuselor desigur ca nu reprezinta un spectacol si sub acest aspect afirmatiile sunt corecte , dar faptul ca un judecator care a pronuntat o hotarare stramba ce nu mai poate fi supusa niciunei cai de atac , daca prin acea hotarare s-a incalcat legea, trebuie sa raspunda pentru abuz in serviciu,

# iorgovan date 17 May 2019 14:44 +1

Asa e! Un judecator poate da orice hotarare vrea fara sa raspunda penal!

# gica70 date 17 May 2019 16:04 0

Corect si dupa aia il baga la zdup procuroru'!

# Baran Gheorghe date 17 May 2019 20:43 +2

Uite ca nu e chiar asa. Daca sunt de acord cu grava neglijenta , nu pot fi de acord cu reaua credinta. Orice prezumtie legata de forul interior al judecatorului pica atunci cand norma substantiala este clara si pentru un neinitiat in stiintele dreptului. Altfel spus , nu poti spune ca 5 ani sunt defapt 4 ani si 4 luni, nu poti spune ca are clementa pentru ca a incalcat legea din greseala , nu a stiut cand defapt „nemo censetur ignorare legem"

# Felicitari Andreea Ciuca si Dana Girbovan ! date 17 May 2019 15:57 +2

Bai Dragnea, nu prea am inteles ce ******t de legi ale jutitiei ati scris voi pe genunchi dar noi ne asteptam IN PRIMUL RAND la responsabilizarea directa a celoe ce gresesc , cu voie sau fara de voie. Mai "esact" , daunele sa fie platite direct din salariul porcurorului, judecatorului si a martoriilor , cand isi iau ACHITARE peste bot ! Mai asteptam mult ? ??? :eek:

# Baran Gheorghe date 17 May 2019 20:22 +3

Daca nu ati fost in stare sa demonstrati ca LcK nu poate accede la rang de PICCJ pentru ca nu are pregatirea necesara , daca nu ati fost in stare sa demonstrati ca ACL nu poate avea statut la DNA PICCj , imi rezerv dreptul sa va consider ori incompetenti/incompetente , ori corupti/corupte . Sunt galant si am pus masculinul intai.

# Vasile Pastarnac date 18 May 2019 17:04 +1

Pisu' dati-le și interzis în birourile juzilor și puneti-i sa se legitimeze și să declare "scopu' și durata vizitei",ori de câte ori intra la juzvasilei pastarnaci și grefieri.Consultarea dosarelor se face la arhiva instanței.Dati-i jos de pe podium și puneti-i in banca întâi.Luati-le și din salariu,după care taiati-le bugetu'.Sa vedem după aia câți se vor mai da magistrați ... .

# Zah Ioan date 19 May 2019 06:47 +1

Cu toate ca LUJU.ro a publicat informatia data de Radu Sovianu si anume ca in Romania 67% dintre judecatori nu dau doi bani pe lege, 13%respecta selectiv legea si numai 20% o respecta integral iar judecatorii si nici AMR n-au avut nici-o reactie, AMR cere acum incetarea persecutiei judecatorilor si a telejustitiei Cine ii persecuta si cum?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva