21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

GIANI AMENDAT DE PROCURORUL CERCETAT – Fantastic: fostul sef al SIIJ Gheorghe Stan a fost amendat judiciar cu 2.500 lei de un procuror suparat ca nu i se comunica acte dintr-un dosar aflat in lucru la Sectie, care, culmea, il viza chiar pe el. Zelosul procuror este Bogdan Codreanu de la PT Brasov, membru fondator al unui ONG, alaturi de Veve. Halucinant, Codreanu l-a amendat pe Stan intr-o cauza in care se dezinvestise, trimitand DGA peste procurorii SIIJ ca sa ridice silit dosarul

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 June 2019 12:13
Vizualizari: 8735

Caz de noaptea mintii la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ). Fostul sef al SIIJ, procurorul Gheorghe Stan (foto stanga), a fost amendat judiciar cu 2.500 lei de un coleg procuror, nemultumit ca i s-a refuzat transmiterea unor copii dupa un dosar aflat in lucru la Sectie, care il viza fix pe cel care l-a amendat pe Stan. "Zelosul" procuror este Bogdan Codreanu (foto dreapta) de la Parchetul Tribunalului Brasov, unul dintre "membrii fondatori" ai Asociatiei pentru apararea statutului procurorilor (infiintata la inceputul anului 2019), alaturi de si mai cunoscuta procuroare Alexandra Lancranjan, zisa Veverita. Codreanu este cunoscut si ca unul dintre magistratii care a plecat la Bruxelles alaturi de Danilet ca sa se planga politicienilor europeni, dar si un aprig sustinator al abrograrii OUG 7/2019, iesind pe scarile Palatului de Justitie din Capitala in februarie 2019 la amplele proteste ale magistratilor.


In ce priveste dosarul in care Codreanu este cercetat la SIIJ, vom reveni intr-o editie ulterioara cu mai multe detalii, cazul fiind absolut socant, si scotand la iveala un mod de lucru al intregii structuri de parchet, insa astazi va prezentam maniera in care procurorul Bogdan Codreanu a inteles sa isi exercite profesia.

SIIJ a fost cotropita de ofiteri DGA, la cererea lui Codreanu

Povestea amenzii judiciare de 2.500 lei aplicate de Codreanu lui Gheorghe Stan isi are inceputurile in 8 martie 2019, cand SIIJ a solicitat procurorului Bogdan Codreanu copia unor dosare penale aflate in instrumentarea sa, precizandu-se in adresa SIIJ ca o parte dintr-o cauza formulase plangere penala impotriva procurorului de la PT Brasov. Ulterior, in 11 martie 2019, Codreanu a transmis la randul sau o adresa catre SIIJ prin care a solicitat ca "in interesul solutionarii dosarului penal cu nr. ... de pe rolul PT Brasov, sa se inainteze, pana la data de 18.03.2019, copii ale tuturor documentelor dosarului penal nr. ... " care il viza chiar pe procurorul Codreanu.

Pentru ca SIIJ nu a dat curs solicitarii procurorului Bogdan Codreanu, acesta din urma a emis, la 1 aprilie 2019, o noua adresa catre SIIJ, prin care a cerut acelasi lucru.

Atentie insa, de aceasta data, Codreanu le-a pus in vedere reprezentatilor SIIJ ca, in cazul in care nu vor transmite copii dupa dosarul penal care il vizeaza, va dispune ridicarea silita a documentelor din sediul SIIJ. Lucru care, halucinant, s-a si intamplat. Sau macar s-a incercat! Caci, vazand ca SIIJ nu ii raspunde nici de aceasta data la adresa, procurorul Codreanu a trimis, in 15 aprilie 2019, lucratori de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie (DGA) Bucuresti peste procurorii Sectiei speciale pentru a proceda la ridicarea silita a dosarului sau penal.

Iar oricat ar parea de aiuritor, povestea nu se termina aici, pentru ca SIIJ nu i-a dat nici de aceasta data lui Codreanu dosarul penal care il viza si care se afla in lucru, ba mai mult, a inmanat lucratorilor DGA Bucuresti o adresa prin care s-a comunicat ca "se va proceda in conformitate cu dispozitiile art.170, art. 171 alin. 1,2 si 3 Cod procedura penala, precum si in conformitate cu disp.art. 88 indice 1 alin. 1 si 2 din Legea nr. 304/2004 privind competenta de efecutare a urmaririi penale care apartine Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie si disp.art. 99 alin. 1 lit.b, c, i si n din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor".

Adresa cu mentiunile de mai sus a fost semnata de seful SIIJ de la acea data, procurorul Gheorghe Stan, si a reprezentat practic un al treilea refuz din partea Sectiei de emiterea a unor copii din dosarul penal privindu-l pe Codreanu, aflat in lucru la Sectie.

Asa isi motiveaza Codreanu amenda

Dupa o luna de framantari, si in continuare nemultumit de refuzul lui Gheorghe Stan, "zelosul" procuror Alexandru Codreanu de la Parchetul Tribunalului Brasov, a decis in 15 mai 2019, prin ordonanta nr. ... amendarea fostului sef SIIJ pentru ca "nu a prezentat inscrisurile solicitate de un procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov", respectiv "copii ale tuturor documentelor din dosarul penal nr. ... al SIIJ, inregistrat la aceasta unitate ca urmare a plangerii penale formulate de catre ....".

In Ordonanta prin care a dispus aplicarea amenzii judiciare in cuantum de 2.500 lei fata de fostul sef al SIIJ Gheorghe Stan, procurorul Alexandru Codreanu a motivat ca aceasta sanctiune "prin urmatoarele considerente":

"-Au fost emise 3 adrese pentru prezentarea inscrisurilor, adrese la care sIIJ nu a binevoit nici macar sa raspunda.

-SIIJ, prin conducatorul acestei unitati, in persoana procurorului sef Stan Gheorghe, nu a dat curs solicitarii de predare a inscrisurilor nici atunci cand la sediul SIIJ s-au prezentat lucratori ai DGA, acestia fiind delegati cu aducerea la indeplinire a celor dispuse printr-o ordonanta de ridicare silita.

-Inscrisurile solicitate puteau demonstra o eventuala bresa, o scurgere de informatii neoficiale dintr-o instanta de judecata, fapta extrem de grava si cu posibile consecinte nefaste in ce priveste obiectivitatea si calitatea actului de justitie. Astfel, prin neobtinerea inscrisurilor, procurorul de caz nu a mai putut formula o eventuala noua solicitare de desemnare a unei alte instante de judecata in cazul emiterii rechizitoriului, deci de a se inlatura orice suspiciune cu privire la impartialitatea instantei de judecata.

Toate acestea in conditiile in care ...., audiat fiind intr-o cauza penala ce a avut obiect tocmai aceasta posibila scurgere de informatii, a lasat sa se inteleaga ca o persoana din cadrul sistemului judiciar a divulgat faptul ca procurorul de caz a solicitat la instanta obtinerea tranzactiilor financiare ale..., bineinteles fara a preciza cine este acea persoana.

-Fapta a fost comisa de un procuror, deci de o persoana a carei activitate profesionala implica cunoasterea si respectarea legilor si care se confrunta in activitatea sa frecvent cu dispozitiile Codului de procedura penala si care, mai mult de atat, se prezuma ca intelege importanta obtinerii unor inscrisuri in cursul unei anchete penale.

Faptul ca toate considerentele expuse anterior, cu privire la motivatia care a condus la solicitarea respectivelor inscrisuri, nu au fost mentionate in cuprinsul adreselor si nici a ordonantei de ridicare silita, nu are nicio influenta cu privire la abaterea judiciara comisa de Stan Gheorghe deoarece pe de o parte motivarea nu era impusa de dispozitiile procedurale aferenta (ordonanta de ridicare silita cuprinde absolut toate mentiunile prevazute de lege), iar pe de alta parte o astfel de explicatie nu se impune avand in vedere caracterul nepublic al unei anchete penale si faptul ca succesul unei anchete poate depinde intr-o masura determinanta de cunoasterea detaliilor anchetei de catre doar persoanele implicate in ancheta (bineinteles cu respectarea drepturilor persoanelor carora legea le permite cunoasterea cursului anchetei si a dosarului penal in cursul urmaririi penale).

-Modul in care s-a constatat in mod definitiv, neechivoc si categoric refuzul SIIJ de a nu pune la dispozitie inscrisurile solicitate, si anume prin adresa semnata de procurorul sef Gheorghe Stan, a fost unul total neavenit prin aceea ca in cuprinsul anterior mentionatei adrese s-au adus amenintari cu Inspectia Judiciara a procurorului care a emis ordonanta de ridicare silita. Pe de o parte, constatarea existentei sau nu a abaterilor judiciare indicate de procurorul sef Stan Gheorghe in anterior mentionata adresa nu este atributul SIIJ, ori a procurorului sef al acestei unitati. Pe de alta parte, astfel de amenintari nu isi aveau rostul intr-o adresa in care se exprima un refuz cu privire la predarea unor inscrisuri solicitate".

Amenda judiciara a lui Stan aplicata intr-un dosar deja trimis in instanta

Va vine sau nu sa credeti, motivele de mai sus au fost cuprinse in ordonanta pe care procurorul Bogdan Codreanu a gandit ca se impune sa o trimita nu la SIIJ, cum a trimis toate adresele anterioare, ci la domiciliul din Bacau al parintilor lui Gheorghe Stan, in acest sens avand acces, din informatiile noastre, la datele cu caracter personal dintr-o ampla baza de date, prelucrandu-le fara acceptul lui Stan.

Din ordonanta pe care o vom prezenta in continuare mai jos, reiese insa si un alt aspect: anume ca procurorul Bogdan Codreanu l-a amendat pe procurorul Gheorghe Stan cu 2.500 lei in cadrul unui dosar in care, ce sa vedeti, se dezinvestise din 30 aprilie 2019, trimitand dosarul in instanta prin rechizitoriu, si deci nemaiavand cum sa efectueze alte acte in cauza, deja formata la Tribunalul Brasov inca din 7 mai 2019. Practic, desi nu mai avea cadrul procesual care sa-i permita aplicarea unei amenzi judiciare, in conditiile in care procurorul are posibilitatea aplicarii unor amenzi doar in faza de urmarire penala, epuizata in acest caz odata cu emiterea rechizitoriului din data de 30 aprilie 2019, procurorul Codreanu a continuat sa efectueze acte in dosarul pe care deja nu il mai avea, in incercarea de a pune mana pe dosarul care il viza si care se afla la SIIJ.

Procurorul General Bogdan Licu a infirmat ordonanta lui Codreanu

Dovada caracterului nelegal al Ordonantei emise de Codreanu pentru amendarea judiciara cu 2.500 lei a lui Gheorghe Stan este Ordonanta din 28 mai 2019 a procurorului general al Romaniei Bogdan Licu care, din oficiu, a infirmat ordonanta procurorului Alexandru Codreanu.

Decizia procurorului general Bogdan Licu de a infirma ordonanta lui Codreanu a fost luata dupa ce a constatat ca "este nelegala, intrucat a fost dispusa dupa terminarea fazei de urmarire penala, deci cu nerespectarea dispozitiilor legale".

Despre gravitatea acestor actiuni urmeaza probabil sa aprecizeze Inspectia Judiciara, care din informatiile noastre, nu este straina de apucaturile procurorului Codreanu de la Brasov, de interpretarile la limita legii pe care le face, ori de activitatile sale din timpul liber (sau nu).

Iata Ordonanta procurorului Alexandru Codreanu de amendare a lui Gheorghe Stan:


Comentarii

# Procurorul date 20 June 2019 13:12 +14

Alăturarea celor 2 fotografii face cât 1000 de cuvinte. Ce avem noi în dreapta nu e un procuror, cum s-ar putea crede. E un ciudat, care, după cum privește cu groază în juru-i, nu știe, probabil, ce caută el în viața lui. Mare Ți-e Grădina Doamne !

# Dany date 20 June 2019 15:50 +12

Prostia niciodată nu-şi pune întrebări.. Începând cu Legea Nr.28 din 15 Martie 1991 România a devenit Corporație Financiară de aceea Contituția,Legile şi Drepturile Omului sunt un Lux pt.prostime iar pt.cei din sistemul neosecurist nu au nici o influență. Apoi au urmat alte sute de H.G.secrete antinaționale şi anticonstituționale culminând cu H.CSAT şi protocoale secrete fără număr executate de zeci de mii de agenți acoperiți injectați în TOATE instituțiile... iar vitele cu 2 picioare votează şi visează dar cei din umbră ALEG PE CINE TREBUIE cu softul de frauda perfectă STS, plus aparatul supradimensionat şi privilegiat SRI şi vrăjeala SIE cu diaspora...Planul sistemului e ca PSD să DISPARĂ DE TOT ..dar proştii nu s-au prins nici acum E de râsul curcilor să vezi Ministresa şefă cum s-a transformat în pupincurista perfectă crezând că aşa salvează partidul şi prosteşte electoratul :D analistii si televiziunile bat campii cu subiecte neimportante in loc sa discute radacina relelor

# Gigi date 20 June 2019 14:09 +15

Nu a încălcat nici un art. de lege.,de cod în ceea ce a făcut ? Chiar nu se poate autosesiza nimeni pentru a opri aceste specimene de "magistrați" să irosească timpul altora care chiar fac lucruri utile societății? Oare ofițerii DGA au respectat procedurile de s-au dus așa repede pe capul lui Giani?!

# MN date 20 June 2019 15:21 +14

.....Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni Sa dai foc la puscarie , si la casa de nebuni. Procurorii din Romania actioneaza ca o adunatura de derbedei.

# Nicu date 20 June 2019 15:51 +5

Eu o consider o mare problema modul in care se dau amenzile in Romania si mai ales libertatea si lipsa de raspundere cu care se dau. Incepand cu poiltistii la circulatie si terminand cu procurorii. Oricand te poti trezi cu o amenda din partea unuia si tot ce poti face e sa pierzi timpul si banii prin instante fara ca un astfel de specimen sa fie tras la raspundere cu ceva, cazul lui Stan e unul fericit dar ce facem cu saltimbacii de procurori care iti da amenda ca nu te-ai dat la o parte ca sa treaca el cu masina? Umbli prin tribunale, bineinteles ca judecatorul tine partea procurorului ca sunt prieteni de pahar, bani la avocati, etc. Si nici o raspundere pentru procuror, dupa ce ca e platit regeste de pomana, mai primeste si pensie speciala pentru niste "privatiuni" care sunt mai mult teoretice decat practice. Avem o casta de privilegiati care pot face orice si nu raspund pentru nimic. Cum ar fi fost ca pentru aceasta fapta sa fie anchetat pentru abatere disciplinara si dat afara?

# legea, ciocanul si nicovala date 20 June 2019 15:58 +1

ma uit la poza si vãz o dungã blãrrri. Sa fie lejea ajunsa intre ciocan si nicovala? Ntz..nu-i. Peste poate. Caci s-avem pardon, dar ciocan nu mai este ca l-a predat mugurel oienologul soi beneristic. deci ..lejea-i blãrii si-i ajunsa intre ceva (bata oienjista/buton soios/etc) si altceva. hai ordonanta!!!! hai, hai!!!

# Inca odata : de ce mai exista procurorii ce dau gres ? date 20 June 2019 16:16 +4

Daca de la inceput , ala care-si lua in bot achitare disparea , nu mia aveam discutii de-astea acum. Legile justitiei trebuiau sa cuprinda IN PRIMUL RAND cum si-o iau in freza magistratii care au gresit : plata din salariu a despagubirilor , de catre procuror 50% , judecator 30% si 20 % impartite egal pt. martorii "acoperiti" , zic. :-*

# Giani, date 20 June 2019 16:34 +2

Nu îți pune mintea cu brașovenii,că lor nu li s-au întâmplat nimic.Sunt pregătiți beton ardelenii!

# Cetateanul date 20 June 2019 16:59 +6

Pe modelul deja cunoscut al "magistratului" ???? care nemultumit ca a fost oprit de politisti le-a aplicat amenda judiciara si le-a facut dosar, fiind ulterior ejectat din magistratura asa trebe si cu nea asta...

# Ioana M. date 20 June 2019 17:36 +4

Asta nu e de CSM. DNA salta pentru fapte mult.mai usoare... Parca abuz in serviciu se numeste...

# un mizantrop date 20 June 2019 18:00 +3

Magistrat, de!!! Noaptea mintii, ce cauta asta in viatza noastra si in general, ce c auta procurorii in magistratura?! Chiar nu poate face nimeni un bilant, sa analizeze cat de jos a fost adusa justitia prin includerea acestor neaveniti in magistratura? Romania plateste amenzile la CEDO, dar nu invata si nu aplica nimic din deciziile acestei instante...il avem pe Vilcu cercetat pentru o fapta pe care CEDO s-a pronuntat de multa vreme, ba si ICCJ a intarit decizia prin sentinta data la rejudecare, apoi avem o recomandare CEDO (satul de abuzurile si ticalosiile procurorilor) de a scoate procurorii din magistratura, dar, din cate stiu eu, singurul care a incercat asta a fost avocatul Piperea in comisia pentru schimbarea Constitutiei...de atunci e tacere

# Au intrat procurorii rezist în panică date 21 June 2019 00:08 +3

Au intrat procurorii rezist în panică? Le dă Tata Soros un pupic ș-o finanțare lu ăsta și lu Lăncrănjan ca răsplată? Dați peste bot acestui Codreanu cu o anchetă și în general dați gunoaiele haștagiste afară fincă parazitează justiția

# Un golan rezist care crede Justitia proprietatea lui date 21 June 2019 00:15 +4

Acest golan rezist numit Codreanu Al, asa zis procuror, a ajuns sa implice parintii celor cu carea re el lupte juridice? Asta e doar inceputul politiei poilitice desfasurate de rezistentii lșu Lancranjan. . Uita indivizi obscuri ca Codreanu ca Justitia nu e proprietatea lui? Nu se anuleaza abewratia lu Codreanu cio se cerceteaza politia ăpolitica declansatra de el.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva