17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DUPA 25 DE ANI, SE REFACE ECHIPA FSN – PICCJ cere aviz presedintelui Romaniei Klaus Iohannis pentru urmarirea penala a fostului prim-ministru Petre Roman, in dosarul „Mineriadei” privind violentele din Piata Universitatii. „Liberalul” Petre Roman este acuzat de infractiuni contra umanitatii. Procurorii solicita declansarea urmaririi penale si fata de generalul Victor Atanasie Stanculescu, fost ministru al Apararii, si fata de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 October 2015 12:53
Vizualizari: 5326

La o zi dupa ce PICCJ i-a schimbat incadrarea juridica lui Ion Iliescu in dosarul „Mineriadei”, fostul presedinte fiind urmarit penal pentru infractiuni contra umanitatii, procurorii militari ii cer presedintelui Romaniei Klaus Iohannis declasarea procedurilor in vederea urmaririi penale fata de alte personaje care au preluat puterea dupa Revolutia din 1989 si care au fost implicate in violentele din 13-15 iunie 1990, violente soldate inclusiv cu morti. Printre ele se numara si coechipierul lui Ion Iliescu din fruntea FSN, Petre Roman (foto stanga) fostul prim-ministru al Romaniei din anii 1990, transformat intre timp intr-un liberal.


Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Public, emis joi 22 octombrie 2015, Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, a solicitat presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, in dosarul „Mineriadei”, pentru savarsirea infractiunii contra umanitatii. O solicitare similara a fost trimisa si in cazul ex-ministrului Apararaii, Victor Atanasie Stanculescu, dar si in cazul fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu.

Prezentam comunicatul PICCJ:

In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999, ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de PETRE ROMAN, STANCULESCU VICTOR ATANASE si VOICULESCU GELU VOICAN sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri.

Faptele retinute in sarcina acestora formeaza obiectul dosarului cunoscut generic 'Mineriada din iunie 1990' aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

Facem precizarea ca, desi faptele ce formeaza obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale (norme de procedura de stricta si imediata aplicare), procedura de sesizare a Presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului este aplicabila si in cauza de fata.

De altfel, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constitutionala a statuat ca, in privinta mandatului de membru al Guvernului, Constitutia nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie, si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarsite in exercitiul functiei.

Aceasta masura de ocrotire a interesului public subzista si dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, asa incat este evident ca, in privinta infractiunilor comise in exercitiul functiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea acelorasi norme procedurale”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 22 October 2015 13:22 +2

se pare ca se schimaba si vremea si vremurile!!!!!!! bucatarii chinezi ai injustitiei se pare au frisoane pe sira spinarii!!!!va ginditi bai bucatarilor chinezi ai (in)justitiei CA DACA I/AU LUAT PE ASTIA CIT DE APROAPE SINT SI DE VOI????CACI ATI FOST COMPLICI LA TOATE TICALOSIILE.!!!!!!

# Vladi Mir date 22 October 2015 18:15 +4

Colega, am o cumplita premonitie rezonabila ca anumiti bucatarii chinezi, vor profita de zgomotul si furia provenite din reaprinderea valvataiei Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, pentru ca la umbra lor, sa mermeleasca (cum iti place dumitale sa spui) conform ordinelor primate, unele dosare printre care, cu prioritate si cele ale "santajatului" fratior de la Apa Mare.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 22 October 2015 21:20 +3

ptr vladi mir//nu m/ar mira sa ai DREPTATE!!!!este exact in spiritul (in)justitiei mermelite .MERMELEALA MAGNA CU MULTE LAUDE

# IMUN/teanu date 22 October 2015 13:22 +3

Pe internet confuzii. Prof. Ion Coja despre "Gheorghe" Manucu, Marius Ghilezan despre "Gheorghe" Dobre si "un" Manutiu. De... chestie de memorie. De fapt, Traian Dobre (sef Regionala CFR Craiova, apoi ministrul Dlui. Base) si ing. Ion Manucu (sef Serviciu Miscare /regionalei). Pentru ca a oprit trenurile minerilor (taind curentul) dupa 13-15 la Dobre au venit doi "mesageri" din minister (sa traiti toarsu' Gradu'! /chiar nu se poate afla?!) sa-l destituie. Miron Mitrea tot incearca sa spuna "CINE" i-a trimis si cine a "comandat" (din minister) trenurile. Deranjeaza sa se afle?, la..."unde"?

# IMUN/teanu date 22 October 2015 13:25 +3

Erata (la moda, ca si la CCR): nu Miron Mitrea ci Miron Cosma.

# MTN date 22 October 2015 13:31 +5

Au uitat de ministrul transporturilor care i-a adus pe mineri cu trenul la București: Ghici cine era ministru? Nu cumva HĂHĂILĂ????

# IMUN/teanu date 22 October 2015 13:37 0

PS. Daca nu aveau trenurile la dispozitie minerii nu aveau cum veni. Personajul principal, pe metoda LUI consacrata cand sentampla (ceva) nu era (EL) acolo. Se mai stie de liderul sindical CFR Stefan Simeroscenco?, a mai rezistat sa mai traiasca impovarat sa i se opuna LUI?

# gogu de la Strehaia date 22 October 2015 13:57 +2

Daca Iliescu este trimis in judecata pentru fapte petrecute in urma cu mai bine de 20 de ani inteleg ca base va fi trimis in judecata pentru fapte semnaleate in mas media undeva in jurul anului 2035.Sa fim sanatosi pana atunci si daca vom trai vom vedere.

# Charlie date 22 October 2015 13:59 +3

Omul pus de fostul sef psd,stiti chestia falsa cu algoritmul,in loc sa atace piratul,ataca edecarul ilici.Deci base a pus atunci pe toti sefii parchetelor cu ajutorul agentului infiltrat la varful psd.Micul mao a mijlocit si noua inscaunare in psd.Base conduce prin oamenii sai partide si institutii.Base e varful de lance al restauratorilor ceausisti.Succes in lobby-ul lui ponta!

# IMUN/teanu date 22 October 2015 14:05 0

Piotr Walterovici - roman istoric. La un mare mars al Pietei (Palat- Guvern-Piata /la ajuns in Piata se vedeu - prin Dem. i. Dobrescu - cei inca neplecati). Piotrica cu inca trei, in fata Guvern spre str. Paris /doar doar sa sarim pe el (avand de fugit insa) /nu i-a iesit! Apoi la TV cu zgaiba pe frunte. Folclor, unul, ca de la mars. De fapt zgariat la vanatoare Micesti /Arges. Organizata de Nicolae Olteanu (in seara lui 22.12.'89 cand dupa certuri afara revolutionarii au ajuns si-n biroul lui tov. Prim, l-au gasit in fotoliu: "eu sunt...". Si-a si fost...primarul de Arges, cum l-a gasit Piotrica). Ante '89 militian (Scoala Baneasa), dat afara (ca "prins" cu...), si asa avocat. Precum "distins" a vanatoare, adus (de!) secretar general al guvernului (ca se pricepe Petre la oameni "de calitate"). Cand Guvernul cazut (sept. 1991) Olteanu ambasador...in Ecuador. Ala care nu mai voia sa lase sub CDR postul. Doar ananunte "picante"? Elemente!, inca multe!, din care se poate RE/constitui intg

# IMUN/teanu date 22 October 2015 14:30 0

22 dec. '89, pana0n pranz. 1. Gelu Voican se plimba pe la universitate, prin multime, cu seful sau de colectiv, ing. Tasu /arman, mistocar, cu gura...cam mare. La un moment dat Gelu...ca "ma duc acasa" /a aparut imediat la "carma" revolutiei. 2. Cazimir Ionescu era la servici volubil cu orice pret /in ziua cu "pricina" insa tacut si, in pofida "discutiilor" (pe subiect) "cu nasu'-n hartii". la un momenta dat plecat, si...la... (tot) "carma" revolutiei. Orice ipoteza de lucru e admisibila. Se poate si, ca, luat de "prost", iliescu chiar sa se fi trezit pus in fata? (ani de zile i-am strigat "jos"!), mai eficient "meseriei" fiind a fi nevazut?! /ca e vinovat, incontestabil, DAR!...realitatea e cum?

# IMUN/teanu date 22 October 2015 15:33 0

Am uitat. Dupa ce pe seful lui Gelu (Voican), ing. Tasu (ala prea "vorbaretul"), nu-l mai intalnisem in tramvai 14 am aflat, de la ruda lui, ca prin '93-94, la abia 50 de ani si tare "ca bradul", se molipsise de-un cancer galopant. Ca-n filmele americane, "nicio legatura cu fapte reale"! Dle Svaliuc!, Dna. Adina!, de loc interes?

# IMUN/teanu date 22 October 2015 16:25 0

Uitasem. Un popa (al Revolutiei, atunci) mi-a povestit. Din noaptea de 12 ian 1990, cand pe tanc sub CC (beat sau drogat? /abia intors de la Timisoara) Teodor Mazilu perora sa arunce in aer "revolutia". Salvata de prezenta de spirit a lui Petre Roman, care "haide in Piata la cruci". Unde piosi in genunchi se inchinau toti. Petrica (unde si "lupul" e?!) se uita la ei, cum sa bata si el crucile. Acum...stalp bisericii. tot acum stalp si la liberali. Ma Petrica ma, oricat (ca esti cochet) te-ai cani "sangele apa nu se face"! Daca tot te-ai vrut "mascula" ("nu vrem bani nu vrem valuta, vrem..."), de ce, dupa ce "ai umblat" la Zoie (de-amor sau parvenit langa tat-su!), ai lasat-o bagata, nevinovata, in puscarie. De caracter, nu?

# Charlie date 22 October 2015 17:06 +1

Sa fie clar,in 2007 s-a inchis dosarul de omul de atunci al lui base,iar in 2015 celalalt om al lui base l-a redeschis.lovind in psd tocmai cand era atacata dur elena.In 2007 s-a cazut la pace intre ilici si pirat acesta fiind scapat la referendum.Scapat a fost si la referendumul din 2012 tot de "psd-isti".A urmat coabitarea,dar Voiculescu a ridicat iar securea razboiului si a fost scalpat sub privirile placide ale micului mao omul lui base.Fara scalp a mai lansat un atac la elena pct.slab al lui base care l-a facut pe acesta sa detoneze grenada mineriadei.

# Marcu date 23 October 2015 12:33 0

Eu cred ca pt. infractiuni contra umanitatii ar trebui dispusa URGENT masura arestarii preventive.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva