EXCLUSIV - In urma amenzii de 130.000 euro primita de la Consiliul Concurentei, presedintele UNEJ, Marius Crafcenco, pentru Lumeajustitiei.ro: “In toata aceasta perioada in care s-a operat modificarea taxei de intrare in profesie, cam sase luni, niciun executor judecatoresc nu a beneficiat de prevederile statutare cu privire la scutirea de plata a respectivei taxe!”. UNEJ va depune contestatie!
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti a primit o amenda destul de aspra, respectiv, 131.798 de euro, de la Consiliul Concurentei, care a motivat decizia prin faptul ca UNEJ “a creat o bariera la la intrarea in profesie, fixand o taxa excesiva si discriminatorie”. Potrivit celor comunicate de Consiliul Concurentei, UNEJ ar fi creat o categorie de privilegiati, introducand o taxa de intrare in profesie de 5.000 euro, de la plata careia erau scutite rudele si afinii de gradul I ai celor aflati deja in profesie. Consiliul Concurentei a considerat ca avantajul care li s-ar aduce rudelor executorilor judecatoresti ar consolida idea de casta profesionala bazata pe legaturi de familie. Presedintele UNEJ, Marius Crafcenco, (foto) declara, insa, pentru Lumeajustitiei.ro ca “cuantumul amenzii este exagerat fata de gravitatea si de intinderea in timp a faptelor”.
Presedintele UNEJ, Marius Crafcenco: “Nu inseamna ca aceste sume percepute cu titlu de cheltuieli nu pot sa fie mai mici”
Contactat de Lumeajustitiei.ro dupa aflarea acestei vesti proaste venite din partea Consiliului Concurentei, presedintele UNEJ, Marius Crafcenco ne-a declarat: “Apreciem ca investigatiile demarate de Consiliul Concurentei au fost bine intemeiate, ca dovada ca noi am eliminat acele prevederi statutare. Intentia de a le elimina a existat inca dinaintea investigatiilor efectuate de Consiliul Concurentei, noi programasem deja Congresul UNEJ pentru a le elimina, pentru ca constatasem ca prevederile ar fi cumva discriminatorii. In toata aceasta perioada in care s-a operat modificarea taxei de intrare in profesie, cam sase luni, pana sa fie eliminate, niciun executor judecatoresc nu a beneficiat de prevederile statutare cu privire la scutirea de plata a respectivei taxe. Legat de “cheltuielile de executare”, pot spune ca in Anexa 1 privind statutul Profesiei Executorilor judecatoresti, s-a incercat fixarea unui cuantum maximal pe categorii de lucrari cu intentia de a crea o practica unitara si de a inlatura posibilitatea stabilirii unor sume exagerate cu titlu de cheltuilei de executare. Ele se regasesc si in actualul Cod de procedura civila, cat si in legislatia executionala a statelor membre ale UE. Asta inseamna ca aceste sume percepute cu titlu de cheltuieli nu pot fi depasite, dar nu inseamna ca ele nu pot sa fie mai mici. O sa facem contestatie”.
Consiliul Concurentei: “S-a creat o categorie de privilegiati”
Iata comunicatul Consiliului Concurentei in ceea ce priveste sanctiunea aplicata Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti: „Consiliul Concurentei a sanctionat Uniunea Nationala A Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJ) cu amenda in valoare de 593.089 lei (aproximativ 131.798 euro) pentru incalcarea Legii Concurentei atat prin crearea unei bariere la intrarea in profesie, fixand o taxa excesiva si discriminatorie, cat si prin stabilirea unor cheltuieli de executare ce exced cadrul legal. In urma unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei in aprilie 2011, s-a constatat ca, in septembrie 2010, UNEJ a introdus o taxa de intrare in profesie de 5000 euro, de la plata careia erau scutite rudele si afinii de gradul I ai celor aflati deja in profesie. In acest fel, s-a creat o categorie de privilegiati - rudele si afinii de gradul I ai executorilor judecatoresti prezenti deja in profesie, care, prin scutirea de la plata acestei taxe, sunt avantajati in raport cu ceilalti potentiali executori judecatoresti, creandu-se toate premisele consolidarii ideii de casta profesionala bazata pe legaturi de familie. „Un anumit grad de control, privind accesul pe piata bazat pe competenta, este acceptabil, daca are ca unic scop asigurarea unui standard ridicat de calitate, insa reglementarile excesive la intrare duc la o reducere a ofertei de servicii, cu consecinte negative pentru concurenta dar si pentru calitatea serviciilor respective”, a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. De asemenea, UNEJ a identificat si a stabilit o lista a cheltuielilor de executare silita aplicabile tuturor membrilor profesiei. Aceste cheltuieli excedau cadrul legal (Legea nr.188/2000), fiind diferentiate de onorariile stabilite de ministrul justitiei. Membrii UNEJ, care trebuiau sa respecte lista cu “cheltuieli”, reprezinta intreaga piata a executorilor judecatoresti si in acest fel nu a mai existat nici un fel de presiune concurentiala care sa mentina aceste cheltuieli la un nivel mai mic. „Astfel de restrictii sunt cu atat mai nocive pentru mediul concurential atunci cand organizatia profesionala joaca un rol important, mai exact atunci cand accesul pe piata este conditionat de intrarea in respectiva asociatie, cum este si in cazul de fata in care nu poti fi executor judecatoresc decat daca esti membru UNEJ” a mai declarat presedintele autoritatii de concurenta. Pe langa aplicarea sanctiunii, Consiliul Concurentei a impus UNEJ sa elimine din statutul profesiei lista cu „cheltuieli de executare silita”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# andrei 2 October 2012 16:22 +1
# mafioti 2 October 2012 17:45 +4
# Decalogu 3 October 2012 01:15 +1
# Decalogu 3 October 2012 01:20 0
# Romark 9 November 2012 23:18 +1