13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXECUTAREA DE CATIFEA – Afla cum poti evita executarea silita! Executorul judecatoresc devine negociator in relatia banca – client, iar cheltuielile de executare scad la incredibila suma de 50 lei. Casa de executori „Dobra Cosoreanu si Asociatii” a implementat in premiera un sistem „soft collection”, de solutionare amiabila a recuperarii creantelor de catre banci

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

21 November 2013 16:50
Vizualizari: 25050

Casa de executori judecatoresti „Dobra Cosoreanu si Asociatii” a creat un produs special pentru bancile comerciale care se confrunta cu un numar foarte mare de clienti care ajung sa nu mai returneze creditele contractate. In situatii de acest gen, bancile apeleaza la executori judecatoresti in scopul de a-i executa silit pe clienti, pentru intreaga suma a creditelor pentru care plata ratelor a intarziat mai mult de doua luni. Cheltuielile de executare si riscurile pentru creditori sunt foarte mari, iar bancile ajung in unele situatii sa piarda alaturi de debitori intrucat nu se pot indestula din averea acestora. Casa de executori judecatoresti „Dobra Cosoreanu si Asociatii” a inovat un produs, deja agreat cu unele banci, care consta in implementarea unui nou gen de executare silita a debitorilor. Mai precis, executorul judecatoresc devine in prima etapa un negociator, care il informeaza pe debitor ca e mai bine sa caute solutii pentru plata ratelor restante, decat sa se procedeze la executarea silita a creditului ramas nerambursat. Noul procedeu nu costa mai mult de 50 lei (in loc de costuri egale cu valoarea acordarii creditului) intrucat etapa negocierilor nu este o operatiune de executare propriu-zisa, ci o incercare de salvare a relatiei contractuale banca – client pe cale amiabila. Detalii despre noul produs, denumit „soft collection” ofera fondatorii Casei, executorii judecatoresti Iulian Cosoreanu si Ofelia Dobra (foto) care ne-au acordat urmatorul interviu:


Pentru cei care nu va cunosc, care este componenta biroului dvs?

Biroul Dobra, Cosoreanu si Asociatii este compus din patru executori judecatoresti: Ofelia Dobra, Narcis Dobra, Marian Stancu si Iulian Cosoreanu. Nu excludem planuri de cooptare in viitor si a altor colegi executori judecatoresti. Celor patru, li se aduga un numar de lucratori, care ne sprijina in activitatea noastra zilnica si fara de care munca noastra ar fi mult mai anevoioasa. Am inceput activitatea in mod individual, fiecare dintre noi, cu stresul fiecarui liber profesionist, al carui viitor profesional, material si numai, depinde in intregime, sau intr-o proportie covarsitoare, de volumul si mai ales de succesul activitatii sale. Ne-am hotarat ulterior, pe considerente de incredere reciproca si experienta profesionala, sa ne asociem pentru a deveni o forta in piata executarii silite.

Intrucat de putina vreme au disparut executorii bancari, care au devenit executori judecatoresti, spuneti ca ati facut o inovatie importanta pe care ati introdus in activitatea voastra curenta in relatia dvs cu anumite banci. Despre ce este vorba?

Nu stiu daca le putem numi neaparat inovatii, dar incercam sa ducem cat mai aproape de standardul de excelenta, acele caracteristici ale activitatii noastre care ne pot recomanda in fata clientilor nostri: acuratetea documentatiei intocmite, proceduri efectuate fara greseli care pot duce la contestatii si anulari, comunicarea permanenta si in timp real cu creditorii care ne acorda increderea prin solicitarea serviciilor biroului nostru. De asemenea, incercam sa venim in intampinarea nevoilor lor actuale, prin servicii noi si sa ne adaptam solicitarilor pe care le primim.Intr-adevar, bancile par cei mai importanti jucatori in piata actuala (volume si expuneri) si credem ca a existat un moment mai dificil, odata cu disparitia din legislatie a notiunii de “executor bancar”. Pentru banci acest lucru s-a tradus, intr-o viziune initiala pesimista in: costuri mai mari pentru obtinerea acelorasi rezultate/recuperari, precum si o comunicare mai anevoioasa cu un executor care nu mai e propriul angajat. Asa ca au inceput sa se orienteze spre executorii judecatoresti profesionisti, cu reputatie impecabila si cu rezultate foarte bune. Pe cale de consecinta, am intarit relatia cu acestea, oferindu-le serviciile pe care la cautau. Lucram, zic eu, intr-o relatie excelenta, cu cele mai mari banci din Romania, in acest moment. Ceea ce vor bancile, vrem si noi… recuperari maxime. Ceea ce nu am oferit pana acum si incercam sa asiguram, este legat de procesul de preventie si mediere. Bancile au nevoie in acest moment sa-si pastreze calitatea portofoliului de credite pe de o parte, si a asigure o mai buna colectare a restantelor, pe de alta parte. Putem mentiona un proiect-pilot cu una din bancile importante din Romania, pe partea de soft-collection. Numeroase banci au atacat segmentul de finantare retail, motiv pentru care incercam sa ne adresam nevoilor lor de… dupa creditare, si anume recuperare restantelor (in general dupa intarzieri de peste 60 de zile la plata ratelor), pana in faza inceperii executarii silite. Ne preocupam in acest moment de perfectionarea acestui tip de activitate, pe langa cel de executare silita propriu-zisa, tocmai pentru ca am sesizat un segment procedural mai putin acoperit in prezent, si deci cu potential de performanta. Am sesizat ca o mediere a acestui segment poate aduce un castig inclusiv pentru clientii care nu-si pot plati ratele, dar care pot beneficia de alte solutii din partea bancilor lor. Ideea crearii acestui produs a luat nastere din relatia noastra cu creditorii bancari pe care am personalizat-o si la nivel informational, astfel incat am ajuns sa cunoastem si sa gasim o cale optima, cat mai simpla de evitare a procedurilor de executare silita atat pentru creditor, cat si pentru debitor.

Cum poate fi mai usor pentru un cetatean care nu a returnat un credit bancar sa evite executarea silita? Ce evantaje dobandeste in mod concret prin sistemul soft collection?

Efectul proiectului soft collection va aduce un dublu beneficiu: pe de o parte pentru creditor va permite continuarea contractului de imprumut cu banca care l-a pus in intarziere, iar pe de cealalta parte mobilizeaza debitorul sa constientizeze situatia sa juridica, sa isi faca o prioritate din gasirea unei solutii de rambursare a creditului. Practic, avem o negociere prealabila, in loc de o executare directa. Ca avantaje: se elimina onorariile de executare, care vor fi de doar 50 de lei; debitorii sunt constientizati asupra riscurilor generate de declararea scadentei anticipate a unui credit (neplata ratelor timp de doua luni duce la executarea imediata a intregului credit ramas nerambursat); pentru banci este mai avantajos intrucat se creaza premizele diminuarii procentului de credite neperformante.

De ce costuri de doar 50 de lei?

Pentru ca nu se formeaza un dosar de executare, instanta de judecata nu este investita cu o cerere de incuviintare a executarii silite si creditul nu este declarat scadent anticipat. Practic, activitatea executorului judecatoresc consta in transmiterea unui mesaj corect, coerent pentru debitor astfel incat acesta sa nu mai aiba nevoie de un avocat pentru a intelege si evita riscurile. In plus, bancile nu au procedura de repunere a creditului pe rol, iar solutiile de refinantare si rescadentare implica costuri mari, similare cu cele de la acordarea creditului – neajunsuri care sunt surmontate prin sistemul soft collection. Asa ca in final, efortul executorului judecatoresc este minim, costurile comunicarilor catre debitor si a discutiilor purtate cu acesta nu depasesc suma de 50 de lei. Poate parea foarte putin pentru un birou de executori, dar daca intr-o relatie banca – executor luam in calcul existenta a mii de credite nereturnate, se asigura profitul si pentru executor.

Comentarii

# visu date 21 November 2013 17:54 +10

Vrajeala de dupa visini si englezisme care mascheaza dumpingul profesionistei.

# Observator date 23 November 2013 13:35 +1

A inventat roata si mersul pe jos! Acest articol este o veritabila reclama mascata a notificarii. Statutul UNEJ sanctioneaza reclama fie ea mascata, fiind interzis sa discuti despre preturi intr-un spatiu public. Daca Ministerul Justitiei nu se va sesiza sperantele de la Colegiu Director Bucuresti sunt infime avand in vedere ca este membru. Oricum felicitari doamnei executor si celor patru pentru inventia lor! 

# Mihai date 26 November 2013 17:11 -2

Tu esti cumva un coleg invidios care inca mai scrii actele de executare cu pixul pe tipizate tiparite pe singura imprimanta cu ace pe care o ai in birou, nu? Daca nu ai clienti, asta se intampla doar datorita tie si nu pentru ca alti colegi de-ai tai au dus, in sfarsit, profesia asta in secolul XXI !

# Observator date 28 November 2013 09:06 +2

;-) Sincer nu stiu cine este disperat dupa clienti, cei care isi fac reclama desi organizarea profesiei nu le perimite sau cei care atrag atentia ca acest articol este chiar o reclama mincionoasa intrucat Dobra trimite o simpla notificare si o numeste mai nou in scop de \"marketing soft collection\". Apropo incredibila suma de 50 lei/notificare este deja maximala la nivelul Bucurestiului unde se practica :) \"soft collection\" cu 10 lei. S.m. la imprimanta pe ace dupa tipizat :) 

# Observator date 28 November 2013 09:10 +2

Daca vrei iti trimit o lista cu executori din Bucuresti care fac soft collection cu preturi intre 10 lei si 50 lei, nu de alta dar sa-i bagam si pe ei in secolul XXI. Sau doar cei din Buftea care nu au curaj sa dea examen de schimbare pe post in Bucuresti si se asociaza sa aiba si ei un locsor in centru sunt in secolul XXI.  

# marcu date 21 November 2013 17:56 +10

CINE VA CREDE TREBUIE SA FIE ORI PROST ORI HANDICAPAT.IN PLUS NU CUMVA ACTIVITATEA PE CARE VOI SAU ZIARISTUL ZICE CA O DESFASURATI ESTE A MEDIATORULUI?

# anca date 2 June 2014 13:58 0

si eu constat ca  astfel de servicii ii duc in caruta mediatorului.... si atentie... si fara avocati! acte de executare..ciuciu! numai executori nu mai sunt! se mira cum sa mai desfiinteze medierea de pe piata si cu ce compromisuri..manjeli de 50 de lei...halal executori profesionisti! si sunt convinsa ca si ,,au activitate\'\', avand timp pentru astfel de gainarii .

# Hector date 21 November 2013 18:02 +4

Dupa cum bag eu de seama tantica asta pare foarte prinsa de colegul dumneaei, numai ca trebuie sa vada ce face ca mai are par de o baie iar nasucul este cam borcanat....Dar ce sa-i faci, daca iubirea e mare sau dc interesele sunt importante aceste lucruri chiar nu mai conteaza!

# Eu zic altfel date 21 November 2013 19:16 +2

Textul imi pare mult prea greu,facut de******rusca in timp ce zece asteptau sa o futa si fiecare amic si-a dat cu parerea,dar blonda a ramas la stilul ei batos,profesional,paralel cu o comunicare eficienta,sincera,aici mai vorbeste asa doar mircea saracu,arhivarul sau groparul lui basescu,inca nu am inteles.Bine cu nu au iesit la nivel natrional cu prostia asta.Mana de fier intr-o manusa de catifea,dar fara sa fie fuduli,pentru asta,daca nu sunt automate,am sa le dau indicatii pretioase.

# un nene date 21 November 2013 18:11 +7

O afacere clientelera din care fosti executori bancari, deveniti executori judecatoresti, vor sa stoarca si ei 50 lei de la debitorii restanti al bancii la care lucrau. Ce fac ei nu e nici executare silita, nici mediere, nici negociere in numele si pe seama bancii (cu rescadentare, reesalonare, etc,..). Pe ei ii intereseaza sa-i sperie un pic pe debitori si sa le ia aia 50 de lei, facand nimic.... Finalul este elocvent: \'\'daca intr-o relatie banca – executor luam in calcul existenta a mii de credite nereturnate, se asigura profitul\'\' .... sunt aceeasi executori bancari, asa ca NU VA DUCETI FARA AVOCAT ....

# Mihai date 26 November 2013 16:59 -4

Cu exceptia lui Dl -ui executor Stancu, nici unul dintre ceilalti asociati nu sunt fosti executori bancari, asa ca acuzatia pe care o faceti este injusta. Toti cei patru sunt profesionisti mult prea redutabil ca sa traiasca doar dintr-o asemenea activitate.Cat despere indemnul de a nu va duce la executor fara avocat, asa e! Mergeti cu avocat si ca urmare a executarii veti pierde pe langa creanta in sine si onorariul avocatului.

# un nene date 27 November 2013 00:02 0

Poate imi explicati si ce fac ei. Daca e consultanta juridica, au o problema ca nu sunt avocati. Mediere sigur nu e, ca nu sunt neutri si impartiali. Ei preseaza debitorul sa-si bage mintile in cap. Pare ca ar fi un mandat din partea bancii, dar executorul nu poate fi mandatar sau consilier juridic al bancii. Oricum ai da-o nu e bine. E chiar penal pe ici, pe colo. In privinta avocatului, asta sa fie paguba: onorariul. Daca vor semna vreun act aditional, cheltuielile garantat vor fi mult mai mari.

# Of e rau sa fii cu capul in nori,executorule! date 21 November 2013 19:08 +3

Bune bucate da nu bine ambalate.Scriitura,nomenclatura,prostie,are dreptate nenea.Aici sa zicem ca sunteti la focusgrup,iar rezultatul muncii dumneavoastra este conditionat de formularea potrivita a ideii articolului,altfel foarte bune,de a face niste banuti si a-i ajuta pe oameni.Puneti oricare postac de aici sa reformuleze in trei propozitii adevarate articolul asta stufos,care seamana cu o sentinta gaunoasa,fara sa fie.Daca o sa intrati in dialog cu noi o sa va mai luminati,asa nu e bine.Oficial :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz

# un roman date 22 November 2013 19:57 +1

Seamana a cerseala ....., toti mascaricii astia numiti CALAI IN VREMURI MODERNE enumerati in articol au fost executori bancari . Odata cu desfiintarea strutocamilei de executor bancar care oricum au functionat ilegal , acum nu se pot detasa de ombilicul bancilor . E greu sa-ti castigi painea pe munca proprie , motiv pentru care se zbat precum ciinii in latul hingherilor si nu vor sa paraseasca macelaria . Jeguri ordinare ....ce incearca sa se deghizeze .

# mirela date 23 November 2013 07:59 +1

Oricum toti executorii bancari erau acolo numiti de catre o retea politica care trebuia servita . Pai ce credeti ca erau executori bancari in urma stiintei de carte ????, ori au fost numiti executori judecatoresti asa de frumosi si destepti ce erau ei????....NU !!!! pentru unii scorul dat chiar in presa vremii era de 30 000 euroi , iar pentru altii oferta catre cei ce spala banii negri de proprietati imobiliare la pret de nimic . Au transformat sistemul bancar in feuda proprie , au distrus economia tarii ca micii intreprinzatori sa nu-si poata castiga existenta si sa plateasca ratele , dupa care au trecut la VANATOAREA de proprietati pentru care romanii au muncit 2 , 3 generatii . Incercati sa vizualizati CV-urile celor numiti in articol si astia sunt doar 4 dar ei sunt multi .

# Gigi date 12 December 2013 23:49 +1

Cat rahat poți sa mananci....Ai fost refuzata la interviu de vreo banca? 

# Observator date 23 November 2013 13:31 +3

A inventat roata si mersul pe jos! Acest articol este o veritabila reclama mascata a notificarii. Statutul UNEJ sanctioneaza reclama fie ea mascata, fiind interzis sa discuti despre preturi intr-un spatiu public. Daca Ministerul Justitiei nu se va sesiza sperantele de la Colegiu Director Bucuresti sunt infime avand in vedere ca este membru. Oricum felicitari doamnei executor si celor patru pentru inventia lor! 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva