18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MONSTRUOASA JUSTITIE – Avocatul Adrian Toni Neacsu, fost judecator si membru CSM: „Marginalizarea judecatorului si hiperbolizarea procurorului... Acest dezechilibru nu a mai existat decat in perioada comunista... Inainte de 1989, de multe ori oamenii simpli spuneau cate unui judecator: 'Lasa maica, ai tot timpul sa ajungi si procuror'. In mintea oamenilor, judecatorii au ajuns o anexa a parchetelor sau cel mult un partener al lor de nadejde... SRI s-a implicat in dezordinea din CSM”

Scris de: G.T. | pdf | print

20 March 2017 16:27
Vizualizari: 12732

Zeci de ani vor trebui sa treaca pentru ca raul facut Justitiei din Romania sa fie inlaturat. Este opinia avocatului Adrian Toni Neacsu (foto), fost judecator si membru CSM. Neacsu face o analiza cat se poate de lucida si de corecta a ceea ce se intampla astazi in Justitia din Romania, dar si a ceea ce s-a intamplat in ultimii ani. Radiografia lui Adrian Toni Neacsu ar trebui luata in considerare de toti factorii politici care au puterea de a schimba ceva, mai ales ca ea este facuta de un fost magistrat apreciat pentru profesionalismul si pregatirea sa. De oameni precum Adrian Toni Neacsu are nevoie Justitia din Romania.

Adrian Toni Neacsu a acordat un interviu ziarului Evenimentul Zilei, in care a vorbit despre aspectele monstruoase ale Justitiei de astazi, despre cum imaginea Justitiei a fost confiscata in favoarea unor grupuri de interese, dar si despre existenta unor dezechilibre specifice perioadei comuniste. In acest sens, avocatul Toni Neacsu a atras atentia asupra uneia dintre cele mai grave anomalii, si anume marginalizarea judecatorului in paralel cu hiperbolizarea procurorului. Neacsu arata ca multi oameni considera ca judecatorii au ajuns o anexa a parchetelor sau un partener de nadejde, asa cum spunea fosta sefa a ICCJ Livia Stanciu.


Adrian Toni Neacsu abordeaza si unul dintre cele mai discutate subiecte: implicarea serviciilor secrete in Justitie. Astfel, Neacsu precizeaza ca este o problema ce trebuie clarificata si dezvaluie ca SRI, spre exemplu, s-a implicat in “dezordinea” din CSM din 2013 si a stabilit invingatorii. Este vorba, asa cum ne amintim, despre revocarea judecatorilor Cristi Vasilica Danilet si Alina Ghica, intorsi gratie CCR, dar si despre eliminarea lui Adrian Toni Neacsu din CSM printr-o executie pusa in scena de DNA.

Nu in ultimul rand, Toni Neacsu tine sa aminteasca poate cel mai important lucru. Acela ca lupta impotriva coruptiei, nu se poate infaptui decat cu respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept si ale drepturilor omului. Altfel, lupta impotriva coruptiei va fi ea insasi o coruptie la fel de periculoasa.

Iata cateva fragmente din interviul lui Adrian Toni Neacsu, care poate fi citit integral pe www.evz.ro:

La noi insa, totul se intampla excesiv, iar multe din aspectele de astazi ale justitiei de zi cu zi sunt monstruaose. De mai multa vreme, chiar inainte ca eu sa las roba de judecator, imaginea justitiei a fost confiscata abuziv in favoarea unor grupuri de interese si a devenit camp de lupta politic”.

Marginalizarea judecatorului si hiperbolizarea procurorului in imaginarul colectiv care e un fel de inger al dreptatii, este rezultatul cel mai ingrozitor al acestei confiscari a imaginii justitiei in favoarea unor grupuri de interese restranse. Acest dezechilibru nu a mai existat decat in perioada comunista. Inainte de 1989, de multe ori oamenii simpli spuneau cate unui judecator mai tanar: 'Lasa maica, ca ai tot timpul sa ajungi si procuror'. Cred ca asa se gandeste si azi. In mintea oamenilor, judecatorii au ajuns o anexa a parchetelor, sau cel mult, cum spunea un fost presedinte al ICCJ, un partener al lor de nadejde. Greu de conceput ceva mai mosntruos pentru cine intelege cum ar trebui sa fie asezat un sistem de justitie”.

Tocmai intrucat lasa impresia ca nu mai joaca neutru, ci alaturi sau impotriva cuiva, justitia de zi cu zi nu mai este privita cu incredere. Clientii nostri, ai avocatilor, ajung deseori sa se roage sa nimereasca la un complet despre care ei cred sau stiu ca este impartial. Multi au impresia ca soarta procesului nu se decide in functie de actele si probele din dosar, ci in functie de tragerea la sorti, pe care o stabileste judecatorul.

Nu cred ca neincrederea profunda a oamenilor in justitie, in urma experientelor proprii, a ajuns in sondajele de opinie publica. Inca se mai masoara increderea in justitie a celor ce privesc la televizor si aplauda comunicate de presa, nu al celor ce au dosare in instante. Raul care s-a facut va cere zeci de ani de acum incolo pentru a fi inlaturat.

De multa vreme, multi dintre cei aflati la varful sistemului judiciar sunt numiti si controlati politic. In ultima vreme, controlul poliutic a lasat locul controlului de alta natura, a cercurilor de putere si de interese economice. Cu atat mai mult trebuie lamurita definitiv implicarea serviciilor secrete in sustinerea si protejarea unor pozitii cheie ale sistemului judiciar”.

Controlul magistratilor de catre politicieni este supraevaluat. Daca un judecator nu se lasa controlat, nimeni nu are ce sa-i faca. Deci e strict o problema personala. Sunt convins ca am avut in timp judecatori si procurori care au raspuns unor comandamente politice, dar aceasta ca urmare a propriei lor decizii, consimtit, ca sa zic asa. Mult mai grava mi se pare situatia judecatorilor care in prezent sunt obligati sa procedeze intr-o anumita directie. Judecarorii fortati, santajati, condusi fortat catre o anumita conduita. Iar asta nu o fac politicienii, va asigur”.

In Justitie, vazuta impersonal, nu am deloc incredere si aici vad lucrurile similar cu majoritatea clientilor mei. Am insa incredere in judecatori, luati individual, pentru ca stiu ca ei sunt ultima reduta impotriva confiscarii totale a Justitiei”.

Avocatii, mai ales cei de penal, simt ca evolueaza pe sarma la inaltime. Probabil ar fi nevoie de mai multa solidaritate si pozitii mai ferme ale reprezentantilor avocaturii, dar de multe ori sentimentul este ca deciziile sunt in alta parte. O Justitie fara o aparare puternica si fara un cadru clar in care ea se poate exprima in procese este o caricatura”.

Stiu cate ceva, probabil mai multe decat majoritatea celorlalti. Am vorbit public despre hotararile neconstitutionale ale CSAT inca din 2014, cand nimeni nu intelegea semnificatiile. SRI-ul s-a implicat in dezordinea din CSM din 2013 si a stabilit invingatorii. Au existat sesizari ale comisiilor din Parlament din partea unor membri CSM pentru abuzurile lor, dar s-au pierdut in campul tactic. Eu insumi am fost una din primele victime, dar nu mai conteaza. Implicarea serviciilor secrete in Justitie echivaleaza cu o catastrofa pentru democratia noastra, ale carei dimensiuni le vom intelege doar peste multi ani. Prezenta SRI in Justitia penala este motivul pentru care cred ca trebuie sa fim solidari cu judecatorii si sa-i protejam”.

Justitia impotriva coruptiei facuta prin denaturarea principiilor fundamentale ale statului de drept este o coruptie la fel de periculoasa. Ca cetatean, constat si eu ca Romania s-a tot schimbat in ultimii ani, dar nu sunt deloc incantat de directia in care a luat-o. Nu-mi ofera nicio satisfactie ca vad in puscarii oameni despre care opinia publica spune ca sunt corupti, cat timp am indoieli ca judecatorii care i-au trimis acolo au functionat liber si colectiv. De prea multe ori, Justitia ultimilor ani a semanat cu linsajul din Vestul salbatic de prin secolul 19, dinainte ca statul modern sa-si asume realizarea exclusiva Justitiei”.

*Cititi aici interviul cu avocatul Adrian Toni Neacsu (I)

*Cititi aici interviul cu avocatul Adrian Toni Neacsu (II)

*Cititi aici interviul cu avocatul Adrian Toni Neacsu (III)

Comentarii

# Functionalitatea unui sistem de justitie date 20 March 2017 18:39 +10

Am vazut cu ochii mei oameni fara adapost, care aveau ca proprietate doar cateva haine iar instanta americana le-a recunoscut si protejat dreptul de proprietate asupra acelor haine. Cam ce sanse credeti ca ar fi avut acesti oameni in justitia din Romania? Nu ma refer doar daca ar fi castigat un proces, ci daca s-ar fi gasit vreun ONG care sa-i reprezinte? Iar daca s-ar fi gasit, cat ar fi durat procesul? Functionalitatea unui sistem de justitie se vede din modul cum protejeaza drepturile omului si face dreptate celor mai vulnerabili din societate. Un stat este cu atat mai puternic cu cat respecta drepturilor chiar si a celor mai mici din societate. Chris Terhes (Facebook)

# LA NOI... fură codri verzi date 21 March 2017 12:03 +1

La noi sunt codri verzi de brad/ Şi câmpuri de mătasă;/ La noi atâţia fluturi sunt,/ Şi-atâta jale-n casă./ Privighetori din alte ţări/ Vin doina să ne-asculte;/ La noi sunt cântece şi flori/ Şi lacrimi multe, multe... (Noi, Octavian Goga) NOTA BENE: World Poetry Day is on 21 March, and was declared by UNESCO in 1999.

# DODI date 20 March 2017 19:00 +6

Juriști agramați au devenit procurori, mulți dintre ei (unii chiar foști comuniști) au fost botezați de hăhăilă judecători. Pentru a fi confuzia mai mare sunt numiți la grămadă magistrați, iar legea răspunderii lor ”o vedem, dar nu e”. Așa că o reformă corectă și completă în justiției se va face prin așezarea acestelor două categorii în banci diferite. Procurorii să aibă statut egal cu avocații (inclusiv în sălile de judecată!) iar judecătorii să fie aleși dintre cei care au o vechime suficientă ca avocați sau procurori. Un judecător cu caș la gură, fără experiență de viață, este ușor coruptibil și predispus la judecăți rapide și fără substanță. Ar trebui ca CSM să renunța la a fi preș politic, iar alegerea membrilor săi elimine acest stil alambicat și adesea păgubitor. Ar fi cazul, având un ministru care poate fi acuzat de orice dar nu de pregătire rpofesională să se aplece asupra acestor propuneri (și altele) și să încerce o ”resetare a sistemului juridic”.

# profesionalism date 21 March 2017 08:54 +1

judecatori din randul procurorilor? in conditiile in care scopul procurorilor este sa isi faca targetul la numar de arestati? ar fi o idee daca procurorii ar pune umarul la infaptuirea unui act de justitie dar daca, insa, ce fac ei, are legatura cu orice numai cu respectarea legii nu, ce sa caute in randul judecatorilor? vre-un spor la salariu de la sri, cel mai probabil.

# manifest date 20 March 2017 19:18 +2

În România, stat de drept, dacă justițiabilul nu este de acord cu încălcarea normelor de procedură de către instanță este sancționat cu amendă în cuantumul maxim prevăzut de lege. Camera de consiliu nu mai este în sala de judecată ci în biroul judecătorilor, pronunțarea soluției adoptate în ședință publică se face foarte rar, soluția adoptată asupra cererilor de recuzare îți este comunicată de completul investit cu fondul cauzei, adică de judecătorul recuzat.

# Edelweiss - Rarinc de Bucovina date 20 March 2017 22:25 +4

Cât de periculos este infectul precedent cerat de babornița stanciu button: azi am fost nevoit, în afara voinței mele (era complet bun pentru mine, zic Io*) să pun în vederea unui complet de Apel o eventuală reiterare a Risantei Găgescu. Adicătelea un episod din 19toamna, de pe timpul răscoalei Maccabeilor, (în anii 1999-2000 o colegialitate de 2 ani între judecătorul apelului și persoana vătămată - tot jude) care în nici un caz nu poate fi motiv serios de abținere / recuzare. Dar se putea întâmpla așa: iar mă frăsui ca netotul vreun an / un an și jumătate ca să obțin ceea ce este firesc - ACHITAREA și apoi să mă trezesc cu vreo livia stanciu reloaded că-mi răstoarnă căruța cu vreo contestație în anulare, AM FOST NEVOIT să învederez instanța asupra unui superfluu motiv de abținere. Concluzie? Urâte mai sunt bestiariile ce le-a slöbozit pe fața pământului acea dementă, răsturnând cutia Pandorei și făcându-i țăndări capacul. Urâte vremuri s-au mai ajuns prin instanțe.

# ce sa zic... date 21 March 2017 13:34 -2

Medicamentele nu-si mai fac efectul, in anumite cazuri... :sigh:

# Intrebare date 21 March 2017 11:07 +1

Cat de obiectiv este acest fost judecator prins de procuror cu falsuri de dr comun si apoi condamnat de colegii lui judecatori?

# Ar trebui date 21 March 2017 11:08 0

Exclus din avocatura...fiind condamnat nu?sau avocatura este zona gri unde sunt varsati juristii care nu au locuri prin magistratura

# SANCHI date 21 March 2017 12:05 +1

NU MOR CAII CÎND VOR CÎINII!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva