19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

KOVESI ZDROBITA – Judecatorii CCR nu s-au lasat intimidati de presiunile DNA si au declarat in unanimitate abuzul in serviciu neconstitutional, in sensul ca nu poate fi comis decat daca functionarul indeplineste un act cu incalcarea legii. Jumatate din dosarele DNA vor fi inchise sau refacute, iar procurorii vor trebui sa probeze ca functionarul a incalcat legea. Primii beneficiari ai deciziei sunt procurorii DNA cu achitari, care puteau fi inculpati pentru abuzuri daca CCR nu le salva pielea

Scris de: L.J. | pdf | print

15 June 2016 16:00
Vizualizari: 21513

S-a dovedit ca DNA a mintit populatia cand arunca petarde in piata, acuzand ca infractiunea de abuz in serviciu va fi dezincriminata ca efect al deciziei CCR si ca prezumtivii infractori ar putea scapa fara sa raspunda in fata legii. Judecatorii CCR nu s-au lasat intimidati de presiunile infernale ale DNA si au declarat neconstitutional textul din Codul penal care defineste infractiunea de abuz in serviciu, in sensul ca o asemenea infractiune nu poate fi comisa decat daca un functionar savarseste sau nu un act cu incalcarea cu intentie a legii.

Hotararea a fost luata, marti 15 iunie 2016, in unanimitate. Presedintele CCR Valer Dorneanu a explicat, imediat dupa finalul sedintei, in ce consta exact hotararea Curtii. Astfel, potrivit acestuia, sintagma „indeplineste in mod defectuos” din art. 297 din Codul penal va fi inlocuita „indeplineste prin incalcarea legii”.


Prezentam minuta CCR:

Cu unanimitate de voturi,

Decide: Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 246 alin. (1) din Codul penal din 1969 si ale art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma 'indeplineste in mod defectuos' din cuprinsul acestora se intelege 'indeplineste prin incalcarea legii'.

Respinge exceptia de neconstitutionalitate, ca neintemeiata, si constata ca dispozitiile art. 13 din Legea nr.78/2000 sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

Definitiva si obligatorie”.

Iata forma actuala a art. 297 din Codul penal:

Abuzul in serviciu

(1) Fapta funcţionarului public care, in exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

Acum se vor vedea „performantele” Lulutzei

Decizia CCR inseamna ca majoritatea dosarelor DNA construite pe acuzatii de abuz in serviciu vor fi inchise, iar trimiterile in judecata se vor putea face numai daca procurorii vor putea dovedi ca un functionar a incalcat legea atunci cand a indeplinit sau nu un act ce ii revenea in competenta. Interesant, primii beneficiari ai deciziei sunt chiar procurorii DNA cu achitari, care puteau fi inculpati pentru abuzuri daca CCR nu le salva pielea.

Pana acum, gratie textului de lege prost gandit de „Desteptii Codurilor” era pedespsit cu puscaria orice act efectuat in mod gresit, fapt aberant, care a paralizat Romania facand ca functionarii sa nu mai aiba curaj sa-si asume raspunderea pe decizii privind persoane si comunitati, dar mai grav a permis politiei politice DNA-SRI sa fabrice dosare unor personalitati publice, ajungandu-se la acuzatii demente precum cea din cazul primarului Craiovei Lia Olguta Vasilescu, acuzata ca si-ar fi tras foloase din activitatea de primar constand in acumularea de capital de electoral.

Efectul deciziei CCR va fi ca la bilantul DNA pe 2016, care va avea loc in luna februarie 2017, numarul dosarelor DNA sa scada dramatic, iar procentul urias de achitari (care din calculele noastre in primele 6 luni depaseste 25%) sa depaseasca 50% din numarul dosarelor pe anul 2016. Cu alte cuvinte, la bilantul care se va face in februarie 2017, lumea va intelege ca activitatea DNA este catastrofala si ca Laura Kovesi va trebui sa-si caute un loc mai apropiat de „performantele” ei. Amintim ca luna trecuta, sefa DNA a incasat personal 46 de achitari definitive, toate pe lipsa de probe, in urma unui rechizitoriu pe care l-a semnat, rateu pentru care in niciun stat civilizat nu i s-ar mai fi permis sa stea intr-o atat de inalta functie de conducere.

Desteptii Codurilor” au fabricat pentru DNA arma de demolare a adeversarilor politici

Decizia CCR nu a facut practic decat sa readuca definitia infractiunii de abuz in serviciu la forma ei din vechiul Cod penal, unde se cerea conditia ca actul functionarului sa fie indeplinit sau nu in mod defectuos ”cu stiinta”. Adica sa comita fapta prin incalcarea unei legi cu buna stiinta. Este evident ca „desteptii codurilor” au premeditat intarirea politiei politice, iar efectul acestei legi strambe de care a profitat DNA a dus la paralizarea Romaniei, atat prin scoaterea partidelor politice de la guvernare, prin inculpari abuzive in cascada, subminarea Parlamentului transformat intr-o „adunatura de infractori” si mai ales prim teama generala a functionarilor de la toate nivelele administrative in a mai semna acte prin care sa se dezvolte mediul social si de afaceri.

Iata definitia abuzului in serviciu din vechiul Cod penal:

Art. 246 - Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor

Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Art. 248 - Abuzul in serviciu contra intereselor publice

„Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani”.

Comentarii

# SUNT MAI DESTEPTI DECAT V. DONGOROZ date 15 June 2016 16:11 +2

CONCLUZIA: SUNT MAI DESTEPTI DECAT V. DONGOROZ- (REDACTORUL VECHIULUI COD PENAL) - INFRACŢIUNI DE SERVICIU SAU ÎN LEGĂTURĂ CU SERVICIUL (1965) Art. 246 Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

# Camp tactic date 15 June 2016 16:19 +13

O decizie normala! Se stie ca orice functionar al statului greseste mai mult sau mai putin si ca are o plasa de siguranta. Oare de ce Ko-Co vizau doar alesii si nu se uitau deloc la numiti?

# EXCEPTIA A FOST RESPINSA date 15 June 2016 16:22 +10

NU AU OBTINUT NIMIC.... PENTRU CA DOAR NECONSTITUTIONALITATEA ABUZULUI COMPROMITEA SI LEGEA SPECIALA 78/200.CARE SANCTIONEAZA Infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie Art. 13 Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine.. Minuta CCR de miercuri: "Cu unanimitate de voturi, Decide: Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 246 alin. (1) din Codul penal din 1969 si ale art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" din cuprinsul acestora se intelege "indeplineste prin incalcarea legii". Respinge exceptia de neconstitutionalitate, ca neintemeiata, si constata ca dispozitiile art. 13 din Legea nr.78/2000 sunt Constitutionale in raport de criticile formulate. Definitiva si obligatorie."

# Ultimul Charlot date 15 June 2016 16:28 +3

Fostul procuror Bujoreanu tot nu scapa. Ca ek cu stiinta si cu intentie si-a batut joc de tot ce inseamna functia de procuror. I asteapta ani grei de temniță

# Ultimul Charlot date 15 June 2016 16:53 +5

Decizia luată de Curtea Constituțională a României (CCR) privind abuzul în serviciu nu va afecta semnificativ dosarele DNA si nici pe a Parchetelor ce ancheteaza procurori, pentru că „teza încălcării vădite a legii este păstrată ca urmare a deciziei CCR. De asemenea, nu se pune problema dispariției cu totul a infracțiunii de abuz în serviciu din legislația românească. Bujorean nu scapa :-)

# morarescu date 15 June 2016 16:29 +7

Om la om, dosar cu dosar...Nici vorba de o solutionare globala a dosarelor de abuz. Legile speciale, legile dupa care functionarii publici isi desfasoara activitatea, legile de resort, prevederile acestora din capitolele de raspunderi, infractiuni si contraventii - capata o importanta deosebita in analiza existentei incalcarii legii in sensul antamat de CCR. 

# STELUTA date 15 June 2016 16:33 +14

DECIZIA CCR DOVEDESTE CA KOVESI MINTEA INTRUCAT NU POTI FACE DOAR ABUZ IN SERVICIU FARA A INCALCA ALTE LEGI .

# Ultimul Charlot date 15 June 2016 17:11 +3

Da, clar. Asa este. Presupune in mod obligatoriu INCALCAREA altor legi. Ca Bujorean care A INCALTAT alte articole din codul penal, cu stiinta, cu premeditare si uneori cu complicitate. Si pentru prostii iti trebuie minte... Poate citesc si procurorii de la Curtea de Apel Suceava si nu ii mai tin dosarele prin sertare si-l trimit rapid in judecata.

# STELUTA date 15 June 2016 16:51 +8

DECIZIA CCR DOVEDESTE CA KOVESI MINTEA INTRUCAT NU POTI FACE DOAR ABUZ IN SERVICIU FARA A INCALCA ALTE LEGI .

# offf Steluto date 15 June 2016 17:20 -11

tu stii textele de lege care au facut obiect al analizei CCR? Stii si cine s-a ocupat si le-a dat forma care acum e "neclara"? ;-) ;-)

# steluta date 15 June 2016 17:59 +10

intrucat nu am fost astazi la sedinta de instruire politica acordata de Klemm sefilor parchetelor nu stiu nimic despre nimic

# for whom it may concern date 15 June 2016 17:23 +1

“Victor-Viorel PONTA Sinteza activitatii parlamentare în legislatura 2008-2012 Comisia specială comună pentru dezbaterea în fond, în procedură de urgenţă, a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului civil şi a Codului de procedură civilă - Vicepreşedinte Subcomisia de Cod penal şi Cod de procedură penală – Preşedinte” http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp? idm=237&leg=2008, interesant, nu, cine a supervizat NCP, mult hulit acum

# Hiena, Vierme si Soparla date 16 June 2016 13:28 +1

Dar pana la urma codurile au fost adoptate prin asumarea raspunderii in forma propusa de Guvern? ! Deci nu incerca sa manipulezi opinia publica!

# ?????? date 15 June 2016 17:49 -5

Observati totusi ca decizia nu anuleaza artcoele ci doar le explica ?

# Maria date 15 June 2016 19:17 -8

Pe mine nu efectele acestei decizii ma surprind ci faptul ca CCR a plecat capul si si-a depasit rolul constitutional, ceea ce inseamna un mare pericol. CCR prin modalitatea in care s-a pronuntat s-a substituit legiuitorului. In practica CCR de pana acum dispozitivul era: e neconstitutionala sintagma. In considerente arata de ce si era rolul legiuitorului sa modifice legea ca sa o puna in acord cu Constitutia, nu atributia CCR. Ce a facut azi CCR inseamna modificare de lege, depasindu-si rolul constitutional. Daca am ajuns ca CCR sa nu respecte Constitutia, nu mai avem ce sperante legitime sa mai avem in Romania?

# Pt Maria date 15 June 2016 21:50 +9

Dna Maria, gresiti un pic in analiza dvs. CCR s-a pronuntat efectiv in limitele legii, ei nu pot substitui o lege prin alta> CCR se poate pronunta daca o lege este constitutionala sau nu, dar rolul , acum, de a schimba legea apartine parlamentului. Deci, parlamentul trebuie acum sa schimbe acea sintagma, in particula, CCR a spus doar ca pronuntarea anterioara era neconstitutionala, si a dovedit ca Kovesi e o stalinista mincinoasa ( ordinara)

# Ipochimen date 15 June 2016 23:12 +2

Cata legimitate ai, matale (Maria), sa pui in discutie o decizie CCR? Daca respecta sau nu Constitutia...? Oricum, cred ca te durea capu' rau!!! O insiruire de vorbe, din care nici matale n-ai inteles nimic. Daca e CCR, se prezuma, axiomatic, ca vegheaza la respectarea Constitutiei, ca de-aia e CCR. Da, aa, aa!!! Minti imbacsite care, si tabla inmultirii au uitat-o, dar isi dau cu parerea!

# DODI date 15 June 2016 17:49 +7

Importantă este victoria ca imagine în fața câinelui de pază al binomului, DNA, prin reprezentanta lui cea mai de preț, mult stimata, diplomata și medaliata juristă sportivă luluța. Care dă fuguța la tăticul procurorul comunist, udând batiste în neștire, că s-au găsit niște judecători la CCR care nu ascultă la semnal. Această victorie face cât toate dosarele politice făcute, peste noapte, de luluța cu ciracii ei, promovați anume din provincie ca să asculte de dulăul șef și să-i urmeze comenzile. Să sperăm că este începutul căderii primei perne de sub fundul mult prea mare al luluței.

# avocat traditional date 15 June 2016 17:58 +7

Mai multe probleme:1.oare ce intelegem prin incalcarea legii?Adica incalcarea legii retinuta la modul general(adica lege, OUG, OG, hotarare,oedin.norma metodologica etc) ori numai incalcarea legii ca gen de act normativ? 2.S-au dus dosarele facute prin aprecierea de catre procuror a oportunitatii actului.3.S-au dus dosarele in care procurorul facea dosare prin aprecieri personale(de ex.spunea ca pretul trebuia sa fie mai mare,chiar decat cel stabilit prin expertiza)4.Nu au decat ca procurorii DNA sa se puna pe treaba

# pelin date 15 June 2016 21:45 +11

DOUA MANDATE DE MINCIUNA,ABUZURI,DEZBINARE,PREFACATORII,SMECHERII,HAOS,HOTIE,SARACIE,CORUPTIE "DEFORMA"LUI BASESCU,CARE A INSEMNAT PERVERTIREA JUSTITIEI,TAIERI DE SALARII,INVRAJBIREA PO******TIEI,MEGALOMANIE.MITOCANIE,SCANDALURI ETC,REGIM CARE FUNCTIONEAZA SI IN PREZENT,CE TREBUIE STOPAT SI CRED CA ACEST LUCRU SE VA INTAMPLA.SEMNALUL FIIND ACELA CA JUDECATORII DE LA CCR,NU S-AU LASAT INTIMIDATI DE CATRE DNA,PROCEDAND LA INDREPTAREA UNOR ANOMALII DIN C.P.DAR NU SUNT SINGURELE!!!!!!!!!!!!

# AndreiV date 16 June 2016 13:49 +2

"Un copil cu trei dosare",adus cu buna stiinta de basescu si mafiotii lui pentru a o folosi exclusiv impotriva adversarilor politici.Cine poate corecta acum erorile si sa elimine politia politica a dna.Vad ca si noile conduceri ale parchetului,dau raportul si continua sa se subordoneze fara retinere ambasadorului jandarmului mondial.

# victor date 16 June 2016 04:35 +3

Cunoscând diferentele de fond existente între conventia ONU 2003 pentru combaterea coruptiei si textul C.P. român, DNA , LCK au continuat sa -si fondeze actiunile în materie de abuz in serviciu pe textul românesc, care ar fi trebuit , conform tratatelor internationale, înlaturat în favoarea textului conventiei ratificate. In cazul unor eventuale îndieli asupra aplicabilitatii unuia sau altuia dintre texte, DNA/LCK puteau declansa fie procedura chestiunii prealabile de constitutionalitate ,fie introducerea unui recurs în interesul legii. Cu buna stiinta, aceste demersuri clarificative nu au fost întreprinse, deschizând calea la numeroase actiuni neconstitutionale abuzive (vezi decizie C.C.R.) Chestiunea care se pune este daca aceasta actiune/inactiune nu se încadreaza în definitia abuzului in serviciu , în lectura data acum de C.C.R. Legea încalcata este evidenta ,la fel ca si Intentia , foloasele necuvenite ,etc . O urmarire penala pentru abuz in serviciur in personam s-ar impune.

# Ion date 17 June 2016 10:05 -2

D.N.A.....lupta D.N.A...jos coruptia

# avocat traditional date 17 June 2016 14:52 +2

Bade Ioane,daca nu esti vreun procuror DNA ascuns sub aceasta lozinca ieftina,trebuie sa stii:lupta impotriva coruptiei este de stricta necesitate si actualitate.Dar trebuie facuta in conformitate cu Constitutia si legile tarii nu cu abuzuri,interprretari aiuristice,ascunderea ori falsificarea unor probe si nici cu denunturi impuse si false.In rest,lupta contra coruptiei va continua dar nu vad in viitorii 50 de ani un rezultat optimist.Se vor gasi alte si alte metode de a fi corupt iar coruptia va fi intotdeauna cu un pas inaintea anticoruptiei.

# Ipochimen date 17 June 2016 16:24 0

Badea Ion e lulutza in travesti. Daca ar fi spus: noi suntem "denia" si nu ne lasam, s-ar fi dat de gol. Pe langa ea mai sunt o droaie de postaci DNA.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva