19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PE TUSA CU TOVARASA – Redactia Lumea Justitiei a depus la Curtea Constitutionala cererea de retragere de la dezbateri a judecatoarei Livia Stanciu in dosarul in care se va solutiona conflictul juridic dintre Guvern si Inalta Curte pe tema Completelor de 5: "Prezenta la dezbaterile acestei cauze ridica probleme din perspectiva unui conflict de interese de natura administrativa... Ar fi pusa sa-si verifice, controleze ori valideze propriile-i neregularitati invocate"

Scris de: L.J. | pdf | print

1 November 2018 16:25
Vizualizari: 7343

"Tovarasa" Livia Stanciu nu are ce cauta la judecata dosarului nr. 1417E/2018 de la Curtea Constitutionala a Romaniei privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern si Inalta Curte de Casatie si Justitie privind Completele de 5 judecatori de la instanta suprema. Lumea Justitiei, prin senior-editorul publicatiei noastre, Razvan Savaliuc (foto), a depus joi, 1 noiembrie 2018, la Curtea Consitutionala o cerere de retragere de la dezbateri a judecatoarei Livia Stanciu, in care am aratat ca aceasta nu poate sa faca parte din Completul CCR pentru solutionare dosarului, atat timp cat la randul sau a intrat in componenta Completelor de 5 judecatori, si chiar le-a condus, in perioada in care a ocupat functia de presedinte al instantei supreme.


Lumea Justitiei: "Judecatorul este dator sa se abtina si nu sa manifeste o parere preconceputa"

Cererea de retragere formulata de Lumea Justitiei vizeaza faptul ca Livia Stanciu, in calitate de judecator al Inaltei Curti, si-a exprimat in trecut parerea pe aceasta chestiune printr-o interpretare si aplicare identica a prevederilor legale care vizeaza alcatuirea Completelor de 5 judecatori ce functioneaza in cadrul Inaltei Curti, lucru care poate reprezenta o antepronuntare pe dosarul nr. 1417E/2018, care are ca obiect fix cenzurarea de catre instanta de control constitutional a unor imprejurari factuale asupra carora Stanciu s-a pronuntat deja.

Or, Lumea Justitiei a aratat prin cererea de retragere de la dezbateri a Liviei Stanciu ca dosarul vizeaza controlul de constitutionalitate privitor la activitatea lui Stanciu, in calitate de presedinta a Inaltei Curti, fiind putin probabil ca in cazul in care s-ar pronunta asupra acestui dosar sa isi contrazica propria pozitie. Ca atare, ramanerea in complet a doamnei judecator ar fi de natura sa lipseasca completul de un vot impartial.

Apreciem asadar ca, prezenta Liviei Stanciu la dezbaterile pentru solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern si Inalta Curte de Casatie si Justitie privind Completele de 5 judecatori ar ridica probleme si din perspectiva unui conflict de interese de natura administrativa in conditiile in care ar fi pusa sa-si verifice, controleze ori valideze propriile-i neregularitati invocate.

Amintim ca premierul Viorica Dancila a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei pentru solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, ivit dupa ce instanta suprema a refuzat sa puna in aplicare modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, in legatura cu componenta completelor de 5 judecatori.

Decizia ICCJ de a nu aplica noile prevederi ale Legii nr. 304/2004 a fost luata prin Hotararea nr. 89 din 4 septembrie 2018 a Colegiului de conducere al Inaltei Curti, prin care s-a decis sa nu fie modificata componenta Completelor de 5 decat din ianuarie 2019, data pana la care acestea sa continue sa fie prezidate, de drept, de presedintele, respectiv vicepresedintii instantei supreme.

Practic, nesocotind prevederile legale care obligau Inalta Curte sa organizeze de indata alegeri pentru alcatuirea noilor Complete de 5 judecatori, din care presedintele si vicepresedintii ICCJ sa faca parte doar daca erau trasi la sorti, si nu de drept, Colegiul de conducere, cu opinia separata a judecatoarei Simona Nenita, a decis sa functioneze dupa propriile decizii si regulamente.

