EXECUTAREA DE CATIFEA – Afla cum poti evita executarea silita! Executorul judecatoresc devine negociator in relatia banca – client, iar cheltuielile de executare scad la incredibila suma de 50 lei. Casa de executori „Dobra Cosoreanu si Asociatii” a implementat in premiera un sistem „soft collection”, de solutionare amiabila a recuperarii creantelor de catre banci
Casa de executori judecatoresti „Dobra Cosoreanu si Asociatii” a creat un produs special pentru bancile comerciale care se confrunta cu un numar foarte mare de clienti care ajung sa nu mai returneze creditele contractate. In situatii de acest gen, bancile apeleaza la executori judecatoresti in scopul de a-i executa silit pe clienti, pentru intreaga suma a creditelor pentru care plata ratelor a intarziat mai mult de doua luni. Cheltuielile de executare si riscurile pentru creditori sunt foarte mari, iar bancile ajung in unele situatii sa piarda alaturi de debitori intrucat nu se pot indestula din averea acestora. Casa de executori judecatoresti „Dobra Cosoreanu si Asociatii” a inovat un produs, deja agreat cu unele banci, care consta in implementarea unui nou gen de executare silita a debitorilor. Mai precis, executorul judecatoresc devine in prima etapa un negociator, care il informeaza pe debitor ca e mai bine sa caute solutii pentru plata ratelor restante, decat sa se procedeze la executarea silita a creditului ramas nerambursat. Noul procedeu nu costa mai mult de 50 lei (in loc de costuri egale cu valoarea acordarii creditului) intrucat etapa negocierilor nu este o operatiune de executare propriu-zisa, ci o incercare de salvare a relatiei contractuale banca – client pe cale amiabila. Detalii despre noul produs, denumit „soft collection” ofera fondatorii Casei, executorii judecatoresti Iulian Cosoreanu si Ofelia Dobra (foto) care ne-au acordat urmatorul interviu:
Pentru cei care nu va cunosc, care este componenta biroului dvs?
Biroul Dobra, Cosoreanu si Asociatii este compus din patru executori judecatoresti: Ofelia Dobra, Narcis Dobra, Marian Stancu si Iulian Cosoreanu. Nu excludem planuri de cooptare in viitor si a altor colegi executori judecatoresti. Celor patru, li se aduga un numar de lucratori, care ne sprijina in activitatea noastra zilnica si fara de care munca noastra ar fi mult mai anevoioasa. Am inceput activitatea in mod individual, fiecare dintre noi, cu stresul fiecarui liber profesionist, al carui viitor profesional, material si numai, depinde in intregime, sau intr-o proportie covarsitoare, de volumul si mai ales de succesul activitatii sale. Ne-am hotarat ulterior, pe considerente de incredere reciproca si experienta profesionala, sa ne asociem pentru a deveni o forta in piata executarii silite.
Intrucat de putina vreme au disparut executorii bancari, care au devenit executori judecatoresti, spuneti ca ati facut o inovatie importanta pe care ati introdus in activitatea voastra curenta in relatia dvs cu anumite banci. Despre ce este vorba?
Nu stiu daca le putem numi neaparat inovatii, dar incercam sa ducem cat mai aproape de standardul de excelenta, acele caracteristici ale activitatii noastre care ne pot recomanda in fata clientilor nostri: acuratetea documentatiei intocmite, proceduri efectuate fara greseli care pot duce la contestatii si anulari, comunicarea permanenta si in timp real cu creditorii care ne acorda increderea prin solicitarea serviciilor biroului nostru. De asemenea, incercam sa venim in intampinarea nevoilor lor actuale, prin servicii noi si sa ne adaptam solicitarilor pe care le primim.Intr-adevar, bancile par cei mai importanti jucatori in piata actuala (volume si expuneri) si credem ca a existat un moment mai dificil, odata cu disparitia din legislatie a notiunii de “executor bancar”. Pentru banci acest lucru s-a tradus, intr-o viziune initiala pesimista in: costuri mai mari pentru obtinerea acelorasi rezultate/recuperari, precum si o comunicare mai anevoioasa cu un executor care nu mai e propriul angajat. Asa ca au inceput sa se orienteze spre executorii judecatoresti profesionisti, cu reputatie impecabila si cu rezultate foarte bune. Pe cale de consecinta, am intarit relatia cu acestea, oferindu-le serviciile pe care la cautau. Lucram, zic eu, intr-o relatie excelenta, cu cele mai mari banci din Romania, in acest moment. Ceea ce vor bancile, vrem si noi… recuperari maxime. Ceea ce nu am oferit pana acum si incercam sa asiguram, este legat de procesul de preventie si mediere. Bancile au nevoie in acest moment sa-si pastreze calitatea portofoliului de credite pe de o parte, si a asigure o mai buna colectare a restantelor, pe de alta parte. Putem mentiona un proiect-pilot cu una din bancile importante din Romania, pe partea de soft-collection. Numeroase banci au atacat segmentul de finantare retail, motiv pentru care incercam sa ne adresam nevoilor lor de… dupa creditare, si anume recuperare restantelor (in general dupa intarzieri de peste 60 de zile la plata ratelor), pana in faza inceperii executarii silite. Ne preocupam in acest moment de perfectionarea acestui tip de activitate, pe langa cel de executare silita propriu-zisa, tocmai pentru ca am sesizat un segment procedural mai putin acoperit in prezent, si deci cu potential de performanta. Am sesizat ca o mediere a acestui segment poate aduce un castig inclusiv pentru clientii care nu-si pot plati ratele, dar care pot beneficia de alte solutii din partea bancilor lor. Ideea crearii acestui produs a luat nastere din relatia noastra cu creditorii bancari pe care am personalizat-o si la nivel informational, astfel incat am ajuns sa cunoastem si sa gasim o cale optima, cat mai simpla de evitare a procedurilor de executare silita atat pentru creditor, cat si pentru debitor.
Cum poate fi mai usor pentru un cetatean care nu a returnat un credit bancar sa evite executarea silita? Ce evantaje dobandeste in mod concret prin sistemul soft collection?
Efectul proiectului soft collection va aduce un dublu beneficiu: pe de o parte pentru creditor va permite continuarea contractului de imprumut cu banca care l-a pus in intarziere, iar pe de cealalta parte mobilizeaza debitorul sa constientizeze situatia sa juridica, sa isi faca o prioritate din gasirea unei solutii de rambursare a creditului. Practic, avem o negociere prealabila, in loc de o executare directa. Ca avantaje: se elimina onorariile de executare, care vor fi de doar 50 de lei; debitorii sunt constientizati asupra riscurilor generate de declararea scadentei anticipate a unui credit (neplata ratelor timp de doua luni duce la executarea imediata a intregului credit ramas nerambursat); pentru banci este mai avantajos intrucat se creaza premizele diminuarii procentului de credite neperformante.
De ce costuri de doar 50 de lei?
Pentru ca nu se formeaza un dosar de executare, instanta de judecata nu este investita cu o cerere de incuviintare a executarii silite si creditul nu este declarat scadent anticipat. Practic, activitatea executorului judecatoresc consta in transmiterea unui mesaj corect, coerent pentru debitor astfel incat acesta sa nu mai aiba nevoie de un avocat pentru a intelege si evita riscurile. In plus, bancile nu au procedura de repunere a creditului pe rol, iar solutiile de refinantare si rescadentare implica costuri mari, similare cu cele de la acordarea creditului – neajunsuri care sunt surmontate prin sistemul soft collection. Asa ca in final, efortul executorului judecatoresc este minim, costurile comunicarilor catre debitor si a discutiilor purtate cu acesta nu depasesc suma de 50 de lei. Poate parea foarte putin pentru un birou de executori, dar daca intr-o relatie banca – executor luam in calcul existenta a mii de credite nereturnate, se asigura profitul si pentru executor.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# visu 21 November 2013 17:54 +10
# Observator 23 November 2013 13:35 +1
# Mihai 26 November 2013 17:11 -2
# Observator 28 November 2013 09:06 +2
# Observator 28 November 2013 09:10 +2
# marcu 21 November 2013 17:56 +10
# anca 2 June 2014 13:58 0
# Hector 21 November 2013 18:02 +4
# Eu zic altfel 21 November 2013 19:16 +2
# un nene 21 November 2013 18:11 +7
# Mihai 26 November 2013 16:59 -4
# un nene 27 November 2013 00:02 0
# Of e rau sa fii cu capul in nori,executorule! 21 November 2013 19:08 +3
# un roman 22 November 2013 19:57 +1
# mirela 23 November 2013 07:59 +1
# Gigi 12 December 2013 23:49 +1
# Observator 23 November 2013 13:31 +3