EXCLUSIV - AMR cere CSM si Presedintiei Romaniei sa faca publica lista procurorilor convertiti in judecatori: „Persoanele care, fiind numite de Presedintele Romaniei in functia de procuror si ulterior 'se transfera' ca judecatori, fara a mai fi numiti de seful statului in aceasta din urma calitate, nu sunt inamovibili si deci nu isi pot exercita in mod legal atributiile!”
Asociatia Magistratilor din Romania condusa de judecatorul Dan Spanu (foto) a trimis doua adrese la CSM si la Presedintia Romaniei, prin care solicita celor doua institutii sa faca public, pentru perioada 1991 - prezent, numarul procurorilor transferati in functii de judecator, fara ca pentru acestia sa se emita decret prezidential de numire in functia de judecator. In opinia AMR, acest mod de lucru este fundamnetal gresit pe motiv ca „Persoanele care, fiind numite de Presedintele Romaniei in functia de procuror si ulterior 'se transfera' ca judecatori, fara a mai fi numiti de seful statului in aceasta din urma calitate, nu sunt inamovibili si deci nu isi pot exercita in mod legal atributiile!” Adresele AMR survin scandalurilor publice din jurul unor dosare penale de rasunet, in care au fost depistati judecatori fara decret prezidential de numire in functie (in fapt fosti procurori transferati de CSM) si care nu au depus juramantul de judecator cerut de lege, lipsa juramantului stand sub sanctiunea nulitatii absolute a tuturor hotararilor emise. Publicam in continuare cele doua adrese ale AMR, care constituie un semnal serios de alarma la adresa regimului Traian Basescu, care a impanzit instantele cu judecatori transferati via CSM din functii de procurori.
Adresa AMR catre Consiliului Superior al Magistraturii
„Subscrisa Asociatia Magistratilor din Romania (A.M.R.) organizatie profesionala, nationala a judecatorilor si procurorilor, apolitica, nonprofit, de utilitate publica, membra a Uniunii Internationale a Magistratilor, prin reprezentant legal, judecator conf. dr. DAN SPANU
Va adreseaza, in temeiul articolelor 3 si 6 si urm. din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, solicitarea de a face cunoscute o serie de aspecte extrem de importante privind statutul constitutional al judecatorilor, tema de mare interes pentru credibilitatea actului de justitie si functionarea sistemului judiciar.
Consideram ca o foarte succinta prezentare a problemei este, in prealabil, necesara. Conform prevederilor articolului 124 din Constitutia Romaniei, adoptata la 21 noiembrie 1991 si intrata in vigoare la 8 decembrie 1991 „judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibili, potrivit legii”, iar articolul 133 dispune:„Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii”.
Aceste principii constitutionale se regasesc in Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca (articolele 51, 73 lit.a si articolul 75).
In temeiul acestor prevederi constitutionale si legale, prin mai multe decrete din anii 1995 si 1996 (mentionam cu titlu de exemplu Decretul nr.374/27 noiembrie 1995 privind numirea de judecatori la tribunale si de procurori la parchetele de pe langa acestea), judecatorii in functie au fost numiti prin decret prezidential si au devenit astfel inamovibili.
Noua forma a Constitutiei Romaniei, in urma revizuirii sale, intrata in vigoare la data de 29 octombrie 2003, a mentinut in totalitate regimul constitutional anterior. Astfel, articolul 125 din Constitutia in vigoare, reglementand statutul judecatorilor, dispune in alin.1 ca „judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibili, in conditiile legii”.
Adresa AMR catre Presedintia Romaniei
„Subscrisa Asociatia Magistratilor din Romania (A.M.R.), organizatie profesionala, nationala a judecatorilor si procurorilor, apolitica, nonprofit, de utilitate publica, membra a Uniunii Internationale a Magistratilor, prin reprezentant legal, judecator conf. dr. DAN SPANU
Va adreseaza, in temeiul articolelor 3 si 6 si urm. din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, solicitarea de a face cunoscute o serie de aspecte extrem de importante privind statutul constitutional al judecatorilor, tema de mare interes pentru credibilitatea actului de justitie si functionarea sistemului judiciar.
Consideram ca o foarte succinta prezentare a problemei este, in prealabil, necesara.
Conform prevederilor articolului 124 din Constitutia Romaniei, adoptata la 21 noiembrie 1991 si intrata in vigoare la 8 decembrie 1991 „judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibili, potrivit legii”, iar articolul 133 dispune: „Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii”.
Aceste principii constitutionale se regasesc in Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca (articolele 51, 73 lit.a si articolul 75).
In temeiul acestor prevederi constitutionale si legale, prin mai multe decrete din anii 1995 si 1996 (mentionam cu titlu de exemplu Decretul nr.374/27 noiembrie 1995 privind numirea de judecatori la tribunale si de procurori la parchetele de pe langa acestea), judecatorii in functie au fost numiti prin decret prezidential si au devenit astfel inamovibili.
Noua forma a Constitutiei Romaniei, in urma revizuirii sale, intrata in vigoare la data de 29 octombrie 2003, a mentinut in totalitate regimul constitutional anterior.
Astfel, articolul 125 din Constitutia in vigoare, reglementand statutul judecatorilor, dispune in alin.1 ca „judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibili, in conditiile legii”.
In alin. 2 al aceluiasi text se arata ca ”propunerile de numire a judecatorilor sunt de competenta Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile legii sale organice”.
Textele sunt pe deplin concordante cu prevederile articolului 134 din Constitutie, referitoare la atributiile Consiliului Superior al Magistraturii, care „propune Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii”.
Este important de relevat ca in procesul de revizuire a Constitutiei s-a formulat si un amendament in sensul stabilirii competentei Consiliului Superior al Magistraturii pentru numirea judecatorilor, propunere respinsa de Parlament.
Respingerea amendamentului a avut in vedere ca numirea judecatorilor de catre seful statului tine de traditia romaneasca si este o solutie ce se regaseste in marea majoritate a statelor democrate.
In fine, noua redactare a articolului 133 din Constitutie detaliaza principalele atributii ale Consiliului Superior al Magistraturii, stabilind ca acest organism este singura autoritate care selecteaza candidatii pentru functia de magistrat, propunand, atunci cand sunt indeplinite conditiile legale, Presedintelui Romaniei numirea acestora ca judecatori si procurori.
Aceste principii sunt reluate in actele normative ulterioare revizuirii Constitutiei, cum sunt Legile nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Ele statueaza ca desi sunt inglobati in acelasi concept constitutional de „magistrati”, intre judecatori si procurori exista importante deosebiri de statut si atributii, daca ar fi sa mentionam doar faptul – esential – ca judecatorii sunt inamovibili iar procurorii beneficiaza doar de stabilitate.
In lumina celor anterior expuse, si care decurg din texte constitutionale si legale imposibil de combatut, rezulta, in opinia noastra, cel putin doua concluzii fundamentale:
1. Numai judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibili.
2. Persoanele care, fiind numite de Presedintele Romaniei in functia de procuror si ulterior „se transfera” ca judecatori, fara a mai fi numiti de seful statului in aceasta din urma calitate, nu sunt inamovibili si deci nu isi pot exercita in mod legal atributiile.
„Argumentul” ca daca o persoana a fost numita de Presedintele statului procuror, iar apoi devine judecator, nu mai este necesar, pentru a functiona, un nou decret, nu are nici un temei juridic si descalifica pur si simplu pe cei care il folosesc. in aceeasi masura, considerarea schimbarii de statut constitutional de la procuror la judecator ca pe un simplu „transfer” de competenta Consiliului Superior al Magistraturii eludeaza in mod vadit textele neechivoce ale legii fundamentale.
In aceste conditii, cum tema pe care am infatisat-o foarte succint prezinta un grad inalt de interes pentru opinia publica, deoarece priveste functionarea, credibilitatea si imaginea justitiei, va adresam solicitarea de a ne informa in termenul legal de 30 de zile, cu privire la urmatoarea problema:
„De la intrarea in vigoare a Constitutiei din anul 1991 si pana in prezent, pentru cate persoane – si care anume – la nivel national, care au functionat initial ca procurori si apoi au devenit judecatori, indiferent de gradul instantei, Presedintele Romaniei a emis decret de numire in functia de judecator cu indicarea numarului Monitorului Oficial in care acestea au fost publicate”?
Intelegem sa ne prevalam de dispozitiile articolelor 21 si 22 ale Legii nr. 544/2001, in situatia in care in termenul legal nu se raspunde solicitarii noastre.”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# povesti
15 June 2012 15:56
-2
# nea caisa
15 June 2012 22:49
0
# Ezoteric
15 June 2012 18:02
+8
# Stelian
15 June 2012 18:35
+5
# bobita
15 June 2012 22:04
-2
# nea caisa
15 June 2012 22:53
+5
# bobita
15 June 2012 23:24
-5
# GOLIAT
15 June 2012 22:14
+5
# roman
16 June 2012 00:21
+6
# pisicutza blonda
21 June 2012 01:16
0