La scurt timp de la sesizarea CCR de catre premierul Viorica Dancila, sefa Inaltei Curti, judecatoarea Cristina Tarcea, a transmis Curtii Constitutionale punctul sau de vedere in care a sustinut ca nu a existat si nu exista un conflict juridic de natura constitutionala, deoarece, potrivit dispozitiilor art. 126 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei, justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege, iar ICCJ asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti, potrivit competentei sale. In acelasi punct de vedere, in apararea sa, Inalta Curte sustinea are dreptul nu doar dreptul de a interpreta si aplica legea, ci si obligatia de a interpreta o lege neclara sau contradictorie si de a respecta termenele impuse prin lege, astfel incat sa asigure punerea ei in aplicare.

Prezentam in continuare continutul cererii de retragere de la dezbateri a judecatoarei Livia Stanciu formulata si depusa de Lumea Justitiei la CCR in 1 noiembrie 2018:

"DOMNULE PRESEDINTE,

(…)

CERERE DE RETRAGERE DE LA DEZBATERI a d-nei JUDECATOR LIVIA DOINA STANCIU

in raport de prevederile art. 55 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, care nu permit recuzarea judecatorilor Curtii, insa nu interzic indepartarea din complet a judecatorului aflat intr-un caz de vadita incompatibilitate.

In fapt, cauza pendinte – cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala formulata de primul ministru al Guvernului Romaniei - are ca obiect cenzurarea de catre instanta de control constitutional a unor imprejurari factuale asupra carora doamna judecator Livia Doina Stanciu si-a exprimat anterior parerea printr-o interpretare si aplicare identica a prevederilor legale care vizeaza alcatuirea Completelor de 5 judecatori ce functioneaza in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in perioada cat a functionat ca presedinte al acestei instante.

Asadar, cu privire la problema de drept supusa analizei Plenului Curtii Constitutionale, doamna judecator Livia Doina Stanciu are o parere deja formata si pusa in aplicare prin deciziile pe care le-a adoptat in timpul exercitarii mandatului de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ca atare, ramanerea in complet a doamnei judecator ar fi de natura sa lipseasca completul de un vot impartial, in conditiile in care in calitate de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a adoptat solutii identice cu cea contestata in cauza de fata. Cum controlul de constitutionalitate vizeaza chiar activitatea proprie a doamnei judecator Livia Doina Stanciu, aceasta nu ar putea sa-si contrazica propria pozitie printr-un vot contrar in prezenta cauza.

Institutia abtinerii permite judecatorului sa solicite indepartarea sa din completul de judecata daca stie ca exista un motiv de incompatibilitate in privinta sa. In cauza, fata de motivele invocate si prin raportare la imprejurarile concrete ale desfasurarii procesului, apreciem ca potrivit art. 124, alin (2) din Constitutia Romaniei, republicata, “justitia este unica, impartiala si egala pentru toti”, iar potrivit prevederilor art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului “orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita prin lege”.

In plus, potrivit art. 42, alin. (2) pct. 13 din Codul de procedura civila, judecatorul este incompatibil de a judeca atunci cand exista elemente care nasc in mod intemeiat indoieli cu privire la impartialitatea sa.

In jurisprudenta CEDO de la Strasbourg, s-a aratat ca existenta impartialitatii in sensul art. 6, paragraful 1, din Conventie trebuie determinate conform unui test subiectiv, pe baza convingerilor personale ale judecatorului cauzei, dar si conform unui test obiectiv vizand sa stabileasca daca un judecator a oferit suficiente garantii pentru a exclude orice indoiala legitima in aceasta privinta.

Urmand demersul subiectiv, apreciem ca doamna judecator Livia Doina Stanciu, prin modalitatea in care a gestionat in calitate de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie problematica compunerii Completelor de 5 judecatori care functioneaza la instanta suprema aduce atingere impartialitatii acesteia, garantie care sta la baza unui proces echitabil. Asadar, judecatorul este dator sa se abtina si nu sa manifeste o parere preconceputa.

Referitor insa la demersul obiectiv, adica increderea pe care judecatorul trebuie sa o inspire partilor si publicului, apreciem ca ramanerea in continuare in completul de judecata a doamnei Livia Doina Stanciu presupune realizarea unei cenzuri de catre aceasta a propriilor hotarari adoptate in calitate de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Asadar, judecatorul trebuie sa ofere suficiente garantii care ar exclude orice dubiu ca ar putea actiona partinitor intr-un litigiu.

Consideram ca prezenta doamnei judecator la dezbaterile acestei cauze ridica probleme si din perspectiva unui conflict de interese de natura administrativa in conditiile in care ar fi pusa sa-si verifice, controleze ori valideze propriile-i neregularitati invocate.

In drept, art. 142, alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata; art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului; art. 42, alin. (2) pct. 13 din Codul de procedura civila."

Comentarii

# SANCHI date 1 November 2018 16:51 +21

Să vezi ce sar în sus admiratorii vădanei Stanciu în frunte cu 4PEDU VASILICĂ!

# basica date 2 November 2018 08:47 0

Nu e vinovat cine cere, e vinovat cine da! Toader a propus-o iar base a aprobat-o pentru a putea fura ei in liniste si siguranta. Huuo mafiotilor de Galati-Constanta!

# DODI date 1 November 2018 17:14 +8

Nu există o posibilitate de a o ”retrage” definitiv pe această procuroare comunistă din CCR? Nu este destul răul făcut României și românilor de această matracucă? Trebuie să lăsăm în continuare (pe bani nu puțini!) să ne dea lecții de constituționalitate această ființă profund imoral și prost pregătită profesional?

# coco date 1 November 2018 18:37 +2

Cred ca doar cine a numit-o poate s-o retraga, adica martalogu de la cotroceni

# Lobotomel date 1 November 2018 19:18 0

Bravo LUJU!Matracuca Colabia Stanciu cu falcile cat o aeropurtata sa plateasca toate daunele aduse lui Rarinca mai intai,dupa care om mai vedea care ii sunt parerile preconcepute,parerile deja formate.

# CALOENESCU GABRIEL date 1 November 2018 17:42 +5

Buna seara, Sunteti super. Un act de normalitate intr o țară normală. Voi sunteti printre cei puțini, sau multi, care încearcă să aducă normalitatea in Romania. O intrebare: pe cand o acțiune împotriva lui Macovei, trădătoare de tara? Si impotriva lui Coldea, care s a dat la fund? Dacă o sa deschide o acțiune în instanța, o sa va rog sa ma puneti și pe mine pe lista. Va voi trimite toate datelele de care o sa aveti nevoie. Cu respect, Gabriel

# un mizantrop date 1 November 2018 18:45 +7

Ma gandesc daca n-ar fi mai corect sa chemam in instanta ministerele, incepand cu ala "public", continuand cu SRI, ANAF, M.I., etc., pentru ca mie cetatean mi s-a distrus increderea in stat din cauza prestatiei jegoase a varfurilor din aceste institutii...Apoi, e treaba lor sa-si faca ordine, sa identifice angajatii, sau fostii angajati, care au clatinat un intreg sistem si m-au afectat pe mine, beneficiarul platitor....Pentru ca Romania are, dincolo de putinii creditori politici, aia care, inca, mai spera la o sinecura daca le "iese" partidul, o mare de anarhisti. Nu ma refer la blambecii aia pe post de maimute urlatoare din piete, eu vorbesc despre anarhismul functional, al pasnicilor, al celor care se retrag tot mai mult din societate, incercand sa aiba cat mai putin contact cu statul si cu institutiile sale, adica majoritatea po******tiei (fenomenul e prezent peste tot in lume, dar nu in procentul de la noi...), care s-a saturat sa se teama de legea care e facuta numai pentru unii...

# De ce nu se declara protocoalele ilegale? date 2 November 2018 11:43 0

Ma intreb DE CE NICI PANA AZI MAFIOȚII DE LA GUVERNARE NU AU DECLARAT PROTOCOALELE CA FIIND ILEGALE? De ce nu fac absolut nimic ? In afara sa-si incaseze salariile uriase si sa-si aranjeze şmenuri doar pt ei? Nimic nu au facut. Protocoalele ,codurile penale, legile justitiei, nimic nimic. Numai gargară.

# un mizantrop date 1 November 2018 18:35 +4

Asa da! chiar daca nu vor da curs solicitarii, judecatorii constitutionali au fost instiintati si poate mai gasesc niste motive sa se "uite" mai atent la "colega" lor, partenera procurorilor...E musai sa se schimbe conditiile de acces la CC, in primul rand sa nu mai vezi la CC procurori de cariera, unii cu condamnari la CEDO...Si apoi sa se reevalueze "buna reputatie" a muntelui de imotralitate (unde, naiba, era buna reputatie la o tzatzica disperata sa-si bage creditorii la bulau si uzand de functia ei si "cunostintele" din sistem se razbuna pe cine-i strica linistea cerandu-si banii inapoi -aici am pierdut trenul, ca, pe "precedent" puteam si noi sa priponim bancile ce ne somau...), poate primim un raspuns si la acuzatiile lui Vanghelie, ca e om si el, contribuabil si justitiabil...

# coco date 1 November 2018 18:36 +1

Bravo LUJU !!!!

# antonescu date 2 November 2018 05:32 +2

au mai spuso altii, o spun si eu: uitati-va la ea, la vasilica, la camelia, la veverita, etc. V-ati uitat? Cu ce parere ramaneti, oameni buni?! Sau la ranjitii care au stat sau stau pe TRON la Cotroceni! Mai frate, ce-or zice strainii cand ai vad, poporul roman asa rau a ajuns!? Sau chiar asta vor: ne baga pe gat, fara voia noastra, numai caricaturi. Si asta n-ar fi totul daca s-ar dovedi caricaturi cu caracter si ar lasa ceva bun in urma lor! Dar ei fac numai rau tarii noastre, probabil ca au ceva interese. Oricum ai dao, este vai de mama noastyra; unde am fost si unde am ajuns! Nu cred ca au sange de romani puri in ei. De vazut arborele lor genealogic si s-ar putea sa avem surprize uriase! Scapane DOAMNE, te rog, pupati-as picioarele, de ei, ca numai in TINE a mai ramas speranta tarii asteia! Asa sa ne ajuti!

# santinela date 2 November 2018 07:54 +3

Ce sa dezbata,nenorocita asta nu mai trebuie sa fie niciunde in viata publica. Sa o ia pe Tarcea de mina,pe Kovessi,Lazar,Danilet si sa dispara , sa se duca toti unde a intarcat mutu iapa !

# Un roman date 2 November 2018 09:22 +3

Bravo luju! Cereti si redeschiderea dosarului de improprietarire a FDGR cu averea org. naziste GEGR si implicarea lui Johannis in aceasta afacere!

# escu date 2 November 2018 10:01 0

Poate că R. Savaliuc ar fi trebuit să se consulte și cu M. Vanghelie, că ar fi mai avut și alt motiv pentru a i se cere demisia de la CCR.

# INTERNATIONAL date 2 November 2018 12:13 +1

Morar-procuror, Stanciu-fost procuror la Galati-Dorneanu-jurist PSD, Pivniceru-judecator de penal, unde este specializarea lor in drept constitutional? Care va sa zica ca nu au specializare in constitutional, dar sunt judecatori de constitutional.Sistemul nostru juridic este la pamant, cititi prin comparatie furtul la noi si furtul in codul penal al Republicii Cipru, fosta colonie engleza; complicitatea la noi vs. Cipru, conspitatia si pedepsirea grupului criminal, consilierea la infractiune in dreptul penal cipriot.Suntem un stat de drept slab.Deci daca legea speciala este slaba, atunci ce sa mai vorbim de Constitutie ?!

# Florin Diaconescu date 5 November 2018 14:43 0

Sunteți în eroare. Doamna Mona Pivniceru este doctor în Drept constituțional și doctor în Drept penal internațional. Vreți o specializare mai mare decât asta?

# ?????? date 2 November 2018 22:47 0

Astfel de solicitări se depun și pe la parlament pentru spețele în care se consideră că unii dintre parlamentari s-ar afla în incompatibilitate datorată unor interese personale, la legile aflate în dezbatere ?

# ?????? date 2 November 2018 22:54 0

Opinați că și la adoptarea ordonanțelor de guvern ar putea apărea spețe de incompatibilitate , justificate de unele interese personale ale membrilor guvernului , spețe la care probabil unora dintre membrii guvernului li s-ar putea solicita să nu participe la dezbaterile și votul acelor acte normative ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva